Translate

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Ибо, доживяхме и това ...куче полът си смени...

Британски ветеринари са извършили операция по смяна на пола на куче-хермафродит. В резултат на интервенцията, пациентът Стафордшир бултериер на име Джорджи, е  вече женско куче .
Операцията е била направена в приюта за животни "Дом на кучето" в Манчестър.
 Кучето се било родило както с мъжки, така и с женски полови органи. Хирурзите предприели операцията с идеята то да може да си намери по-лесно нов стопанин.
По думите на Лиза Греъм, директорка на приюта, в който годишно попадат около 7 хил. бездомни животни, за 30 г. се е натъквала на само още едно куче-хермафродит.
Понастоящем Джорджи/а е на видима възраст между  1 и 2 г.
Очакванията са постепенно тя съвсем да заприлича на "момиче", което някой да хареса и отведе у дома си.

В САЩ яко крали от здравна програма

Верига от фалшиви медицински клиники, източили над 100 млн. долара от здравни фондове, бе разкрита в САЩ , съобщава Ройтерс. 
 Американски граждани от арменски произход открили само за  месеци в 25 американски щата-118 фалшиви медицински клиники .
Естествено във фиктивните здравни заведения,  фиктивни лекари провеждали фиктивни прегледи и  фиктивно медицинско лечение на фиктивни пациенти.Така по различни клинични пътеки те успели да "изпомпат" над 100 млн. долара, под формата на здравни застраховки.

Бандата, известна като Мирдзоян-Терджиян, използвали лични данни, откраднати от лекари и пациенти.Мозъкът на бандата бил Армен Казарян, считан за един от най-големите измамници в Русия и бившите съветски републики.
Полицията вече е арестувала 44 души от престъпната групировка в Ню Йорк, Лос Анджелис, Атланта, като на всички тях са повдигнати обвинения от Федералния съд.

Депутатите дали ще бъдат изследвани за хепатит В и С ?


Хепатитът може лесно и безболезнено да се диагностицира, посредством кръвни тестове. Под хроничен вирусен хепатит се разбира вирусна инфекция на черния дроб с вируса на хепатит В (НВV), вируса на хепатит С (НСV) и вируса на хепатит Д (НDV), която продължава повече от 6 месеца, с хистологични данни за хронично чернодробно възпаление. Носителството на хепатитни вируси означава, че човек може да бъде заразен, без самия той да се разболее. Освен това много хора се срещат с вируса, но не се разболяват, защото имат изградени антитела срещу него.
Диагнозата хроничен вирусен хепатит (НВV, НСV или НDV) се поставя само от лекар – специалист (хепатолог или гастроентеролог) в инфекциозна клиника, след направени специфични тестове и изследвания - при установяване на клинични и биохимични данни за чернодробно увреждане (АСАТ, АЛАТ, АФ, ГГТП) за повече от 6 месеца, наличие на серологични маркери за инфекция с HBV (HBsAg /ELISA/), HDV (anti-HDV total /ELISA/) или HCV (anti-HCV /ELISA III или IV генерация/), както и хистологични данни за хроничен хепатит.
При голяма част от пациентите АСАТ и АЛАТ могат да са в норма, но това не изключва необходимостта при съмнение да си направите тест за антитела, а ако той е положителен, и тест за вирусно натоварване - HCV RNA за хепатит С и HBV -DNA за хепатит В!
--------
Данните от скринингови изследвания, направени тази пролет показват, че от 130 души работещи в МЗ трима са носители на вируса на хепатит В, и на хепатит С.
От националното сдружение "Хепасист" съобщиха за това свое намерение, но то ще може да бъде реализирано, само след съгласието на парламента.

Два нови кабинета за изследване на носителство на хепатит В и С

Провеждаме постоянно кампании, за да търсим тези пациенти, защото те нямат симптоми и е възможно да разберат за тази тежка инфекция едва когато е много късно вече. Около това са съсредоточени нашите дейности, да провеждаме кампании за скринингови изследвания за хепатит Б и С. Единственият начин е да открием тези болни навреме и да започнем лечението им, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО) и на националното сдружение за борба с хепатита “Хепасист”.
В София от 11.10. на ул. „Захарий Круша" 2 и във Варна от 13.10 т. г. на ул. "Съборна" 24 са разкрити по един кабинет за изследване на носителство на хепатит В и С. Предварително записване не е необходимо, а изследването е абсолютно безплатно. В случай, че резултата от теста за хепатитни антитела е положителен, изследването се повтаря с така наречената ELISA методика, и ако се потвърди пациентът се насочва към специализираните клиники за по-прецизни изследвания с РСR, АЛАТ и др. тестове.
В София кабинетът се намира при лаборатория „Санте", а във Варна -лаборатория „Статус". Кабинетите ще функционират, всеки делничен ден от 08.00 до 18.00 часа, до края на м. декември 2010 г.
Подробна информация заинтересованите могат да получат на тел. 0700 10 515, на цената на градски разговор, или на сайта на сдружението.
Ако кампанията е успешна, ще търсим начин тя да продължи и през следващата година, като разкрием безплатни кабинети и в други големи градове на страната, бе категоричен д-р Хасърджиев.
Настоящата инициативата е подкрепена от фармацевтичната компания „Рош България" ЕООД.

сряда, 13 октомври 2010 г.

Ексдиректор на НЗОК е назначен като държавен експерт при Симеон Дянков

През февруари 2010 г. Жени Начева бе назначена за директор на НЗОК, от управляващото мнозинство на ГЕРБ, а кандидатурата й бе лансирана лично от финансовия министър Симеон Дянков. Преди това тя бе директор на бюджетната дирекция на НЗОК. През април т. г. бе отстранена, по настояване на премиера Бойко Борисов, след като стана известно, че е проверявана от прокуратурата.
В момента се разследва за две престъпления по служба. Според Софийска градска прокуратура тя е нанесла на държавата щети за 1,6 млн. лева, като е разпоредила тези пари да бъдат преведени, неправомерно над лимитите, на СБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен, МБАЛ "Токуда" и ВМА.
Начева е назначена вече в отдел “Фискални и социални анализи и прогнози“ към Дирекция “Икономическо планиране и анализи“ в МФ.
Отделът се занимава с оценка на системите на здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване. По информация на електронното издание Mediapool звеното извършва остойностяването на медицинските дейности, на чиято база ще се определят цените в следващия Национален рамков договор.
Според експерти от МФ Начева е назначена по Закона за държавния служител, но не уточниха дали е проведен конкурс. Те заявиха, че е хубаво „един добър експерт” да работи във ведомството им.
Досега по обвиненията към Начева няма развитие, а гласуваното й доверие в МФ показва, че управляващите не я смятат за виновна за източването на касата, коментира Mediapool.
От Центъра за защита правата в здравеопазването смятат, че назначението на Начева е сигурен знак, че обвинението няма да стигне до съда.
Според Маргарита Немска, говорител на Софийската градска прокуратура, няма пречка Начева да бъде назначена на държавна работа. Тя обаче не се ангажира с конкретен срок, в който разследването ще приключи.

Вирусните хепатити В и С са "тихите убийци"

Страната ни попада в т.нар. средиземноморски район, характеризиращ се със средно разпространение на вирусите. С хроничен вирусен хепатит В (HBV) са 5 - 8% от населението, а с хрониченвирусен хепатит С ( НСV) – 1-2%. Около 11% от носителите на HBV са инфектирани и с  хроничен вирусен хепатит Д (HDV).
Хепатит В се предава по полов път (при полов контакт със заразен партньор), по кръвен път, чрез преливане на кръв и кръвни продукти, по време на хирургични операции, при зъболекарски манипулации, при ползване на общи самобръсначки и общи зъбни четки, татуировки и пиърсинг, акупунктура, венозна употреба на наркотици, козметични (маникюр и педикюр) манипулации, по перинатален път - от майка на новородено, при остра инфекция по време на бременността или чрез преливане на кръв по време на раждането, при разраняване на носната лигавица, инхалирайки кокаин, а според последните проучвания дори и при близък ежедневен битов контакт.
Зъболекарското огледалце е най-големият инкубатор и разпространител на вируса, независимо, че стоматолозите редовно стерилизират инструментите си. Причина за това е технологията, по която се изработва огледалцето. При него дори и да е направена правилно стерилизацията съществува реалният риск от наличие на вируса, съобщи д-р Хасърджиев ".
Поради тази причина американските зъболекари съветват пациентите да си купуват индивидуални огледалца и да ги носят със себе си, когато отиват на преглед при тях.
Често заболяването протича с асимптомна или с грипоподобна симптоматика като обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, безапетитие, преходна субфебрилна температура и т. н.. Други специфични признаци са нарушение в метаболизма на въглехидратите, нарушено храносмилане, бърза промяна на настроението, затруднена концентрация и проблеми със съня.
--------
В България, а и в световен мащаб, инфекцията от хепатит В е проблем по-сериозен дори и от ХИВ/СПИН, тъй като се разпространява 100 пъти по-бързо от този на ХИВ/СПИН и е 10 пъти по-инфекциозен от него.
Именно затова кампанията на сдружение „Хепасист" акцентира върху трите крайъгълни камъка - „Ваксинирайте се! Изследвайте се! Лекувайте се!".
Хепатит В предизвиква хронична инфекция при новородените на 100 %, при подрастващите в 70 % и при здравите възрастни под 1 % от, съобщи доц. Красимир Антонов, гастроентеролог и хепатолот в МБАЛ „Свети Иван Рилски" в София.
Теоретично веднъж навлязъл вирусът в човешкия организъм не го напуска повече. Той заразява чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно да заразява нови клетки т. е. процесът е необратим и води до възпаление и нарушаване на функциите на черния дроб. В повечето случаи минават доста години преди заразеният да се увреди сериозно и да има оплаквания. При 70 % от болните този хепатит протича без никаква симптоматика.
У нас над 350-400 000 души са с хроничен хепатит В. Вирусът се съдържа практически във всички телесни течности, но най-високата му концентрация е в кръвта и гениталните секрети. За предаването на инфекцията значение освен кръвта има спермата и слюнката (особено при кръвни примеси в нея) на заразените лица.
Едва 4-5 %, от имащите хепатит В, се излекуват инфинитивно. При 15 до 30 % от пациентите вирусът може да бъде потиснат. В 30% от случаите се проявява само възпаление на черния дроб. Около 20% от болните с хроничен вирусен хепатит развиват чернодробна цироза. 5-10% обаче без да имат чернодробна цироза развиват първичен рак на черния дроб.
Със съвременните антивирусни медикаменти това на практика нелечимо заболяване може да се контролира.
НЗОК поема на 100% лечението на хепатит В, но в действителност повечето от пациентите често сами плащат за лечението си, значителни суми месечно, които се явяват непосилни за болшинството от тях. Това се налага, за да няма прекъсване в терапията им, във време на подновяване на протоколите за лечение, които вместо до 30 дни им се дават след 50 дни, твърди лекуващ се в момента пациент.
Лекарите пък често биват глобявани от здравната каса за това, че хоспитализират болните от хепатит, само за да ги изследват. Те също твърдят, че го правят само и единствено за да не плащат пациентите, тъй като някои от изследванията са доста скъпи.
Две са възможностите за лечение при хепатит В - с Интерферон (през последните години пегилиран интерферон с удължено действие) или нуклеозидни аналози, потискащи размножаването на хепатитния вирус.
Хепатит В може да се предотврати чрез ваксинация. Ваксината е включена в Имунизационния календар на Р. България от 1992 г. и е задължителна при раждане на децата, които практически до 18 г. не боледуват от хепатит В. Но това не означава, че те не могат да се заразят с хепатит А или С. Специалистите препоръчват подрастващите да се ваксинират срещу хепатит В, при навлизането им в сексуално-активната възраст.
Над 100 000 са хронично болните с хепатит С в страната. При част от заразените вирусът „спи”, т. е., те са носители, без реално болестта да им вреди. При други обаче в рамките на 20-30 години се развива тежко чернодробно увреждане, водещо до цироза и/или рак.
Важна особеност на този вирус е голямата му изменчивост, поради което все още няма изработена ваксина срещу хепатит С. Разпространява се само по кръвен път. С повишен риск от заразяване с HCV са венозни наркомани, използващи общи игли и спринцовки и пациенти на хемодиализа.
Хроничният вирусен хепатит С (HСV) също в значителен процент протича асимптоматично. При 30% от болните нивата на чернодробните ензими остават в норма. Едва при по-специфични изследвания заболяването се открива. 10% от пациентите успяват сами да се преборят с вируса.
Независимо, че при тези болни вируса също хронифицира лечението дава доста добри резултати в над 50%. Много зависи обаче от разновидността на вируса и от така наречения генотип. Значение имат също и активността на вируса, състоянието и възрастта на болния, както наличието на съпътстващите заболявания.
Борбата срещу хепатит В и С, така наречените „тихи убийци”, е всъщност борба срещу първичния рак на черния дроб. Ако бъдат хванати навреме и двете инфекции могат да се контролират и лекуват.
Хепатит D е характерен за бедните държави. Той при 100 % от пациентите предизвиква хронична инфекция. Характерен е само за ниските социални слоеве на обществото и предимно ромите, като в 70-80 на сто от пациентите прогресира до цироза. Разпространява се само в комбинация с Хепатит B, и не може да се предава самостоятелно. Значително увеличава вероятността за последствията от Хепатит B. Възможно е едновременно заразяване с двата вируса (коинфекция) или заразяване на фона на вече съществуваща хепатит В вирусна инфекция (суперинфекция). Заразяването става по един и същи начин и при двата вируса.
На фона на всичко това у  нас няма  национална скринингова програма за хепатит.
-----
ОПЛ има много важна роля в съвременната диагностика на хроничните и вирусни хепатити, тъй като пациентите имат най-пряк достъп до него. Когато към тях се обърнат пациенти с проблем в областта на черния дроб, те задължително пускат изследвания и за вирусен хепатит В и С – ехографски, серологични и др. за пациентите, за които имат и най-малките съмнения, че са инфектирани. Активното търсене от страна на личния лекар на анамнеза при пациента за кръвопреливания в миналото, за аборти, за големи оперативни интервенции, за стоматологични манипулации, свързани с обилно кървене, е нещото, на което ОПЛ трябва да обърнат най-голямо внимание. И ако се окаже, че има инфектирани, те да бъдат насочени към нас специалистите. Всички болни с чернодробна цироза следва да бъдат изследвани за вирусни хепатити, тъй като голяма част от т.нар. „алкохолни цирози” се оказват и носители на хепатит С. Всички карциноми на черния дроб в голямата си част се оказват, дължащи се на хепатит В и С. Така че ако искаме добра профилактика на тежките чернодробни заболявания (като цироза, първичен рак на черния дроб) се налага ранна чернодробна диагностика на тези инфекции, както и ранното им лечение, каза доц. Антонов.
--------
При вирусните хепатити
Ранната диагностика, ваксинацията и навременното лечение са от ключово значение за изхода на чернодробната болест.. Не бива да забравяме обаче и факта, че някои от медикаментите предизвикват резистентност. При терапията с интерферон обаче такава не се наблюдава. А една резистентност към даден медикамент неминуемо води към нова резистентност, но на друга лекарствена група. Затова и специалистите смятат, че монотерапията с нуклеотидни/нуклеозидни аналози при лечението на хепатит В неминуемо ще създаде, след време, биологични чудовища, именно поради резистентността и тежките реакции при спиране на лечението. Предимството в случая е удобната употреба (таблетки) и ефикасното потискане на вирусната репликация. Препоръчителни са кратките курсове на лечение, смяна на използвания лекарствен продукт с друг или включване на лечение с интерферон.

Авторът на стихотворението "Пътека" е

Пътека



Тъжен залез кърви над гората
като прясно отворена рана.
С тъжен ромон звъни на житата
светозарната сребърна пяна.

Умореният ден догорява,
плаче-вятърът-сбогом навеки!
Свечерява сега, свечерява
над смълчаните бели пътеки.

Всеки своя пътека си има,
всеки бърза и търси човека...
И аз имам пътека любима,
и аз някога имах пътека!

Още крачка-и ето го края!-
Извървяна е тя, извървяна...
Какво с мене ще стане, не зная,
но едва ли пак пътник ще стана!

Много мили неща аз разлюбих,
дори погледа кротък на мама.
Имах всичко...и всичко загубих-
няма щастие, щастие няма!

Сам да бъдеш-така по-добре е,
нищо в нашите дни не е вечно!
И най-милото ще отмилее,
и най-близкото става далечно.

Всяка клетва е само измама,
всяка нежност крий удари груби,
нека никога нищичко няма,
за да няма какво да се губи!

Всеки огън гори-догорява,
никой извор во век не извира.
Туй което цъфти-прецъфтява,
туй, което се ражда-умира.

Всеки друм става тесен за двама,
всяка радост е бременна с мъка...
нека никога срещи да няма,
за да няма след тях и разлъка!
...Догорелият ден над гората
Нека само кърви като рана...
Нека тъжно звъни на житата
светозарната сребърна пяна...

вторник, 12 октомври 2010 г.

Незаконно построените имоти на брега на язовир „Ивайловград"

  известни като митничарското селище Ставри Димитрово, ще бъдат съборени или конфискувани в полза на държавата съобщи премиерът Бойко Борисов, предаде БНР.
Дни след данъчната проверка с хеликоптер, която целеше изясняване на произхода на средствата, с които са построени над 40-те къщи в селото, обитателите им старателно избягват всякаква популярност. Повечето от тях нямат акт 16. Селото може и да не фигурира в официалната карта на България, но това не му пречи да е единственото населено място в страната с „Министерство на веселбата". Така свиленградският бизнесмен Павлин Паришев е нарекъл вилата си. Бившият шеф на свиленградската митница има до луксозната си къща частен зоопарк, чийто обитатели включват двойка елени лопатари, муфлони, сърни и няколко вида птици Бившият шеф на свиленградската митница има до луксозната си къща частен зоопарк, чийто обитатели включват двойка елени лопатари, муфлони, сърни и няколко вида птици. Според запознати до неотдавна тук е живеело и лъвче, което вече е отпътувало за Африка, след изчезването и намирането му, преди месеци. 
По думите на премиера няма вариант нерегламентираното строителство да бъде узаконено. 
-Толкова палати - има само едно обяснение, това са хората, които са събирали пари и са давали на политическите партии. Затова указанията, които съм дал, са да ми намерят юридическа форма - или събаряне, или конфискуване в полза на държавата. Не виждам друг начин. Да ги узаконят - това би значело, че всеки може да си избере място и да отида и да си направи нещо и ние да влезем в този порочен кръг. Ще решим и до ден-два трябва да имам резултатът, коментира премиерът.
---- 
Снимка на малка спретната къщурка, но от пловдивско

Средната оценка за дейността на кабинета се повишава леко в периода от юни до октомври с въвеждането на стандарта за месни продукти „Стара планина" и активното строителство на магистрали

Макар и да остава ниска, оценката за работата на кабинета отбелязва повишение от 3,34 на 3,40 по шестобалната система. Социолозите отчитат, че тенденцията за спад в доверието на правителството изглежда овладяна.
Рейтингът на премиера Бойко Борисов е скочил с 3 % от юни насам и сега е 43%, отчетоха социолозите от „Алфа рисърч” в изследване за обществените нагласи през октомври 2010 г..
Според резултатите от проучването 66% от българите одобряват месния стандарт и акциите на правителството срещу некачествената храна. 56 % приветстват мащабното строителство на магистрали и в частност – на „Тракия”. Данъчните проверки по морето това лято пък са събрали 80% одобрение.

Премиерът Бойко Борисов каза: Костов ме моли да си почивам повече

В момента гледам да спася държавата от кризата и го правя, каза премиерът Бойко Борисов, но побърза да поясни, че спасението минава и през подкрепа към правителството.
Г-н Костов единствено и само дойде да ме помоли да бъдем силни, защото, когато се разколебая аз и ГЕРБ, се разглобява цялата десница. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов, по повод 20-минутната му среща с лидера на ДСБ, и в отговор на въпроса, дали има конфликт с Командира.
По думите на Борисов по-мил и любезен разговор той не бил водил с никого досега.
-В момента бюджетът е балансиран и това е доказано с изчисления на приходите и разходите, продължи той и коментира и здравната реформа, като заяви, че от 1 януари парите от вноските ще се харчат само за здравеопазване.
-Парите, които събират българите - 8% за здраве, вече е решено, те се харчат само за здраве. Нека да обясня, защото и Пламен Орешарски и Менда Стоянова не искат да кажат истината, такава каквато е, и къде шикалкавят всички по темата здравеопазване. Фискалният резерв към днешна дата е 6,7 млрд. лв. С парите, които се събират от здравната вноска, която предишното правителство увеличи от 6% на 8%, тези 2% се плащат в резерв и стоят в БНБ. С резерва от 1,3 млрд. не се плащат пенсиите, но всъщност стоейки той там, те вадят отдолу под него от фискалния резерв парите и плащат пенсиите, обясни премиерът.
Борисов коментира също така и реакцията на „Атака” по повод заявената подкрепа от страна на България за евроинтеграцията на Турция.
-Какво е решил лидерът на "Атака" и какво е решила неговата партия нито с мен е говорил, нито мога да се бъркам в работата на неговата партия. Както и аз не давам някой да се бърка в работата на моята партия. Ние подкрепяме европейската перспектива на Турция, но има много критерии, които страната трябва да изпълни, за да влезе в съюза. Аз не искам на границата си да имам азиатска Турция. Никой в Брюксел в момента не обсъжда дали Турция ще влиза в ЕС. Тази тема не стои днес, каза премиерът в заключение.

Премие рът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV на 8.10.2010 г.

В споразумението много ясно и точно е разписано, натрупаният резерв на здравната каса, защото лекарите разбраха, че ако ние го изтеглим целия, ще съборим борда, ще фалираме лева и всички българи ще пострадат. Събраният резерв към 31 декември 2010 г. остава във фискалния резерв, за да го подпира, а от 1 януари парите, които се събират за здраве в следващите години, ще се харчат само за здраве, заяви той. 
Така той изтълкува точка 5 от подписаното споразумение с БЛС, според която „наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет”. Затова според премиера са необходими „малки законодателни промени, за да могат всички дейности, като диспансерите например, да си отидат и да ги плаща съответно здравната каса”.
Министър-председателят се опита да внесе яснота и по твърдението си от последните дни, че с пари за здраве са плащани пенсии. „С парите, които се събират от здравната вноска, която предишното правителство увеличи от 6% на 8%, тези 2% се вкарват в резерв и стоят в БНБ. Къде е сега точно детайлът, който крият всички различни от мен? На практика с този резерв от 1,3 млрд. не се плащат пенсиите, но всъщност стоейки той там, те вадят отдолу под него от фискалния резерв парите и плащат пенсиите. И като се събират от различните ни дейности, другите в държавата парични средства, те се вкарват във фискалния резерв и го попълват. Така че те какво казват – от парите за здраве пенсии не са плащани и парите са в БНБ. Да, истина е. Но това само служи да подпира взимането на парите отдолу. Разбирате ли?”. Борисов отбеляза, че това е била практика в предишното правителство и сегашното се е опитало да продължи с тази политика, докато не се намесил той.
Аз мисля, че с подписването на споразумението с лекарския съюз, самият факт, че те си отмениха и протеста, самият факт, че направихме това, за което от години лекарите настояваха – да се извади здравната каса от управлението на държавата, да стане самостоятелна, да се въведе трипартитния модел, за което настояваха, да се харчат вноските само за здраве – аз го направих, за да се търси някакво отклоняване на общественото внимание, каза още премиерът.
Зам. министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че резервът на НЗОК, натрупан до края на 2010 година в БНБ, ще бъде прехвърлен по сметките на републиканския бюджет, съгласно споразумението между БЛС и правителството.
Резервът ще даде възможност за финансиране на дефицитите в консолидираната фискална програма в следващите години, призна Горанов, без да даде ясно отговор дали парите от НЗОК ще отиват само за здраве и кой ще ги контролира. 
------
Коментарът на Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара:

-Лансират се поредните луди идеи. Това е идеята всички пари, които се събират от здравни вноски, да бъдат налети в нереформираната здравна система. Това възлиза на 2.6 млрд. лв. На всичкото отгоре, тъй като вървим към сериозен дефицит в бюджета, да се вдигнат вноските за социално осигуряване с 3%. Това е безумие. Икономиката ще потъне допълнително. Това се предложи от синдикатите и от някои хора от Министерството на финансите, което е пълно безумие. Тоест ние наливаме пари в не що, което не е реформирано, за което няма концепция. Това говори за паника на правителството, което се поддава на уличен натиск. Реалният сектор не може да излезе от кризата на такъв натиск. Тъкмо икономиката ни е подала главата си над водата, досега дишахме с шнорхел и ние ще се потопим обратно под нивото на шнорхела.

Тормоз и кибертормоз

Формите на кибертормоз са твърде разнообразни, но това в никакъв случай не означава, че трябва да се заклеймяват електронните технологии за общуване. Това, което е необходимо да направим, е да сме наясно с рисковете, с проявленията на кибертормоза и с ефективните начини за справяне с него. Така ще можем да се възползваме от плюсовете на технологиите и да предпазим децата си от опасностите, свързани с кибертормоза.
Агресията е неизменен спътник в съществуването на хората и човечеството. В малки „дози” тя всъщност е необходима и дори полезна. Така наречената спортна злоба или хъсът да спечелиш някакво състезание, като победиш противниците си, е вид агресия, която е приемлива. В детска възраст опълчването на авторитета на възрастните (родители, учители) е закономерна част от процеса на порастване и изграждане на собствената личност. Агресията обаче лесно може да прехвърли границата на приемливото и да се превърне в сериозен проблем за отделен човек, за групи хора или за обществото като цяло.
Тормозът е може би най-злокачественият вид агресивно поведение. Той винаги е насочен към живо същество – не могат да бъдат тормозени вещи или предмети. При тормоза няма случайност – той е целенасочен и съзнателно прилаган. Тормозещият е наясно, че причинява физическа или душевна болка, че кара жертвата си да се чувства зле и именно това е целта му.
Тормозещите освен това рядко имат чувството, че вършат нещо нередно. Обикновено те си мислят, че жертвата им си го заслужава или ги предизвиква да се държат така с нея.
Поведение на тормоз е поведение, което:
• е злонамерено. Тормозът не е случаен. Тормозещият има ясната и осъзната цел да навреди на жертвата си, да й причини болка, да я унижи, да я накара да страда физически или душевно.
• се извършва от позиция на силата. Тормозещият винаги разполага с предимство – или е физически по-силен, или е с група приятели, които му помагат, или жертвата е неагресивна и неспособна да се защити. При формата на вербалния тормоз, когато се използват обиди, подигравки, злобни забележки и подмятания, слабостта на жертвата може да се състои дори в това, че тя е неспособна да измисля подходящи отговори със скоростта, с която се сипят грубите думи на тормозещия.
• се повтаря многократно. Изолираният агресивен акт още не е тормоз. Когато обаче агресията се повтаря отново и отново върху един и същи човек (или едни и същи хора), тогава тя се превръща в тормоз. Изключително негативните последствия от тормоза най-често се дължат именно на това натрупване във времето на унижение, болка и безпомощност месец подир месец, а понякога и година след година.
Съществуват няколко вида тормоз:
• физически. Това са добре познатите биене, ритане, блъскане, скубане и т.н. – всички форми на видимо насилие. Тук се включват също чупенето и повреждането на лични вещи.
• вербален. Тази форма неправилно е приемана за по-лека и обикновено не гледаме на нея на сериозно. Тя включва обиди, подигравки, сексуални намеци и подмятания, даване на прякори, заплашване, „майтапене“ (което е забавно само за мъчителя), т.е. това са начините да нараним някого, като го караме да се чувства зле от това, което му говорим.
• индиректен. Повечето хора дори не си дават сметка, че съществува такава форма, а тя е не по-малко нараняваща от другите. Тя включва настройване на другите срещу жертвата, говорене зад гърба й и разпространяване на слухове, разваляне на отношенията й с близките й хора, поставяне на някого в социална изолация (не го канят да играе с другите, на купони и забави, на ходене на кино или разходки и т.н.). Тази форма се прехвърля особено лесно в интернет и онлайн социалните мрежи.
Понякога се посочва и още една форма, по-скоро понеже е приела гражданственост във всекидневието ни, отколкото като част от научна класификация и това е така нареченият психически тормоз. Всъщност всеки тормоз, всяка от изброените по-горе форми е и психически. След като сме направили тези уговорки, да изброим какво все пак се включва тук: заплашителни погледи и гримаси, които често предават „скрити” послания, като „чакай само да свърши часа” или „лигльо!” и т.н.; докосвания, които не са силни и нараняващи сами по себе си, но са нежелани, неприятни и/или унижаващи (такова може да е дори едно престорено погалване по косата, придружено със съответния злобен коментар); шпиониране, тайно или явно и т.н.
Какво е кибертормоз?
Кибертормозът е тормоз, извършван чрез средствата на технологиите за електронна комуникация – интернет и мобилни телефони. Може да бъде открит под различни наименования: ebullying (етормоз), electronic bullying (електронен тормоз), cyberviolence (кибернасилие), digital bullying (дигитален тормоз), online bullying (онлайн тормоз) и т.н., като терминът кибертормоз (cyberbullying) е за момента най-широко наложилия се. Отличителните му черти са същите като при „класическия“ тормоз, като само е сменена физическата среда с електронна и има известна промяна във формите, свързана с възможностите и ограниченията на технологиите. И тук се наблюдава злонамереност и целенасочено желание да се навреди, дисбаланс на силата (най-вече изразен чрез невъзможността на жертвата да се защити успешно), многократното и продължително във времето повторение.
Основните форми на кибертормоз са следните:
• през GSM. Тук се включват обаждания, при които има директни заплахи, говорене на неприятни неща, обиди, изнудване, подиграване, понякога дори само намеци. Освен обажданията към кибертормоза спадат и всякакви злонамерени текстови и мултимедийни съобщения (sms и mms). По-особени форми на кибертормоз, свързани с мобилните телефонни комуникации, са раздаването на GSM-номера на други хора, без съгласието на детето, както и обаждането от негово име на роднини или приятели. Кибертормоз е също така снимането с GSM и свободното разпространяване на снимки или клипчета без съгласието на детето или дори и да има привидното му съгласие, на снимки и клипчета, които уронват достойнството му, унижават го или го представят в неблагоприятна светлина.
• през интернет. Тук спектърът на поведенията и действията, които могат да бъдат окачествени като тормоз, е още по-широк, отколкото при мобилните телефонни комуникации. Според децата, участвали в изследване, проведено в 5 софийски училища в края на учебната 2009-2010 година, най-често кибертормозът е под формата на пускане на клюки или слухове в социалните мрежи (като фейсбук) и чатовете и програмите за незабавни съобщения (като скайп). Това е един вид продължение или прехвърляне в интернет на „традиционната“ форма на индиректен тормоз, която е описана накратко по-горе. Типични форми са пращането на всякакви съобщения със заплахи, обиди, подигравки и т.н. независимо дали през социални мрежи, чатове, форуми, имейл или онлайн игри. Краденето на идентичност също е форма на кибертормоз, било то пращане на съобщения от името на някой познат на детето до него или от името на детето до негови познати, но без то да знае и без да е съгласно. Към краденето на идентичност спадат и краденето на пароли или разбиването на акаунти (непозволено влизане в чужд профил във фейсбук или в чужд имейл). Пускане в интернет на снимки или клипчета, които унижават детето по какъвто и да е начин, също е форма на кибертормоз. Към кибертормоза спадат и пращането на вируси или нежелани файлове, както и задръстващи пощата имейли (известният спам).

Авторът - Методи Коралов е доктор по психология, преподавател в Нов български университет по дисциплините „Социална психология”, „Психология на развитието” и „Психология на образованието”. Специалистът е в екипа на проект „Училище без насилие”. 
-------
Кибертормозът при децата

23% от учениците в страната на възраст 10-14 г. споделят, че са били подложени на кибертормоз поне веднъж през последната учебна година, сочи проучване на УНИЦЕФ и Дружеството на психолозите. То обхваща 5 софийски училища и 1643 ученици от 3-ти до 7-ми клас.
Изследването показва, че при 14 годишните почти 1/3 от тормоза в училище става по мобилните телефони и през интернет.
13% от учениците са си признали, че са използвали кибертормоз срещу друг човек поне веднъж през последната година, а 3% заявяват, че им се случва да го правят всяка седмица. Най-честите форми на кибертормоз са в 56% от случаите пускането на клюки през социалните мрежи и/или обидни обаждания по GSM, заплашителни SMS-и в 49% и пускане на неприлични или фалшиви снимки в 39%.
Парадоксално се оказва, че част от последиците от тормоза (и особено дългосрочните) са еднакви при мъчителите и жертвите. Такива са например податливостта към депресия, трудността да се формират пълноценни отношения с другите, вероятността за предаване през поколенията.

Сексът е по-рядко явление заради лаптопа или мобилния телефон


Според проучване на Американския център за репродуктивна медицина в Кливланд, което бе оповестено преди дни, тези, които си лягат с компютър или телефон в ръка, правят секс по-рядко.

Резултатите от изследването показват, че 67% от мъжете и 64% от жените в САЩ не се разделят с тях дори и в леглото.
Алармата на мобилния телефон, често заменя часовникът, на нощното шкафче, за човека.
Джиесемът обаче излъчва непрекъснато дори и нощем, защото неспирно търси базовата станция. При по-чувствителни хора това може да се отрази на качеството на съня, според доц. Мишел Израел, член на Международния съветнически комитет към Световната здравна организация.
В никакъв случай мобилния телефон не бива да се слага близо до леглото на дете. Телефонът не е мощен излъчвател. Но независимо от това едва на разстояние 10 см. от апарата електромагнитното поле е нула. Най-голямо е лъчението в момента на набирането или на приемането на разговора. Добре е в този момент да се държи по-далече от главата или да се ползва хендсфри, твърди той.
Дневно разговорите по мобилен телефон не трябва да надвишават 60 минути, а между тях да има и паузи, за да може телефонът да изстине, съветва доц. Израел.
Не само мобилен телефон, на и никакъв електромагнитен излъчвател не бива да се носи близо до гениталиите, тъй като лъчението се абсорбира по-активно от органи с различно кръвоснабдяване спрямо съседните органи и тъкани, като тестисите, пикочния мехур, очите, яйчниците.
Няма данни за настъпили увреждания. Мит е, че може да доведе до безплодие, защото полето не е толкова силно, твърди още той.
Той съветва още мобилния телефон да се държи близо до сърцето, при хора с кардио- стимулатори. Джиесемът има нискочестотна модулация, която може да влезе в резонанс с честотите на пейсмейкъра. 
Според унгарски изследователи обаче, носенето на мобилен телефон на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина. Мъжете използвайки хендс-фри, често оставят своите телефони в джобовете си, с което разстоянието става перфектно за нанасяне на вредни ефекти върху тестисите.
И според Агарвал, ръководител на проучването и директор на центъра за репродуктивна медицина в клиниката в Кливланд – САЩ, възможно е радиацията от клетъчните телефони да засяга половите жлези посредством термален ефект, който да причинява повишаване на температурата в тестисите, което да води до увреждане на спермата.
Предишно проучване на екипа му показва, че мъжете, използващи клетъчните си телефони над 4 часа дневно, имат значително по-малък брой сперматозоиди.
Особено нежелателно е мъжете да поставят лаптоп в скута си, защото така се повишава температурата на скротума и това може да намали производството на сперма, предупреждават учени.
Има и друга опасност от ползване на преносим компютър. Хората, които работят с лаптоп върху коленете, по-добре да променят навика си, защото така може да увредят кожата си. Швейцарски лекари установиха, че от продължителното затопляне кожата може да промени цвета си, да стане на петна като гъба и да се появят обриви. Студентка по право в американския щат Вирджиния установява, че кожата на единия й крак е променил цвета си неравномерно. Под микроскоп кожата на момичето изглеждала като изгорена след продължително излагане на слънце.
Лекуващата я лекарка била силно озадачена, каква може да е причината, докато студентката не й съобщила, че работи по 6 часа на ден с лаптопа в скута си. Оказало се, че компютърът й отдолу се загрявал до температура от 52 градуса.
Подобен случай наскоро е регистриран и в Швейцария. 12-годишно момче е потърсило лекарска помощ, след като кожата на лявото му бедро станала цялата на петна.
То съобщило, че играело на компютърни игри по няколко часа на ден в продължение на месеци. Детето е усетило, че лаптопът се загрява от лявата страна, но продължило да играе, без да сменя позата си, разказват лекари в статия в швейцарското списание „Педиатрикс".
В медицински доклад, отпреди няколко години се съобщава, че мъже, които слагат лаптопите върху коленете си при работа, имат повишена температура -в скротума. Ако това продължава по-дълго време, има вероятност за безплодие. Все още обаче лекарите не са установили пряка връзка между него и погрешното използването на лаптоп, уточнява АП.
Големите производители на компютри като „Епъл", „Хюлет пакард" и „Дел" предупреждават в инструкциите си лаптопът да не се слага в скута за продължително време заради риск от изгаряне.
Швейцарските лекари съветват винаги да слагате топлоизолираща подложка на краката си, ако ще ползвате лаптопа в тази поза. Разбира се, най-лесният начин, ако сте на летище или в парка, е да сложите компютърната чанта на коленете и отгоре да поставите лаптопа.

СЪВЕТИ:
·        Ако работата ви налага да говорите често по мобилния, купете си качествено хендсфри.
·        Носете телефона възможно по-далече от главата, сърцето и гениталиите - например в чанта.
·        За да избегнете безсънието и главоболието, особено ако сте изложени на стрес всеки ден, не дръжте телефона много близко до възглавницата.
·        Избягвайте да телефонирате, когато връзката е лоша. Колкото по-добра е комуникацията с базовата станция, толкова по-ниско е лъчението и обратно.
·        Купувайте си само изправни апарати от оторизираните магазини. По пазарите се продават телефони ментета, които може да са с по-високо лъчение, защото никой не ги изследва.
ФАКТИ:
1. Предупредителен подход се прилага в много страни в ЕС, Израел, Канада и Австралия. В техните закони има специални изисквания за задължителна информация към мобилните апарати - да има листовки с нивото на излъчване за конкретния модел (т.нар. SAR стойности), да има печат със знак, че уредът е източник на електромагнитни лъчения.
2. Във Великобритания има забрана за реклама на джиесеми и промоции с участието на деца.
3. Никой не знае какво излъчват телефоните ментета, които се продават по пазарите у нас, защото никой не ги изследва.

Майка "под наем" съвсем скоро и в България


Идеята за сурогатна майка принадлежи на депутата от "Атака" Калина Крумова и вече е облечена в конкретни проекти за промяна на Закона за здравето и Семейния кодекс.
У нас майката "под наем" сега е реално забранена от българското законодателство.
Това обаче не пречи на търговията на черния пазар.
Кандидат - родилки „под наем” се оферират в интернет за сумите между 15 000 лв. за момиче и за момче - 20 000 лв.
Бездетни семейства прибягнали до услугите им често обаче се превръщат в жертви и са подложени на рекет от различно естество - заплахи от аборт, настояване за постоянно обгрижване, за най-различни придобивки, за още и още пари и т. н.. Платежоспособните двойки пък търсят решение в чужбина, където сурогатството е разрешено. Те плащат солено за това, без гаранции от защита на родното законодателство.
Предпочитаните от тях държави са Украйна и Гърция, тъй като са най-близко до България и поради факта, че там всичко това е законно.
Липсата на законов регламент кара българките, които по медицински причини не могат да износят бебе, да плащат по 40 000 лв. в Украйна, където сурогатното майчинство е добре уредено. Гърция също е приела закон за сурогатните майки. Но в него има клауза, че заместващата майка може да оспори родителството, ако биологичните родители са чужденци.
У нас сурогатна майка се предвижда да бъде жена, доказано здрава, на възраст между 21 и 43 г., женена с поне едно дете. Тя ще износва бебета, но само два пъти, с генетичния материал на семейството. Целта е, както да се пази нейното и на детето здраве, така и да се предотврати превръщането на сурогатството в бизнес.
От услугите и ще се ползват единствено бездетни двойки, в които съпругата, по медицински причини, не може сама да износи и роди своето дете. Желаещите семейства ще се записват в специален регистър. Разноските за износването и раждането на бебето ще поема бездетната двойка, която ще се грижи и за майката "под наем" през целия период на бременността.
За целта отношенията между двете страни ще се фиксират в договор, одобрен от съда.
В момента се обмисля как да бъде насърчено родилките „под наем” да бъдат от роднините на бездетните двойки.
-Много по-лесно е за контрол, по-малък е риск от злоупотреби, по-отговорно е поведението и от двете страни, категорични са специалистите.
Средно между 10 и 20 годишно ще са двойките, които биха се възползвали от тази нова услуга, твърди Крумова. Още при възникването на идеята лекари бяха категорично "за". Според някои от тях няма никакъв риск за плода, а заместващата майка се явява в ролята на своеобразен инкубатор. Цената от порядъка на 5-6 хиляди лева за тази услуга пък считат за напълно реалистична. Но отделно ще бъдат разходите за издръжка на родилката, смятат те.
Бездетните двойки и заместващите майки ще минат, през специална терапевтична програма.
Прави се психологическа, психиатрична и медицинска оценка на заместващата и на биологичната майка. Работи се с тях, през целия период на бременността и след нея, според нуждите от психологическа подкрепа. И двете майки трябва да са физически и психически здрави, хармонични и зрели личности с добро себепознание.
Програмата ще е за сметка на биологичните родители (бездетните двойки). Тя ще е платена, но все още не е уточнена цената и.
----
В САЩ много от щатите имат собствени закони за сурогатното майчинство. Най-често двойки, които искат да се сдобият с рожба, се заселват във Флорида и Калифорния заради благоприятните закони там.
На други места в САЩ обаче не е така. Незаконно е например да наемеш сурогатна майка в щата Ню Йорк, където не могат да се имплантират и ембриони. В Мигичан обаче договорът за сурогатно майчинство е невалиден и страните, които са го подписали, са заплашени от глоба от 10 00 долара или една година затвор.
Все по-модно става в САЩ наемането на сурогатни майки от самотни и богати мъже или от хомосексуални двойки, които искат да се сдобият с биологично дете, износено от непозната жена. Чужденци също могат да се възползват от сурогатно майчинство в САЩ. А новороденото автоматично получава американско гражданство.
Във Франция, както платеното, така и доброволното сурогатство са извън закона от 1994 г. В Унгария платеното сурогатство е незаконно. В Белгия и Холандия майката под наем е разрешена, но е забранено платеното сурогатство.
В Швеция въпросът не е изяснен законово. Според правилата родителите трябва да осиновят официално детето от сурогатната майка. Законът обаче й разрешава да задържи бебето, ако промени решението си преди осиновяването.
Във Великобритания договарянето за сурогатно майчинство е легално едва от 2009 г. Според приетия тогава закон не е разрешено да се плаща на сурогатната майка повече от разходите около раждането.
В Източна Европа в Украйна този вид раждане е абсолютно законно от 2002 г. насам, както и сурогатното майчинство в комбинация с дарение на яйцеклетка или сперма. Според закона донорът или сурогатната майка нямат абсолютно никакви права върху детето, което направо приема името на родителите, сключили договорът за сурогатство.
В Израел правителството легализира сурогатното майчинство, при което на жена се имплантира ембрион от чужди родители през март 1996 г. Това е първата страна в света с контролирано от държавата сурогатство. Всеки договор за износване на чуждо дете трябва да се одобрява директно от властите. Ограниченията там обаче са толкова големи, че някои от двойките, искащи дете, заминават за Индия или САЩ.
В Индия законът разрешава платено сурогатство, след решение на Върховния съд от 2002 г. Затова страната се очертава като един от лидерите при сурогатно майчинство за чужденци. В Индия цената за износването на дете от чужда жена е много ниска.
В Италия сурогатното майчинство е забранено. Последният хит сред италианките е остров Крит, където си намират сурогатни майки за по 9000 евро. Други 2 - 3 хиляди евро се дават за медицински разноски. Към тях се прибавят разходи за адвокати, съдия и за престоя на острова.
Въпреки че не съществуват официални статистики, предполага се, че поне 100-150 италиански двойки годишно търсят в чужбина сурогатни майки и половината от тях се връщат у дома с бебе.

Новият омбудсман на България е Константин Пенчев


Той бе номиниран от ГЕРБ и избран, предизвестено и при вял дебат, от парламента на 07.10 т. г.. при тайно гласуване, продължило повече от два часа, за него са гласували137 народни представители.
Пенчев ще заеме мястото на Гиньо Ганев, който завърши петгодишния си мандат през април тази година и ще изпълнява длъжността - национален омбудсман до 2015 година.
Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София. Завършил е право в СУ. Има специализация по защита на конкуренцията във Франция през 1991 г.Съдия от кариерата, бил е адвокат десет години. Депутат е, от 2001 до 2004 г., в 39-ото народно събрание от НДСВ.
През март 2004 г. бе избран за председател на Върховния административен съд и мандатът му трябваше да изтече през март 2011 г. Член е и на Висшия съдебен съвет по право.
Женен е. Има дъщеря и син. Владее френски, руски и английски език.
Пенчев няма да поеме веднага поста, защото му предстои сложна процедура по освобождаването му от председателския пост във ВАС и като член на Висшия съдебен съвет.
Пред депутатите той декларира, че би бил "обществен адвокат, но със съзнание и задръжки на съдия" и допълни, че за седемте години, през които е бил ръководител на ВАС, си е създал много врагове сред висшите магистрати и политици.
-Дали ще защитавам еднакво всички граждани? Не, няма. Има т. нар. уязвими групи граждани, които ще защитавам по-енергично, това са инвалидите и децата от социалните домове.
По думите му омбудсманът "трябва да бъде във всяко полицейско управление, където се чува за полицейско насилие, дори и в ямболския блок 20".
Освен обществен защитник и обществен медиатор между гражданите и институциите, омбудсманът трябва да е и коректив на властта и за това той има много силни правомощия – да посочва лошите практики, да сезира ВКС и ВАС за противоречива съдебна практика, както и да сезира Конституционния съд.
При изпълнение на последното си правомощие, аз ще бъде много внимателен да не защитавам конюнктурни и лобистки интереси, заяви Пенчев.

Линията на бедност за 2011 г. ще бъде 211 лв.

Т. е. тя ще е колкото е и тази година, става ясно от проект на постановление на правителството, пуснат за обществено обсъждане на официалния правителствен сайт strategy.bg. Задържането й е резултат от решение на управляващите за промяна на методиката, по която се определя тя.
Размерът на линията на бедност за 2011 г. е определен така, че бедните домакинства да са в състояние да задоволят с 55% от средния медианен доход ( това е доходът на този, който се оказва точно по средата, когато всички се подредят според величината на дохода си) своите минимални жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги - храна, облекло, обувки, отопление и поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт, съобщения и др., мотивират се от „Дондуков" 1. В България изчисляването на парите, необходими за физическото оцеляване на хората, не играят никаква роля. Те не са обвързани с никакви плащания, а синдикатите не успяват да прокарат идеята си линията на бедност да се обвърже с минималната работна заплата, така че нетното й изражение да е над нея. В момента работещите за най-ниското възнаграждение от 240 лв. след приспадане на данъци и осигуровки вземат чисто 189 лв.

Вотът на недоверие - отхвърлен, всички в парламента - доволни

Първият вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов, заради провала на политиката му в сферата на здравеопазването, бе отхвърлен от депутатите в 41-то Народно събрание.
Вотът бе подкрепен само от 70 народни представители, 144 бяха против и 1 бе "въздържал се".
-Бих приел такъв вот от всички останали партии, но не точно и от тези две, аргументира отрицателния си вот Цветомир Михов от ГЕРБ. Според него вотът е бил израз на политическа немощ, с която от партиите-вносителки искали да покажат, че все още са живи и съществуват.
Зам. председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова пък заяви, че чрез този вот опозицията се опитва да прехвърли на сегашните управляващи политическите си грехове в здравеопазването.
-Да, здравеопазването е в криза, защото е допуснато решението на проблемите да се отлага за бъдещи периоди, каза тя и добави, че управляващите са инвестирали в бъдещето на нацията с подписването на НРД 2010.
За пръв път, откакто ГЕРБ управлява, БСП се сгъна, заяви Снежана Дукова от „Атака”, защото при дебатите не са очаквали такъв политически десант от колегите и толкова вещо говорене по темата здравеопазване. Тя поздрави колегите си от „Атака”, които според нея са доказали своята лоялност и вярата, че ГЕРБ наистина ще направи политики.
Единствената изказала се от името на опозицията бе Мая Манолова от Коалиция за България, и то под формата на лично обяснение.
-Уважаеми дами и господа от мнозинството, наречени безделници, с огромно съжаление вносителите на вота и гражданите се убедиха, че циркът в мнозинството продължава, каза Манолова. Според нея вотът е постигнал целта си, защото има нов здравен министър и отпуснати повече пари за здравеопазване.

Бюджет 2011-а запазва статуквото, твърди бившият министър на финансите Милен Велчев

Впечатлението ви от бюджет 2011-а?
Да кажем, че съм леко разочарован, защото очаквах да видя в този бюджет по-високи цели. Смятах, че през 2011-а правителството ще започне да компенсира дефицитите, натрупани през 2009-а и 2010-а. След като статистиката показва, че има наченки на икономически ръст, логично е кабинетът да се опита да постигне балансиран бюджет. Това е още по-задължително, ако са обосновани прогнозите в макрорамката, че през 2011-а брутният вътрешен продукт ще отбележи 3.6% ръст.
Целите на бюджета за 2011-а. Има ли въобще такива?
Има една очевидна цел и за съжаление тя е запазване на статуквото... За да се отлепи от дъното, страната има нужда от реформи. А за реформи засега само се говорят красиви думи, но нищо не се случва. Ето например допреди няколко месеца вторият министър на здравеопазването...Който вече не е министър... Та той се опита да ускори реформите в този сектор. И веднага след като се опита да направи първите стъпки в тази посока, се оказа, че има нужда от трети министър.
Структурата на бюджета за 2011-а повтаря тази на бюджета от сегашната година, което означава, че и през 2011-а не се предвиждат никакви реформи. И това не е изненадващо, защото идват президентски и общински избори и едва ли може да се очаква, че в такава година ГЕРБ ще прави реформи...
Няма да се учудя, ако бюджетът за 2012-а преповтори този от 2011-а - с всичките му негативи.
Само че, ако така вървят нещата, за периода от 2010-а до следващите парламентарни избори през 2013-а ще се натрупа дефицит от около 8.8 - 9% от БВП. Най-големият проблем е, че няма воля за реформи. Защото, когато Европейският съюз започва да расте икономически, България и още една две страни като че ли са се откачили от влаковата композиция на ЕС и вървят към глух коловоз.
Правителството обаче твърди, че ако бъдат дадени парите, които вече бившият министър на здравеопазването искаше за реформи, бюджетният дефицит ще надхвърли заложените 2.5% от БВП...
Питам какво пречи догодина здравната каса да бъде демонополизирана... Имам предвид паралелно с нея да заработят няколко частни здравни фонда. Ние от НДСВ точно това искахме да направим през 2008-а и заради това увеличихме здравната вноска от 6 на 8 процента. Само че тогава БСП ни излъга, че ще направим демонополизацията, а тя не се случи.
Не се случи, защото и тогава идваха парламентарни избори. Нали така?
Да. Но от това не произтече нищо добро.
Пак избягахме от бюджета. Затова да се върнем на него. Продължавате ли да твърдите, че имаме нужда от споразумение с МВФ?
Да, но ако преди година, когато имаше съмнения за стабилността на Валутния борд, едно такова споразумение би изиграло роля за успокояване на духовете, сега то е нужно като инструмент за реформи. Вижда се, че правителството няма воля за реформи и има нужда от лошо ченге, защото добрите ченгета станаха прекалено много. Освен това заедно с налагането на реформите от МВФ ще дойде и финансиране, от което имаме нужда.
Питам ви именно от гледна точка на финансирането, защото при тези бюджетни дефицити и нежеланието да се вземат външни заеми може да се окаже, че фискалният резерв драматично ще е намалял точно преди януари 2013-а, когато е падежът на емитираните от правителството на НДСВ глобални облигации. Замисляли ли сте се, че плащането на тези 818 млн. евро, чийто падеж е през 2013-а, може да се окаже непосилно за хазната?
Винаги съм смятал, че за посрещането на подобни плащания държавата трябва да се подготви доста преди те да настъпят. Според мен те могат да бъдат покрити и от средствата във фискалния резерв, но тогава ще навлезем в територията на пенсионната и здравната система, чиито пари също са част от резерва...
Тези пари нали са нещо като неприкосновен запас?
Е, когато дилемата е: дали да се запази тази неприкосновеност, или да се спаси България от фалит, е ясно какъв ще бъде изборът. Аз обаче съм оптимист, че до такъв избор няма да се стигне. Все пак задлъжнялостта на страната е много малка, което й дава възможност да вземе необходимото финансиране на международните пазари
има ли опасност бюджетът за 2011-а да повтори съдбата на този през 2010-а и да се наложи да бъде актуализиран?
Това е въпрос на политическа воля. Ако има воля да не се увеличава дефицитът, това може да бъде постигнато дори ако растежът на БВП или приходите са по-малко от планираните. Правителството разполага с достатъчно инструменти, за да изпълни бюджета и при влошаване на икономическата ситуация. Но ако реши да си измие ръцете и да не реже разходи, защото идват избори, тогава ще вкара бюджета в парламента за актуализация.
Как  ще погледне Европейският съюз на подобна актуализация?
- Негативно. И този път не само ще погледне, но и ще ни санкционира финансово.
Извадки от интервюто на Петър Илиев в-к ”Банкер”

През 2008 г. всеки трети мъж и всяка пета жена в ЕС, на възраст между 25 и 34 години, живеят при родителите си


сочат данни, публикувани от Европейската статистическа служба Евростат, предаде Франс прес.
В България най-голям е процента на младите мъже-61.4%, които живеят със своите родители. След страната ни се нареждат Словения (60.3%), Гърция (55.7%), Словакия(55.6%) и Италия (47.7%). Средният показател за Европа е 32 %.
Във възрастовата група 18 - 24 години съотношението на младите, живеещи с родителите си, е доста по-голямо. През 2008 г. 71 %от жените, в тази възрастова група, и 82 %от мъжете са живеели в дома на родителите си. Общо 46 % от 51 милиона европейки на възраст между 18 и 34 години са живеели при родителите си през 2008 г., подчертава Евростат, цитирана от БТА.
Ненапускането на дома на родителите е характерно за страните в южната и източната част на Европа. Често младите хората остават да живеят в дома на родителите си по необходимост, се казва в доклада на Евростат. Продължаване на обучението е една от причините, която обяснява това явление, най-вече в групата на 18-24 годишните. Кризата също е фактор. 36 %от младежите, които живеят при родители си имат работа и са на срочен трудов договор, а13 % от младите хора, между 18 и 34 години, са на ръба на бедността, сочи проучването.
В северните страни, известни с щедрите си социални системи и ниска безработица, тенденцията е младите да напускат семейното огнище по-рано. Там е и най-ниският процент на пълнолетни хора, живеещи при родителите си, отбелязва Евростат.


Шри Ланка, една от водещите държави-производителки на чай, е мястото на новия световен рекорд за най-голямата чаша с чай


64 кг чай е варен в продължение на часове в 200-литрови съдове по начин, който е популярен в Южна Азия - заедно с 160 кг захар, с 875 кг малцово мляко на прах и с 4546 литра вода.
Получената смес впоследствие бавно е налята с помощта на помпа в чашата, която има капацитет на около 32 000 нормални нейни посестрими до напълването й. Гигантската червена чаша е почти три пъти по-голяма по размер от предишния рекорд, установен през миналата година, съобщи Би Би Си.
След това напитката е превозена из столицата Коломбо и раздаден на местните жители в малки пластмасови чаши. Представител на Световните рекорди на Гинес е удостоверил рекорда.

Мартин Блунос, световноизвестният готвач на Michelin, създаде най-скъпия чийзбургер в света за 110 паунда


Невероятният сандвич е съставен от специален вид брашно, бели труфели, яйца от пъдпъдък, черен домат, парче ябълка, пресни смокини и е напоен със 100-годишен балсамов оцет. Освен това, чийзбургерът е гарниран с горчица, парчета от праскова и червен амарант.
-Британците сме известни с любовта си към чийзбургерите и може да се каже, че това е моето обяснение в любов. Моят сандвич е скъп, но би могъл да се използва и за елитни приеми, заяви пред британската преса световноизвестният готвач.

Вие ви се свят - лекарят ще прецени дали имате синдром на Мениер, вертиго, мигрена, дори инсулт

Виенето на свят не само създава дискомфорт, но може да бъде симптом на заболяване. Затова, ако често ви се случва, на всяка цена трябва да изясните причината.
Световъртеж може да има при пътуване или ако сте на виенско колело примерно. В подобни случаи може да се получи несъответствие между вестибуларния апарат и мозъка, което е свързано . с неприятното усещане. При височина също е допустимо да ви се вие свят. Повод за тревога няма. Световъртеж е възможен, ако не сте се нахранили. Причината е в недостига на гликоза в кръвта.
Това са единични случаи, които не трябва да будят притеснение. Нужда от лечение обаче има, ако виенето на свят се случва често.
Има пристъпи, които продължават с часове и са съпроводени с шум в ушите.
Слухът може да е намален. Тогава не е изключено лекарят да ви каже, че страдате от болестта на Мениер. Тя възниква, ,когато течностите, 'миещи слуховата и вестибуларната част на вътрешното ухо, стават повече от обичайното, или при промяна на съотношението  на електролитите.
Друго заболяване, свързано със световъртеж, се проявява с усещането за преместване на собственото тяло    или    околните
предмети в пространството. Може да е съпроводено с гадене или повръщане. В подобни случаи по всяка вероятност става дума за вертиго.
Ако виенето на свят започне незабележимо и е съпроводено с едностранна загуба
на слуха, трябва да се направи изследване за злокачествено мозъчно образувание.
Шум в ушите, при който има виене на свят, непоносимост към свят светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.
Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост или трудности с координацията, едностранна пареза на тялото, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт). При възникването на тези симптоми повикайте незабавно бърза помощ.
Сърдечната област боли не само от сърце

Казват, че сърцето не боли. Да, но има страдания, които се изявяват под формата на сърдечни болежки. Кои са те?
Заболявания на белите дробове, като плеврит, пневмоторакс или астма наподобяват стенокардната болка. Намесата на лекар е задължителна. за да се прецени правилно състоянието. Остеохондроза на шийния или гръдния отдел на гръбнака също може да се изяви с болка в сърдечната област. Паническите атаки, при които има безпричинна тревога, сърцебиене, задушаване и изпотяване, протичат с усещане за болежки на мускула.
Маска на стенокардия има при болести на храносмилателния тракт - възпаление или херния на хранопровода, примерно. Появяват се и парещи, продължителни киселини. Болката в гърдите обикновено възниква след ядене или в легнало положение.
Прищипването на нерв също предизвиква болка в гърдите. Случва се обикновено при вдигане на ръцете или извъртане на тялото. При гръдна болка обаче не си поставяйте сами диагноза, а посетете кардиолог. Проверката на мотора не е излишна. Лекарят ще направи електрокардиография (ЕКТ), а ако прецени - и холтер-изследване. Тогава трябва да изтърпите 1 -2 денонощия с налепени по тялото си. След съпоставка на данните ще стане ясно свързани ли са оплакванията ви със сърдечно заболяване, или се дължат на друг проблем.
Марио СИМЕОНОВ-в-к „Марица”

Куче в семейството намалява рискът от затлъстяване при децата

И помага те да растат със здрави сърца. Едно от всеки десет семейства в Лондон, Бирмингам и Лейчестър има куче, предаде Би Би Си.
Децата, които растат в семейства с куче, не водят заседнал живот. Те прекарват с кучетата си много повече време с физическо натоварване от връстниците им без домашен любимец. А това води и до по-голямо натоварване на сърцето, така необходимо в ранна възраст и така липсващо при съвременното младо поколение, предразположено към заседнал живот пред компютъра и телевизора.
Лекари от университета „Сейнт Джордж" в Лондон са направили тези констатации, базирайки се на проучване сред 2000 възпитаници, между 9 и 10 години, на 78 начални училища в Англия, които се намират в централни градски части.
Проучването е измерило нивата на физическа активност при английски деца - например стъпките, които извървяват на ден или времето, отделено за физическа активност. Според лекарите не е ясно кое е предопределящото - дали по-активните семейства са склонни да вземат куче, или вече придобитият домашен любимец кара собствениците си да се откажат от заседналия начин на живот.
-Това е като въпроса за яйцето и кокошката. Може би и двата отговора са верни, коментира Кристофър Оуен, лектор по епидемиология в университета „Сейнт Джордж". Той е убеден, че кучето помага от ранна възраст невръстният му приятел да расте здрав, с нисък риск от диабет или сърдечно заболяване. В същото време обаче кучетата могат да бъдат и опасни за децата, защото те не разбират правилно езика на тялото на животните. Това пък установи направено в САЩ изследване.
Малките палавници смятат, че когато кучето се зъби, то им се усмихва и не чувстват заплахата, коментират специалистите от университета „Линкълн".
Те проучили поведението на децата и създали специално DVD, което препоръчват на всеки родител да покаже на децата си. В него се показват типични ситуации, в които куче може да ухапе дете, защото то го дразни несъзнателно. Например когато му предлага ръка с храна или опитва да го качи върху масата против волята на животното. Специалистите все пак подчертават, че кучетата рядко нападат деца, независимо как ги предизвикват те.