Translate

събота, 18 септември 2010 г.

Актавис планира да навлезе в производството на биоподобни лекарства

Актавис Груп, международната генерична фармацевтична компания, подписа споразумение с компанията Bioton в Полша за възможно придобиване на 51% от акциите на Bioton в BioPartners Holdings AG - компания за разработки, която се стреми да предлага безопасни, ефикасни и сравнително евтини биофармацевтични видове продукти.
Д-р Клаудио Албрехт, Главен изпълнителен директор на Актавис, коментира предстоящия дю дилиджънс с компанията Biopartners, базирана в Швейцария: "С навлизането в областта на Биоподобните продукти, генеричните компании получават достъп до портфолио, което изисква нов подход за разработка и маркетинг. В бъдеще ще бъдем свидетели на генерични компании, които инвестират повече в иновации и на повече оригинални компании, които ще разработват генерични лекарства. Само големи генерични компании като Teva, Sandoz, Mylan и Actavis имат необходимия капацитет да постигнат това самостоятелно или в партньорство с оригинални компании.
Искаме внимателно да подберем биологичните лекарства в нашето портфолио. Ендокринологията е една от най-интересните терапевтични области с ръст във фармацевтичната индустрия. В момента Актавис предлага широка гама от лекарства за диабетици с орален прием, така че добавянето към инсулина на инсулинов аналог в един последващ етап - това е разумно за Актавис и е една от посоките, към която гледаме в бъдеще.
Актавис е и една от водещите компании в областта на онкологичните генерични препарати с широка гама продукти, използвани в химиотерапията. Биоподобните лекарства могат да бъдат чудесно допълнение и към портфолиото ни от онкологични продукти.„

Лекарският символичен протест започна от 17.09.2010 г. Общонационалният протестен митинг е насрочен, пред НС на 15 октомври, под мотото „Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве"

До 25 октомври управляващите трябва да представят мерки и срокове за изпълнение на поставените им искания в декларацията на БЛС. При липса на реакция, лекарите продължават с ефективни стачни действия (безсрочен протест) от 1 ноември, съвместно със синдикатите.
Приеха 280-те от регистрираните 394 делегати на 50-ят извънреден събор на БЛС, който се проведе на 17.09. т. г. в киносалона на ВМА.
Те приеха още на 4 10. т. г. болниците да внесат колективните си съдебни искове срещу НЗОК. На 11 октомври да се проведат регионални митинги, а на 15 октомври и заключителния общонационален протест в столицата. Това решение бе гласувано с 219 „за", един "против" и четирима "въздържали се".
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, предложи, от сега да започнат символичните протестни действия като вместо сини лекарите носят черни лентички на реверите си „за да знаят всички хора, че здравеопазването у нас е погребано”.
-Видимо има разбиране от управляващите, но действия няма или ако има то те са обратно на очакваните. Здравната система се руши необратимо. Толкова трагична ситуация досега не е имало. Не е въпросът само за парите. В момента МЗ „бълва” наистина безумни стандарти. Кой ги пише? Всичко това говори, че здравеопазването е на автопилот, а това, което се случва е направо гавра с нас. Лошото е, че няма перспектива, защото това пред нас е все и още по-лошо. Здравната система е пред разпад, констатира той.
Зам. министъра на финансите Владислав Горанов, дойде неочаквано, близо 2 часа, след началото на събор, с обяснението, че ще прочете специално писмо от министър Симеон Дянков до председателя на БЛС.
Съобщи, че съгласно новото предложение на финансовото министерство до края на 2010 г. се осигуряват по 80 милиона лева месечно на болниците, а дължимите им 125-те млн. лв., изработени от март до юни т. г., ще бъдат изплатени до края на март 2011-а. Пари обаче ще получат само тези болниците, които сключат анекси, че ще изпълняват новите изисквания за лечебните заведения, обвързани с делегирани бюджети. Присъстващите в залата лекари не му позволиха да дочете писмото до край. С дюдюкания, освирквания, с ръкопляскания и викове “Какво прави тук?”, „Вън от България“, „Кой го е канил този човек“ те принудиха Горанов да напусне залата.
Д-р Милен Чолаков председател на асоциацията на ОПЛ в Шумен и член на УС на БЛС дори го замери с полупразна бутилка с вода от 500 мл.
За това си действие той помоли по-късно присъстващите за извинение.
Д-р Чолаков поиска оставката на Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК – „човекът, с най-ехидната усмивка от управляващите, който се подигра с цялото медицинско съсловие”.
Поиска оставката също и на финансовия министър Симеон Дянков, „който с омазаното си лустро по косичката ми обяснява, че парите от здравни вноски ще отиват във фискалния резерв”, както и на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова, „която абсолютно абдикира от нейните отговорности за политиката в здравеопазването и ни направи на маймуни с млякото и глупостите си”. И накрая подчерта, че ако те не ги дадат иска оставката и на премиера Бойко Борисов, „тъй като той е отговорен за всичко”. Д-р Чолаков обвини министър-председателят в неизпълнени обещания и припомни изказването му от март т. г., когато Борисов попита „лекарите къде са били, докато е управлявала тройната коалиция”.
-Властта трябва да види, като е сбъркала, какво заслужава и тука не трябваше да дойде тази слюда, а отговорникът за състоянието на здравеопазването и това е Бойко Борисов. И ако от тук нататък не продължим с мощен протест на регионално и на национално ниво, ако не сме единни в ПИМП, СИМП и БП нищо няма да стане. Ако не действаме като един юмрук, ако не реагираме правилно сега, то ще стане като в поговорката - малко бебе, щом не плаче, не му дават да суче”, продължи той и призова делегатите към “мощен и разтърсващ протест”, защото в противен случай никой няма да загуби веригите на които сега е прикован...
Съборът гласува със 110 гласа "за", 65 „против” и 23 „въздържали се” и трите оставките да бъдат поискани „за несправяне с вменените им по закон действия по провеждане на политиката на здравеопазване”.
В същото време вън от залата, Горанов пък обясняваше пред медиите, че реакцията на лекарите е нормална, защото са “емоционално заредени”.
По време на дебата, относно състоянието на здравеопазването у нас и предстоящите протестни действия, един от делегатите тъжно констатира, че “от днешния ден зависи въобще дали ще има България“. Друг лекар предложи здравеопазването да премине към ресора на вицепремиера Цветан Цветанов с мотива, че то трябва да се разглежда като елементи на националната ни сигурност. Трети напомни, че не са сами и могат да получат подкрепа и от вън – от ЕС. Според други делегати медицинските специалисти вече са с толкова ограничени възможности да изпълняват своите задължения, че те самите са в риск.
Всеобщата констатация бе липсата на всякакъв напредък до момента в проведените преговори с МЗ, МФ, НЗОК и парламентарната комисия по здравеопазване, хаотичност в действията, които не могат да се нарекат здравна реформа и невъзможността повече лекарите да кредитират с труда си държавата - системата на здравеопазване.
Лекарите бяха единодушни, че всички средства са вече изчерпани и това е последния им шанс, но за да имат успех трябва да действат консолидирано, защото както се казва «делото за спасяване на давещия се е дело на самия давещ се». И ако сега изпуснат момента да се удари с юмрук по масата – утре ще бъде късно.
Проф. Милан Миланов, председател на централната етична комисия на БЛС заяви, че гарантира организирането на лекарски съд на честта за „тези колеги от управлението, които са докарали здравеопазването до сегашното му ниво”. Той прикани присъстващите лекари да изпращат в комисията аргументирана информация и доклади за починали пациенти вследствие на образувалите се листи на чакащите, както и когато поради недостиг на средства се стига до некачествено лечение на болни и смърт.
-Те ни превръщат в съучастници, в убийци на хора, защото сме принудени да свалим 80% от качеството на медицинските си услуги. Когато почине пациент, хората обвиняват нас лекарите, а не тези, които са главните виновници – тези, които с политиката си създадоха това. Къде е законът, който разрешава да има такива листи на чакащи пациенти и да се заплаща за избор на лекарски екип. Накрая излиза, че ние с вас сме престъпниците, защото сме докарани до там да не можем да си вършим работата, а тия хора, участващи в този сговор за унищожаване на здравеопазването излизат чисти.
Той заплаши, че лекарите ще влязат в сивия сектор, но риторично попита това ли заслужава България, членка на ЕС, това ли заслужаваме всички ние, през 2010 год..
От залата се чуха и други предложения от рода на „членството на лекарите от властта да бъде замразено в БЛС” и т. н..
След повече от пет часа дебати делегатите на събор приеха декларация адресирана до НС, МС, МФ, МЗ и НЗОК.
В нея те настояват за безусловно изплащане на всички суми, дължими от НЗОК и МЗ към изпълнителите на медицинска помощ до 30 септември 2010 г. и осигуряване до края на годината на средства за здравеопазване, не по-малки от тези през 2009 г. Настояват още за отделяне на държавата от управлението на НЗОК, чрез въвеждане на обществено управление, без политическа намеса, както и отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет с разходна част, не по-ниска от приходната и гаранция за ползването му само и единствено за здраве.
Сред исканията на лекарите са премахване на делегираните бюджети в болничната помощ и регулативните стандарти в доболничната помощ, като гаранция за упражняване на конституционното право на гражданите за достъпна и качествена медицинска помощ; утвърждаване на минимални цени на медицинските услуги, предложени от БЛС; не по-малко от 4.8 %от БВП да бъде отделян за здравеопазване (Според проектобюджета за 2011 г., предложен от МФ за здравеопазване са предвидени средства в размер на 3,7% от БВП.); спиране на всякакви нормативни промени до консенсусно приемане на ясна стратегия за развитие на здравеопазването и регламентиране със законови норми на статута на лекарите-специализанти.
Участниците в събора получиха безусловната подкрепа от БАПЗГ, БФС, БЗС, синдикати и пациентски организации, по отношение на предстоящите им протестни действия.

четвъртък, 16 септември 2010 г.

Медицински експерти представиха стандартите за лечение и превенция на бъбречно-каменната болест(БКБ), а Сдружението на пациентите с това заболяване - Наръчник на пациента с БКБ


Галя Пенева, председател на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест (БКБ), проф. Петър Панчев, завеждащ Клиника по урология в УМБАЛ "Александровска" и доц. Борис Богов - завеждащ Клиниката по нефрология в Университетска болница "Александровска", представиха Наръчник на пациента с БКБ и "Лабораторен протокол за диагностициране, лечение и профилактика на болестта”.
България е ендемичен район с по-висока честота на заболеваемост, за разлика от други европейски страни. Това се дължи от една страна на „меката” вода, която консумираме - това е водата с ниско минерално съдържание. От друга страна обаче, липсата на установени профилактични навици сред българите. В черната раса по-често се среща това заболяване, особено сред арабите.
Според официалната статистика у нас 4-5 % от населението са с клинично проявена БКБ.
Всяка година близо 40 хиляди души в България образуват бъбречен камък, като това е повече от броя на инфарктите и инсултите за година, взети заедно. Броят на българите, които ще получат бъбречна криза през живота си е, далеч е по-голям – над 800 хиляди.
Единодушното мнение на специалистите бе, че спазването на общите принципи на профилактика, като диети, приемане препоръките на лекаря, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при лекари-специалисти са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота.
По думите на проф. Панчев хората засегнати от болестта са повече от половината от населението на страната, а при 50 % от тях камъните в бъбреците могат да се появят повторно в срок от 5 години, като с годините този процент нараства.
Това може да бъде избегнато в 90 процента от случаите, когато БКБ е открита навреме и е проведено адекватно лечение т. е. ключът към предпазването от БКБ е навременната профилактика и контрол на заболяването, акцентираха специалистите.
По думите на доц. Богов една от причините за високото разпространение на БКБ е
ниското ниво на профилактика. Като превантивна мярка посочи ежедневният прием на течности за жени не повече от 1.5 литра чиста изворна вода или чай, а мъжете - 1.5 - 2 литра. Силно минерализираните води обаче трябва да се сменят ежемесечно. Освен това не бива да се прекалява със солта, месото, особено мазното, както и с диетите. Особено белтъчните диети са вредни, тъй като образуват конкременти (бъбречни камъни) и влошават функцията на бъбреците най-вече във възрастта над 50 години.
Камъни в бъбреците се образуват и при дълготрайна употреба на калциеви препарати и други медикаменти ползвани от хронично болните. Риск за БКБ съществува и при хора с наднормено тегло, с метаболитен синдром, с високо кръвно налягане, с анемичен синдром и др. Камъни се образуват и при прекален прием на витамин С, особено при грипни състояния. Или казано по-друг начин дълготрайната употреба на витамин С не е безопасна, тъй като той е причина за образуването на т. нар. цистинови камъни.
Специалистите препоръчват освен лекарствени медикаменти и тези на билкова основа, защото те нямат отрицателни странични ефекти. Освен това годишният профилактичен преглед е просто задължителен, припомниха те.
Представеният от специалистите „Лабораторен протокол за диагностициране, лечение и профилактика на болестта” приет от Българското урологично дружество, и от Българското нефрологично дружество, съдържа всички необходими стъпки по алгоритмите за лабораторни изследвания, диагностика, фармакологично лечение, диета и профилактични мерки при БКБ.
Той дава най-добрите насоки за превенция и на ОПЛ, в чиито кабинети той е един от основните настолни документи.
Наръчникът за пациента е разработен съвместно от специалисти и пациенти също и е
приет от Българското урологично дружество, и от Българското нефрологично дружество. Той ще се разпространява, чрез кабинетите по урология и нефрология и съдържа цялата информация за бъбречно-каменната болест, полезни съвети как да се предпазим от нея, както и примерни хранителни диети за лечение. В него са посочени и координатите на големите лаборатории, извършващи тестове и анализи на болестта.
Нов интерактивен уеб-сайт www.bkb.bg функционира отскоро и синтезира цялата информация по темата в онлайн пространството.

Допълнителна информация за БКБ – извадка от Наръчник на пациента
Бъбречните камъни се образуват, когато организмът няма достатъчно вода да разтвори всички вещества, които бъбреците са филтрирали от кръвта, или има вроден или придобит недостиг на вещества, потискащи изкристализирането на бъбречните камъни.
Рисковите фактори за образуване на бъбречните камъни могат да бъдат прекомерни количества на калций в урината (хиперкалциурия), на оксалат в урината (хипероксалурия), на пикочна киселина в урината (хиперурикозурия), липса на достатъчно цитрат в урината (хипоцитратурия), както и недостатъчно количество приета вода и малък обем урина.

Основен симптом при БКБ е болката в кръста и бъбреците. Понякога кризите са придружени от кръв в урината, чувство на парене при уриниране, по-често уриниране. Други симптоми при по-продължителна колика са гадене, спадане на кръвното налягане до колапс, наличие на инфекция на пикочно-половата система, висока температура, повръщане, загуба на апетит и втрисане. Диагнозата БКБ се поставя след физически преглед от лекар, лабораторни и клинични изследвания.

Има няколко различни вида бъбречни камъни, които обуславят различни форми на лечение, от спазване на хранителни диети и прием на слабоминерализирани минерални води и други течности, през медикаментозно до оперативно лечение. Когато се налага принудително отстраняване на камъни, се използват следните 2 метода – литотрипсия (раздробяване на камъните с ударни вълни) или в краен случай хирургическа намеса. Когато камъкът е по-малък от 5 mm. има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, без хирургическа намеса. В тези случаи пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако камъкът е над 10 mm., е почти сигурно, че ще се наложи оперативна намеса за неговото отстраняване.

След точното определяне на причината за образуване на бъбречни камъни, трябва да се спазват следните общи принципи на профилактика: модифициране на диетата; стриктно спазване на лечебната програма и придържане към препоръките на лекаря за продължителен период от време; увеличаване на дневния прием на вода до поне 2 литра (8 водни чаши); редовно проследяване и отчитане на ефективността на лечението чрез провеждане на контролни прегледи. При правилно поставена диагноза, лечение и профилактика, в над 90% от случаите се стига до пълен успех. Това практически означава, че никога повече пациентите няма да изпитат бъбречна криза.

Иновативна ваксина срещу грип има вече и в България ! МИКРОИНЖЕКЦИОННАТА СИСТЕМА IDflu® ОСИГУРЯВА ЛЕСНА И НАДЕЖДНА ИНТРАДЕРМАЛНА – ВЪТРЕКОЖНА ИМУНИЗАЦИЯ


IDflu® е първата и за сега единствената интрадермална ваксина, срещу сезонен грип за лица над 18 години, която от тази есен ще бъде достъпна и у нас. Одобрена е за употреба в страните от Европейския съюз от 26 февруари 2009 г. и се разпространява в целия свят с изключение на САЩ.
IDflu® използва иновативна микро-инжекционна система, чрез която ваксината се поставя вертикално в горния дермалния слой на кожата на дълбочина само 1.5 до 2 mm., бързо и безболезнено като по този начин се елиминира рискът да се засегне вена или нерв.
Проф. д-р Мира Кожухарова подчерта, че дермата е високо имуногенна област, която осигурява ефективна и сигурна защита срещу грип. Поради високата концентрация на специализирани имунни клетки в този слой на кожата, както и тяхната способност да стимулират ефективно имунен отговор, интрадермалната ваксинация осигурява директен и ефективен достъп до имунната система, за разлика от разпространената в момента мускулна ваксина.
По думите й тези дендритни клетки не се влияят от процесите на стареене. За първи път интрадермална ваксина се прилага при едрата шарка. При хепатит В по този начин се изгражда по-добре имунитетът.
Според изследване сред лекари и фармацевти, между 10% и 55% от пациентите се въздържат от ваксиниране, именно заради страха си от иглата. Новата ваксина ще повиши готовността на пациента да се ваксинират, тъй като микро-иглата е с дължина само 1,5 мм и дебелина от 0,31 мм (10 пъти по-малка и близо 2 пъти по-тънка от стандартната игла на интрамускулната ваксина против грип). Освен това прилаганото количество на ваксинните антигени в дермалния слой на кожата, е от 0,1 мл, което също е пет пъти по-малко от обема на обикновените интрамускулни ваксини.
Микроинжекционната система на IDflu® е безопасна както за медицинския персонал, който извършва ваксинацията, така и за ваксинираните. благодарение на интегрирана система за предпазване от иглата, която се активира ръчно веднага след инжектиране, намалявайки до минимум риска от убождане от иглата, замърсяване и неправилна повторна употреба.
Личните лекари в страната няма да срещнат никакви трудности при нейното прилагане, а хората вече имат възможност да избират между нормалната мускулна инжекция и новия подход в прилагане на противогрипната ваксина, чрез микроинжекционната система IDflu®, бе мнението на проф. Кожухарова.
IDflu е произведена във Франция и се предлага в 2 дозировки, за целенасочена защита на възрастни, 9µg за лица от 18 до 59 години и 15µg за лица на 60 и повече години. И двете осигуряват ефективна серопротекция срещу всички изследвани сезонни грипни щамове и ще са в аптечната ни мрежа, след 20 септември т г. на цена 23 лева. Способността на тези дозови форми да индуцират защитни антитела във всяка възрастова група, е измерена при многобройни клинични проучвания и е сравнена с имуногенността срещу трите щама на сезонния грип на референтни сезонни ваксини срещу грип, с интрамускулно приложение, които понастоящем се използват.
Възпалителният и имунологичен отговор на IDflu в дермата отшумява в рамките на 3 дни. Клиничните проучвания, проведени в Австралия, Нова Зеландия и в девет европейски държави, при деца и възрастни в 96-7% показват, че локалните реакции са преходни, напълно или много приемливи. Изследваните са изразили удовлетвореност от новата ваксина и са заявили предпочитанието си да бъдат ваксинирани следващата година със същата ваксина.
Според данни на СЗО между 5-10% от възрастните и 20-30% от децата в световен мащаб всяка година боледуват от грип. Тежките форми на заболяването засягат близо 3 млн. души годишно. У нас ежегодно се разболяват около 2.4 млн. души от грип и остри респираторни заболявания или от двете заедно. Грипните епидемии обикновено се съпровождат от вълна на пневмонии. Над 90% от смъртните случаи свързани с грип, настъпват при възрастни пациенти на и над 65-годишна възраст.
Имунизацията срещу сезонния грип е обект на специална Препоръка на Съвета на Европейския Съюз от 22 декември 2009 г. акцентът е върху рисковите групи. А целта е до зимния сезон на 2014 – 2015 г. да се достигне обхват от 75% при възрастните хора, а ако е възможно и при другите рискови групи, в заключение подчерта още проф. Кожухарова.

Аспирин Комплекс - нов уникален продукт на българския фармацевтичен пазар

Като търговска марка официално аспиринът е регистриран в далечната 1899 г. в Берлин на 1 февруари.
На нашия пазар са се наложили, както Аспирин протект, специално създаден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, така и Аспирин С, който действа бързо при поява на първите симптоми на настинка и грип.
Сега вече портфолиото на фармацевтичната компания Байер България е обогатено с още един качествен нов безрецептурен продукт, а именно противогрипният медикамент - Аспирин Комплекс, за перорална употреба.
Характерно за Аспирин Комплекс е че действа, при силно изразени симптоми на настинка и грип като запушен нос, възпалено гърло, болки в мускулите и висока температура.
Аспирин Комплекс съдържа уникална комбинация от ацетилсалицилова киселина 500 мг и псевдоефедрин30 мг. Първото активно вещество притежава, както мощно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, така и бърз температуро-понижаващ резултат. А второто облекчава възпалението на носната лигавица, освобождава дихателните пътища и действа от 30 мин. след приема като ефектът е минимум 4 часа.
Аспирин Комплекс е под формата на разтворими гранули и се продава на сашета (прахчета), които се резорбират от организма много по-бързо от обикновената таблетка. За възрастните жени и мъже, между 20-54 годишна възраст, е препоръчителна единичната доза от 1-2 сашета. При необходимост тя може да се повтори, през интервали от 4-8 часа, но не бива да се надвишава максималната дневна доза от 6 сашета. Преди прием прахчетата се разтварят в чаша хладка вода, която за разлика от горещата не дразни възпаленото гърло. Така организмът си осигурява и повече течности, по време на настинката, и то с приятен портокалов вкус.
Аспирин Комплекс обаче не трябва да се приема повече от 3 дни без лекарска консултация.
При деца под 16 години, употребата му не се препоръчва, освен ако не е по лекарско предписание, тъй като има вероятна връзка между ацетилсалициловата киселина и синдрома на Reye, когато се прилага при деца с повишена температура. Синдромът на Reye е много рядко заболяване, което може да бъде фатално.
Ацетилсалициловата киселина може да предизвика бронхоспазъм и да индуцира астматичен пристъп или други реакции на свръхчувствителност.
Поради ограниченият опит с Аспирин Комплекс при подрастващите не може да се дадат специални препоръки за дозиране при тях.
Пациентите в старческа възраст може да са особено чувствителни към ефектите на псевдоефедрин върху централната нервна система т. е. да имат сънливост или халюцинации - да усещат неща, които не са действителност.
Медикаментът е противопоказен при бременност, кърмене, тежка хипертония, хеморагична диатеза и др. заболявания.
С Аспирин Комплекс се налагат нови стандарти за лечение на настинките и грипните заболявания и се затвърждава ролята на Аспирин като един от най-ефикасните медикаменти.

За втори път стартира кампанията „Шанс за живот – шанс за нови спомени”

По света 10% от новородените са деца изложени на риск. През последните 15 години у нас съществува тенденция към увеличаване броят на недоносените деца с изключително ниско тегло, които се нуждаят от специализирани грижи и терапия, след раждането.
Независимо, че за последните 2 години раждаемостта в страната се е повишила с 0,5‰, съответно от 10,2‰ през 2008г. до 10,7‰ през 2009г., броят на новородените недоносени бебета с тегло под 1500 гр. се е увеличил от 24,8% на 32.4%.
Същевременно обаче и за 2010 год., процентът на преждевременните раждания остава висок - 7,9%, което означава, че ежегодно се раждат около 6000 недоносени бебета.
В някои области като Благоевград, Добрич, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София процентът на преждевременно родените деца надхвърля 10. В Сливен и Варна техният относителен дял достига дори до 15-6%. Това съобщи проф. Емилия Христова, председател на Българската асоциация на неонатолозите, която е и медицински консултант на провеждащата се, за втора поредна година, благотворителна кампания на „Procter and Gamble” (P&G), под мотото „Шанс за живот – шанс за нови спомени”, в периода от 1-ви септември до 30-ти ноември 2010г..
В продължение на два месеца в цялата страна ще бъдат осъществени множество образователни и инвеститорски инициативи, чиято крайната цел е да се повиши информираността и солидарността на обществото по проблемите на преждевременните раждания. Мисията на таз годишната кампанията е да продължи оборудването на неонатологични звена съобразно Европейските критерии за окомплектованост на залите за първична реанимация с мониторни системи за проследяване на основните жизнено важни показатели на рисковите новородени деца.
Европейската практика показва, че първите грижи за тях са от съществено значение, както за подпомагане на дишането, така и за осигуряване на добро качество на живот, особено при преждевременно родените деца. Основните медицински рискове при тези деца са свързани със забавената им адаптация към новите условия на живот, в които попадат след излизането от утробата. Медиците наричат този проблем – забавена кардиопомунална адаптация.
Със средства на кампанията ще бъдат дарени 41 апарата за пулсоксиметрия на 35 от най-големите родилни отделения в 27 български града (Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол).
Благодарение на тези нови съвременни апарати, още в родилните зали неонатологичните ни екипи, своевременно ще преценяват рискът при новородените деца, относно невъзможността да се адаптират към новите условия за живот и да започне незабавното им лечение, още в първите 10-15 минути след раждането им.
Пулсоксиметрите подават точна информация за сърдечната честота на новороденото и за сатурацията т. е. насищането на кръвта му с кислород. Апаратите не се повлияват от артефакти – движение, плач или неспокойствие на новороденото дете като фалшивите аларми свързани с действията му са максимално редуцирани.
Чрез пулсоксиметърията се извършва превенция и ранна диагностика на дихателните нарушения (неонатален респираторен дистрес синдром), за намаляването на ранната и късната неонатална смъртност, на късните неврологични последствия като хеморагични и исхемични поражения на централната нервна система, водещи да церебрална детска парализа примерно. Само при подобен прецизен мониторинг е възможно да се определи и правилното терапевтичното поведение бе мнението на водещи специалисти-неонатолози. Според тях, желателно е всяко рисково дете да бъде 2-3 дни мониторирано, както е в Европа.
Пулсoксиметрите и реанимационни апарати Neopuff са част от терапевтичната стратегия на преждевременно родените деца, посочиха и организаторите на кампанията.
През следващите години очакванията са да се увеличава относителният дял на рисково новородените деца, поради по-голямата честота на многоплодните бременности, в резултат на ин-витро процедурите и по-честите раждания преди 32 гестационна седмица, както и на преждевременно родените, с тегло между 600 и 1500 грама.
Съгласно европейското определение, за живо дете вече и у нас се приема това с тегло над 600 грама. Тези бебета обаче са функционално незрели и се налага да бъдат поставени в инкубатори-кувиози, в които се следи за хемодинамиката им т. е. за нормалното функциониране и съзряване на техните органи.
По думите на проф. Христова неонатолозите в страната вече 15-та година имат специален протокол за обучение и са добре подготвени и знаещи, но техните опасения са свързани единствено с недостатъчния брой акушерки и медицински сестри в страната, което се налага като тенденция.
Единствено неонаталогичният стандарт вече е актуализиран и неонатолозите може да се похвалим с доста постижения, каза в заключение тя.