Translate

петък, 22 октомври 2010 г.

Бойко Борисов: Да залепят споразумението и тогава да дойдат при мен

„Обикновено е редно когато подписваш с някой споразумение да отидеш при него и да го скъсаш пред него, да му кажеш кое не е изпълнено в това споразумение”. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ. „Аз имам принцип, като късат споразумението, после да го лепят и тогава да дойдат при мен”, допълни той.
Според премиера Борисов, в момента министър Константинов прави „радикални действия” в здравната реформа.
Борисов отново заяви, че парите за здраве догодина са 3 милиарда и 5 милиона лева и те ще отидат изцяло за здраве. „И много, много нечестен коментар е, когато излизат различните съсловия и казват: тук имаме три цяло и толкова процента от брутния вътрешен продукт, искаме още, и още, и още във финансова криза пари. Българите трябва да разберем, че колкото произведем, толкова ще харчим. Толкова сме произвели, толкова има в бюджета”, каза министър-председателят. „И нямат право да говорят за пациентите, че са основната им грижа - хората, които се показват по телевизията - да кажат че за 3 милиарда и 5 милиона лева ще измре населението без здравеопазване. Това са огромни пари”, смята Бойко Борисов.
http://www.zdrave.net/Portal/News/

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Бум на раждаемостта, но и на самоубийствата-жените по-често посягат на живота си


Раждаемостта, както и самоубийствата, нарастват в страната ни през последните години, сочат данните от годишния доклад на МЗ за състоянието на нацията през 2009 г.
Коефициентът на плодовитост е 1.57 деца, като това е най-високата му стойност от 17 години насам, която изпреварва дори нивото за ЕС за миналата година.
Децата ни обаче растат затлъстели и болни, се посочва в документа. 30.6% от първокласниците са с наднормено тегло, 17 % от тях са със свръхтегло, а 13.6 % са със затлъстяване. Оказва се, че те са и депресирани. Според доклада през изминалата година най-малкият самоубиец е бил 9-годишен, а най-възрастният - на 92 години.
Броят на психично болните, които се водят на отчет към психиатриите, обаче е намалял, като това са предимно хора с умствена изостаналост, шизофрения, депресии. Жените, посегнали на живота си, са значително повече от мъжете. От общо 2712 самоубийства 1618 са направени от представителки на нежния пол.

Акцентът в изследванията на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) тази година е върху затлъстяването в детска възраст


От 27 до 31 октомври в НДК, в рамките на "Алея на здравето", във връзка с Международния ден за борба със затлъстяването, ще се извършват безплатни антропометрични измервания и консултации. Ще се правят още измервания на индекса на телесна маса, процент и количество на мастна маса в организма и наличието на кардио-васкуларен риск. Освен това ще бъдат демонстрирани и нови диетични продукти за профилактика и лечение на затлъстяването, съобщи доц. Светослав Ханджиев, председател на асоциацията.
По последни данни в света около 525 милиона възрастни са със затлъстяване, а лицата, над 18 годишна възраст, с наднормено тегло са над 1,5 милиарда.
Епидемията от затлъстяването на деца засяга всички страни. Над 155 милиона деца в ученическа възраст са с наднормено тегло.
Затлъстяването в Европа се е увеличило с около 30 % през последните 10-15 години. Според изследване на деца от 11 до 17 годишна възраст в ЕС - на челно място са тийнейджърите от Великобритания, следвани от връстниците си в Италия, Кипър,
Ирландия, Гърция, България и други държави. Най-нисък процент на децата със затлъстявания са в Германия, Чехия и Словакия.
Увеличаването на честотата на затлъстяването води до епидемия и от захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременна смърт, посочи проф. Ханджиев.

------
BASORD е съорганизатор на 5-годишна национална програма за превенция и лечение на детското затлъстяване, в рамките на общоевропейски научен проект. Целта на програмата е да се обхванат над 10 000 деца в училищна възраст, техните родители и учители, като по време на програмата те ще бъдат обучавани на здравословен начин на живот (хранене, двигателен режим и т.н.).
Програмата стартира в края на тази година с безплатни измервания на антропометрични параметри на децата.

Над 15 млн. лв. са предвидени в проектобюджет 2011 г. на НЗОК за придобиване на нефинансови активи


За сравнение това перо е само 2 млн. лв. през тази година.
В мотивите е записано, че тези средства се увеличават с над 13 млн. лв., тъй като трябва да започне здравната реформа.
Сред описаните дейности като пациентско здравно досие, усъвършенстване на системата за електронно отчитане на изпълнителите на медицинска помощ, закупуване на квалификационна система, внедряване на диагностично свързани групи, закупуване на групиращ софтуер и пр. обаче има такива, които вече са извършени или пък са планирани за някоя следваща година.
Така например диагностично свързаните групи като механизъм за финансиране на болниците е планирано да бъдат внедрени през 2012 г.
Софтуерът, който трябва да осигури защита на външните части на мрежата на НЗОК, така че да бъде предпазена "чувствителната информация" се оказа, че вече е бил внедрен и за да заработи напълно, не са необходими толкова средства.
Според д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа" това перо в проектобюджета е чисто разхищение на парите за здравеопазване.

Финансовият министър Симеон Дянков заплаши, че щом няма споразумение с лекарите


при това положение ще бъде приет първият вариант на бюджета на здравната каса, което означава, че и в бъдеще 2% от осигуровката за здраве ще отива в резерва в БНБ.
- Всички български граждани плащат данъци и тези, които плащат данъци, техните пари се преразпределят за образование, наука, отбрана, сигурност, здраве, театри, екология, спорт, всичко останало. И ако всеки по този начин разсъждава - дайте си ми моето и ми додайте още малко, това малко е около 340 милиона още, няма как да излезе сметката, казал премиерът на заседание на кабинета, проведено на 20. 10. т. г..
От стенограмата става ясно, че премиерът Бойко Борисов е по-скоро за новия вариант на бюджет на НЗОК, в който ще има трансфер към МЗ.
Той е дал задача на здравния министър Стефан Константинов да внуши на всички, че без прехвърлянето на 340 млн. от НЗОК към здравното министерство ще се наруши финансовата стабилност на страната и "всички ще обеднеят като при Жан Виденов".
Според стенограмата Борисов поставя още едно искане към министрите: да намерят начин, "който не противоречи на конституцията", всички да си плащат здравните вноски.

Синдикати и лекари с общ организационен щаб за протестни действия


Синдикатите поставиха срок от 1 месец на правителството да изпълни 6 писмени искания, свързани с финансиране на здравеопазването, стана ясно след заседанието на стачните комитети на КТ „Подкрепа", КНСБ и БЛС, за предстоящите протести.
Сред тях са изплащане на сумите, които НЗОК дължи на болниците за извършени дейности до юли, на сумите, дължими от МЗ за спешна помощ, хемодиализните центрове и психиатриите, както и осигуряване на адекватен бюджет за здравеопазване през следващата година.
От началото на ноември започват лекарските протестни изяви, в цялата страна, с щафетно едночасово спиране на работа. Ако не се стигне до изпълнение на исканията, протестите ще прераснат в ефективни и обхванат голяма част от работното време и структуроопределящи болници, заяви Теодора Вълчева от КТ „Подкрепа".
От синдикатите подчертаха, че въпреки протестите няма да се отказва спешна помощ на хората.
Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов лекарите вече, “без да искат“, са в условия на протест. “
- Никой от лекарите не желае да работи в система, която му пречи да изпълнява служебните си задължения и стимулира корупция. Защото малкото пари, които се дават в системата, я стимулират. И това няма някой да не го знае. И всички политици досега си затварят очите, защото е изгодно за тях, за да не дават пари за здравеопазване. Лекарите искат да работят така, както са учили, както знаят, и да работят достойно, подчерта д-р Райчинов.

Кабинетът няма намерение да изпълни нито една точка от споразумението с лекарите, освен запазването на размера на здравната вноска

На министър Дянков за нищо не му вярвам, каквото и да каже, то не продължава повече от няколко часа или дни. Ще бъде празник за цялата нация в деня, в който кажем "Сбогом министър Дянков”, съобщи председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, след като преждевременно напусна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 19.10. т. г., на което се обсъждаха бюджетите на НЗОК и НОИ, и демонстративно скъса споразумението между БЛС и правителството, подписано само преди 15 дни.
Той поиска оставката на финансовия министър с думите: Министър Дянков е крайно време да пътува зад океана, този човек е вреден за цялата страна.
Д-р Райчинов е убеден, че здравна реформа няма да има, както няма и никаква гаранция, че здравната система ще заработи нормално. А споразумението е било подписано само, за да се потушат лекарските протести, но кабинетът няма намерение да изпълни нито една точка от него, освен запазването на размера на здравната вноска. Новия проектобюджет на НЗОК за 2011 г. ще запази статуквото и няма да доведе до никакви положителни промени в здравеопазването. Изненади има в него колкото искате и всички те са със знак минус. Бюджетът на здравната каса е заложен така, че да оправи бакиите от 2010 г. и да създаде нови за 2011 г. Предвиденият трансфер от 340 млн. лв. от НЗОК към МЗ, който го нямаше в първия вариант, и 100-те млн. лв. от бюджета за догодина, с които ще се разплащат дългове за тази година, на практика изяждат увеличението с 550 млн. лв. и то ще е само на хартия, обясни той и потвърди, че в бюджета са заложени 50 млн. лв. по-малко за болниците, отколкото през настоящата година.
В отговор на въпрос дали ще потърси като гарант премиера, д-р Райчинов каза, че това е безсмислено, тъй като той се е подписал като гарант и ако не може да контролира и да въздейства като премиер на хората под него да изпълняват поетите ангажименти, значи и той се отказва от изпълнението им.
- За съжаление за мен това, което се случи, е просто една голяма лъжа, продължи д-р Райчинов. Трябваше да стартира проект за екипиране, оборудване и обезпечаване с кадри на спешната помощ, трябваше да се укрепи доболничната помощ, да се изнесат както по вид така и брой дейностите, да се разшири достъпът, чрез доболничната помощ, на хората до медицинска помощ. Хората с по-тежки заболявания трябваше да имат по-чест контакт с лекаря, което да намали хоспитализациите. В същото време достатъчно средства трябваше да има и за болничната помощ. Но нищо от това не е заложено. Ако бюджетът на НЗОК не се промени ще има лекарски протести. Техен инициатор е самият финансов министър, заяви д-р Райчинов.
Той сподели, че е открил грешки в проектобюджета на касата, като например тази, че в предложението за трипартидно управление на НЗОК синдикатите са включени два пъти, а работодателите липсват като част от управлението.
-За енти път нашите надежди бяха излъгани от страна на финансовия министър. Внесеният бюджет, изобщо не гарантира развитие на системата на здравеопазването. Няма визия за реформа и стратегия за развитие на здравеопазването поне в следващите две-три години. Експертите на БЛС представиха свой вариант на бюджет на здравеопазването, но той не бе  взет под внимание от управляващите. Осем точки не бяха изпълнени от правителството. Единствено здравната вноска ще остане 8%, заяви д-р Димитър Ленков, гл. секретар на БЛС.
- За мен скъсването на споразумението е някакво облекчение като министър на здравеопазването, защото там имаше точки, които не бяха по моя вкус, макар че трябваше за успокоение на ситуацията и аз да сложа там някакъв подпис. Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов.
По думите му споразумението освен, че е било подписано прибързано било е и проблем, заради идеята пари от здравни вноски да отидат в бюджета и да не могат повече да се харчат за здраве, което руши идеята за здравно-осигурителен модел.
Той подчерта, че едно от най-важните неща е, че парите, които досега са събирани за здравни вноски, ще си останат и няма да бъдат национализирани.
400 млн. лв. повече за здравеопазването се предвиждат за следващата година от здравни осигуровки и данъци. Общо 3.05 млрд. лв. ще влязат в здравеопазването. Как ще бъдат разпределени 3.05 млрд. лв. между НЗОК и МЗ ще се реши на тристранния съвет, обясни министърът.
Д-р Константинов заяви, че на МЗ са необходими около 720 млн. лв. за догодина.
А със споразумението подписано с лекарите, се е предвиждало да се изразходят 2.6 млрд. лв. за здравеопазване, като за МЗ са оставали около 370 млн. лв. Това означаваше, че трябва да напусна министерството съвсем скоро, когато хората започнат да протестират, обясни той.

1928 българи тестваха белите си дробове






По време на Световния ден на спирометрията - 14 октомври 2010 г., който тази година бе отбелязан в осем града в България.
Българско дружество по белодробни болести, Асоциация на българите боледуващи от астма, Конфедерация „Защита за здравето” и Асоциация на студентите по медицина организираха редица инициативи на национално и регионално ниво, във връзка с инициативата - част от националната информационна кампания Здраве за белия дроб 2010, която е официален партньор на международната инициатива “Година на белия дроб”.
В столицата официалният старт на събитието бе дадено от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и патрон на кампанията “Здраве за белия дроб 2010”, доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, г-жа Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, и г-жа Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека за България.
В София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян, на ключови места в градовете, се организираха безплатни спирометрични изследвания.
1928 българи се възползваха от инициативата и тестваха своите бели дробове. От проведените спирометрични прегледи бяха открити 202 случая с отклонения, което е приблизително 11% от всички тествали се.

--------
Белодробните болести се сочат като бъдещия трети по величина водещ убиец в световен мащаб до 2020 година.
Ето защо спирометричните тестове са - златният стандарт при белодробното изпитване.
Тестовете на функционирането на белите дробове са като проверка за безопасността на транспортния трафик за белите дробове, тъй като дават на хората неоценима ранна информация за потенциално смъртоносни, но като цяло предотвратими заболявания, като астма, рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (COPD/ХОББ). Те са ефективен метод за разкриване на ранни симптоми на множество белодробни болести.
Тестовете се препоръчителни най-вече за настоящи или бивши пушачи и за хора над 40 годишна възраст, тъй като пушачите с аномалии, при техните тестове за функция на белите дробове, са с повишен риск за развиване на рак на белите дробове.
Профилактичните изследвания като спирометричните тестове на белия дроб могат да спомогнат много за ранната превенция или лечение. Ранната диагностика е единственият начин да се обърне тази обезпокоителна статистика, акцентират специалистите.
За петте минути, необходими за извършването на един спирометричен тест - 150 души умират от белодробно заболяване.
Според статистиката в България астматиците са около 5 - 6% от населението, а приблизително 150 000 от тях са деца.



сряда, 20 октомври 2010 г.

Националната кампания за здравословно хранене, под мотото „Хранене и хронични заболявания”, стартира във Варна и ще приключи в Пловдив


Организатори на кампанията са Българско дружество по хранене и диететика (БДХД) и Националният център за опазване на общественото здраве(НЦООЗ) под патронажа на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните.
В периода от 16 октомври до 4 декември в София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Пловдив ще се проведат еднодневни лекции и дискусии в два обучителни модула.
Първият е от 9.00 часа и е предназначен за аудиторията на семейните лекари. Съорганизатор на събитието е Фондация “Академия Кардиология”.
Вторият ще бъде от 16.00 часа, за граждани и неправителствени организации, т.е. за всички, които проявяват интерес към здравословното хранене.
Идеята е присъстващите да могат да задават въпросите си към лекарите-специалисти относно храни, диети, антиоксиданти, хранене при определени заболявания, напълняване в определени периоди в живота и др.
Кампанията цели да бъдат запознати общопрактикуващите лекари с прилагане на диетични режими, като принципи на поведение и профилактика при социално значими заболявания, а населението с възможни проблеми, които могат да възникнат в резултат от прилагане на неправилни диетични режими, създадени от неправоспособни лица и др.
Темите, обект на дискусия в първия модул са: препоръки за здравословното хранене в България; диетотерапия при сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет и съвременни подходи в профилактиката на хроничните заболявания.
Специалистите са на мнение, че ОПЛ трябва да са източници на достоверна информация, която обаче трябва да е еднопосочна.
Пред широката аудитория темите, които ще бъдат поставени са :съвременни препоръки за здравословно хранене за общата популация; рискове за здравето от алтернативни диети; препоръки за хранене при деца в предучилищна и училищна възраст, бременни и кърмачки и място и роля на функционалните храни и хранителните добавки в балансираното хранене.
Ще бъдат представени и световните новости в здравословното хранене, както ще бъде показано и какви могат да са последствията и грешките от объркващи и несериозни твърдения по отношение на здравословното хранене, появяващи се масово във всекидневието ни.
В тази връзка проф. Божидар Попов, председател на БДХД подчерта, на специална пресконференция във връзка със обявяването на кампанията, че по време на нея ще бъдат развенчани и много митове, от рода на:
- маргаринът е вреден (невярно твърдение, тъй като вече и в нашите хранителни магазини има маргарини с високо качество. За сега те обаче са изключение и са предимно вносни. На етикета на добрите маргарини пише - трансмастни киселини нула или под 0.1%);
- спрете лекарствата и само с диета ще излекувате хипертония и висок холестерол (също невярно, защото чрез подходящи храни може да се коригират повишени стойности, но само в началната фаза на заболяването);
- с високобелтъчните диети се отслабва бързо (друго невярно твърдение, защото с тях може да си нанесете непоправими вреди) и др.
Той подчерта, че псевдо специалисти по хранене, в това число предимно кинезетерапевти в СПА комплексите у нас се представят като консултанти по диетика и дават препоръки (често неправилни) за лечебно хранене при диабет, хипертония и други заболявания. Според проф. Попов нормалното физиологическо отслабване е 4 кг. месечно, тъй като никой не може да свали 7-10 килограма на месец с която и да е диета и това да не му навреди. А с фурантрил отслабването неминуемо води до смърт, предупреди той.
Доц Стефка Петрова, директор на НЦООЗ, национален консултант на МЗ по хранене и диететика, се спря обстойно на рисковете за бременността, раждането и по-нататъшното развитие на детето, свързани с нездравословното хранене. Тя постави акцент върху фолиевия дефицит в първите месеци на бременността, който представлява риск по отношение вродени малформации на нервната тръба на плода.
По думите на доц. Петрова у нас около 90-93% от новородените се изписват от родилните домове закърмени, но късно. Все още нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно предимствата на “изключителното кърмене” - хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и/или други течности.
На практика захранването на кърмачетата в България не отговаря на международните препоръки, съгласно които до 4-ия месец бебетата трябва да са единствено на “изключителното кърмене”.
У нас вода се дава след раждането, 50% приемат подсладена вода, независимо, че педиатрите препоръчват нисък прием на вода. Още във 2-ия месец обаче почват да им се дават плодови сокове, защото считат, че те са източник на витамин С, което е предпоставка за развитието на анемия и жените се отказват масово да кърмят повече. Още от 1 годишна възраст децата имат проблем с наднорменото тегло, поради това, че се хранят с доста енергийни храни, с богато съдържание на захари. Така те започват да трупат мазнини, съобщи тя.
Проучвания на НЦООЗ, съвместно с РИОКОЗ показват, че в по-нататъшното развитие на децата се очертават две неблагоприятни тенденции – висока честота на поднормено тегло при деца от някои малцинствени групи, както и висока честота на свръхтегло и затлъстяване.
Данните от проучване направено през 2008 г., в рамките на Европейска инициатива за наблюдение на затлъстяването при децата в училищата, сочат, че 31% от първокласниците у нас са с наднормено тегло, като 13% от тях са затлъстели. Наднорменото тегло пък при 5 год. малчугани се движи между 9 и 15%. По този показател страната ни е на едно първите места в Европа.
Друг също така сериозен проблем е и поднорменото тегло при момичетата, във възрастта 10 - 19 години. НЦООЗ с клиниката по педиатрия в столицата започва съвместно проучване. Анкетата, със специални въпросници, има за цел да даде точна информация за двете заболявания – анорексия и булимия.
Участващите в пресконференцията специалисти бяха единодушни, че наднорменото тегло е резултат не само от свръхприема на храна с висока енергийна стойност, но и от ниска физическа активност.
В страната ни последният проблем се установява, както сред учениците, така и при голяма част от населението. Със затлъстяване са 70%  от жените и 60% от мъжете във възрастта от 30 до 60 години.
Д-р Борислав Георгиев, председател на Фондация "'Академия-Кардиология"подчерта, че високия прием на натрий, натриевите глутамати прибавяни към месните продукти и други храни, у нас е също основен рисков фактор за развитие на хипертония.
Според него приемът е до 2-3 пъти над допустимите дневни количества, особено през зимния сезон.
В заключение специалистите изтъкнаха необходимостта от активно сътрудничество между терапевти и нутрициолози при лечението и превенцията на хроничните заболявания – хипертония, сърдечно-съдови нарушения, диабет и пр.
------
Специалистите съветват още:
-3 месеца преди бременността бъдещата майка трябва да пие витамин А, желязо и фолиева киселина. Възможен дефицит на витамин А в организма на майката води до увреда на плода още в 1-ят месец на бременността. У нас само 4% от жените пият фолиева киселина преди раждане, а желязо - 3%;
-Новороденото трябва да се закърми до 1-вия час след раждането. Само 4% от бебетата у нас се закърмят до този час. След 6-ят час се закърмят повече от 55% от децата, което създава рискове. Само кърма и нищо друго бебетата трябва да приемат до 4-ят, а най-добре до 6-ят месец. След това трябва да се захранят вече и с други храни. Наблюденията показват, че кърмените по-дълго деца боледуват значително по-малко.
------
Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се провежда за четвърта поредна година. На 21 октомври в отбелязването му ще се включат над 400 деца на възраст между 10-12 години.
-----


Графикът на дискусиите по градове:
16 октомври, събота – Варна – Дворец на културата и спорта, зала 20; 17 октомври, неделя – Русе – Хотел „Рига”;
24 октомври, неделя – София – НДК, зала 6;
30 октомври, събота – Бургас – Дом на народната армия /Военен клуб/;
31 октомври, неделя – Стара Загора – Хотел „Мериан Палас”;
20 ноември, събота – Велико Търново – Хотел „Премиер“;
27 ноември, събота – Благоевград – Американски университет;
4 декември, събота – Пловдив – Новотел Европа.


вторник, 19 октомври 2010 г.

България: спасяване на неспасяемото

Дни наред сме свидетели на драматични сцени в един диалог, представен като загриженост за спасяване на пенсионната система. Може ли тя да бъде спасена в днешния си вид и с обсъжданите средства? Анализ на Ясен Бояджиев.

Какъв да е размерът на вноската, колко да е стажът и каква възрастта за пенсия са безспорно важни въпроси. Драматичното „късане на ризи” за тяхното решаване в една или друга посока обаче отклонява вниманието от истинските проблеми.

Привилегии за отбрани

Още в началото на Кодекса за социално осигуряване като основен принцип е записана равнопоставеността. В действителност обаче тя е подменена от куп привилегии.

Над половин милион работещи в армията, в МВР, правосъдната система и държавната администрация имат привилегията - за разлика от останалите - да не плащат осигуровки. Вместо тях плаща държавата с пари от данъците на останалите. Държавата освен това - за разлика от другите работодатели - си позволява да плаща когато и колкото може, без да се притеснява от санкции. Тя има привилегията да определя правилата на играта, като често налага недалновидни, политически и предизборно, а не икономически обосновани решения. Сметката пак плащат останалите.

Държавата раздава и още привилегии. В момента, например, всяка година повече от половината пенсиониращи се го правят със значително по-кратък стаж и на значително по-ранна възраст. Така с нулев или с минимален личен финансов принос за системата се получават по-големи пенсии в по-дълъг период от време.

На лъжата с „равнопоставеността” мнозина от останалите отговарят, като прикриват реалните си доходи и плащат по-ниски осигуровки. Но и това нарушение на закона е на практика полуофициално регламентирано чрез така наречените осигурителни прагове.
Солидарност ли? Нищо подобно!

Привилегиите в полза на едни за сметка на други и укриването на доходи превръщат във фикция и друг от прогласените основни принципи на системата - солидарността. Според действащия на този принцип в момента модел, с осигуровките си работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Срещу обещанието някой ден, като им дойде редът да се пенсионират, да получат същото. В последните години обаче сумата на събраните осигуровки все по-драстично изостава от размера на пенсиите, които трябва да се плащат. За да компенсират разликата, вноските би трябвало да се повишат не с 2, а с 20%, което би ги направило несъбираеми и би убило цялата икономика. Тъй че подобно решение е вредно и неприложимо. От друга страна, премахването на привилегиите и повишаването на стажа и възрастта за пенсия са задължителни, но няма да са достатъчни.

Непоправимите пороци на модела

Причината не е само във все по-неблагоприятното съотношение между броя на работещите и на пенсионерите. А преди всичко в непоправимите пороци на модела, който прави връзката между днешните осигуровки и размера на бъдещата пенсия хипотетична и стимулира укриването на доходи и стремежа към ранно пенсиониране.

Каквото и друго да се прави, ако не бъдат предприети стъпки за преминаване към модел, основан на личната отговорност и личните спестявания за бъдещето, пенсионната система е обречена на постоянен дефицит. А днешните и бъдещите пенсионери - на мизерни пенсии. Протакането, на което сме свидетели, прави неизбежният преход по-болезнен, а цената му - по-висока.
Ясен Бояджиев, Deutsche Welle   - Дарик радио