Translate

петък, 1 октомври 2010 г.

Асоциацията на Университетските болници в България с нов председател


Изпълнителният директор на Александровска болница проф. Лъчезар Трайков бе избран за председател на Асоциацията на Университетските болници в България.
Неговите заместници са доц. Бойко Коруков, изп.директор на УМБАЛ „Царица Йоана”, София, доц. Карен Джамбазов, изп.директор на УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив и доц. д-р Димитър Стойков, изп.директор на УМБАЛ „Георги Странски”, Плевен.
За секретар на асоциацията, в която членуват 16 университетски столични болници и 4 от страната - Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен е избран доц. Виктор Златков,изп. директор на УАГБ „Майчин дом”, София.

Невероятна иновация навлезе на българския пазар

От близо месеци и половина в аптечната мрежа у нас, като медицинско изделие, се продава пастата Sensodyne Бързо Действие, която едновременно навлезе в България и в Европа.
Особено за чувствителни зъби, тя е единственото решение, съобщи д-р Венета Павлова, уважаван стоматолог специалист със сериозна практика в София.
Цялата гама на пастите Sensodyne, клинично изпитани и препоръчвани от стоматолозите в цял свят, е специално разработена за чувствителни зъби.
Sensodyne Бързо Действие осигурява продължително и ефикасно облекчаване на болката при чувствителните зъби, защитава ги от образуването на кариес, и заздравява зъбния емайл. С нея болката спира за 1 минута. За осигуряване на дълготрайна защита, и като ежедневна грижа за оралното здраве, при чувствителност на зъбите е препоръчително пастата да се използва два пъти дневно. Тя освен, че запълва дентиновите каналчета и образува защитен слой, около зъба, предпазвайки го от дразнещи стимули (като храната и напитките), но с нея се извършва и добра кариес профилактика, тъй като новият продукт съдържа и флуор.
Sensodyne Бързо Действие притежава всички желани качества на най-добрите пасти за зъби, включително цялостна защита, отлично почистване и чувство на свежест. При ежедневно четкане на зъбите Sensodyne Бързо Действие изгражда дълготрайна защита, способна да устои дори на силни киселинни въздействия.
Д-р Павлова, сподели още, че със свои пациенти е тествала действието на Sensodyne Бързо Действие и резултатите показват, че часове след локално натриване, в рамките на 60 секунди, с пастата в зоната на чувствителност не се усеща болка дори и когато зъбите са изложени на киселинно въздействие.
У нас всеки трети българин страда от чувствителни зъби т. е. изпитва остра болка, когато консумира топли или студени храни и напитки, пие цитрусови или газирани сокове. Някои дори усещат кратка болка при вдишване на студен въздух или дори само при допир с четка за зъби. Сега тези хора ползвайки новата паста Sensodyne Бързо Действие вече спокойно могат да консумира топли или студени напитки, плодови сокове, газирани напитки, без да чувства никаква болка. Пастата е препоръчителна за деца над 12 год. възраст. Тя е подходяща също така и при избелване на зъбите.
При Sensodyne Бързо Действие казано накратко новото е в самата формула и пастата:
         Доказано води до дълготрайно облекчаване при четкане на зъбите два пъти дневно;
         Образува дълбоко, киселинно-устойчиво запълване на дентиновите каналчета;
         Запушването е устойчиво на 10-минутна киселинна атака;
         Съдържа флуорид;
         Повлиява върху възпалението на венците и натрупването на плака.

Нова европейска директива ще въведе общи правила за безопасност на пациентите и трансграничното здравеопазване

Документът е бил обсъждан на кръгла маса в Брюксел на 11 септември, а в нея е участвал и БЗС.
До момента няма обща директива на съюза в тази област, съществува само документ, защитаващ пациентските права, но той не е припознат от всички страни-членки на съюза.
До момента няма също така и уеднаквени стандарти за лечение в ЕС.
Според д-р Шарков трябва да се дефинират и текстовете за качеството на услугата - дали става дума за качеството на извършената услуга или за качеството на крайния продукт.
С директивата ще бъде указано и признаването на рецептите за лекарства, издадени в страна-членка на съюза, в останалите страни.
От началото на процеса по издаването на удостоверения за добра дентална практика, които стоматолозите вземат, за да работят в чужбина, досега са издадени 220 документа, каза Шарков. По думите му това количество е равно на два випуска на столичния факултет по дентална медицина и един на пловдивския факултет.

Зъболекарите искат наредба 34, регламентираща специализацията на лекарите и лекарите по дентална медицина, да се раздели на два отделни документа.Лекарите-специализанти, висшисти в сивата икономика, са принудени да емигрират

Омбудсманът на Р. България Гиньо Ганев, Центърът за защита правата в здравеопазването, Сдружението на българските зъболекари и Сдружението „Български лекари за европейски стандарти на специализация“ инициираха дискусия на тема „Специализацията на медиците - в защита на правата на пациента", която се проведе преди месец в столицата. 
Участие в нея взеха представители на МЗ и КБ, университетски болници от София и страната, БЛС, БЗК, пациентските организации - Конфедерация защита на здравето, Български пациентски форум, както и специализанти, подали жалби и сигнали в администрацията на омбудсмана, относно проблеми в специализацията на лекарите и зъболекарите у нас.
-Правата на пациентите са най-висша ценност в системата на модерния свят и ЕС, към който искаме щастливо да принадлежим, подчерта Гиньо Ганев. Теоретично всеки гражданин е пациент и има нужда от квалифицирана, своевременна и модерна медицинска помощ. Правото на човека да избира между предложените му лечения е смешно, защото болните нямат представа за медицинската квалификация на лекарите. Така, че отговорността на лекарите става централа от гледна точка на тяхната собствена компетентност и така стигаме до болезнената тема за тяхната специализация, посочи той.
При откриване на дебата стана ясно, че е налице изключително огромен проблем не само с организацията на специализацията, но и със статута на специализиращите лекари. Съгласно действащата наредба, не е ясно какъв е субекта - специализант – студент, лекар, служител на МЗ, на болницата или всичко накуп, което поставя лекарите-специализанти в изключително неблагоприятно и унизително положение – неадекватно на съществуващата здравна система.
Парадоксален и абсурден е факта, че специализиращите лекари нямат право на обезщетение за болест и майчинство т. е. че специализацията им се прекъсва, ако се разболеят или ако искат да имат дете, че тя не им се зачита за трудов стаж и, че те трябва да работят и на друго място, във фармацевтични компании, аптеки или някъде другаде, за да се издържат, че по никакъв начин не могат да продължат у нас започнатите си специализации в други страни-членки на ЕС, а трябва да повторят процедурата на конкурсен прием от самото начало. Неща които отблъскват младите лекари и убиват желанието им да специализират.
По думите на лекари-специализанти много техни колеги биха искали да се върнат обратно в България, но условията у нас и абсурдните правила в системата им пречат и ги принуждават да останат в чужбина.
Наредба № 34 предвижда, специализантът да се разпределя на работа от министъра на здравеопазването, което е абсурд и противоречие, тъй като болниците са търговски дружества, обяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите
в здравеопазването.
Според него малкият проблем е в това, че три години не е имало никаква специализация, но големия е, в изключително голямата цедка при започването на специализацията и в лесното и сигурно завършване на всички специализиращи лекари. Би трябвало да бъде точно обратното т. е. всеки, който иска да може лесно да запише да специализира, но трудно да завършва, след като се покажат знания и умения, придобити при специализацията, продължи той и като друг значителен проблем посочи липсата на заинтересованост у преподавателите от изхода на специализациите. Системата е организирана така, че учителите нямат стимул и по никакъв начин не са мотивирани да обучават младите лекари, в резултат на което спада качеството на обучение на специалистите, поясни д-р Кацаров. Той изрази недоумение от неясната логика за априорното разделяне на специализацията на платена и държавно субсидирана и от липсата на всякаква логика по отношение на ограничаване местата за специализация, за които лекарите-специализанти си плащат.
-Особено драматично е състоянието със зъболекарите, за които тази година, се отпуснати 10 места за специализация за цялата страна, при условие, че те са над 8 хил. души. Изключително погрешно НЗОК и МЗ, години наред, прокарват особено за лекарите такава политика, че не може да работиш, ако не си получил специалност, и ако този натиск се удовлетворява, след време няма да имаме други лекари, освен специалисти. Каква е тази система, в която всички са специалисти? Кому е нужна тя? Една погрешна политика, да се ограничи разходът на финансови средства, ето до какво води в друга посока  Няма как да имаме качествена, съвременна, достъпна медицина за пациентите, ако този, който я представя няма съответната специалност.
Д-р Кацаров акцентира, че въпросите, относно специализацията на лекарите са пряко свързани с правата на пациентите. В заключение каза, че много от тях са лесно решими, без да изискват допълнителни финансови средства, тъй като е въпрос на организация да се срещнат интересите на специализиращи и на обучаващи, за да са доволни и двете страни, както и пациентите включително.
Д-р Момчил Ненов, специализиращ детска хирургия в МБАЛСМ” Пирогов”, сподели, че е висшист, но в сивата икономика, защото няма нито граждански, нито трудов договор, а след като получил първата си заплата, с учудване разбрал, че никой не поема осигуровките му. Основният виновник за това посочи МЗ, с неговите устни указания да не се сключват граждански договори. Цялата тази система се гради на устни нареждания и специализациите са върха на айсберга, твърди той.
По думите на директора на УМБАЛ Плевен доц. Димитър Стойков лекарите-специализанти, нямат право на нищо, дори да мерят кръвно, защото НЗОК като види подписите им сваля всичко. Той обясни, че само за м. март т. г. 26 хил. лв. са му глобите от касата, тъй като 4-ма специализанти са се подписали, че са водили анестезия в операционните зали на болницата.
-Специализант пише ли се някъде по клинична пътека, тя изгаря. НЗОК не изплаща клиничните пътеки, ако те се обслужват от специализанти, поясни той и продължи, че същевременно като преподавател знае какво се иска от един хирург, за да вземе специалност, а именно такъв обем оперативна дейност, който се изисква от едно отделение трета категория за една година.
Болницата ни не може да издържа дори собствените си специализанти и тяхното единствено предимство, което ги мотивира да учат е, че работят в нея, не говоря за прием на специализанти от други болници. Няма субсидия, няма пари. При тази ситуация и при положение, че имам 428 лекари, между които и хабилитирани лица, при 818 легла по новата здравна карта, кажете ми как да приема още специализанти, зададе и той риторичен въпрос?
В момента някои специалности потъват жестоко, алармира той. В страната 160 са патолозите, 700 анестезиолозите и 1600 реално работещите хирурзи. В София за 5 места по кардиология кандидатстват 40 човека, а за 20 места по хирургия само 15 човека. В Плевен за 12 места по хирургия кандидатите са едва 4. Трябва да има предимство и регулация от държавата за тези специалности, които не достигат. Дефакто лекарят, след скъпото 6 годишно образование и още толкова години, докато специализира, няма право на нищо. В Испания стартовата заплата е 4 хил. евро. Проблемът е сериозен и ще става още по-сериозен, ако не се вземат мерки. Аз моля работещите в болницата качествени специалисти да не се пенсионират, защото се срива клиниката. Как да взема още 120 специализанти. Няма начин. Съжалявам, завърши той.
Според други участници в дискусията, тази пагубна ситуация ако не се промени, след време (8-10 год., дори и по-малко) в България ще има прекрасно оборудвани болници, но няма да има кой да работи в тях. От една страна, ниската мотивация е причина и тенденцията, както за младите хора лекарската професия вече да не е привлекателна, така и за изтичането на тези кадри. От друга страна на лице е липса на желание у младите лекари да се занимават с научна дейност и да стават асистенти, особено в параклиничните дисциплини и клиничната лаборатория и един вид става така, че студенти обучават студенти. Изказващите се по темата подчертаха, че трябва за всички, които искат да специализират, процедурата да е максимално облекчена, да се увеличи заплащането на специализантите и да им се дадат повече права, за да се прекрати тази тенденция.
Становището на председател на БЛС д-р Цветан Райчинов бе, че специализантите трябва да получават не по-малко от 80% от средната лекарска заплата за страната т. е. около 800-900 лв. с всичко необходимо към нея от рода на стаж, осигуровки и т.н. Категорично заяви, че те не могат да имат друг, освен трудов договор, защото това е един от начините да се реши въпроса с намаляващия брой на специализантите по медицина.
-Здравеопазването е система, за която нищо не се прави или ако се прави е винаги в лошата и грешна посока. Най-жалкото в цялата тази история е, че тези млади лекари са готови емигранти. Какви лекари? Какво развитие може да има една държава, в която от 20 год. насам здравеопазването е последна грижа. Само се говори, само чуваме за намерения, че това или онова,ще се направи”. Започва някакъв малък период на старт на нещо положително и след това всичко тръгва пак в обратната посока. Здравеопазването е на остатъчен принцип. Ако има, ако остане... Работата на университетите, не е да прави специализация, а на болниците, им е до завършването на образованието на лекарите. Те сега нищо не могат да работят. Нямат никакви права на лекари и получават началната сестринска заплата. Не може на тях, където денонощно ги използват като чираци и им се дава всичко неприятно и досадно, да им се плаща в жълти стотинки. Та нали те трябва да живеят, да гледат семейства, непрестанно да учат, за да бъдат висококвалифицирани и да печелят име. Нещата са повече от зле в цялата сфера, но тук при специализацията те са просто отчайващи. И в същото време нищо не се прави. Щом този проблем се повдигне, веднага започва неговото отлагане „ще, ще, ще и така минаха двадесет години...” На лекаря му трябват още 10-15 год. след специализация, за да се утвърди. Но през това време по всички начини го отчайваме, отказваме от тази професия или му казваме, че ако иска да живее добре и човешки, това няма да е в България. Това е истината за системата. .Ако нещата продължават така, няма да останат лекари в България. Ще останат такива като нас в напреднала възраст, които ще поживея още 10-20 год., ако оцелеят при тази система. Това ще бъде с лекарите в България. Ще започнем да търсим лекари от Виетнам, но и те няма да дойдат. Това ни е перспективата. Не може да мачкаш, да оплюваш една професия непрекъснато и навсякъде. Вчера слушам в парламента как здравеопазването било яма, каца без дъно. Извинявайте, но с 20 лв. обществен ресурс, каква яма, каква каца, какво дъно? Това не е кучешка паничка даже. Това политическо безвремие, което е всеобщо установено поведение на всички управляващи, продължава. Все се говори, че здравеопазване било политика, но накрая ще кажа, че няма никакво политика по отношение на него. Политика в здравеопазването разбирам да се дадат истински гаранции за здравето и живота на нацията. Такава в момента няма. Има обратното.
Д-р Райчинов съобщи, че от БЛС ще настояват пред МЗ и други държавни институции проблемите със специализацията да бъдат разрешени спешно. Съобщи още, че са помогнали за създаването на асоциацията на специализиращите лекари и се надява, че те ще бъдат активната страна, която ще предлага и иска, а чрез съсловната организация ще им се даде възможността да получат помощ по всякакъв начин.
Д-р Николай Шарков, председател на БЗС, посочи, че и при специализациите на зъболекарите не са малко проблемите, но винаги, когато се говори за някакъв проблем трябва първо да се направи анализ на ситуацията.
По думите му от 80-те години насам държавата няма политика в производството на кадри и обучението на специалисти. От 8300 зъболекари в страната, подчерта, че 48% са със специалност, но са застаряващи и в предпенсионна възраст.
-Кажете ми защо един зъболекар трябва да придобие специалност? Какъв е стимула? Абсолютно никакъв. Защото придобиването на специалност е минус нула за зъболекаря, тъй като той трябва да затвори кабинета си според сега действащите разпоредби, да го напусне за три години като отиде в бази за специализация, които се броят на пръстите на едната ръка и 11 м. от годината да работи в тях като си плаща сам или по клинична ординатура, да загуби пациентите си, да фалира, освен ако не живее в града, където е базата за специализация, за да удовлетвори, след като се върне, най-много собственото си его. Защото тези 10 души, които са отишли да специализант или имат его или много голям интерес. Директно подчертавам, че интересите при нас са съсредоточени в едно единствено направление за специализация – ортодонтия. За всички останали направления желаещите за специализация не са толкова много. Оралната хирургия е най-критичната в момента. Зъболекарят специализира, но само ако му се създадат условия. При сегашната ситуация той няма нито стимул, нито задължения да го прави, защото не може да се търси само едното или другото. Имаме рецепта, за нещата, които посочих. Четири правителства мотивираме и даваме предложения за обсъждане и решения, някои от които могат да бъдат приети и приложени в практиката. Но няма политическа воля. Този шаблон познат ли ви е, защото на мен ми побеля брадата от това, риторично попита и д-р Шарков. Искахме разделяне на Наредба за специализацията да се раздели, в две отделни наредби, за зъболекарите и лекарите. Борбата с вятърни мелници! Продължаваме с тази борба, не сме спрели и ако някой смята, че БЗС стои на постигнатото досега, че седи на лаврите си дълбоко се заблуждава. Срещнахме и доста решителен отпор от представители на академичното съсловие специално за тази въпросна наредба. Смятам, че акредитацията трябваше да започне от базите за специализация, а не от оценката на лечебните заведения като процес насочен към качеството на здравните услуги. Направете справка колко желаещи има за акредитация за такива бази, защото условията на места са абсолютно неизпълними в изискванията за специализация. Спокойно може да се специализира в малки бази, по определени специалности, с нужните суперзайзъри, за да бъдат нещата поставени под контрол. Специализацията за придобиване на специалност и продължаващото обучение, което е отговорност на съсловните организации, са две понятия, които са объркани в главите и на изпълнителната и на политическата власт, които ги смесват и настъпва каша.
Не забравяйте, че има директиви в ЕС. В България, каквото беше, беше до 2007 год.. Сега сме длъжни вече да се съобразяваме с директивата 2005/36/EО на европейския парламент и на съвета, относно признаването на професионалните квалификации, която в момента се преразглежда, както в съюза на европейските медицински специалисти, така и в съвета на европейските зъболекари. Тя ще бъде коригирана, защото в нея има безкрайна либерална политика спрямо движението на кадри, което е недопустимо и в което вече са убедени всички страни-членки в съвета на европейските зъболекари. Либерализацията трябва да спре! Трябва да има контрол на движението на кадри. От друга страна свободното движение на хора и директива 26 на ЕС дава право на всяко лице, чиято диплома се признаван в дадена страна-членка на евросъюза, да отвори там, кабинет, в областта на лечебните заведения.
Поради тази причина вече разписах сертификатът за добра дентална практика, на 500 зъболекари, който им дава право да работят в ЕС. А това прави три и половина випуска от Факултатите в София и Пловдив, взети заедно.
Всичко, за което говорим сега, трябва да бъде синхронизирано с предстоящото разглеждане и приемане на директивата „Безопасност на пациента и трансгранично здравеопазване”. Тази директива, която ще изясни въпросът със специализациите, отново е върната на масата в ЕК. Преди три седмици министрите на здравеопазването от страните в ЕС, с изключение на българския министър, разписаха протокол, че приемат разглеждането на проекта за тази директива. Ако тази директива, дай боже, се приеме ще бъдат регулирани много неща, както за нас, така и за пациентите. Може да започне процес на конвергенция на стандарти и на системи за специализация. Искам да подчертая, че нашите стандарти, относно специализацията, вече 2-3 год. събират прахта в нечие чиновническо чекмедже. Но министър Борисова категорично заяви, че те ще бъдат приети. Искам да подчертая още нещо, а именно, че стандартите се правят единствено и само в ЕС за медицинските специалности. И тук е мястото да кажа, че в Европа за съжаление са признати само две специалности – ортодонтия и орална хирургия. През 2005 год. чиновници от министерство на труда и социалната политика се опитаха да заличат останалите и да оставят само тях. Не мога да ви кажа колко ни коства докато се преборим, че всички специалности трябва да бъдат запазени, а не да бъдат зачеркнати от чиновници, които нищо не разбират от медицина. Благодаря ви, това беше моето изказване.
И според д-р Мария Джорова, председател на СБЗ, трябва да бъде разделена Наредба № 34 на два отделни документа. Българските зъболекари намират начин да се квалифицират и нямат абсолютно никаква нужда от тази тежка специализация.
-Българският зъболекар наистина е намерил друг начин да се квалифицира. Но просто ситуацията, в която работим близо 20 год. вече ни кара да търсим други алтернативни начини да се учим и да специализираме. И това е факт, че ние нямаме абсолютно никаква нужда от тази тежка специализацията, която протича в нашите университети.
Трябва да се либерализира начинът за специализация и режима на акредитация, на лечебните заведения като бази за специализация, да не бъде толкова сложна, за да задържим специалистите. Много е важно също така да чуем и младите колеги зъболекари и лекари, как те виждат , как си представят тази акредитация, защото съм абсолютно сигурна, че от тях може да се чуят изключително добри идеи защото те са много знаещи и креативни.
Д-р Боню Бонев от МБАЛСМ” Пирогов”, обвини всички правителства и всички здравни комисии досега за това, че нищо друго не са направили, освен да приемат такива документи, които са затрили здравеопазването ни. Той също зададе риторични въпроси кой е решил закриването на колежите и кой е дал автономността на МУ в страната и изрази категорично несъгласие обучението на лекарите да става само в базите, а не в самите големи болници. Д-р Бонев предложи в клиниките и отделенията на лечебните заведения, ползвани за учебни бази бройката на лекарите, да бъде попълвана с двама обучаващи се ординатори на трудови договори.
Д-р Спартак Вълев, специализант по медицинска онкология към СБАЛО и член на УС на Сдружението „Български лекари за европейски стандарти на специализация“ информира, че официалният отговор от правния отдел на МЗ на исканията им, е че причината да се оплакват е явно, в непрочетената от тях Наредба 34, която е перфектна.
Според представители на пациентските организации, директивата за свободното движение на хора в ЕС ще узакони „бягството” не само на лекарите, но и на пациентите от българската здравна система, която така е регулирана, че тласка хората да заобикалят правилата и.
Участниците в дискусията бяха единомислещи, че е наложително да се подготви нова наредба за специализация и обучение на медицинските кадри.
Представителят на МЗ ги увери, че настоящата наредба 34 предстои да се коригира, тъй като се отчитат проблемите, които тя създава. Специализантите „от субект в системата на специализациите ще станат обект”, а съгласно промените се предвижда, както времето за специализация да се счита за трудов стаж, така и лекарите-специализанти да бъдат застраховани за всички рискове.
Становището на МЗ по отношение фактът, че специализантите не могат да работят по клинични пътеки е, че трябва да бъдат разписани конкретно дейностите, които те могат да извършват.
В края на дискусията омбудсманът на страната обяви, че ще подготвят становище до МЗ, от името на активните граждани, по този и други вече дискутирани проблеми, с което вежливо, но демократично ще се окаже обществен натиск, с цел да се приемат предложенията за подходящи промени в действащата нормативна уредба.
Диалогът е белег, основа на демокрацията, на която е чуждо администрирането. Властта е една, а нейното разделение е само за удобство на чиновникарското и приложение. Проблемите трябва да се решават. Отлагането им има дълготрайни последици, които засягат всички, завърши Гиньо Ганев.
Патилата” на д-р Момчил Ненов - един от жалбоподателите при омбудсмана:
-Това, което ме накара да напиша жалбата е, че след като започнах специализацията си с учудване забелязах, че не се спазват някои от клаузите в договора за специализация, който съм подписал с МУ и с „Пирогов”. Практически не съм бил наясно какво ми предстои. Когато започнах специализацията, в договора беше записано, че за полагания от мен труд между Медицински университет и мен, трябва да се сключи граждански договор, а той не беше сключен. Така аз получавам пари от държавата без никакво правно основание, т.е. аз съм висшист в сивата икономика. Получавам пари на банкова сметка, но нямам граждански договор, нито трудов договор. Отделно в договора и в наредбата пишеше, че ще ми бъдат внасяни дължимите осигуровки и с учудване, когато получих първите си пари установих, не ми беше внесен нито един лев, даже една стотинка. Беше ми удържан данък общ доход, но без нито една стотинка осигуровки. В договора ми за специализация бе записано, че допълнителните трудови възнаграждения ще бъдат за сметка на болницата. Подадох заявление до директора на „Пирогов”, но ми бе отговорено, че болницата няма финансова възможност за това. От инспекцията по труда ми отговориха, след мое запитване, че не работя в „Пирогов” и поради това не може да ми се заплащат осигуровки. Реших да се регистрирам като безработен и да продължа да специализирам. Същевременно от Регионалното управление „Социално осигуряване” ми отговориха, че има сключен граждански договор, за който обаче аз не знам. След това пък получих и разпореждане, което ме задължава да върна парите, които съм получил като обезщетение за безработица с мотивите, че работят на граждански договор, а аз нямам сключил такъв. които съм получил като обезщетение за безработица с мотивите, че работят на граждански договор, а аз нямам сключил такъв. Цялата работа е, че се чувствам като някакъв герой на фантастичен роман. Няма логика в нищо. Излиза, че лекаря-специализант е вишист, но в сивия сектор.

10 риска свързани с употребата на наргилето

В последно време се наблюдава масово тютюнопушене с наргиле и сред българските младежи . Във Франция 53% от учениците на 16 годишна възраст  пушат наргиле и техния брой нараства на 76% сред 19 годишните, по данни на проф. Бертран Даутценберг, от Френската служба за превенция на тютюнопушенето
Този взрив на използване на наргиле е свързан с намаляване на консумацията на цигари, тъй като опасността от пушене на цигари е широко медийно разпространена, а опасността от пушене с наргиле е дълбоко непозната.
Но рисковете  които крие то не са за подценяване. Ще изброим само десет от тях, а именно:

1.Чрез слюнката може да се пренасят бактерии и вируси, като например вируса на херпеса.
2.Микроорганизмите, живеещи в стомашно-чревния тракт, и най-вече намиращите се в хранопровода, могат да попаднат във водната част на наргилето.
3.Установено е, че епидемията от туберкулоза, избухнала в Египет и Сирия, е била свързана с пушенето на наргиле в кафенетата.
4.В тютюна за наргилета се добавят аромати, които променят уханието или придават приятен вкус, но замърсяват с добавките си. Някои от тях, като например амонякът, подпомагат тютюнът да освобождава никотина.
5.Цигареният дим е горещ и не може да бъде вдишван много дълбоко в белите дробове, докато този на наргилето не е и може да бъде вдишван дълбоко, при това заедно с катрана.
6.Водата не разтваря повечето от химикалите, намиращи се в тютюневия дим. Въглеродният монооксид е 30 пъти по-неразтворим във вода, в сравнение с кислорода. Всичко, което се разтваря, замърсява водата.
7.Не е известно точно колко никотин, катрани и въглероден монооксид се освобождават при пушенето на наргиле.
8.В добавките, открити в дима от наргилето, са намерени освен следи от истински плодове и ядки, още пестициди и химикали от селското стопанство.
9.Така нареченото билково наргиле излага пушача на същото количество никотин и химикали причиняващи рак, както и обикновеното.
        10.При пушене на една серия наргиле пушачите вдишват 200 пъти повече дим, отколкото биха вдишали от изпушването на една цигара.

сряда, 29 септември 2010 г.

Ние българите сме странна пасмина

Когато чета публикуваното т. е. написаното по форумите направо ме хваща срам. Ние винаги сме склонни да видим сламката като греда, но в чуждото, не в своето собствено око.
Анонимността , колко много се заблуждават невежите относно нея, в интернет сякаш дава крила на хора и то с претенции за образование, за  професионално израстване и просперитет.
Просто сме микроскопично жалки  в макрокосмоса и е време да се поучим от циганите, които като щит застават единни само ако някой дръзне дори словестно да ги обиди. А ние сме готови да залеем с помия всеки, който не разсъждава като нас.
За всички на властови постове просто ми е жал, защото както каза днес проф. Анна-Мария Борисова, че тя е заложник на финансовото министерство и по-точно на един човек-мистър Фликс така и те са изпълнители на нечии други желания, виждания и стремежи.
За хората и то тези обикновените, за тези, които късат от мизерните си пенсии за да пуснат есемес, трогнати от нечия тъжна и тежка събда, мога само да кажа-Бог да ги пази и тях, а и мен!
Защото   писна ми от много неща, но както казва великолепната Васа Ганчева-за това друг път1

Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова подаде оставка

На финала на днешната пресконференция в Министерски съвет(29 септември 2010 г.), в която участва и министърът, от преслужбата на правителството инфарктно обявиха, че оставката й е подадена преди 15 минути и е приета от министър-председателя.
Въпросът за оставката на проф. Борисова бе сред питанията на пресконференцията и се оказа от последните към нея.
-Не знам, не съм питала, но моята оставка както на всеки министър, винаги е в джоба му. Тъй като нямам джоб, тя е в папката ми, отговори тя.
На финала проф.Борисова бе попитана, дали на вчерашното заседание премиерът Бойко Борисов й е поискал оставката на Изпълнителна комисия, в контекста и на присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева в МС.
Не е ставало дума за това, отговори тя
Така днес България отново си търси здравен министър и то точно в деня, в който призна, че здравното министерство е заложник на финансовото.
Официалното съобщение на правителствената пресслужба гласи обаче, че оставката е приета "поради несправяне на проф. Ана-Мария Борисова със служебните й задължения във ведомството и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в националната здравноосигурителна система".

Бойко Борисов: Щом не ме харесвате, изберете си друг! Толкова мога! Ваша работа!

Дата: 28-09-2010 21:31

В убийствено интервю на Сашо Диков за „Пет за четири” по Канал 3 премиерът Бойко Борисов показа първоначално високомерно отегчение, което обаче на финала премина в съскащи крясъци. „За тебе съм самохвалко, за мен съм истински преуморен човек. Щом не ви харесва, викайте си Станишев и Доган, толкоз мога!”, ревна Борисов. Той нито веднъж не спомена името на вътрешния министър, наричайки го Той.


В напълно директен и откровен тон Сашо Диков подхвана премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването си „Пет за четири” по Канал 3. Интервюто бе уникално не само с дадените отговори от министър – председателя, но и с проследяване на поведението, маниерите и визуалното и лексикално внушение на Борисов.
Сашо Диков подхвана в прав текст Борисов за гафовете на вътрешния министър Цветан Цветанов и за изказването му по отношение на „окпопода” и Алексей Петров – че се базирали на архивите в МВР, което бе камък в градината на Борисов от времето му като главен секретар.
Борисов демонстрира преиграна отегченост като се стараеше да не трепва и мускул по лицето му, въпреки че не успя да прикрие вътрешната си обида и омерзение. Към кого – е въпрос на последващ анализ.
„ Не си разбрал правилно... Аз съм бил главен секретар... Агентурната дейност кой я ръководи? Министъра! Що не говорите за министъра?...”. На това място Борисов изненадващо принизи за първи път дейността на главния секретар на МВР: „Главният секретар е една чиновническа служба. АЗ я направих да се счита за значима! ... В момента тече процес.”
„А ако се окаже, че няма „октопод”? – запита Диков.
„Алексей Петров е изключително добър каратист и спортист и на тази база е било нашето приятелство. Нито той знае какво правя аз, нито аз знам какво е правил в другия си живот...” – тук Борисов откровено излъга и скулите му затрептяха.
„Нека мине съда и тогава ще коментираме... Аз съм говорил с Йовчев и вътрешния министър. Те говорят, че всичко е доказано. Аз не мога да се намеся нито в едната, нито в другата посока. С този случай показахме, че няма чадър за никого...”.
„А ако се окаже, че няма октопод? Цветанов ще си подаде ли оставката?”, атакува Сашо Диков.
„Има и други теми...”, избяга от отговора нервно Борисов.
На въпрос на Сашо Диков как ще коментира изявленията на темата президент от Цветан Цветанов, Бойко Борисов ледено, без да спомене името на Цветанов рече: „Нямам никакви основания да считам, че ТОЙ не е разбрал, че аз съм му ръководител! Аз му вярвам и не вярвам, да има намерения извън партийните ни интереси”.
Борисов избяга от конкретния отговор наясно ли е, че шефът на ДАНС Цветлин Йовчев е рекетирал съдията Пенгезов заради „наглите”.
Диков не пропусна да попита и за Симеон Дянков, който замина заедно с любовницата си – началник на кабинета в Китай. „На 17 септември си получил есемес от Соня Колтуклиева за това посещение .. Нормално ли е това, което прави Дянков?”, попита Сашо.
„Никога не се бъркам в личните работи на хората, ако това е подтекста. Не се бъркам в личния живот на хората.” „Какво още те кара да го държиш? „Той генерира в себе си много отрицателна енергия, защото липсата на пари кара хората да го мразят. Министърът трябва да говори оптимистично! Дянков има много трески за дялане – знам ги и той го знае и ще има голям проблем с мен. Но тези трески не са във финансиите!” Борисов отказа да каже какво знае за Дянков и какви са тези големи трески, които крие.
По отношение на здравната министърка Борисов каза, че най-големия проблем на правителството било здравеопазването и ако трябвало щял да я смени, но щял да се справи. Борисов, разбира се, прехвърли всички вини на миналите правителства и непрекъснато говореше как ТОЙ е променил нещата.
„Защо не приемаш очевидни грешки, които имаш?” пипита сашо Диков.
„Е, какви грешки?” отвърна Борисов.
Сашо Диков изреди Цецка Цачева, Фидосова, която вече наричат Лобистка... „Вие забравихте какви лобистки закони правеха миналите – курорти, гори, чудеса. Моите направиха три неща и вие проглушихте света. Как ще е лобистка? Не е вярно това! Как да призная като не е вярно?!”
„Що не признаваш грешките си? Цветанов обяви за шейфове хора с три туби бензин и това бешеф поредния балон...”, атакува остро Сашо Диков.
„Тези хора не ги съдя аз”, измъкна се Борисов и призна, че няма хабер за пътуването на Вежди Рашидов до Венеция с чужди пари от някаква мужда агенция, която дори Рашидов не я знаел коя е. „Нещо нередно направили ли са? Не може сега да прехвърля на мен аз сега да разследвам коя е тази агенция. Министърът трябва да носи глава на раменете си и трябва да знае къде ходи.”
Диков попита защо е различен аршина към алкохолните босове, които бяха извикани от Борисов в кабинета му, а другите ги проскат по очи, като Дамбовците, например, за които няма никакви доказателства.
Борисов отвърна: „Говорим за различни хора и бизнеси. Борисов обаче изобщо не успя да обясни как така се договаря с някакви алкохолни босове, а с другите – не. „Казах им – хвана ли втори път, директно ще ви взема лиценза”, каза той.
На въпрос на Диков вярно ли е, че при преговорите за газта в Евксиноград е чел публикации във в. Сега на руските представители, Борисов отвърна: „На Газпром обясних, че тяхното дружество Овър газ издава вестник. Нещо против? И че чрез медиите се оказва натиск срещу мен – да си го знаят.”
„Не ти ли е полезен този натиск?”, попита Диков.
„АЗ свалих цената на газта! Ами да оставя Газпром ли да ми дава оценка?”
„Не се ли усещаш като самохвалко?” директно запита Сашо Диков.
На това място Борисов сви устни и повиши тона, докато той премина в кресчендо. Сашо обяче го подпря още по-круто – има много голямо напрежение в обществото, даваш ли си сметка?
„А в мене не се ли е натрупало напрежение? Бих хвърлил не шише, а един бидон върху тоя доктор /визирайки протеста на лекарите/. ... Ти знаеш ли, че преговорите за газта бяха изключително трудни. В три часа през нощта АЗ ги озгоних! Кой ще ми плати това здраве? Не да ме наричаш самохвалко!” викна министър-председателят.
„Имам чувството, че не можеш реално да преценяваш...И в битката за престъпността – балони...”, репликира го Сашо Диков.
Борисов раздразнено отсече като на лозунг: „Най-успешното нещо е борбата с престъпността!”
„Задават се стачки...”, контрира Диков.
Борисов вече бе преминал във фаза викове:
„Ако хората считат, че не сме за този пост, подавам си оставката – да идват Доган и Станишев. Щом не ви харесва, викайте си Доган и Станишев! Толкова мога! Щом не ме харесвате и искате друг, изберете друг! Толкова мога! Докато ме търпите! Ваша работа. За тебе съм самохвалко. За мен съм истински преуморен човек.”.
На финала премиерът приличаше на обидено, ядосано дете. Но преиграваше в ролята си, защото зад думите му прозираше свирепо его, което не вижда никое друго мнение за правилно, освен собственото си.
И с воплите си – толкова мога, изберете си друг, просто играе върху тънката струнка на ехалето – „о, Богоизбранни, без теб не можем, ТИ си великият!.”
Afera.bg

Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова заяви в ефир-

В сутришния блок на БТВ министърът на здравеопазването проф. Борисова заяви директно, че е пряк потърпевш т. е. заложник на финансовото министерство, което все още не е насрочило комисията за остойностяване на медицинските дейности. А без това не знаем, какво ще бъде доплащането дали 20% или нещо друго, каза тя.

Премиерът Бойко Борисов: Без допълнително 20 % заплащане за здраве

Няма да се въвежда допълнително 20 % заплащане на здравните услуги, заяви за Агенция „Фокус” председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. Решението е взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което са присъствали министърът на здравеопазването професор Анна-Мария Борисова и представители на парламентарната здравна комисия. С публикуваната концепция за здравеопазването стана ясно, че от 2011 г. ще се въведе допълнително заплащане в болничната помощ, като то ще бъде разликата в реалната цена на услугата и поеманите от НЗОК средства.

На Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера здравният министърт проф. Борисова представи пред социално-икономическите партньорите здравната концепция за реформи. Синдикати и работодатели обявиха, че имат редица забележки по нея. Дебатът ще бъде следващата седмица.

вторник, 28 септември 2010 г.

Рош България дари апарати за рехабилитация на жени след оперативно лечение на рак на гърдата на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели

Апаратурата е за лимфодренаж, електротерапия и вакуум-масаж  и ще се използва по програма "ВИКТОРИЯ" за медицинска, социална и психологическа рехабилитация на жени след оперативно лечение на рак на млечната жлеза.
Лимфодренажните апарати пък са снабдени с модерен софтуер, който дава възможност за изключване на определени сегменти и прецизно дозиране на налягането. Така физикалните лекари ще разполагат вече и с мултифункционален физиотерапевтичен комбайн, с който ще обслужват не само пациентките от програмата, но и ще извършват разнообразни процедури на техните придружители по време на престоя им в курорта.
Рехабилитационната програма, която е с продължителност 10 дни,  е разработена от специалисти по физикална медицина, мениджърски екип на „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс“ ЕАД, клинични психолози от АПОЗ и онколози и се провежда в една от базите на "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" в Банкя. 
По-голямата част от стойността на престоя (120 лв. дневно) се поема от болницата, а пациентките доплащат по 29 лв. на ден. 
-За Рош България като социално отговорна компания е важно да разбираме по-добре как се живее с рак на млечната жлеза и какви предизвикателства стоят пред пациентите и
техните близки. Поради тази причина ние правим това дарение, което ще помогне на пациентките да се възстановят по-бързо от операцията и да се върнат към нормалния си начин на живот, каза д-р Методия Чадиковски, Генерален мениджър на Рош България.
Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска подчерта, че всяка година в България се диагностицират и оперират над 3200 жени с рак на млечната жлеза и за тях е много важно да получат отговор на всичките си въпроси свързани със заболяването и да обменят информация, както с медицински специалисти, така и с други пациенти като тях, тъй като ако навреме се направи медицинска рехабилитация, усложненията след оперативната намеса, като например подуване на ръката, могат да бъдат избегнати или значително намалени. 
По думите и различното в тази програма е, че тя протича под пълен медицински контрол като подбора на подходящите за програмата пациентки се прави от онколози.
-Водят се разговори с МЗ относно възможностите една от съществуващите клинични пътеки за рехабилитация да бъде адаптирана специално за нуждите на пациентки с рак на гърдата след хирургичната интервенция и последвалите я курсове медикаментозна и лъчетерапия. След броени дни ще представим първите резултати от програмата на Европейския конгрес по онкология в Милано, каза още Адърска.
Все още липсва скрининг  и няма приета национална програма  за борба с тези заболявания - рак на гърда, рак на маточна шийка и т. н.
Първият у нас център за рехабилитация на жени, претърпели операция на рак на гърдата, бе официално открит в Банкя само преди  няколко месеца.
Той е създаден по програмата "Виктория", съвместна инициатива на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и МЗ.
Новият специализиран център разполага с 40 легла и предлага комплексна рехабилитация, която включва медицинска, социална и психологическа подкрепа. Възстановяването на пациентките ще става под контрола на психолози и онколози. При откриването му центърът разполага с два медицински апарата на най-високо ниво - за зарастването на рани от оперативните интервенции, а другият подпомага раздвижването на засегнатата ръка. Медицинските процедури се съчетават и с арттерапия. 

Фармацевтичната компания „Актавис” дари медикаменти на стойност 5500 лв. на област Ловеч

Дарението, за социалните заведения и защитени жилища в Ловешка област, включва лекарства за сърдечносъдовата система, лекарства за болести на централна нервна система, болкоуспокояващи, антибиотици, кремове и унгвенти, хранителни добавки и витамини.
Николай Нанков, областен управител на Ловеч,  връчи благодарствено писмо на Маргарит Ковачев, директор „Бизнес развитие” на „Актавис” е подписа договорът за дарение.
От три години „Актавис” провежда дарителска кампания, като всяка година подпомага с медикаменти българските общини. В рамките на благотворителната инициатива от началото на 2008 година до сега компанията е дарила лекарства за социалните заведения в различни общини в страната на стойност около 250 000 лв. От старта на кампанията „Актавис” е подпомогнала община Бургас, Русе, Видин, Варна, Пещера, а сега и област Ловеч.
„Актавис” има амбицията тази благотворителна инициатива да продължи и през следващата година, с което доказва активната си позиция за социално подпомагане и развитие на регионитвключва лекарства за сърдечносъдовата система, лекарства за болести на централна нервна система, болкоуспокояващи, антибиотици, кремове и унгвенти, хранителни добавки и витамини. Медикаментите ще бъдат разпределени в социалните заведения и защитени жилища в Ловешка област.
Областният управител на Ловеч Николай Нанков връчи благодарствено писмо на Маргарит Ковачев, директор „Бизнес развитие” на „Актавис” и подписа договора за дарение .„Във време на криза, когато държавата и частният бизнес среща затруднения, оценявам още повече вашия хуманен жест”, каза Областният управител в благодарствената си реч. След това Николай Нанков показа Защитеното жилище за възрастни с увреждания в Ловеч. Според него това е едно от социалните заведения, където ще бъдат разпределени дарените лекарства.
От три години „Актавис” провежда дарителска кампания, като всяка година подпомага с медикаменти българските общини. В рамките на благотворителната инициатива от началото на 2008 година до сега компанията е дарила лекарства за социалните заведения в различни общини в страната на стойност около 250 000 лв. От старта на кампанията „Актавис” е подпомогнала община Бургас, Русе, Видин, Варна, Пещера, а сега и област Ловеч.
„Актавис” има амбицията тази благотворителна инициатива да продължи и през следващата година, с което доказва активната си позиция за социално подпомагане и развитие на регионите.

ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТНИТЕ КОМИСИИ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ САМИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

По повод на информациите, че министърът на здравеопазването еднолично е определил представителите на представителните организации за защита на правата на пациентите за участие в областните комисии, пресцентърът на МЗ пояснява :
         МЗ смята подобни твърдения за неоснователни и подвеждащи, тъй като Законът за лечебните заведения не дава правомощия на  министъра на здравеопазването да определя еднолично състава на областните комисии по здравеопазване.
В изпълнение на чл. 29 от ЗЛЗ, с писмо до директорите на РЦЗ от 16.08.2010 г. министър Борисова  е  разпоредила директорите на РЦЗ в срок до 19.08.2010 г.  да  представят в Министерство на здравеопазването поименния състав на определените от институциите представители.
Въз основа единствено на постъпилите от РЦЗ и съгласувани по места предложения, са издадени и заповедите на министъра на здравеопазването, с които е определен съставът на областните комисии по здравеопазване /писмото до РЦЗ е публикувано на сайта на МЗ/.

Pечник на новите думи в българския език представиха от БАН

От Института за български език към БАН представиха речник на новите думи в българския език. В него са събрани около 4300 новосъздадени думи и над 700 познати, но с нови значения от рода на фейсбук, CV, SMS"чатя", "копвам", "логвам" ,"импийчмънт", "лобирам", "реституция", "лустрация"..
Като примери за нови думи бяха посочени-" Зорбонавт"- човек, който се търкаля в голяма прозрачна топка, "номофоб"- пък е този, който се страхува да не остане без мобилен апарат, а "бигорексик" е индивид, който е обсебен от манията да трупа мускули.
Присъединяването на страната ни към Европейския съюз е наложило употребата на думи като "евродепутат", "евробюрократ", "европрограма", "евролобизъм" и т. н. В живота ни са навлезли и нови спортове като "джогинг", "фитнес", "стречинг", "каланетика", "рафтинг" и т.н. Появили са се и конструкции като фитнес маниак, фитнес зала, фитнес уред и др. В областта на козметиката пък на навлезли думи като "лифтинг", "липосукция", "хидромасаж", "силиконки". Появили са се и нови думи в областта на гастрономията като "лазаня","суши", "парфе", "фреш".
Целта на новия речник е да отрази възможно най-актуалното състояние на българския език. Условието, за да попадне една дума в него, е да се срещне поне в три различни издания след 1989 г. Нови думи се появяват във всички сфери - политически живот, бит, икономика, спорт, развлечение, култура. Според една от авторките на речника Сия Колковска най-много се обновява лексиката при компютърните технологии. „Там просто последните 20 години е една лавина от нови думи като файл, мишка, драйвър, домейн, блог,  лаптоп, CD, DVD", посочи тя.

Някои думи са отбелязани като „нежелателно", което означава, че употребата им не е препоръчителна. При тях дори да няма съответствие на български само с една дума, е по-добре да се обясни с няколко, защото иначе се нарушава звучността на езика.
Според авторите на речника той ще помогне на хората, които не знаят английски език, да се ориентират по-лесно. Полза ще имат и тези от по-старото поколение, които не са запознати с част от новите думи.
Луксозният том струва 29 лв.

Федерация „Български пациентски форум" оспорва във Върховния административен съд Националната здравна карта

Федерация „Български пациентски форум" оспорва във Върховния административен съд решението на здравния министър Анна-Мария Борисова да определи лично кои представители на пациентите да са членове на областните комисии, съобщиха от организацията. Целта на тези комисии е да изработят областните здравни карти, които ще определят къде колко лекари и болници да работят с публични средства.

От „Български пациентски форум" не са съгласни с 11 заповеди на министъра на здравеопазването, с които са определени т.нар. областни комисии. Основание за оспорването на заповедите е, че в нарушение на Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването еднолично е определил представителите на организациите за защита на правата на пациентите за участие в тези комисии, обясни Теодора Захариева от организацията. „Тъй като са четири неправителствените организации, признати със заповед на министъра, те помежду си трябва да се разберат кой къде да участва. Т.е. нещо като синдикат. Това като процедура не е спазено от Министерството на здравеопазването и ние затова обжалваме", уточни тя.

Преобладава ли една пациентска организация?

На възлови места е най-скоро признатата пациентска организация - национална пациентска организация. Тук не говорим кой в колко участва. Има ясно разписано в закона. И този закон е затова, за да се спазва.

Адвокатите на организацията ще поискат от Върховния съд служебно да изиска всичките 28 заповеди на министър Анна-Мария Борисова и да ги отмени изцяло. Ако това се случи ще се забави изготвянето на картата, на която е базирана и здравната реформa.