Translate

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Pradaxa® - рентабилна терапия за Британската национална служба по здравеопазване при пациенти с неклапно предсърдно мъждене



Националният институт за здравеопазване и високо клинично качество във Великобритания (National Institute for Health and Clinical Excellence NICE) издаде финално одобрение. на революционния перорален антикоагулант Pradaxa® (dabigatran etexilate) като терапевтична алтернатива за превенция на инсулт и системен емболизъм при пациенти с неклапно предсърдно мъждене с един или повече рискови фактори.
Финалното одобрение ще стане част от ръководството на Британската национална служба по здравеопазване в Англия и Уелс, което се очаква да бъде публикувано през този месец.
Иновативният перорален антикоагулант Pradaxa® беше одобрен с това показание за приложение в повече от 50 държави по света (включително САЩ, Канада, Япония и страните членки на Европейския съюз). От първото представяне на Pradaxa® на пазара с това ново показание за приложение през октомври 2010г. лекарството е било предписано на повече от 450 000 пациенти.

Доц. Нина Гочева, Национален консултант по кардиология към МЗ, приветства одобрението като подчерта, че за консервативна Англия това е много силно доказателство за ползата от тази нова терапия за пациентите. Тя допълни, че предвид клиничната ефективност и безопасност на Pradaxa®, очаква скоро и в България пациентите да имат възможност за по-широк достъп до този революционен продукт. Според нея това значително би повишило контрола на предсърдното мъждене и съответно значително би намалило броя на случаите на инсулт или системен емболизъм.


Няма коментари:

Публикуване на коментар