Translate

сряда, 8 декември 2010 г.

Дамски пробойни в кораба на ГЕРБ Ядове от Румяна до Калина, само Кристалина държи фронта

Жена на кораба е лоша поличба, твърдят морските вълци. Тази прокоба застигна и ГЕРБ. Повечето  пробойни в кораба на властта дойдоха от дами. Годината започна с конфуз на европейската сцена. Предложената за еврокомисар Румяна Желева се оплете при кръстосания разпит в Европейския парламент и беше набъркана в тъмни истории с фирмените си досиета. Бойко Борисов светкавично оттегли кандидатурата й и я отстрани от поста външен министър. На изпита в Брюксел светкавично беше изпратена Кристалина Георгиева, която се оказа и "златното момиче" на Борисов.
За по-малко от година Георгиева впечатли с компетентността и уменията си както евроадминистрацията, така и депутатите и хората на Стария континент. Миналата седмица тя заслужено спечели званието Европеец и еврокомисар на годината. Управляващите обаче си намериха майстора с други опасни жени. Едната беше срещнатата на разклон здравна министърка Анна-Мария Борисова. Тя се прояви като невероятно атрактивен събеседник за журналисти и зрители, но пък с управленските си зигзаги бързо спечели врагове в лицето на лекари, пациенти и общини с обречени на закриване болници.
В крайна сметка и тя се оттегли, а реформата трябва да започне отначало. Далеч по-зрелищни скандали обаче завихриха две феи с неустоимо излъчване - Мишел Бонев и Калина Илиева. Заради филма на българската актриса и режисьорка и оплетените от нейните мрежи държавни мъже в момента се търсят оставките на българския и на италианския министри на културата. Доскорошната шефка на фонд "Земеделие" обаче надмина всичко видяно у нас от 20 години насам. Оказа се, че крехката и усмихната девойка не само е фалшифицирала дипломата си за висше образование. Тя е работила като едно малко МВР. Лично е написала и изпратила над 400 сигнала до службата за измамите ОЛАФ, до ДАНС и прокуратурата. Натопила е най-големите земеделски фирми у нас, всичките си началници начело с целия политически кабинет на земеделския министър, както и подчинените си зам.-шефове на фонда. Министър Найденов дори я заподозря, че е искала да го отстрани и да му седне на стола. Всъщност той още не може да се отърси от шока, че чаровният Щирлиц в пола е идвал в кабинета му, опасан с микрофони. Тепърва Найденов и хората му ще изчисляват щетите, които Калина Илиева е нанесла на родното земеделие. Министърът сметна предварително, че може би става дума за повече от 200 милиона евро. 
В-к "Стандарт"

Властта започна да налага правила на бизнеса, но омекна пред протестите 2010: Изяж богатия Битката с гилдиите бе най-сериозното изпитание за Бойко и екипа му

"Изяж богатия" е черна комедия, която нашумя преди двайсетина години. Във филма група крайни анархисти превземат ресторант и започват да предлагат приготвени по най-разнообразни рецепти трупове на милионери. Благодарение на  необичайното си меню кръчмата става хит сред обществеността в Лондон. Държавното управление през 2010 г. също премина под мотото "Изяж богатия" и спечели сърцата на родната публика. В кампанията се включиха най-усърдно двете водещи министерства - вътрешното и финансовото.
През тази година МВР се превърна във водещата компания за касови кинопродукции. Полицейските акции "Килърите", "Оръжейниците", "Всичко коз", "Амфетамините", "Каналджите", "Мутрите", "Измамниците", "Цигарите", "Лапачите", "Далаверата",  "Фалшификаторите", "Перачите", "Кърлежите", "Недосегаемите", "Сладурите", "Огнярите", "Братята", "Регистраторите", "Наглите", "Терористите", "Октопод", "Сводниците", "Шейховете" засега са без конкуренция по гледаемост в телевизиите. Във филмчетата драгият зрител видя просната по очи бивша барета и страшилище на ДАНС, паднал на колене ексминистър, обвинен в даване на рушвет, прокурорски брат по гащи, жената на Вальо Топлото с белезници, Гуцанов в ареста и прочие радващи окото на отчаяния гражданин гледки. След 20-годишната вакханалия на недосегаемия елит рейдовете на Цветан Цветанов се приеха като дълго чакано и заслужено възмездие и надуха рейтинга му до небето. Въпреки че почти винаги раздаването на справедливост се сведе до естетическата наслада и медийната шумотевица, докато впоследствие в съда фактите и доказателствата се оказваха по-скромни от първоначалните.
Макар като цяло ГЕРБ да се утвърждава като дясна народна партия на европейския небосклон, действията им трудно се вписват в класическата консервативна философия. Дотам, че Бойко Борисов често става мишена на критиките на малките си десни партньори, че изповядва ляв популизъм или пък възражда култа към бай Тошо. Самият Борисов парира първото обвинение с думите: "Аз наистина обичам хората и не искам да им навредя". Затова на неговата мушка по правило застават силните и лошите. На практика правителството на ГЕРБ започна дресура на бизнеса, която никой друг досега не си е позволявал. Електроразпределителните дружества например бяха заплашени с национализация заради диктата на цените и лошото качество на услугите. Водещи производители на спиртни напитки бяха привикани и заплашени с фатални санкции, ако продължат да фалшифицират бандеролите. Десетки пъти бяха инспектирани строящите се магистрали, язовир и други инфраструктурни проекти със съответния строг контрол.
Голяма офанзива имаше и в бизнеса с храните. Силовото въвеждане на стандартите "Стара планина" за месните продукти и критериите за млечните продукти е опит за решаването на твърде наболял проблем. От години потребителите са убедени, че в магазините им пробутват отровни храни, съдържащи всички чудеса на съвременната химия. Затягането на режима при саламите и кашкавала донесе бонус и за фермерите- вдигна се чувствително изкупната цена на месото и на млякото.
Забележимо е и размърдването на мощни иначе институции като Главната инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция по приходите (НАП). Първата започна масови проверки в предприятията и упражни натиск върху работодателите да спазват трудовото законодателство. Данъчните пък погнаха по списък браншовете, в които се въртят милиони, но на хартия отчитат скромни приходи. Годината започна с акции срещу фолк певици, манекенки и футболисти. През есента пък настъпи сезонът на летящите бирници, които обикаляха с хеликоптери и заснемаха от въздуха баровските квартали в столицата и луксозните курорти.
Затова и Бойко Борисов през 2011 г. вече изглежда като човек, който притежава дузина клонинги които потушават всеки новопоявил се проблем и утешават всеки недоволен гражданин, излязъл на демонстрация на жълтите павета. Стигнахме дотам български министър-председател да преговаря със стачници от чужда държава, както се случи, когато гръцките камиони блокираха шосетата.
Често Борисов лично водеше преговорите по всевъзможни неща.
Търсеше равновесната точка между работодатели и синдикати при преговорите за осигурителните вноски. Смени двама здравни министри с идеята най-накрая реформата в здравеопазването да намери верния си път. Успокои българските майки, че няма да допусне генно-модифицираните организми в България. Лично се срещна с всички недоволни съсловия - лекари, учители, академици, студенти, полицаи, тютюнджии. Естествено с полупразна хазна няма как да върне усмивките по лицата на всички. 
Руслан Йорданов
В-к "Стандарт"

Десетима въртят 3 милиарда лева Оцениха 100-те най-заможни българи според притежаваните от тях компании

Десетимата най-богати предприемачи в България притежават общо малко над 3 млрд. лв. Това сочи специалното издание на в. "Пари" - "100-те най-богати българи". В класацията място намират предприемачите с най-голям принос за Брутния вътрешен продукт на страната. Това са ключовите за българската икономика хора, които създават не само лично, но и обществено богатство и работа на хиляди хора в страната. Оценката за състоянието на бизнесмените не включва лично имущество и придобивки като къщи, вили, яхти, автомобили и други луксозни вещи. Под внимание са взети само приходите от дейността на фирмите на предприемачите. В класацията не са включени и хората, забогатели от заплащане за труда им като спортисти, певци и лекари например. Така в крайна сметка на челните места попадат Цоло Вутов (Геотехмин), Митко Събев (Петрол Холдинг) и Иво Георгиев и Марин Митев (Химимпорт).
Богатството на Вутов - управител и съсобственик с 50% в групата "Геотехмин", развиваща дейности в областта на строителството и минната индустрия, е оценено на 438,2 млн. лв. Като източник на тези приходи са посочени минната и строителната дейност. С 23,5 млн. лв. "по-беден" е вторият в класацията - Митко Събев, който е един от двамата основни собственици на "Петрол холдинг". Произходът на състоянието на Събев е от инвестиции. Третото място си делят Иво Каменов и Марин Митев - изпълнителни директори на "Химимпорт" АД. Богатството на всеки от тях се оценява на 296 млн. лв.
За изготвянето на класацията е използвана информацията, качена в Търговския регистър - годишни финансови отчети и данни за собствеността, както и данни от Националния статистически институт, Българската фондова борса и Държавен вестник.  Според избраната методология обаче много хора, считани за едни от най-богатите у нас, дори не попадат в класацията. Изненадващо според тази класация извън десетте най-богати бизнесмени остава Васил Божков (Нове холдинг). Той заема 12-то място в класацията, макар че миналата година беше сочен от полското списание "Впрост" за най-богатия българин с лично богатство 500 млн. евро. В класацията не попадат и такива видни бизнесмени като енергийния бос Христо Ковачки, оръжейния търговец Николай Гигов, президента на "Лукойл България" Валентин Златев (син на Васил Златев), защото не отговарят на критериите, използвани при изработването на класацията.
Катерина Иванова

Първите 10 в класацията:
1. Цоло Вутов (Геотехмин) - 438.2 млн. лв.
2. Митко Събев (Петрол) - 414.7 млн. лв.
3. Иво Каменов (Химимпорт) - 296 млн. лв.
4. Марин Митев (Химимпорт) - 296 млн. лв.
5. Васил Златев ("Агрохолд", баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев) - 286.7 млн. лв.
6. Румен Гайтански (Волф) - 280.3 млн. лв.
7. Валери Николов (Фантастико) - 258.6 млн. лв.
8. Красимир Узунов (Интерсервиз Узунови) - 248.9 млн. лв.
9. Виктория Тодорова (Геотехмин)
10.Огнян Донев (Софарма) - 236.3 млн. лв.

 
Прави нещата, а не демонстрирай
№1 Цоло Вутов - 438,2 млн. лв.

Богатството на най-заможния българин се оценява на 438,2 млн. лв. Цоло Вутов e на 61 г. Той е управител и собственик, заедно със съпругата си Снежана Вутова, на 50% от "Геотехмин". Девизът му е "Стреми се да правиш нещата, а не да ги демонстрираш". Вече 20 години Вутов се придържа към тази максима. Самият той се учудва, че е един от най-големите предприемачи. Доктор е по минно дело, завършва Минно-геоложкия институт в София през 1976 г. и започва кариерата си като геодезист в меднообогатителния комплекс "Елаците". Пет години по-късно е зам.-директор на дружеството. След това няколко години се занимава с научна дейност в Изследователския и проектантски институт в областта на рудодобива НИПРОРУДА. В началото на 90-те години заедно с двама колеги минни инженери, основава "Геотехмин". Днес "Геотехмин" е група от над 20 дружества. "Елаците Мед" е най-голямото сред тях, като там влиза и "Асарел Медет". От 2006 г. насам Вутов приватизира и редица общински фирми за пътно поддържане.
Иво Каменов
Марин Митев
№ 3 и 4 по 296 млн. лв.

Иво Каменов - 41 г., и Марин Митев - 53 г., представляват "Химимпорт инвест" АД, което към днешна дата е собственик на 76,5% от "Химимпорт". От своя страна, 98% от акциите на "Химимпорт инвест" са собственост на "Хим инвест институт", регистрирана през 2001 г. в Лихтенщайн. През 1994 г. "Химимпорт инвест" приватизира 59% от "Химимпорт". След 2001 г. Каменов и Митев се появяват в управлението на холдинга и той е преструктуриран. Двамата не обичат да се появяват на публични места. Твърди се, че Каменов взема решения за фирмите в София, а Митев - във Варна. Организацията им е с армейски ред, дисциплина и ценности. "Химимпорт" е гигантска структура с над 100 фирми в различни сфери. По-известните са Централна кооперативна банка, застрахователно дружество "Армеец", "Зърнени храни", "България Ер", Параходство "Българско речно плаване" и др.
Любов и омраза
№ 2 Митко Събев - 414.7 млн. лв.

Митко Събев е един от двамата основни акционери в "Петрол Холдинг". Той е на 49 г., роден във Варна. Там завършва Висшето военноморско училище, а първата му работа е като помощник-капитан в Българския морски флот. В бизнеса влиза като през 1991 г. създава фирмата "Феста" ООД, която по-късно става "Феста холдинг" АД. Съдружник в начинанието става тогавашната му съпруга Петя Славова. Тя също попада в класацията на най-богатите под номер 15 със състояние от 218 млн. лв. Те се развеждат, но общият им бизнес остава до 2000 г., когато разделят бизнеса си и Петя Славова получава "Феста холдинг", а Митко Събев - бизнеса с горива. Бизнесът на Събев се развива съвместно с литовеца Денис Ершов, с когото през 1995 г. основават "Юкос Петролиум България" АД. През 1999 г. Юкос приватизира държавната "Петрол" в сделка за $52 млн. От юни 2010 г. Митко Събев и Денис Ершов са в открит спор за "Петрол". 
Стартира с напитки
№ 5 Васил Златев - 286.7 млн. лв.

Васил Златев е роден в Правец, инженер е по образование и е на 73 години. По времето на Тодор Живков изкарва 5 пълни мандата като кмет на града - от 1968 до 1989 г. В началото на демокрацията работи в няколко строителни предприятия, а после - във фирмата на сина си "Агрима", която се занимава с бутилиране на напитки и е представител на "Пепси" за България. През 1995 г. Васил Златев заедно със сина си учредява "Агрохолд" АД. Първоначалната собственост между баща и син е в съотношение 30:70. В момента обаче собственик на почти целия капитал е офшорна фирма, а Васил Златев е акционер с минимален брой акции и председател на Съвета на директорите. Той е и инвеститор в няколко хотела с общото название "Хелиос". Построи голф игрище и хотел в Правец. Основател е на Клуба на успелите, в който членуват около 500 изявени личности от областта на политиката, икономиката, спорта и културата.
Пари от смет
№ 6 Румен Гайтански - 280,3 млн. лв.

Гайтански е на 53 г. и е мажоритарен собственик на "Волф" АД, занимаваща се със спедиция, транспорт, внос и износ на стоки. Чрез нея Гайтански е мажоритарен акционер и в здравноосигурителния фонд "Всеотдайност". Първата му фирма е ЮНГ ЕООД, създадена през 1991 г., а сега е в процедура по несъстоятелност. Предмет на дейността й са били, търговията, транспорта и хазартната дейност. В продължение на няколко години фирмата на Румен Гайтански "Дитц" и "Волф 96" на брат му Красимир бяха основните концесионери по чистотата в София. С Гайтански е свързана и третата фирма, която имаше дългогодишна концесия за софийския боклук - "Чистота София".
От търговия до боулинг
№ 7 Валери Николов - 258.6 млн. лв.

Валери Николов е на 59 г., собственик е на веригата "Фантастико". Преди 1989 г. е търговски представител в Рио де Жанейро, Бразилия. Бизнеса си у нас започва през 1991 г. с малък магазин под наем в центъра на София. В момента веригата "Фантастико" има 32 супермаркета и строителен магазин "Направи си сам", като в тях са заети над 2000 души. През 2005 г. Николов започва изграждането на Sky City Mall в кв. "Гео Милев", в който влага около 20 млн. лв. Бизнесът на Николов включва още 4-звездния хотел Sky Wax Complex в кв. "Симеоново". Собственик е на 3 боулинг центъра Mega Xtreme Bowling.  Валери Николов е страстен любител на боулинга и през 2004 г. става републикански шампион.
Създава цяла империя
№ 8 Красимир Узунов - 248.9 млн. лв.

Красимир Узунов е на 53 г., учи в Техникума по корабостроене в родния си град Русе, през 1977 г. завършва "Педагогика" във ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" във Варна. Узунов е собственик на "Интерсервиз Узунови" АД - дистрибутор на офис техника, аудио- и видеопродукти. Компанията е изключителен представител на японската марка Sharp. Семейната фирма е основана през 1990 г. във Варна. Десет години по-късно се трансформира в акционерно дружество, като 99.9% от него са собственост на Узунов. Основните дейности на компанията се разделят между няколко компании в различни сфери - мебелна индустрия, екологично производство на зеленчуци, недвижими имоти, мениджърски проекти и др. Освен Красимир Узунов акционери във фирмите са членовете на семейството му. "Интерсервиз Узунов" е известна с рекордната сделка за Мол Варна. Компанията построи търговския център, като успя да го продаде на зелено на шотландски фонд през 2007 г. за 120 млн. евро. Узунов е и един от създателите на бизнес партия "Глас".
В съдружие с № 1
№ 9 Виктория Тодорова - 245.4 млн.лв.

"Първата дама" в класацията е Виктория Тодорова. Дъщеря е на Величко Стоянов, един от основателите на "Геотехмин". Днес е една от съдружничките на Цоло Вутов в компанията, заедно с майка си Елена Стоянова, която пък е на 17-то място в класацията на 100-те най-богати българи.
Инвестира във фармацията
№ 10 Огнян Донев - 236.3 млн. лв.
Огнян Донев е на 53 г., роден в София. Завършва Международни икономически отношения през 1976 г. Получава докторска степен по икономика в Берлин. През 1987 г. работи в Стопанския съвет към Министерски съвет. След 1989 г. започва частен бизнес. Близо 8 години е представител на "Метро Кеш енд Кери" в България, преди компанията да открие магазини у нас. Далеч по-доходоносното му начинание започва през 90-те години с търговията на черни метали. Чрез работническо-мениджърско дружество участва в приватизацията на фармацевтичното предприятие "Унифарм", а след това и на гиганта "Софарма". Чрез последното е собственик и в "Доверие обединен холдинг". В портфейла му влизат 40 фирми от различни сектори - текстил, фармацевтика, хранително - вкусова промишленост и др. В интервю пред "Стандарт" Донев заяви, че не познава сериозен бизнесмен с бентли. Утре ще направи първа копка на нов завод на "Софарма" в София.






Класация разби митовете за богатите българи

Най-заможният предприемач е индустриалецът Цоло Вутов, който притежава 438 млн. лв.
Васил Божков не е най-богатият българин, а Валентин Златев и Христо Ковачки изобщо не влизат в топ 100 на най-заможните хора у нас. Това се вижда от публикуваната вчера класация "Топ 100 на най-богатите българи - 2010 г." на в. "Пари". Според изданието първото място в класацията заема индустриалецът Цоло Вутов, чието състояние достига 438 млн. лв.Богатството е изчислено на базата на пазарната стойност на дяловите участия на предприемачите в собствените им компании. "Използвахме метода на пазарните аналози, изследвали сме личното корпоративно богатство, защото то има значение за обществото - създава работни места, плаща данъци. Не сме оценявали яхти, къщи, коли и други вещи, а също и богатства, натрупани по незаконен начин", обясни главният редактор на изданието Сибина Кръстева. Тя допълни, че са ползвани данни само от публични източници като Търговския регистър, Българската фондова борса, "Държавен вестник" и т. н., като са проучени 1000 фирми и десетки хиляди бизнесмени.Човекът под №1 в класацията Цоло Вутев държи заедно със съпругата си 50% от "Геотехмин", която работи в няколко сектора - минна индустрия, строителство, инфраструктура, околна среда и недвижими имоти. Печалбата на групата, в която влиза компанията за добив и обогатяване на медни и златосъдържащи руди "Елаците мед", е 104 млн. лв. за миналата година.
В топ 10 влизат също един от собствениците на "Петрол" Митко Събев със състояние, оценено на 415 млн. лв., двама от шефовете на "Химимпорт" - Иво Каменов и Марин Митев, с по 296 млн. лв., бащата на Валентин Златев - Васил, който благодарение на "Агрохолд" притежава 287 млн. лв., и др. Изненада е 6-ата позиция на Румен Гайтански, чиито фирми допреди няколко години държаха концесията за чистотата на София. Оказва се, че чрез фирмата си за внос и износ "Волф" АД и здравноосигурителния фонд "Всеотдайност" Гайтански притежава 280 млн. лв.
Хазартният и строителен бос Васил Божков заема едва 12-о място, като неговото богатство се изчислява на 221 млн. лв. Според изданието парите на Божков си "отиват". "От всички маневри, които той предприе в инфраструктурните си компании, личи, че парите в сектора намаляват или поне онези, на които бенефициент традиционно са били негови фирми. При това с бясна скорост", коментират авторите на класацията. Полското списание "Впрост" дълги години класираше Божков като най-богатия българин със състояние от 1 млрд. долара.Изненадващо е, че твърде назад в класацията е бизнесменът Иво Прокопиев със своите 54.5 млн. лв. Състоянието на създателя на газовата компания "Овергаз Инк." Сашо Дончев е оценено на 168.8 млн. лв., с което той заема 25-а позиция.В класацията не влизат бизнесмени като шефа на "ЛУКойл" Валентин Златев, защото той няма фирми и формално не получава доходи извън мениджърските си възнаграждения от петролната компания. Състоянието на енергийния бос Христо Ковачки също не е отчетено, защото според изданието той е "христоматиен пример за развиване на дейност чрез подставени лица". Не са отчетени парите и на един от най-големите оръжейни търговци у нас Николай Гигов. От класацията отсъстват Ветко Арабаджиев и Младен Мутафчийски, защото на хартия не притежават собствените си ВИП хотели.
Общо 100-те най-богати българи, които са най-вече индустриалци, банкери и търговци, притежават около 12 млрд. лв. Според изпълнителния директор на в. "Пари" Лилия Апостолова класацията дава интересен поглед върху историята на българския преход към пазарна икономика. Апостолова и Кръстева обясниха, че по време на подготовката е имало натиск върху тях някои предприемачи да бъдат представени, а други - не. "Част от бизнесмените много искаха материалите за тях да излязат, а други - да не излязат, вероятно защото смятат, че общественото мнение е негативно към хората, които правят бизнес", заяви Сибина Кръстева.

БИЗНЕС ДАМИ

Едва 11 са дамите в класацията. В разрез с традиционните представи най-богатата българка е Виктория Тодорова, която е съдружник на Цоло Вутов в "Геотехмин" и притежава 245 млн. лв. Приятелката на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова е 13-а и втората по богатство бизнес дама със състояние от 220 млн. лв. От вчера тя вече няма никаква собственост в СИБанк, след като продаде и последните си акции оттам, равняващи се на 16% от капитала. Сделката се извърши на фондовата борса, като стойността й е малко над 141 млн. лв. Белгийският инвеститор КВС вече притежава 100% от СИБанк и възнамерява да свали трезора от търговия на борсата. Третата по богатство дама е банкерката и бивша съпруга на Митко Събев Петя Славова, която притежава 218.6 млн. лв. Вдовицата на Илия Павлов Дарина е на 77-о място с 51.6 млн. лв. Весела Кюлева е 22-ра със 182 млн. лв. "Прави впечатление, че богатството на жените в класацията в повечето случаи е резултат от бизнеса на мъжете им. Малко са жените, които са създали бизнеса си сами", коментира Сибина Кръстева.
В-к "Сега"

Лактима Балкан" с награда от европейска банка

Компанията използва единствено първокласно българско мляко и традиционните закваски с българската бактерия лактобацилус булгарикус.
Преди по-малко от месец производителите на "Лактима Балкан" бяха наградени от Европейската банка за възстановяване и развитие заради внедрения и работещ проект за енергийна ефективност. Благодарение на подмяната на мазутните котли с газови компанията пести енергия и пари и не замърсява околната среда. Екологичните ползи за жителите на Велико Търново, където се намира предприятието "Лактима Балкан", са вече осезаеми.
Повече от 10 години на пазара
"Лактима" АД е специализирано в производството на мляко и млечнокисели продукти. Повече от десет години продуктите на "Лактима" са известни на българския пазар със запазената марка на айрян "Балкан", както и с плодовомлечните напитки с различни вкусове и киселото мляко, разбира се. "Лактима" е синоним на високо качество и вкус на домашно кисело мляко. Фирмата работи съобразно изискванията на GMP -добри производствени практики и система за контрол на качеството (НАССР).
лактима
"Лактима" се приватизира през 1996 г. и е правоприемник на поделението на държавното предприятие за производство на млечни продукти СО "Млечна промишленост" от 1962 г. Това е и първото предприятие, което въвежда индустриалното производство на айрян и дълго време остава единствен производител в страната. С днешна дата айрянът"Балкан" е най-популярният български айрян.
... и предпочитан за покупка
Според последните регионални представителни проучвания на НЦИОМ за потребителските нагласи към млякото и млечните продукти (проведени през ноември 2010 г.) 37% от столичани например предпочитат да си купуват готов айрян заради удобството тази напитка да бъде консумирана извън дома.
Голямото разнообразие
Впрочем ние като обикновени потребители на мляко и млечни продукти вече много трудно се ориентираме какво е най-добре да си купуваме за вкъщи. Кой продукт е качествен и поддържа ли производителят качеството му. В сравнение с 2009 г. консумацията на мляко и млечни продукти се е увеличила средно с около 10% за цялата страна. Факт е голямото разнообразие, производители - много, но вкусовите качества са различни.
Какво е добре да знаем
Като купуваме, е добре да знаем, че се продават недотам качествени млека, а има и случаи, в които върху опаковките пише "айрян", а вътре се оказва смес от суроватка, лимонтузу и сол. Това обаче далеч не е здравословно. Да се ориентираме кое е истински айрян и кое не, е доста трудно. Защото и напитката от мляко, и ментетата се продават на приблизително еднакви цени. Затова най-доброто решение е да заложим на изпитана марка, която е гаранция за качество, това съветват хората, чиято професия е "майстор на млякото". А директорът на "Лактима Балкан" Велимир Бояджиев гарантира, че за своите продукти компанията използва единствено първокласно българско мляко и традиционните закваски с българската бактерия лактобацилус булгарикус. Доверието към продуктите на "Лактима Балкан" се дължи именно на постоянно високото им качество.
Обновената серия "Лайт"
Натовареното ежедневие ни кара все по-внимателно да подбираме храните си. Стараем се да купуваме здравословни и по-нискомаслени продукти, които се вписват в препоръките на диетолозите. Търсенето на леки и диетични версии на основните млечни продукти доказва това и е в съзвучие с потребностите и вкусовете на нас - потребителите. В момента"Лактима",които ще бъдат насочени главно към подрастващите. Летящото куче Випо (най-новият анимационен любимец на децата) е талисманът на едноименната нова серия на "Лактима". Продуктите Vipo ще се предлагат в неустоимите за малки и големи вкусове на ягода и малина, праскова и горска ягода. Серията съдържа млечноплодови напитки и десертни млека. Тя е подходяща за консумация по всяко време, уверяват хората, които вече са тествали продукта. Изпитанията се провеждат в клиниката по метаболитно-ендокринни обновява серията си "Лайт" и през новата година ще ни зарадва с подобрени вкусови качества и ново разнообразие.
Нови продукти
През последните месеци технолозите на "Лактима" разработиха няколко нови продукта,
заболявания и диететика в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Знакът за високо качество ще бъде двойно проверен, за да удостовери за пореден път колко здравословна и традиционна храна е млякото с марка "Лактима Балкан".
В-к "Пари"

"Презерватирай се" нарушава правилата за етична реклама

Сдруженията на рекламодателите, рекламните агенции и радио- и телевизионните оператори смятат рекламата "Презерватирай се" от антиспин кампанията на Министерството на здравеопазването за несъобразена с етичните стандарти в бранша.
След подадена жалба Националният съвет по саморегулация (НСС), в който влизат Българската асоциация на рекламодателите (БАР), Асоциацията на рекламните агенции (АРА) и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), излезе с решение, че  клипът не отговаря на националните правила за отговорна комуникация, и препоръча на министерството да го преработи в 5-дневен срок или да спре излъчването му.
Ако това не се случи, съветът ще използва правомощията си по Закона за радиото и телевизията и ще изиска от телевизиите и радиата да спрат рекламата, обясни пред "Дневник" председателят на етичната комисия към НСС Гриша Камбуров.
Видеото, което предизвика гневни реакции в социалните мрежи с послания от типа: "Знаете ли откъде ви влизам? През парадния вход и през задния двор, през свирката", се оказа дело на "Фен ТВ", а ръководител на творческия екип е Камен Воденичаров. Клипът струва 11 хил. лв.
В мотивите към решението на НСС се казва, че "Презерватирай се" противоречи на етичните правила да бъде "изготвена с чувство за отговорност към потребителя и обществото". Както и че нарушава добрите нрави и общественото доверие в рекламата.
"За съжаление използването на неподходяща лексика и жаргонен език са недопустими за кампания, чиято тема са животът, смъртта, щастието и нещастието на много хора", пише в решението на съвета. Камбуров каза, че все още не са получили становище по казуса от Министерството на здравеопазването. По думите му представители на ведомството са били поканени на заседанието на етичната комисия, но не са се отзовали.
 ---------
"Mобилтел" трябва да преработи коледния си клип
Националният съвет по саморегулация се произнесе и по жалба на гражданин срещу телевизионна реклама на оператора "Mобилтел". Според жалбоподателя клипът с главни герои Дядо Коледа и Снежанка е неподходящ за деца и злоупотребява с доверието на потребителя. Етичната комисия също счита, че рекламата не е изготвена с чувство на отговорност към обществото и освен това нарушава правилото, когато се съобщава информация под линия, да е видима и четлива. В становището на "Мобилтел" се казва, че рекламата е търсела нестандартен и хумористичен творчески подход и не е целяла да внушава неетични послания. НСС нареди на компанията да преработи клипа си до 5 дни или да прекрати излъчването му. Решенията на етичната комисия са задължителни за членовете на съвета, каквато е "Мобилтел".
В-к "Дневник"

Български атлантици ще търсят инвестиции от Корея Соломон Паси и Максим Бехар ще се срещнат с корейски министри и високопоставени бизнесмени

Делегация на Атлантическия клуб в България заминава на посещение в Южна Корея. Визитата предвижда срещи с министъра на обединението в Корея, посланика на Съединените американски щати, корейски инвеститори, както и посещение на индустриалните центрове на Samsung Electronics, LG Electronics и др.
Делегацията включва Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, и Максим Бехар, член на Борда на клуба.
Визитата на атлантиците е най-важната част от инициативите по повод 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Южна Корея.
„Корея разпознава България като добра дестинация за инвестиции в сферата на промишлеността и туризма. България може да оползотвори ресурсите на корейския бизнес сектор и да използва успешно страната като портал в развитието на търговските взаимоотношения с азиатските държави“, така Негово Превъзходителство Чун Би-хо, посланик на Корея в България,  синтезира целта на посещението. Посланикът отбеляза и развитието на Корея в сферата на електронното управление. Плод на този растеж е и текущ проект с българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Соломон Паси изрази увереността си, че „България може да играе важна роля на посредник и медиатор на добри идеи между Южна Корея и Европейския съюз. Това е и една от основните причини именно представители на Атлантическия клуб да бъдат избрани за това посещение“.
Посланик Чун Би-хо сподели безпокойството си от ядрената програма на Северна Корея и сподели своята вяра, че в бъдеще ще има единна Корея с общи дипломатически послания, възгледи и политическо устройство.

Любителите на скъпи мобилни телефони се отърваха с мъмрене от ГЕРБ

Изпълнителната комисия на ГЕРБ определи  като недопустимо поведението на народните представители от партията, които отидоха на парти в работно време, след като им бяха обещани скъпи мобилни телефони като подарък. Подобно поведение е несъвместимо с устава и ценностите на ГЕРБ за нов морал в политиката, се казва в решението на изпълнителната комисия от днес. Провинилите се депутати, сред които са бившите шефове в парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов и доц. Геновева Алексиева, няма да бъдат санкционирани по друг начин от партията. Комисията по парламентарна етика също няма правомощия да ги накаже. Така се оказа, че единствената възможна санкция е глоба от председателя на Народното събрание Цецка Цачева за отсъствие от заседанието.
Премиерът Бойко Борисов пък коментира, че не иска извинения от провинилите се депутати, след като вече са получили „публични шамари” от медиите.
Скандалът избухна след експеримент на журналисти от bTV и в. "168 часа", които поканиха депутати от различни политически сили на фалшиво парти в работно време, а за подаръци им обещаха телефони за по 6000 лева бройката. В уречения час се явиха народни избраници от всички политически сили, с изключение на Синята коалиция.
От партия ГЕРБ днес настояха другите политически партии, чиито депутати са присъствали на въпросното мероприятие, също да изложат публично своята политическа позиция по случая. От партията благодариха на разследващите журналисти, че са допринесли за заздравяване на дисциплината в ГЕРБ.
zdrave.net

Пак много "здраве за всички" Половин милион лева за физкултурно проучване

Физкултурната тенденция в държавата все повече набира скорост. Вероятно предвид спортните биографии на управляващите. Насред кризата за държавен приоритет беше обявено изграждането на нова спортна зала в София, за която кабинетът извади 108 милиона лева от фискалния резерв, а на хоризонта с бърза стъпка се е задал и нов национален стадион на един от входовете на столицата.
В изпълнение на този приоритет министерството на спорта обяви пък поръчка на тема "Никога не е късно за ново начало", според която ще плати близо 500 хил. лв. за социологическо проучване дали гражданите се движат достатъчно, или предпочитат да се излежават пред телевизорите.
Отговорът на въпроса защо на фона на недоимъка в публичния сектор се харчи такава колосална сума се крие във факта, че финансирането е европейско - по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" със съфинансиране от  Европейския социален фонд. "Складираните" там 3.5 млн. лв. явно бързо ще се усвоят по най-лесния начин -  за пропагандиране на активния начин на живот и популяризиране на масовия спорт.
Но свръхщедрата цена за конкретната поръчка едва ли е приготвена за който и да е кандидат и от финала на процедурата може да се разберат повече неща, отколкото от самото изследване. Самите социолози коментират, че заданието е формулирано достатъчно разтегливо, за да не може да се пресметне точно каква е стойността му.
Фактите ги подкрепят. Държавните пари за неправителствения сектор през последните две години отиват предимно по спортно направление за широкообхватни спортни инициативи като "Здраве за всички", в които основната част от разходите са предимно за хонорари на експерти, рекламни брошури и конференции с кафе паузи. Дори сдруженията на хората с увреждания бяха разбрали, че могат да разчитат на финансиране, ако обвържат под някаква форма проектите си с физкултурата.

В-к "Дневник"

БСП намери аргументи за оспорването на бюджет '2011

Юристите в БСП обмислят да оспорят бюджета за 2011 г. пред Конституционния съд. Решението за това ще вземе парламентарната група след публикуването на закона в "Държавен вестник", съобщи Любен Корнезов пред "Сега".
Най-спорният текст е за национализацията на резерва от 1.5 млрд. лв. на здравната каса, който ще бъде ползван за харчове извън системата на здравеопазването. Преди дни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че това е по-добрият вариант от вземането на заем, който ще струва до 100 млн. лв. допълнително на държавата от лихви.
"Има юридически основания за подобно оспорване, защото да се прехвърлят средства от едно място на друго е нещо като национализация или конфискация. Това са пари на хората, удържани от всички нас, и може да се оспори нарушаването на принципите на социалната държава, както и на правото на собственост и неприкосновеност", коментира Корнезов.
От левицата се канят да оспорят и частта за филмопроизводството. Между първо и второ четене в бюджета бе направена съществена поправка, която на практика отменя текстовете в закона за филмовата индустрия, задължаващи държавата да финансира годишно 7 игрални и 14 документални филма и 160 минути анимация. "Това го нямаше в законопроекта, гласуван на първо четене, и е нарушение на парламентарната процедура да се вкарва по-късно без обсъждане", бе категоричен Корнезов.
От ДПС най-вероятно ще се присъединят към решението на бившия си коалиционен партньор, но след реакцията на президента. Някои депутати очакват той да наложи вето. Това ще бъде прецедент, защото досега държавен бюджет не е бил оспорван от държавния глава. Ако Първанов наложи вето на целия закон или на текстове от него, той може да бъде прегласуван в НС, но ще са нужни поне 121 гласа.
В-к "Сега"

Тука има криза (за приходите), тука няма (за харчовете)

Бившият финансов министър Милен Велчев коментира бюджет 2011:

C идването си на власт през 2001 г. НДСВ наследи държава, която дължеше на своите кредитори 75% - три четвърти - от годишно произвеждания брутен вътрешен продукт. Повече от всяка друга бивша социалистическа страна.
Осем години по-късно оставихме в наследство само 15%. По-малко от всяка друга страна от ЕС, с изключение на Естония и Люксембург. Оставихме и фискален резерв, който донякъде отъня през последната година. Затова догодина ще вземаме нови заеми, защото "житото в хамбара" е на привършване.
Причините най-общо са две: ниски приходи и високи разходи. Колкото и да се хвали Ваньо Танов с някакви успехи в борбата с контрабандата, картината остава същата. Приходите паднаха драстично през тази година, а за 2011-а, ако съдим по параметрите на бюджета, подобрение не се очаква.
Най-голям срив показаха акцизите, за които отговорността изцяло е на агенция "Митници". Тя отговаря и за немалка част от ДДС, където проблемите също се измерват със стотици милиони.
Интересно - не помогна нито "кабелът" между НАП и митниците, нито "успешната реформа" на митниците, нито прогонването на "Краун ейджънтс", нито авангардните методи на контрол, от които е пропищял целокупният бизнес.
Свикнахме да се оправдаваме с кризата, но странно защо нейното зловредно влияние продължава, при все че министър Дянков отдавна вече прочете надгробното й слово и я отпрати в небитието. А приходите не искат да се възстановят и туйто. Нищо, че повечето европейски страни наистина се простиха с кризата и с бързи темпове подобряват бюджетните си баланси с мощен ръст на приходите.
Виж, по отношение на разходите правителството наистина се държи, сякаш кризата си е отишла безвъзвратно. Те са рекордно високи за 2011 г. Поне да бяха насочени към реформи, но както знаем от премиера, "реформи в криза не се правят". Не са насочени и към културата - чухме, че за нея има по-малко пари, отколкото за подслушване. Окончателно беше прочетена присъдата на реформата на здравното осигуряване.
Прехвърлянето на резерва на здравната каса към централния бюджет разби всякакви илюзии, че обещаната демонополизация на НЗОК ще се случи.
Резултатът: по-висока осигурителна тежест (беше ни обещано тя да спадне с 5% до края на мандата), запазена данъчна тежест (поне засега, и слава Богу) и все още висок дефицит. На думи (т.е. по бюджет, преди евентуално той да бъде актуализиран с наближаването на изборите) дефицитът е, макар и с малко, под 3%. Това е при твърде оптимистични очаквания за икономически растеж, които международните авторитети като Европейската комисия и Международния валутен фонд съвсем не споделят. С такъв дефицит няма как да не расте и държавният дълг, щом все още отсъстват приходите от приватизация. Така че да се готвят децата и внуците ни и отсега да затягат колани.
Дано са внимавали в час по история. Ако е така, сигурно знаят, че ние, българите, сме свикнали да връщаме стари дългове. Нали това правим през повечето години на този век, покривайки борчовете на Тодор Живков.
Защото е вярно, че по негово време са построени много километри магистрали, но плащаме за тях ние - днес. Така, както нашите деца и внуци ще плащат за магистралите на ГЕРБ.
В-к "24 часа"

Аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, обяви премиерът

"Не съм го чувал какво е казал Иван Костов. Те се редуват - единият ден е Иван Костов, на другия - Мартин Димитров. Въобще не им обръщам внимание. Всеки ден по някоя глупост казват", заяви министър-председателят Бойко Борисов по Нова телевизия по повод думите на Иван Костов, че петима министри трябва да бъдат сменени.
Между другото премиерът се похвали, че е бил в Бургас и е открил нов водопровод, като по този начин се оправда защо не знае какво е казал лидера на ДСБ. Имаше важно политическо решение - приемането на бюджета и те не гласуваха, припомни премиерът, обяснявайки защо не смята за свои партньори сините.
Запитан за проблемите с Околовръстното шосе и наводненията там, премиерът заяви, че "няма по-хубаво шосе от Южната дъга - затова да си отива министър и то един от най-добрите. Ние сега строим магистрали и спортни зали - затова ли да махна Росен Плевнелиев".
"Това са министерските постове, за които те настояваха да имат министри" - такъв бе коментарът на Бойко Борисов по повод исканите от сините оставки на министрите Вежди Рашидов, Александър Цветков, Мирослав Найденов, Стефан Константинов, Росен Плевнелиев. "Всеки ден да се изказват срещу правителството - разбирам веднъж в седмицата, два пъти в седмицата, три пъти да се изказват, ама всеки ден да се изказват и да пишат писма срещу нас в ЕНП, и да казват, че искат да изкараме мандата - е, ясно е, че те не искат. Ясно е, че статуквото и проектът АБВ с Първанов е абсолютно ясен, че това е тяхното желание - синьо-червено."
За искането на оставката на Вежди Рашидов заради скандала с Мишел Бонев и протеста на кинодейците, Бойко Борисов каза: "В условия на криза, върви и реформа в театъра, няма напрежение там, пълни са залите. А когато кинодейците идват при мен, са изключително доволни".
На въпрос за работата на транспортния министър Александър Цветков, премиерът обяви, че за първи път фирмите в транспортно министерство, с изключение на БДЖ, са излезли на печалба, дори и Аерогара София. Борисов съобщи, че тези дни ще бъде подписан заем със Световната банка за БДЖ, за да могат и там да вървят реформите. Сините поискаха оставката на транспортния министър всъщност заради сблъсъка на корабите в Черно море, но премиерът бе категоричен, че "това е абсолютна глупост. Той няма никаква вина там. Все едно да го махна, защото сутринта е изгряло слънцето и е залязло. Няма грешка на българската държава в този случай. Не мога да повярвам, че Костов е казал такива неща", недоумява министър-председателят. Борисов дори се извини в аванс на Костов, защото не може да допусне, че той е говорил подобни неща.
За евентуална оставка на министъра на образованието Сергей Игнатов, Борисов каза, че протестите на БАН са ясни - "искаме да реформираме БАН, предстои приемане на нов закон в парламента, за да може науката, която се прави в БАН да обслужва директно фирмите и производството". За студентите Бойко Борисов припомни, че са дошли от Художествената академия, от Музикалната, и с всичките са се разбрали, като са им дадени необходимите пари, колкото им трябва, като отделно ще бъдат отпуснати допълнителни пари. Толкова пари за образование никога не са давани, дори и в условията на финансова икономическа криза, защити Борисов образователния министър.
"Сагата с Калина Илиева съм я приключил преди два месеца и не съм чакал Костов да ми казва. В момента, в който са направени проверките, незабавно тя бе отстранена." Според Костов министърът на земеделието трябва да понесе отговорност за случая с Илиева, Борисов смята, че затова, че някой е заблудил някого, вината не е колективна, а персонална. "Никой не е предполагал, че тя е лъгала за дипломата си, а не е било нужно да лъже затова. Аз се радвам, че това са успели да изсмучат от пръстчетата си. В момента, в който съм разбрал, тя на мига е отстранена. Кажете ми по времето на Костов, за кой човек изобщо се знаеше за какво е сменен", попита риторично премиерът, цитиран от БГНЕС. Запитан за най-новия министър - Стефан Константинов и затова, че той трябва да бъде уволнен заради скандала в болницата в Горно Оряховица според сините, Бойко Борисов уточни, че не вижда защо той трябва да напусне - "какво е направил Константинов, да не би той да е говорил на циничния език за лекарите там", зачуди се премиерът. "И въпреки всичко, аз се опитах да защитя и лекарите, защото понякога използват език, който надвишава нормите за приличие за хората, които те очакват да чуят. В случая, нека да си приключи проверка, прокурори, полицаи, доста хора говореха за СРС-тата."
На въпрос дали поставя под съмнение качествата, на който и да е министрите, Борисов бе категоричен - "аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, без да чакам някой да ме подсеща. Но предварително им се извинявам, защото не вярвам те да са казали такива неща, защото това не е партньорско. Но пък ако са казали, тогава пък Станишев трябва да излезе и да се извини, в кавички, затова, че лъжеше хората по време на предизборната кампания." Премиерът отбеляза, че ГЕРБ не е партия, която се обвързва с никого и си има своя програма.

Тъмносините възмутени от скандалите в държавата, пак предупреждават да минат в опозиция

Липсата на реформи се проявява в абсолютно оскандаляване. Срещу това протестират ДСБ, които преброиха 19 скандала от миналата седмица насам. С тях се прикрива основната тема - договорките ни с Русия за АЕЦ "Белене". „Това значи, че страната ни няма визия, няма посока", коментира лидерът на партията Иван Костов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тъмносините искат от премиера Борисов "радикални промени в управлението" - оставки на министри, защото "силното лидерство е нужно по време на криза".
Лидерът на партията Иван Костов посочи имената на министрите, замесени в скандалите от изминалата седмица, които трябва да си отидат. С поста си трябва да се раздели земеделският министър Мирослав Найденов заради скандала "Калина Илиева", смята Костов. Лекарският скандал с мъртвото дете в Горна Оряховица е причина за искането за оставката на здравния министър Стефан Константинов, а сблъсъка на два кораба край нос Емине - на транспортния министър Александър Цветков. Вежди Рашидов трябва да си тръне, тъй като няма визия за културата, както и за скандала със законовите поправки, които освобождават държавата от задължението да финансира българско кино.
Според Костов правителството прилага старата тоталитарна практика да създава скандали, за да отклонява общественото внимание. „Цели професии стават жертва на агресията на управляващите от ГЕРБ", каза Костов, визирайки оплюването на лекари, учени от БАН, работещите в образователния, културния сектор и др.
Лидерът на ДСБ допълни, че в скандалите се намества и чужди правителства, давайки за пример отнемането на визата на бившия вътрешен министър Румен Петков от посолството на САЩ у нас.
„В България никой не взима мерки за нищо, нито един скандал няма законово продължение - не стига до съда, не стига до прокуратурата", каза лидерът на тъмносините. Костов попита: „Къде беше премиерът Борисов, когато се наводни Южната дъга на столичния Околовръстен път, който той откри и къде е министър Росен Плевнелиев, когато част от пътя Е-79 пропадна". „Защо ни говорят глупости, че ще го оправят за 10 дни", попита Иван Костов.
Той обобщи ситуацията със „пълен хаос на институционалните конфликти" и „отчаян милиционерски натиск". За последното Костов критикува вътрешния министър Цветан Цветанов, припомняйки за скандала с бившия главен прокурор Никола Филчев и предполагаемото му участие в убийството на прокурора Николай Колев.
ДСБ са на мнение, че премиерът трябва да смени провинилите се министри и да задвижи ключовите реформи.
Не е изключено ДСБ да искат нови оставки на министри, защото „другата седмица ще се орезилят останалите".
Костов за пореден път втори път предупреди, че партията му ще мине в опозиция. В деня на посещението на руския президент Владимир Путин у нас ДСБ излязоха с декларация, че ще престанат да са коректив на правителството, ако то предаде енергийните ни интереси. Днес тъмносините заявиха, че ако се подпише договор, който да съответства на сключения между НЕК и "Росатом" меморандум за АЕЦ "Белене", ще минат категорично в опозиция.
Агенция КРОСС

Казано-речено


Ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, пред в. "24 часа": В медицината е като в спорта - ако имаш добра детско-юношеска школа, правиш добър отбор.

Излишък

Парламентът прие отчета на Националната здравна каса за 2009 г. Оказа се, че е останал излишък от близо 500 милиона лева. Харчили сме, харчили сме за здраве, положили сме всички необходими грижи за всеки, който е болен, но не сме успели да изхарчим всички пари, които данъкоплатецът е дал за тази цел. Получили са се едни излишни пари, които трябва да наречем "излишък".
Всички онкоболни получиха всички лекарства, които са им нужни. Всички необходими операции бяха извършени. Всеки, който имаше нужда от болнично лечение, го получи и напусна болницата, след като лекарите се увериха, че той е здрав. Болниците се разплатиха с всички доставчици и им останаха пари. И от тези пари се натрупа излишък.
Съвестни лекари протестираха, защото можеше да се харчи още по-разумно и държавата да спести още.
Болни с гражданско самосъзнание вдигаха поздравителни плакати пред здравното министерство, пред парламента и пред Министерски съвет, защото една държава, която лекува всички от всичко до пълно оздравяване и остават излишни пари, трябва да бъде поздравена, трябва да бъде поощрена.
    Тази държава положи всички възможни грижи и за хората с увреждания. Затова завчера се извиха денонощни опашки от хора, които лично поискаха да благодарят, че всеки е получил личен асистент.
Сега е време да обявим излишъците за образованието, науката и културата.
Юрий Борисов 
В-к "Дума"

Неизчерпаемата скамейка на ГЕРБ


"В ГЕРБ имаме дълга резервна скамейка с подготвени хора." Така каза премиерът Бойко Борисов на 19 януари, когато му се наложи да оттегли кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар по бедствията и авариите, както и да приеме оставката й като външен министър заради недеклариран конфликт на интереси.
"Тя е един утвърден специалист, професор в Магдебургския университет, но беше омаскарена по един безобразен начин", защити я премиерът, за когото очевидно не значи нищо справката на съда, че продължава да управлява фирмата "Етко-Шнайдерс" (основана от едно от задграничните дружества по времето на Тодор Живков - ETCO EUROPEAN TRADING ESTABLISHMENT, във Вадуц, Лихтенщайн).
Вече повече от година "играчите от резервната скамейка" шеметно се сменят, но единственият резултат е, че скандалите стават само по-зрелищни и забавляват публиката по един непознат й доскоро начин. Всичко щеше да е чудесно, ако не беше червеят на съмнението дали самолетът на управлението не е на автопилот.
"Назад, назад, моме Калино"
Скандалът с фалшивата диплома от Германия на доскорошната изпълнителна директорка на фонд "Земеделие" Калина Илиева, както и потайната й бременност ("Тя ме лъжеше мене, че има тумор" - Бойко Борисов пред "Нова телевизия") предизвика земетресение в иначе подредения на принципа "милиционер, роднина" свят на управляващите.
На въпроса: "Вие ли стоите зад назначението на Илиева", Борисов отговори: "Търсехме млади хора, които да не са обвързани, които да могат да работят и най-вече да имат много близък, да са от работните групи, които заедно с ОЛАФ проверяваха пари от типа на Марио Николов. Тя имаше прекрасни референции оттам и затова го направихме."  Следователно приемаме за причина единствено "познанството й с младшия експерт Арно Хайнен", както уточни земеделският министър Мирослав Найденов.
Други млади дами обаче нямат същия шанс да бъдат оценявани като перспективни въпреки малкия си опит. Webcafe.bg припомня как като главен секретар на МВР в Слънчев бряг Борисов коментирал неволите си със съдебната система: "И какви са тия съдии - някаква пикла ми завършила миналата година и вече е с имунитет."
Затова пък бившата директорка на Агенцията за българите в чужбина беше светкавично уволнена заради това че е казала пред наши сънародници нещо, което те най-добре знаят - че няма координация между институциите, които трябва да решават проблемите им. Такова опетняване на държавата министърът без портфейл Божидар Димитров и председателката на парламента, които са сред най-достолепните представители на властта, не могли да понесат.
Що се отнася до Илиева, най-големият й грях май ще се окаже това, че "толкова хора дори в бременността й, все пак мъже с опит, бяха заблудени", както се тюхка премиерът, измамен заедно с шефа на ДАНС Цветлин Йовчев  - пратен да разговаря "как вървят плащанията" във фонда, той също не надушил предстоящото раждане, да не говорим за дипломата.
А това си е голям проблем, защото кадровият принцип на Борисов, описан от самия него, е "службите идват при мен, обикновено с главния прокурор, сядаме и започват да ми вадят материали". И този ли смазан от 70 години насам механизъм е взел да скърца?

Michelle, ma Belle*
Културният министър Вежди Рашидов стана друг вид жертва - на фатална в международен мащаб жена, нарушавайки Етичния кодекс на лицата в изпълнителната власт с пътуване до Италия на разноски на "Романтика ентъртеймънт". Фирмата е собственост на довчера неизвестната Мишел Бонев, всъщност Драгомира Бонева, възпитаничка на ТОХ-а в Бургас.
Коя е тя разбираме от увода към интервюто й в списание "Ева": "Тя носи на гърдите си келтски кръст, подарък от Мел Гибсън. С Лайънъл Ричи я свързват общи спомени... Животът й е предложил по много от всичко - кошмарно детство, богати любовници, късмет в изобилие и големи имена от политиката и шоубизнеса за покровители..."
Собствените й признания за какво "покровителство" става въпрос ще спестим. На състезателен принцип българските й покровители цакаха с предоставените й над 300 хил. лева от държавния бюджет за българско кино, а културният министър се отправи лично на злополучното пътуване до Италия, за да й връчи награда от името на българската държава, олицетворявана към момента от днешните управляващи. Етичен кодекс ли?
"Външният вид на госпожа Бонев го е направила с по-притъпени чувства за съхранения, нека така да го наречем, да проверят по-подробно кой как ги кани", е коментарът ала Берлускони на премиера Борисов. Разликата е, че скандалът с т.нар. Мишел е една от причините за предстоящия вот на недоверие на италианския колега на Рашидов.
В очакване на успехи извън гарантираните
Кадровата политика на това правителство впрочем беше много ясно изяснена от премиера от телевизионния екран: "Програмите да ги пишат онези с очилцата. Моята работа е да хващам бандитите, затова ходя с маратонки. Като казвам "ония с очилцата", нямам предвид нещо обидно. Даже напротив - че много са чели, много знаят. Но по-добре да не знаят всичко, че ще се откажат."
ГЕРБ има хора за всичко, това е сигурно. Ето кандидата му за президент, пазен до този момент в тайна: "Имаме човек. Млад, енергичен, семеен, с деца, доказал се, бил в казармата. Минал всички академии. И у нас, и в чужбина." (пред "Всеки ден", 30 август 2006 г.).
И за специалното мястото на жените в управлението спор не може да има. "Аз разчитам много на жените и ги налагам по начин, по който виждате." (21 септември 2009 г.) "Госпожа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон." (март, 2010 г. ) "Жените са по-прилежни от мъжете и минават без дълги обеди и ходене до бара." ( "Ню Йорк Таймс", февруари 2010 г.)
Още през юли 2008 г. на учредяването на организация ЖЕНИ-ГЕРБ Борисов ни предупреди: "Ще дадем възможност на най-добрите жени да управляват и техните успехи ще са гарантирани." За председател беше избрана доц. д-р Геновева Алексиева, която това лято с много усилия при това беше принудена да подаде оставката си като зам.-председател на здравната и на социалната комисия в парламента след поредния скандал - гласувала в полза на дъщеря си в конкурс за доценти и използвала позицията си, за да вкара в клиничните пътеки болестта "мързеливо око", по която тя и дъщеря й се явявали специалистки.
Като стана въпрос за парламента, извън нашумелите най-вече с лобистка активност дузина депутати на ГЕРБ  голямото мнозинство в парламентарната група на управляващата партия си остават непознати за широката публика личности. Този факт носи надежда, че може да се случи и друг вид кадрова изненада.
* Песен на "Бийтълс"
Светлана Георгиева
 В-к "Дневник"

Колко пари са нужни за здравето в България

Промените в Закона за здравното осигуряване вече са факт. Предложението за допълнение бе внесено на 1 септември тази година. Законопроектът е от един параграф и според него всички здравни вноски ще се харчат за разходите и трансферите на НЗОК. Така автоматично 2-та процента от вноските, който отиваха в резерва на касата в БНБ, вече ще се харчат текущо.
В принципа „парите за здраве да отиват за здраве" няма нищо нелогично. Трябва да си припомним обаче, че през 2008 г. предишното правителство увеличи здравната вноска от 6 на 8% с идеята 2-та процента повече да не се харчат текущо, а да спомогнат за бъдещото включване на частните здравни фондове. Така за две години резервът стана доста привлекателна сума и касата, болниците и лекарите все по-често взеха да поглеждат към него.
Гражданите пък си получаваха същото здравеопазване, само че за 1/3 повече пари. А в същото време дефицитът в НЗОК растеше с всяка изминала година поради различни причини, като увеличаването на неосигурените, лекарствата, които се поемат от касата, болниците, на които касата няма право да отказва договори, хоспитализациите и лошото управление. Дори се стигна дотам, че председателят на все повече заприличващия на синдикат Български лекарски съюз поиска касата да се закрие и парите да се разпределят от здравното министерството.
Ясно е, че парите за осигуряване на здраве по този начин не стигат, но също така е ясно, че повече пари също няма да оправят проблема. Болници с хронични
дефицити, доставчици работещи на загуба, хора, които не се осигуряват - това са все проблеми на системата. А когато системата поддържа солидарния и монополен принцип и плаща с парите на другите, няма как нещата да се оправят с наливане на още средства. Дори бюджетът на касата и парите за болниците да се увеличат двойно, болниците пак ще са на дефицит. В момента лекарите и болниците получават пари, когато хората са болни. Увеличаващите се хоспитализации (включително несъществуващите) и нарастващото недоволство на пациентите са доказателство за това и показват, че явно логиката е сгрешена.
Проблемът наистина е в касата. Проблемът е в монопола. Проблемът е в липсата на какъвто и да било избор. Само че пациентът, този, който плаща и ползва, е изключен от дебата. Създаването на конкуренцията и даването на избор и на осигуряващите се, и на болниците, и на лекарите е единственият изход от порочния кръг на постоянните дефицити, увеличаващите се вноски, лошото управление и некачественото здравеопазване в България. В този смисъл, при положение, че няма да се събира резерв и е необходима цялостна стратегия за разбиване на монопола, няма никакво основание за наливането на още пари в касата. Те нито ще доведат до по-добра услуга за пациентите, нито ще осигурят по-високи заплати за лекарите, нито ще финансират дефицитите в болниците. Така вноската за реално осигуряване на здраве може да остане 6%, а 2-та процента за резерва да не се събират изобщо и да останат у хората, което ще изпълни и обещанието на правителството за намаляване на осигурителната тежест. Било то 6 или 8%, структурният въпрос стои - къде ще отиват тези пари - в провалилия се монопол или в конкуриращи се здравни каси?
ЗОРНИЦА СЛАВОВА, ИПИ
В-к "Политика"


Държавата присвои парите ни за здраве

Дни и седмици живяхме с тревогата за съдбата на двама любими  на  България
 актьори – Андрей Баташов  и Христо Мутафчиев.   Смъртта  на Андрей ни  потопи  в  покруса,  а  за Христо ще се успокоим чак когато отново го аплодираме на сцената.  И  ако като хора сме единни в чувствата си към нашите театрални кумири, като държава сме зли, жестоки и бездушни. Естествено, имам предвид управляващите.  Защо? Защото се оказа, че събраните от почитателите  на Андрей 40 хиляди лева  не  стигат даже  за лекарствата и манипулациите  в „Токуда",  а на Христо и на още 30 други болни, докарани по  спешност в  болницата  „Св. Иван Рилски", пак касата отказва да плати за лечението им,  защото делегираният бюджет на здравното заведение бил  изчерпан.Ами ще  бъде изчерпан, щом властта  на  ГЕРБ  присвоява 1 400 000 000  лева  от  резерва на НЗОК. Уж правителството беше дясно, но не се поколеба да  национализира  здравните вноски  на  българите,  за да' отчете пред Брюксел нисък бюджетен дефицит. Който пък да' остави начело на финансите ни  омразния  на  цяла  България Дянков.А къде отидоха клетвите на премиера  и  на  здравния  министър,  че  парите  от здравното осигуряване  ще  се  изразходват само за здравни  грижи?  Или рапортът пред Брюксел е много по-важен  за  управниците  на ГЕРБ от здравето  на  българите? И понеже отговорът е  „да", дано те си го спомнят още при  първите  следващи  избори.
Горан  ГОТЕВ
В-к "Земя"

Проблемите на здравеопазването ни са в управлението

Възприетият преди 10 години модел на здравеопазване продължава да дава дефекти. Четвърто правителство ежечасно губи кредит на доверие само защото следва този модел. Всички управляващи през периода сляпо се придържаха към него и, неспособни да се справят с проблемите, измъчваха и себе си, и цялата нация. Тя не прости на никого, но пътуването към лошата безкрайност не спира. Бързата оставка на г-жа Анна-Мария Борисова създаде благоприятна ситуация за преосмисляне на здравната политика, но и тя бе пропиляна с лека ръка.
Най-често дискутирана тема продължават да бъдат парите и винаги се измества встрани далеч по-важният проблем за управлението. А то се нуждае от сериозни промени: ограничаване на монопола на държавата и активизиране на останалите центрове на управление, оптимизиране на разходите, разширяване ролята на пациентските организации, ешелонизиране действията на политици, мениджъри и лекари съобразно техните компетенции и др.
Структурно управлението на здравеопазването включва няколко взаимно допълващи се центъра. Център с първостепенно значение е президентът. Сега държавният глава стои в сянка и се активира с второстепенни акции около предизборните кампании. Неговите конституционно ограничени пълномощия създават нагласи на сдържане: на г-н Първанов от по-сериозни инициативи, а на обществото - от това да ги поиска. Това обаче са привидности. Има дава фактора, които налагат активното участие на президента в държавното управление. От една страна, е обстоятелството, че той е обединител на нацията. От друга страна, това е обичайната липса на консенсус в политическите отношения. В тази перспектива една незабележима с просто око, но съществена, функция на президента е разработването на
национална здравна стратегия
като част от системата за национална сигурност. Има много варианти как да стане това. Например организирането на национална кръгла маса за сондиране на мнения, обявяването на конкурс и оценката на най-добрите проекти от Икономическия и социален съвет е добър начин за освобождаване на стратегческото мислене от партийни пристрастия. Истина е, че всички политически сили, които през последното десетилетие се упражняваха върху здравеопазването, в крайна сметка се провалиха. Ако инициаторите на гражданското движение АБВ искат да го превърнат в субект на политическия живот, най-добре биха го постигнали чрез захранване на управлението с качествени проекти в различните сфери.
Всички предложени досега здравни стратегии страдат от общи недостатъци:
* Ограничено партийни, те се обявяваха за национални.
* Нито една стратегия не бе осигурена с механизъм за управление и реализация.
* Правени са при слабо познаване на тенденциите и реалните здравни потребности.
* Носят ограничеността на тясно медицинския светоглед, ориентиран по-скоро към болестите, отколкото към здравето.
* Всички се обявяваха за реформаторски, а всъщност се оказаха прокризисни.
* Отразяват процеси, които протичат и без да има стратегия.
Друг център на управление е Народното събрание, където стратегията следва да се превърне в закон. Този център ще внася своята лепта със законодателни инициативи относно пътищата за реализация на стратегическия замисъл. Именно там е и мястото за разгръщане на конкуренция между политическите сили.
Третият център е изпълнителната власт, като здравният министър поеме функцията на мениджър на стратегията. По този начин всички бъдещи правителства ще бъдат длъжни да провеждат единна здравна политика.
Четвърти център на управление е НЗОК. Тя трябва поетапно да поеме цялостното публично финансиране на здравните услуги. Министерството ще се освободи от тази функция и ще се съсредоточи върху материалната база, законодателната инициатива, контрола и разработването на програми по стратегическите цели.
Монополът на НЗОК не трябва да плаши
Проблемите на касата не идват от нейния монопол, а от лошо управление и липса на адекватна визия за механизма на финансиране. Здравно осигуряване като нашето има и в други страни и там монополът не пречи. Не е проблем да запазим и частното осигуряване. Разликата между двата типа е в това, че НЗОК е социална институция, докато частните фондове работят на печалба.
За да стане НЗОК ефективен център, е нужно, първо, да се деполитизира и да стане национална в истинския смисъл. Да отпаднат квотите и органите за управление да станат изборни. Всеки осигурен следва да има право на глас, което при желание да може да упражни чрез пациентските организации. Това ще повиши авторитета на последните и ще ги превърне в пети (обществен) център на управление. Изборността ще направи касата независима и ще отпадне възможността за политическа намеса в нейната работа.
На второ място, следва да се промени дънъчната система, като от нея се правят отчисления за финансиране на услугите, които сега се заплащат от държавата, но ще преминат към касата. Изпълнителната власт ще се освободи от тягостната необходимост да превежда средства към НЗОК и от изкушението да ги използва не по предназначение. Управлението на паричните потоци ще стане по-ефективно. Здравната вноска ще нарасне, като обедини двата компонента -  осигуровките и данъчните отчисления. Така всеки ще знае колко реално плаща за общественото здравеопазване.
На трето място, за да стане по-гъвкава и да покрива динамично променящите се нужди, касата трябва да може да разкрива доброволни фондове. Ресурсът в това направление е огромен. По данни на ООН у нас близо 43% (около 1,8 млрд. лв.) от общите разходи всъщност представляват
лични разходи на гражданите за лекарства
стоматологична помощ и много др. Най-малко 250-300 млн. лв. ще останат в джобовете ни, ако решим да се осигуряваме в съответните доброволни фондове и в замяна получаваме безплатни лекарства и услуги.
Две предимства предлага доброволният фонд - солидарност между осигуряващите се на основата на медицинската целесъобразност и възможност за по-рационално управление на техните пари. Касата ще се ръководи не от политически съображения, а от здравните потребности и от цената на услугите. Това е по-скоро либерално, отколкото социално решение, но ако не го вземем, занапред ни очаква това, което вече ни е познато. Друго предимство на НЗОК е възможността да управлява здравните потребности чрез агресивна профилактика и промоция на здравето. Нито един частен фонд не би могъл да се справи с тази задача в мащабите на цялата страна.
Основна стратегическа цел на тази управленска система трябва да стане здравно осигуряване, постигнато чрез оптимизация на четирите основни типа дейност: лечебно-профилактична; епидемиологична; собствено профилактична с промоция на здравето; организация и управление на отрасъла. Към настоящия момент сравнително обособени са само втората и четвъртата. Третата съществува като придатък на първата, което обяснява нейната ниска ефективност. В цялата човешка история досега винаги по-голям е бил относителният обем на първия тип, но в бъдеще той ще се съкращава за сметка на нарастване обема на останалите три. Те се нуждаят от по-малко разходи, но с по-високата си ефективност ще превърнат здравеопазването от консуматор в генератор на средства и здравен комфорт. Въпросът е дали сме достатъчно разумни и зрели да обърнем развитието от едната тенденция към другата, при положение че разходите за здраве растат в световен мащаб и все още предимно по посока на болестите.
Велко ВЕЛКОВ*
В-к "Дума"


* Авторът е доктор по социология на здравеопазването

СРС-та уличават горнооряховските медици 24 часа бебето на 17-годишната родилка се борило за живот пред очите на лекарите


На 03.12. т. г. в парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов прочете без редакция декласифицираните разговори, като започна с думите:
Уважаеми господин председателстващ, уважаеми дами и господа народни представители,
Позволявам си да бъда изслушан първо по темата, която последните няколко дни е най-актуална за обществото и всичко, което се случи в една болница в Горна Оряховица. Във връзка с широкия обществен резонанс и с всичко това, което беше казано по адрес на МВР и на българската прокуратура, започна процедура по декласифицирането на информация, с която днес да мога да ви запозная публично.
В тази връзка с искане от прокуратурата във Велико Търново е декласифицирана информация, която е свързана с досъдебното производство във връзка със съмненията и доказателствата, които са събрани с умишленото умъртвяване на едно живо родено бебе в горнооряховската болница. Отново ще ви помоля за в бъдеще нека да се придържаме към нормалните етични норми на поведение, защото сами разбирате, че има разследвания, които не може да бъдат оповестявани, информации, свързани с разследването, което тече по дадени криминални случаи.
Молбата ми към вас е, защото всички ние като представители на изпълнителната власт, както и на законодателната власт, трябва не да говорим за полицейщина в страната, а всички да се стремим към гарантиране на правовия ред и който нарушава законите в страната, да понесе своята отговорност за това, което в направил и е причинил. Понеже искам да бъда съвсем ясен и конкретен в това, което ще ви прочета. Това са разговори, които са по досъдебното производство и които касаят дейността на тези доктори, които казаха, че са били задържани, и че вървим към полицейщина спрямо българските лекари.
Няма българин, който да не се нуждае от професионализма на лекарите, няма българин, който да не оценява това, което правят българските лекари, но всичко това през призмата, когато всеки един се придържа към Хипократовата клетва и всеки един проявява максималният професионализъм и дава всичко от себе си, за да запази живота и да даде шанс на всеки един, който е новороден.
Уважаеми дами и господа, ще започна с това, което ви казах, защото по досъдебното производство беше казано много. Това, което имаме като безспорни доказателства от ехографа, който е направен, видеозона, детето е на 23 седмици и 5 дни към 17.11.2010 година.
Разговорите, които текат в комуникациите между докторите, които са били нощна смяна, и ръководството на болницата, аз ще ги оставя без коментар, но нека те да бъдат изводи за всички, които говориха по адрес на МВР и на прокуратурата. Няма да цитирам имена, но ще цитирам съдържанието, което е пряката реч в нощта и часове след извършеното престъпление:
"Ами извинявай, че те безпокоя. Ей сега един доктор ми звъни за бебето. Тъй. 1/1 аз са чудя защо той не ти се обади на теб, че минава през мен, да ти се обаждам. Значи, притеснен, защото трябвало да се реши въпросът. Да кажем на майката, че в живо, да я прехвърлим в родилното и т. н .И викам, добре, какво ще стане. Ние не можем да гледаме туй бебе. Ами ще си го гледаме ей тъй. Да, ама като толкова е мислил вчера, като се е родило в 3 часа, защо не са извикали... 600 грама в, защо не са извикали неонатолозите, и тъп нататък. "Аз туй му казах, че ние сме атакуеми. Разбира се. Защо толкова късно ще търсим Плевен, какво сме правили. Ами тогаз там да го набере и какво? Викам ще направим име, ние никъде не иска да го направи и нищо"...
Има малко неразбираеми в пряката реч, но аз ви цитирам дословно това, което е.
"Ами тъй, цяла нощ какво правим? Ще не го напра... и какво нещо? То вчера в 3.00 часа се е родило, той е бил и дневен и нощен, той що не извика неонатолог? Що вика, що стана голям проблем, голям скандал. Сега вече днес сутринта сме се забавили цели няколко часа, край вече. Е той трябва да ти се обади и кът. Ами плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим, а даже си мислех, че да вземат да му дадат и да си яде ши нещо да пие. То тъй го оставяме да умре, че то е грехота, да ти кажа. Ами грехота в. Ми ти, кво правиш ти? Толкоз жизнено иска да живее ли? Е ние, ние, пак ние не му даваме никакъв шанс. Наникъде... Какво да ти кажа наникъде, не знам какво да правя сега? Сега обадят ли се край, ще ни направят на маймуни. Отвсякъде вестниците, а от другата страна в., дали, дали, пък нали ако говорим с тях, който дойде, защото пък да, какъвто интерес имат.
„Абе, Боже, как какво да говорим с тях бе, те са идиоти. Да не знаем какво да правим и в такава- ситуация не сме изпадали. То си в живо, живо и здраво, тъй ли? Да бе, мама му... То още си е живо, тъй ли? Ама сега не знам в момента дали в още живо, трябва да звъннем. Кво става с туй бебе и туй нататък..."
„Кво ти звъни той бе? Туй що в стояло 15 часа, не в извикал, кво да викаме сега. Ще стане голяма разправия. Колко време мина. Това са 24 часа. Точно 24 часа ние не сме се... Ами туй то не в необходимо да се тълкува. Ще кажат, че са го оставили да мре, то понеже не мре, и сега ни викат. Ами да. Майката знае, че детето е умряло. Всичко на всичко a , казали, че в умряло. Той си е у виновен" (за въпросния док-,    тор).
д "Откъде накъде да каже на майката, че в умряло. Като не в умряло. Той даже не извикал неонатолог. Няма, 9 няма неонатолог. Няма, бе. 9 Не, никой не се в подписал, никой не си е гледал, бе". Ей, сега попаднахме в капан".
, "Абсолютно. Туй се казва цугцванг, когато всеки ход е грешен вече".
"Да бе, кво и да направим им..."
"За какво чакам? 15 до сутринта чакат. Дойдохме ние. Той не се е обадил на никой. Хвърлено бебе у някакъв парцал. А па разчуе ли се,
става вече страшно. Става много".
"Абе да ти кажа, ние не си  бяхме извикали...".
"Забавно? Кво? Все не сме го забавили ние. Правели го в нощния, но го забравили при сметта".
"Малееее, щот ако стане да си разследват, кво ще излезе? Всички вкупом сме уморили бебето нарочно. Това кво" Това си е умишлено престъпление и убийство".
Това е разговорът между самите доктори, господа депутати.
"Хъъъъ, знаеш ли кво? Ма и да се чуе, то, то, то... Не знам какво да се знае".
"Ами кво да ти кажа. И тъй, и тъй. И са още в болницата. Тъй, ние да й кажем] ама и той. Значи всичко иде от там, че са й казали предварително, че в умряло. Ина сутринта и пак. И след туй са се медали. И го виждаш, че продължава да живее".
"Не знам. Каква ситуация, кофти, не сме имали".
Да бе, много бе. То, то, то... А той си вдигна чуковете от заранта, замина си и каза: "Айде чао". Отиде да стане началник, ама иначе не. 15 часа бил в дежурен. Това бебе стои живо. Той го в израждал. Те ще кажат: "Добре, вие сутринта като дойдохте на работа, айде тоз, вие като дойдохте на работа и като видяхте, че в живо, това бебе какво направихте вие, бе? Що не извикахте неонатолог да го вземат?". Ама, ама ще кажат: "Ама вие сте го забавили, затова е умряло". Защото аз си мислех, нали, да ти кажа, че там колкото и да в, 9-ина хиляди лева, 900 лева, ама си гарантираме спокойствие и толкоз".
"Абе не бе, не е 900 хил.". "Няма, ние горе-долу се разбрахме там колкото ще плащаме, по-малко. Тя нави-
U~"ma, но то е толкоз. Тя оттук нататък ще вземе да се обади у прокуратурата и ще стане страшно. Вече ние сме съучастници". "Тъй, ама се разчу". "Ма се видят... за предумишлено убийство, бе човек. Ти знаеш ли кво става въпрос?" "Аз знам кво става въпрос. Ама той ще го направи ту нещо, ние вече сме вътре де". "Ние сме бая вътре вече и оттук нищо не мое".
"Вече сме вътре, ама все..."
"А-а-а, абе кво да ти прая" И тоз и го мятам".
"Кой го мяташ, бе". "Абе и /.../ да пишат "аборт", то не се праща никъде".
"А то не се праща никъде, да". (Не се разбира).
"Ами? Как да го убие човек, бе? То не му е да го убиеш. Как да го убиеш?"
"Ами ще накарам? (един там, който в медицински служител) • кво да ти направи?"
"Ами че тя го била сложила у фризеро, пък ... (друг медицински служител) го е извадила. Хъ-хъ-хъ".
"Кой го е извадил?" - (еди си коя там медицинска служителка, не я цитираме) -хъ-хъ". "Хъ-ъ - (смее се) - да (нецензурна дума) и шушумигите, да (нецензурна дума)".
Ами че, ами ако направя и аз сега. Гинка го завадила, оная, и тя кво да прави, и кво да прави - видя. /.../ татко да (нецензурна дума)".
"Не. Най-просто аз не виждам. То по-добре, да, наистина, да, у кофа ли да... на ви ме ли. Кво да прая, ха". Тук се говори, за да го давят. "Е добре, кво да направя сега?" "Я, нищо. Да се... Ами, че единственото нещо, че фу-у-у, то си е аборт, не е живо раждана, примерно, нали тва?"
"А оня кво ти звъни глупака" Ти каза ли му" Той звъни, звъни, що го в страх. Звънял вина (друг служител там, от болницата)".
"О-о-о, ау-у-у. Туй отиде при Андрей Баташов, ама кво ще го правим сега кат ще го изгарят туй? Ама кво остана?"
"Е, умря си. Само си умря. Е само, няма да закачаме, я".
"Е-е-е, (не се разбра, говорят едновременно). Той си вика, малко му в хладно тук, ама (не се разбира)". "Ами как, къде бе? Биологични отпадъци Във фризера". "Биологичните? Добре де, някой сега ще го сложи у фризера, ама после пък опаковат ли се, как се горят (нецензурна дума) мама му".
"Къде бе?"
"Не бе, то си има биологични отпадъци. Идват си от специална фирма, която си ги кара чак до София. Там ги горят, бе."                           
"Премерено е колко е. Трябва да в под 500 грама". Дават се указания колко да бъде изписано в това, което след това вече започва да се изгражда като поведение.
"Просто нема такова че в живяло. Никой не е виждал, не в чул". "Естествено". "Умряло си в при това, още при раждането".
"Айде, добре. Слагайте го там при биологичните, ама го премерете първо да не в повече, да се... някой да не види там". "Здрасти". "Здрасти".
"Слушай сега. А тва бебе почина. Абе нали разбираш, че просто умряло си в при самото раждане".
"Естествено, така е написано".
"Ама точно тъй. Що си се обаждай на (еди кой си там доктор)" Кво той ми вдига и той кръвното?"
"Ама сложи го в кувьоз и ще стане тъй че..."
"Ами сега ще ни съдят за убийство, бе. Аз и ти, то предумишлено (смее се)".
"А така. Ами що" Абе значи аз мислех, че е умряло ' още веднага след раждането, щото те го взеха в сектора. Тази сутрин (еди си ' кой там) ми каза, че още, вика, мърда".
"Ама не бе. Аз паднах от коня".
"Ами ако мен ме вика   ' (там еди си кой доктор) и го тури у кувьоза, ами тва ти казва"... "Какво направи, смешна работа. Ама не смешна, не е смешна. Щото си е... (нецензурна дума) майката".
"Не бе, аз правя, просто,  ясно всичко оттук нататък, щото ние ще го хвърлим сега в биологичните отпадъци. То в под 500 грама сага, разбираш ли?" "Да. Най-вероятно. Да". И толкова. При това развитие на нещата вече просто ти забравяш, че това бебе е... знаеш, че в било живо или нещо, просто е умряло".
Това са думите и разговорите, които са водени между тези, които вчера излязоха, депутати, да защитават и да  излязат с декларации спрямо действията на правоохранителната система. Има много общо, господин Миков. Господин Миков, господин Миков,  нали разбирате, че това, което в момента Ви прочетох, ако Вие не може да си направите изводите какво се е случило в тази болница, как едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е дадено шанс и не са положени необходимите усилия от държавата, от експертизата на тези медици, аз само искам да ви пожелая едно - да не ви се случва подобен случай на вас или на вашите близки. Защото това момиче, което е родило това дете, това е желана бременност а в продължение на това, което се е случвало в тези разговори, коментарът е, че тя е доста разнервена, доста агресивна, ако разбере за всичко не това, което се е случило. И Вие виждате какво се е случило. Ами нали трябва да извършиш необходимите процесуално-следствени действия, да бъдат разпитани всички, които имат отношение към всичко това, което се е развивало като събития и действия, последващите разговори, които са водени за промяната на поведението и фалшифицирането на всичко това, което беше лансирано в публичното пространство, и всичко това, което беше възприето от някои депутати за истина"
Аз искам да благодаря на лекарите, които са от Политическа партия ГЕРБ, че вчера не се присъединиха и не се поддадоха на тази манипула­ция, с която беше хвърлено в заблуждение българското общество. Защото винаги парламентът е органът, който може да изслушва всеки министър по всеки един въпрос. И министърът винаги ще дойде и ще каже това, което е необходимо. Но не мога да приема за необходимо и не мога да приема за удачно да се говоря подобни неща и да се хвърлят такива обвинения към българската прокуратура и към българската правоохранителна система.
Уважаеми депутати, ако някъде във времето в този 20-годишен период от време това е било нормално да се случва, това е било нормално
да не се разследва. Днес, когато имаме каквато и да било информация, всеки сигнал трябва да бъде проверен и трябва да се търси отговорност от този, който е извършил тези престъпления. Знам, че ще има много питания, ще има много политическо говорене. Затова се придържах към текстовете, които са от разговори и затова са така неразбираеми за прочитане. Но исках да ви дам цитати, за да си изградите вие сами изводите и да си направим всички препоръки за бъдещ период от време. Аз съм винаги на ваше разположение, когато има подобни въпроси. Вие ме обвинихте за полицейското насилие за конкретни случаи.
Дойдох и бях изслушан и казах конкретно за всичките лица, които бяха тези, на които им беше оказано полицейско насилие, че бяха криминално проявени, занимаваха се с наркоразпростанение, занимаваха се със сводничество, занимаваха се с всичко, което е престъпление от Наказателния кодекс. Сами разбирате, че не винаги можем да каним престъпниците или тези, които извършват престъпления, на чаша вода или кафе. Защото държавата трябва да покаже характер и подкрепата, която получавам, е от парламента на България във връзка с променящото се законодателство.
само от една-единствена цел и от един-единствен интерес - да защитим интересите на всички български граждани и да гарантираме спокойствието и сигурността както на ' страната ни, така и на ЕС като страна-членка в ЕС. Аз искам все пак да чуя, може би и след това, изказването и обвиненията на депутати, които бяха от Синята коалиция.
Надявам се, че от това, което чухте, и от това, което разбрахте, може би ще кажете истината дали подкрепяте това, което беше казано вчера, или днес имате вече друга позиция. Аз не съм визирал никой поименно, но само казвам какво беше казано вчера и колко много енергия и емоция се изразходва за говоренето по полицейщината. Но аз ви уверявам, че каквото и да кажете, ние ще продължим по същия път, винаги ще заставам зад професионалните действия на българската полиция и винаги ще работим в синхрон с българската прокуратура, за да документираме и събираме необходимите доказателства за извършваните престъпления на територията на страната. Това е правова държава, това е правов ред и аз смятам, че ние като част от изпълнителната власт го дължим на българските граждани, на българския данъкоплатец и на ЕС.
Благодаря ви

-----------
Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов разпореди проверка в болницата в Горна Оряховица. Тя ще бъде извършена от Агенция Медицински одит. След приключването й виновните лица ще понесат съответната отговорност, заяви д-р Константинов.
През следващата година се предвижда увеличение в цените на 189 от 298 клинични пътеки, съобщи той. Окончателните стойности обаче ще станат факт след обсъждането им от Консултативния съвет, в който участват представители на съсловните организации на медицинските специалисти и на пациентските организации. За 2011 год. държавата предлага средната цена на клиничните пътеки да се вдигне от 618 на 654 лева. Увеличени са цените на пътеките за бъбречни заболявания – с над 20%, интензивни грижи – с 62%, лъчелечение – с 20% и хематологични заболявания – със 136%.
Други 65 пътеки ще запазят цените си от тази година, едва 44 ще се намалят. Сред тях са най-вече кардиохирургични дейности, където цените от години са доста завишени. Предвидените намаления обаче са в рамките на няколко процента. Така например за кардиологията това е 1%, за кардиохирургията – 5%, съобщи още д-р Константинов. 
-----------
БЛС остро протестира срещу показните акции на МВР и Прокуратурата, при които доказани специалисти от Благоевград и Горна Оряховица бяха извеждани с белезници, като най-големите престъпници.
Управителният съвет на БЛС изпрати писма до Главния прокурор г-н Борис Велчев и до министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов.

Ето пълния текст на писмата:

До Главния прокурор на България г-н Борис Велчев

До министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов

Управителният съвет на Българския лекарски съюз остро протестира срещу показните акции на МВР и Прокуратурата, при които съзнателно се уронва граденият с години авторитет на уважавани медици. Недопустимо е доказани специалисти в своите области да бъдат извеждани с белезници, като най-големите престъпници в страната. Напомняме, че такъв произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари. Ако е имало съмнения за извършени престъпления, разследващите органи биха могли да призоват за обяснение медиците, а не да ги арестуват публично пред смаяните погледи на пациенти и колеги.
В тази връзка УС на БЛС настоява да спре полицейският произвол срещу българските лекари. България е правова държава и всеки гражданин по презумпция е невинен до доказване на противното.
Категорично настояваме МВР и Прокуратурата да отговорят публично има ли медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите или това се прави по преценка на полицаите под строгия поглед на Прокуратурата.
УС на БЛС държи да бъдат оповестени имената на  прокурорите  и служителите на МВР, които са разпоредили акциите, и обществото да бъде уведомено превишили ли са правата си. Ако е налице произвол, настояваме да бъдат строго наказани, още повече, че съдът обяви за несъстоятелни обвинението срещу медиците от Благоевград.
Затова  УС на БЛС иска публично извинение от виновните за тези срамни арести. Освен това настояваме ясно и публично да се каже провежда ли се у нас акция „Медиците” и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци.
УС на БЛС е за бързо, обективно и достойно разследване на арестите в Благоевград и Горна Оряховица.