Translate

вторник, 25 януари 2011 г.

НЗОК Е ГОТОВА С НОВАТА МЕТОДИКА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРОГНОЗНИТЕ БЮДЖЕТИ НА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ 2011 Г.

Тя беше обсъдена на работна среща с директори на районни здравноосигурителни каси (РЗОК).
Поради факта, че разпределянето на средствата е пряко обвързано с броя на договорните партньори и видовете дейност, по които те ще работят с НЗОК, всички РЗОК имат готовност да започнат подписването на договори, след като болниците се пререгистрират до 31. 01.2011 г. и получат разрешителни от Министерството за здравеопазването. Уточнено беше, че до 04.02.2011 г. РЗОК ще изготвят и предоставят в НЗОК второ прогнозно разпределение на бюджетите, в което ще са отразени очаквания брой договори по клинични пътеки съобразно новите разрешителни.
Методиката за определяне на прогнозните бюджети беше изготвена, след като ръководството на НЗОК проведе поредица от срещи с директори на университетски, областни, общински и частни болници. Отделно бяха събрани и обобщени постъпилите в НЗОК и РЗОК предложения от договорни партньори за подобряване на механизмите за разпределяне на средствата.
За първи път, по предложение на управителя на НЗОК, методиката ще бъде публикувана в Държавен вестник. По този начин всеки, който желае, ще може да са запознае със параметрите заложени в нея.
След като вече са определени стойностите на прогнозните бюджети, всеки директор на РЗОК ще организира среща с директорите на болниците, с които има договор. На срещата, в присъствието на всички директори на лечебни заведения, ще се обявяват конкретните делегирани бюджети за всяка една болница. По този начин ще се избегнат всякакви съмнения за субективизъм при разпределянето на средствата. Провеждането на тези срещи гарантира пълна прозрачност в процеса по прилагането на Правила за определяне на стойностите на прогнозните бюджети за дейностите за болнична медицинска помощ.
През тази седмица методиката ще бъде утвърдена от Надзорния съвет НЗОК.

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ НЯМАТ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ

Общинските болници нямат претенции към медицинските стандарти, които е изготвило МЗ. Това стана ясно след среща по покана на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с председателя на Сдружението на общинските болници – д-р Иван Димитров, представители на Националното сдружение на общините в Република България и председателя на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ – д-р Динчо Генев.
Поводът за срещата бяха притесненията на общинските болници, че не могат да сключат договори за работа с НЗОК за 2011 г. Причината за това са разминавания в алгоритмите на клиничните пътеки, които са изготвени от БЛС и НЗОК, и медицинските стандарти на МЗ.
В редица клинични пътеки изискванията за работа със здравната каса са по-високи, отколкото в медицинските стандарти, казаха д-р Генев и д-р Димитров.
ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ НЯМАТ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ

Общинските болници нямат претенции към медицинските стандарти, които е изготвило МЗ. Това стана ясно след среща по покана на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с председателя на Сдружението на общинските болници – д-р Иван Димитров, представители на Националното сдружение на общините в Република България и председателя на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ – д-р Динчо Генев. Поводът за срещата бяха притесненията на общинските болници, че не могат да сключат договори за работа с НЗОК за 2011 г. Причината за това са разминавания в алгоритмите на клиничните пътеки, които са изготвени от БЛС и НЗОК, и медицинските стандарти на МЗ. В редица клинични пътеки изискванията за работа със здравната каса са по-високи, отколкото в медицинските стандарти, казаха д-р Генев и д-р Димитров. На 24 януари т. г. част от алгоритмите на НЗОК вече са били ревизирани от работна група, в която участват и експерти на МЗ. Представителите на общинските болници ще направят справка дали са отстранени грешките и ще я представят на министъра на здравеопазването. При наличието на останали нередности д-р Стефан Константинов ще съдейства за отстраняването им.

НЗОК въвежда нови критерии за отпускане на инсулин на деца с диабет

Те се отнасят за пациенти със захарен диабет тип 1 и влизат в сила от 15.02.2011 г.
За неинсулинозависим захарен диабет тип 2 остават в сила действащите в настоящия момент критерии.
Критериите са изготвени със съдействието на консултантите по детска ендокринология и с въвеждането им ще се осигури по-добро и качествено лечение на децата с диабет.
Новите критерии са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства”, линк „За договорните партньори на НЗОК” – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ”.

НЗОК ще заплаща за редки заболявания,трансплантации и онко заболвания

От 01.03.2011 г. НЗОК ще заплаща за лечение на пациенти с редки заболявания, за поддържащо лечение на бъбречно трансплантирани пациенти, както и за перорално хормонално лечение на злокачествени заболявания.
Критериите, по които ще се отпускат лекарствените продукти от 01.03.2011 г., вече са готови и са публикувани на интернет страницата на НЗОК в рубрика „Лекарства”, линк „За договорните партньори на НЗОК” – „Изпълнители на медицинска/дентална помощ”.
За да започне НЗОК да реимбурсира медикаментите за лечението на посочените заболявания, е необходимо Комисията по позитивен лекарствен списък да ги прехвърли от Приложение 3 и 4 на Позитивния лекарствен списък в Приложение 1, което определя медикаментите за домашно лечение, за които заплаща НЗОК.

Зехтинът -здравословен и полезен

За да сте вечно стройни и здрави, ползвайте в кулинарията изключително зехтинът и то - Eхtra Virgen Оlive Оil, който е най-полезният нерафиниран студено пресован продукт.


У нас на пазара има и други подходящи видове като Extra Light Olive Oil, Extra Light, Pure Olive Oil, Pomace Оlive Оil и др.
Не напразно зехтинът е наричан „течното злато”, защото укрепва сърдечната дейност, понижава холестерина, подобрява кожата на лицето и прави красиви косата и ноктите.
Зехтинът е и най-добрият приятел на храносмилателната ни система, тъй като повишава активността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, подпомага зарастването на язви на стомаха и дванадесетопръстника.
Витамин Е допринася изключително много в борбата със стареенето на нашия организъм и ненаситени мастни киселини. Те пък спомагат не само да се намали вредният холестерол в кръвта, но и за избягване на сърдечните проблеми и коригират фигурата.
Всички тези свойства на зехтина са полезни, както за възрастни така и за деца. Консумацията му е от важно значение не само за дамите, а и за всички които искат да удължат младостта си.
Полезно е да се знае:
-изяждането на 10-12 маслини преди хранене е най-доброто средство за предпазване от стомашни язви;
-маслиновото масло притежава леко слабително действие и се препоръчва за лечение на хемороиди;
-зехтинът е изключително полезен и при външно използване. Той е идеален за суха и чувствителна кожа, тъй като предотвратява загубата на влага от клетките;
-особено полезно е втриването маслиново масло в кожата на тялото. Така тя запазва еластичността си, а по време на бременност предотвратява и появата на стрии;
-зехтинът често се фалшифицира. За да се предпазите от измама и за да разберете какво в действителност сте купили, поставете бутилката във фризера/хладилната камера за 5 - 10 минути. Качественият продукт ще се втвърди и ще помътнее, но ще си върне стария вид след размразяването;
-когато покриете хранителни продукти със зехтин и ги затворите херметически, в тях не могат да проникват никакви бактерии.

Зелето

Неслучайно то е наричано „северен лимон”, тъй като съдържа витамин С толкова, колкото има и в самите лимони и портокали.
Британски учени откриха, че зелето, както броколите и карфиола, е полезно за сърцето, съобщи Би Би Си. Протеинът Nrf2, който пречи на образуването на плаки в кръвоносните съдове, се активира от вещество в тези зеленчуци. А ежедневната консумация на зеле значително снижава рискът от инфаркт и инсулт. Според специалистите консумацията им може да бъде ефикасен механизъм за предпазване от кардиологични проблеми. Освен това то понижи рискът от някои форми на тумор (като тумор на дебелото черво и рака на гърдата).
Оказва се, че най-полезно е обикновеното бяло зеле. То може да се яде във всякакъв вид - прясно, варено, печено, осолено. И винаги е полезно и здравословно.Особено ценно е през есенно-зимния сезонът, когато върлува грипът и простудите.
Витамините и микроелементите т. е. най-полезните вещества в зелето се съдържат най-много в кочана и външните –най-горните му листа, които. съдържат голямо количество калций и магнезий.
Витамин В нормализират работата на нервната система, осигурява здравословен сън, а също и добро настроение. В зелето има и витамин РР, който прави косата по-гъста и кожата по-чиста.
Фолиевата киселина го прави препоръчителна храна за бременни жени и кърмачки. Витамин Е освен, че поддържа кожата здрава, спомага за повишаването на въздуха в кръвните клетки но и за предотвратяването на акнето. Количество от фибри и желязо в зелето са от изключителна важност за храносмилателния тракт и поддържат дебелото черво в добро здравословно състояние.
Наред с всички тези полезни свойства зелето е безценно и за намаляването на теглото, тъй като благодарение на витамините В и С, се намалява нивото на стреса, засилва се метаболизмът изгарянето на мазнините.
Зелето е най-ниско калоричната храна. Една огромна чиния от него съдържа само 15 калории.
Киселото зеле също е не само метла за стомаха, но и то помага срещу рак на дебелото черво и при храносмилателни проблеми. Бактериите на млечната киселина в него активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу тумора.
Сок от кисело зеле се прилага при разранени венци, кръвотечения, хемороиди, запек и дори при епилепсия. Той помага и лечението на стомашни и чревни язви.
Приема се по 100-200 г няколко пъти на ден.
Да не забравяме фактът, че най-известният лек срещу махмурлук е именно зелевата чорба.

Зеленият чай

както черният и китайският чай, се получава от листата на растението Camellia sinensis. Единствено в обработката и окисляването е разликата между тях.
От трите вида чай той съдържа най-много антиоксиданти,предпазващи от атеросклероза и онко заболявания. Така например основният му екстракт - антиоксидантът епигалокатехин-3-галат (EGCG), забавят развитието на рак на устата, кожата, дебелото черво, стомаха и ануса.
Зеленият чай сдържа също така флуор, участващ в изграждането на кристалната решетка на зъбите и в борбата с кариесите, както и витамин С, мощен оксидант, благодарение на който кръвоносните съдове стават по-здрави и еластични, а свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма, се неутрализират.
Казано с други думи антиоксидантите в зеления чай могат да блокират образуването и растежа на тумори, да възпрепятстват образуването на съсиреци и да поддържат нормалното функциониране на артериалните стени. А влиянието на витамин Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция, е насочено към укрепване стените на капилярите, намаляване на тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора.
Концентриран екстракт от антиоксиданта EGCG пък, ефективно предотвратява увреждания от типа на болестта на Алцхаймер.
Зеленият чай действа и като антибактериален агент при лечението на халитоза (лош дъх на устата). Той може да предотврати възпалението на венците и пародонтозата, тъй като ефикасно унищожава Е. Coli и стрептококови бактерии. Антибактериалното действие може да помогне и, като унищожава бактериите.
Мащабно 5-годишно проучване в Япония сочи пък, че тези, които пият повече зелен чай, рядко хващат диабет, а противовъзпалителните му свойства и се явяват средство и срещу ревматоидния артрит.
Чудодейните качества на напитката зависят от правилното и приготвяне. Ето защо никога не заливайте чая с вряща вода, тъй като високата температура не само ще унищожи витамините , но и ще влоши вкусът на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до около 60 градуса, и тогава залейте с нея чаят. Ако наистина искате максимално да усетите неговото полезно действие - забравете за захарта и млякото.
Знаете ли че зеления чай:
-съдържа четири пъти повече витамин С от портокалите;
-подпомага изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло. Особено препоръчителен е за пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества;
-има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организмът и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калориите;
-съдържащият се в него цинк го прави изключително подходящ и ползен за бременните жени;.
-може да се използва и като козметично средство. Отварата от него подобрява тенът на лицето, а компресите с прецедена запарка премахват торбичките и тъмните кръгове под очите;.
-4-5 до 10 чашки дневно е оптималното количество при профилактиката на раковите заболявания.

Тиквени семки при проблеми с простатата

Шепа тиквени семки дневно и особено олиото от тях, получено чрез студено пресиране, са чудесно профилактично средство на простатит, аденом (доброкачествено увеличение на простатата), намалено полово влечение при мъжа. Те помагат определено и при хора, които имат вече тези заболявания. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини, които облекчават основните симптоми при аденома като често уриниране, болка и др.
В тези случаи се препоръчва по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти дневно. Олиото се използва и за масаж на простатата. А при простатит 2-3 пъти дневно се приемат по 2 с.л. счукано сурово тиквено семе.
Съдържащият се в семките от тиква цинк подхранва и нормализира работата на мозъка и съня, подобрява паметта и намалява умората и раздразнителността. Затова те се препоръчват най-вече при усилена умствена дейност и на хората от третата възраст.
Тиквените семки предпазват костите и помагат и при артрит, тъй като са много богати на протеини, витамини и минерали като желязо, магнезий, мед, фосфор и ц, и.
Освен това те намаляват нивото на холестерол, активизират работата на сърцето, повишават имунитетът, подобряват работата на стомашно-чревния тракт, нормализират секрета на жлъчката, активизират водния и солния обмен и способстват за прочистването на кръвта.




Така например четвърт чаша с тиквени семки осигурява 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.
Тиквените семки са и едно от най- безвредните и добри и средства срещу чревни паразити, тъй като не съдържат токсични вещества и нямат странични ефекти.
Срещу глисти е необходимо да се приемат на гладно смесени с мед 75 г обелени семки за 3-4-годишни деца, 150 г при 10-годишните и 250-300 г за възрастни. Подобен ефект се постига и при редовната им честа консумация.
При чревни паразити (глисти) се смесват 250-300 гр. обелени тиквени семки и 100 гр. пчелен мед (а при 3-4 годишни деца дозата е75 гр., за 10-годишните тя 100-150 гр. и 50 гр. мед). Сместа се изяжда на гладно.
Най-добре е тиквените да се държат в непрозрачна 1 опаковка – на сухо и хладно място. В хладилник или фризер могат да се съхранят полезните си свойства 1-2 месеца. Добре е да се консумират сурови, а когато са печени да не са много солени.
При наднормено тегло трябва да се приемат в ограничени количества, поради високата им калоричност.
Данните от изследване проведено у нас, сред 502 мъже и жени на възраст от 12 до 40 г., показват, че80% от тях консумират ядки и семки поне един път седмично.
А над 11% от населението поне веднъж седмично тиквени семки. Така те заемат трето място, след фъстъците и слънчогледовите семки, по консумация.

Да протектираме диабетът с – кафяв ориз

Кафявият ориз е добър източник на сложни въглехидрати, витамини B, фибри, целулоза и калий.
Незаменима храна е, която доставя на организма редица важни съставки.
Комплексът от въглехидрати стимулира производството на серотонин, затова оризът действа и като антидепресант.
Високото съдържание на целулоза в него е от изключително значение за профилактиката, при възрастните хора, на застойните процеси в червата, водещи до запек, дивертикулоза и рак.
Доказано е, че той се бори успешно с високия холестерол. Ефикасен е и има бърз оздравителен ефект при простудни заболявания и настинка, ако го съчетаете с мед и мляко.
Отварата от него пък е с доказано положително действие върху болести на черния дроб и бъбреците.
Консумацията на кафяв ориз е много полезна и не само за майките-кърмачки, но и за техните бебета. Според учените веществата, които преминават през майчиното мляко до малкото човече подобряват храносмилателният му тракт на и го предпазват от редица метаболитни, сърдечно-съдови и дори ракови заболявания.
Освен това кафявия ориз предпазва и от диабет, установиха американски учени от Харвардското училище за обществено здраве и болницата "Бригам енд Уиминс".
Проучването, в три отделни части, обхваща 200 000 души в рамките на 22 години. Резултатите т него сочат, че тези, които похапвал предимно кафяв ориз снижават рискът от диабет. А при тези,в чиито меню присъства най-вече рафинираният бял ориз, рискът от развиване на диабет тип 2 значително нараства.
Едновременно с всичко изброено до тук кафявият ориз е и диетична храна.
Много диетолози препоръчват “оризов ден” поне веднъж седмично.
Съдържанието на натрий, който задържа течностите в организма е много ниското. В същото време съдържанието на калий, който пък се грижи за изваждането на натрия от тялото, е високо. Ако през разтоварващия ден с ориз се пие само вода може да се свали до 1 кг телесно тегло, но от течности и крайни продукти на обмяната на веществата.

Как да изпреварим грипът?

Вместо да чакате да ви „пипне” може просто да изпреварите грипът с няколко крачки. Как? Много просто, не само като повишите защитните сили на организма си с природни продукти, като хапвате по 3-4 скилидки чесън ежедневно, ако нямате стомашни проблеми и киселини, или като приемате по една супена лъжица преди ядене и вечер преди сън сокът от една настъргана ряпа с мед. Това има укрепващ ефект, но д безспорно ействието му се увеличава и ако спазвате още някои съвсем простички правила в личната хигиена от рода на:
-редовно миене на ръцете с топла вода и сапун няколко пъти дневно;
-използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
-закриване с ръка, но не с дланта и, на устата и носа при кихане или кашляне;
-избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
-често проветряване, минимум по 5 мин., на въздуха в затворени помещения;
-ограничаване на контактите с вече болни лица;
-избягване на местата със струпване на много хора от рода на градски транспорт, молове, кина, ресторанти и др.;
- дишане в шала, носене на ръкавици или на маска на носа и устата;
-оставане в къщи и при най-малкото неразположение т. е. при първите симптоми на заболяването като ставни и мускулни болки, висока температура, втрисане, главоболие, умора и слабост.
-незабавна консултация с ОПЛ за по-нататъшното лечение.
МЗ е осигурило достатъчно антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на общопрактикуващите лекари, специалист в лечебните болнични заведения и спешната медицинска помощ. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари.
Но лечението с антивирусен препарат трябва да започне не по-късно от 2 дена след началото на симптомите, предупреждават специалистите.
През този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008.
Ваксинирането обаче си остава най-ефективния метод за момента срещу грипните вирус.
Консултацията със специалист преди ваксиниране за бременните жени е задължителна.
При тях, след прекаран грип, нараства значително рискът от усложнения.
Ето защо специалистите препоръчват ваксиниране камо ако те са преминали 14-та седмица от бременността. Тези от тях, които са в рискова група, (работят в детски заведения, голям екип и т. н. ) задължително трябва да бъдат ваксинирани преди началото на епидемията, независимо в кой месец на бременността са.
Ваксинирането против грип не е опасно и за кърмещите майки, тъй като антителата, изработвани в организма им, след ваксинирането, проникват в кърмата и създават допълнителна защита и за самото бебе.

Доматите чери

Доматите от най-малките тип чери или „грейп”до големите и вкусни градински са най-добрия приятел за сърцето и бъбреците. Те предпазват от диабет, рак, лекуват стомахът, ваят фигурата опъват бръчките на лицето и пречистват организма от токсини.
Чери доматите имат силно диуретично действие, поради големите си запаси от калий, при нарушена водно-солева обмяна, при лечение на бъбречнокаменна болест, хипертония и други сърдечносъдови заболявания - затлъстяване, захарен диабет.
Сокът им сваля кръвното и пази от запушване на съдовете и инфаркт. Освен това те разтварят животинските мазнини и така предпазват артериите от втвърдяване.
Те са и страхотно диетични.При храносмилането стимулират отделянето на стомашен сок и влизат във всички диети, тъй като помагат за по-бързото изгаряне на мазнините. Чери доматите са бедни на мазнини и холестерол, нямат въглехидрати, но имат много витамини А и С, както и мощният подмладяващ антиоксидант ликопен, обясняват диетолозите.
Активната им роля в обмяната на веществата ги прави незаменими и в менюто на хората със затлъстяване, артрит и дори диабет. Един голям домат или 2-3 домата чери дневно пазят черният дроб в добро състояние.
Чери са подходяща храна за профилактика на полови нарушения при мъжете. Те са просто задължителната храна за представителите на силния пол, защото предпазват дори от рак на простатната жлеза. Според учени от Илинойския университет, мъжете, които консумират по2-3 доматчета между 3 и 5 пъти седмично значително намаляват рискът от това коварно заболяване.
При дамите, заради ценното вещество - 5-хидро-кситриптамин, сходно със серотонина, пък действат като естествен антидепресант. Затова и чери доматите са наричани още "ябълки на любовта", тъй като вдигат самочувствието, изглаждат нервите и стимулират либидото.
Чери домати са "заредени" и с много фосфор, ценни запаси от фосфор, флуор, мед, йод и цинк магнезий, сяра, калций, натрий, желязо, каротин, витамин С, Е, и минерални соли. Диетолозите дори ги препоръчват като заместител на лимоните и фрешовете от цитрусови плодове.
Те не са препоръчителни единствено за хора с гастрит, язва, ниско кръвно и тежки алергии, припомнят специалистите.
----
Ако:
-имате сърдечносъдово заболяване или нарушена обмяна на веществата консумират поне 200 г пресни домати на ден;
-имате гастрит с понижена киселинност на стомашния сок, язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, бъбречнокаменна болест и изтощение на организма пийте ежедневно, на малки глътки 30 минути преди ядене, по 1-2 чаши доматен сок;.
- косата ви капе, смелете на каша 2-3 домата и нанесете сместа върху корените на измитата коса, с леки масажни движения. Оставете маската да действа 10-15 минути и след това измийте добре косата с топла вода.
-имате инфектирана рана вземете един зрял домат и го дръжте 15 минути в слаб разтвор от сублимит. Изчистете добре раната с физиологичен разтвор, след това поставете върху нея натопената в доматения разтвор четирислойна марля. Сменяйте превръзката ежедневно до заздравяване на раната.
-1-2 домата чери, нарязани на ситно смесим със 100 мл.пр. мляко, те "трият" тъмните кръгове под очите и опъват бръчките. Сместа е необходимо да се съхранява в хладилник и може да служи за заместител на тоалетното мляко.
-имаме уморен вид или искаме да почистим кожата си перфектно, вместо ексфолиант, поставяме резенчета домати върху лицето си за десетина минути. След това кожата се изплаква със сместа от хладилника и минерална вода. Така порите по лицето се затварят и то се почиства в дълбочина.

Дебелите пици са по-некалорични от тънките

Тънката пица се оказва по-вредна за здравето ни, отколкото нейната посестрима-дебелата пица, показва ново проучване на няколко вида пици.
Оказва се, че в действителност тънката пица съдържа не само повече мазнини, но и сол.
Така напр. италианската пица „Романа”, която е изключително тънка, съдържа два пъти повече мазнини на 100 грама.
Изводът на специалистите е, че по отношение на калориите, дебелото тесто съдържа по-малко вредни съставки от тънкото.
Учените откриха и, че замразените пици също са по-здравословни от прясно приготвените.

Ресторантите Отариан отбелязват въглеродните емисии, за всяко ястие, от вегетарианското си меню

Австралийската верига Отариан, има и по два ресторанта в Лондон и Ню Йорк, се описва като “първата верига от ресторанти с ниски въглеродни емисии, която използва цялостен анализ на въглеродните емисии за всяко ястие в менюто си”.
В ресторантите Отариан, почти всичко, от пода до маси и столове, е изработено от рециклирани материали. Оборудването е с възможно най-голяма енергийна ефективност. Електричеството им се произвежда от вятъра, водата и слънцето. А употребата на вода е сведена до минимум и се избират предимно местни ресурси. Ресторантите не предлагат местни ястия заради тежките емисии, свързани с отглеждането на животни и производството на месо.
Най-интересното обаче е, че Отариан използва международни стандарти като BSI PAS 2050 за въглеродни емисии в цялото си меню. Освен това веригата ресторанти е избрана за тестване на новият продуктов стандарт “Протокол за парникови газове”. Менюто показва разликите в парниковите емисии между вегетарианските ястия и подобните блюда, които съдържат месо, риба или яйца.
Отариан не спират дотук. Те дават награди на клиентите си за въглерода, който “спестяват” като се хранят в техните ресторанти. Всяка покупка носи на клиентите точки “Въглеродна карма”, които се проследяват с карти. Клиентите могат да следят точките си в интернет. Всички, събрали 100 точки, получават безплатна шоколадова почерпка.

Преяждането наркотик ли е?

Учените Пол Джонсън и Пол Кени от института „Скрипс“ установили, че приемът на
голямо количество висококалорична храна задейства същите мозъчни механизми,. като при зависимостта от наркотиците.
При опитите с плъхове забелязали, че при затлъстяването се влошава прогресивно химическото равновесие в мозъка в центъра на удоволствието, който участва и при пристрастяването към наркотици.
Учените давали на плъховете редовно, към обичайните им порции, състоящи се от полезни, но не толкова апетитни продукти, и висококалорична храна (бекон, колбаси, сладкиши, шоколад и др.).
В резултат на което плъховете започнали редовно да преяждат, докато затлъстели, а центъра им на удоволствието реагирал все по-слабо и слабо.
Това много приличало на случващото се в мозъка на плъхове, получавали кокаин или хероин.
За учените резултатът от изследването говорел недвусмислено, че приемът на нездравословна, калорична храна води до бързото пристрастяване към нея.

Женските ръце с много повече микроорганизми от мъжките ръце

Използвайки нова технология, при прегледите ,учените от Университета Колорадо са
достигнали до изводът, че в една ръка има средно поне 150 различни бактерии.
При прегледите на 100 пациента - мъже и жени те са идентифицирали над 4700 бактерии.
В зависимост от изпотяването, различно за двата пола, кожата на ръцете е с различна киселинност. При силния пол тя е по-голяма и затова фактор Ph, който има голяма роля при създаването на различните бактерии, по женските ръце е с по-силно проявен, сочат данни от предишно изследвания.

В него се подчертава, че жените използват много повече хидратантни кремове от мъжете, което по всяка вероятност е и една от причините за по-големия брой микроорганизми.
Честото миене на ръцете изобщо не намалява броят на бактериите. По-голямата част от тях по нашите ръце не са патогенни и имат защитна функция срещу инвазията на патогенните организми, се подчертава още в изследването.
---------

По показалеца микробите са най-много

Американски учени направили карта за бактериите по човешкото тяло.
Според нея най-много микроби се намират по човешките показалци, които ежедневно и най-често се променят.
Второ и трето място, според изследването им, заемат свивката на колената и лактите.
Друго интересно тяхно откритие е, че по-малко болестотворни организми има в червата и устната кухина на човека, отколкото на кожата на главата му.
Според тях всекидневно и също често се променят и микробите в ноздрите и ушните канали. В устната кухина пък се намират бактерии с най-стабилен състав, твърдят още учените.
-Всеки човек има собствена зоологическа градина от бактерии, чийто състав зависи от условията и начина на живот на лицето, работата с която се занимава и личната хигиена, казва проф. Елизабет Кастело, ръководител на изследователския екип от университета "Бодлер".

Стартира най-новият медиен интернет проект в областта на здравеопазването

„Здравен навигатор-обща медицина” (www.zdravennavigator.bg), своеобразно продължение на „Здравен навигатор-Хирургия” - www.surgery.bg, издавани от „СитиБилд БГ” ЕООД.
Целта на новия портал е да дава отговор на наболелите въпроси в здравеопазването, които засягат всички – специалисти и пациенти. Разширявайки дебата с представителите на медицинското съсловие, се надяваме да бъдем максимално полезни, както на едната, така и на другата страна. Неслучайно сме избрали като мото посланието „Ръка за ръка”, се казва в съобщението на авторите на портала.
И двата сайта са обособени на раздели, за да може всеки лесно и бързо да се ориентира в тематиката, която го интересува. Потребителите имат възможност да открият цялата интересуваща ги информация на едно място, да направят нужните им справки, да намират конкретни лекари, да обменят информация, да научават здравни новости, да получат професионален и компетентен съвет и да направят най-правилния избор.

Семейните лекари от Белица и Разлог отказват да разкрият кабинети за неотложна помощ. Близо 50 джипита в Благоевград сключиха договор с МЦ „Рубидент Медика"

ОПЛ от Разлог и Белица няма да разкриват допълнителни кабинети за неотложна медицинска помощ.
Работим по този начин от 2000 година, когато бе поставено началото на. здравната реформа, напрегнато и натоварено е, но е създаден ред за 24-часово обслужване на населението и няма да се организира допълнително кабинет, каза вчера личният лекар в Белица д-р Ася Караджова.
Тя посочи: Работя в групова практика за първична медицинска помощ заедно с д-р Янка Косова, обслужваме 2000 пациенти. При нужда преглеждаме всеки, за спешните случаи уведомяваме републиканския консултант и се транспортират по спешност с линейка до лечебно заведение, уточни д-р Караджова.
Общо 7 практикуващи лекари обслужват населението на Община Белица, сред тях д-р Яна Мавродиева, д-р Дунчев, в село Горно Краище - д-р Филипова, село Бабяк - д-р Узунова, село Краище - д-р Вакльов.
Лекарите са категорични, че през последните 10 години са създали схема на работа, сключили са договори помежду си при отсъствие пациентите им да се поемат от колега.
В град Разлог работят като семейни лекари д-р Кр. Рачева, д-р А. Попова, д-р М.Чолакова, д-р Ю. Давидова, д-р Здр. Добрева, д-р Г. Димитрова, д-р ж. Попова, д-р Д, Джупанов и д-р М. Ивайлова.
Джипитата уточниха още, че даването на нощни дежурства е неудобно за тях, защото на следващия ден отново трябва да обслужват пациентите си, 50-те семейни лекари в Благоевград, както „Струма" писа, се обединиха в идеята за единна неотложна помощ на областния център и сключиха договор с Медицински център „Рудидент Медика" за разкриване на кабинет и поемане на пациентите от неотложен характер през нощта, почивните и празнични дни.
В-к „Струма”

Подавайте сигнали в МЗ, в медицинската ДАНС, в регионалната здравна инспекция или дори в НЗОК, ако ви искат пари за избор на екип по старата тарифа

съветва здравният министър д-р Стефан Константинов.
Промените, отнасящи се до избор на екип в болниците, бяха обнародвани в наредба в „Държавен вестник" на 14 януари и вече са в сила.
-Изборът на екип е по желание на пациентите, а не тяхно задължение. Хората сами трябва да отстояват правата си. Ако ние не получим сигнал и ако пациентите не са настоятелни и не си следят правата, трудно можем да постигнем някакви резултати, каза д-р Константинов.
Министърът на здравеопазването е категоричен, че 2011-а ще е по-добра за здравеопазването, защото „има спокойствие, повече средства в системата и ясни правила”.
-Премиерът е първият ми успех в здравната реформа - отказа пурите. Цигарите обеща да откаже и председателката на парламента Цецка Цачева, коментира шеговито д -р Константинов по повод дебатите около забраната за пушене на обществени места.
По думите му до края на месеца здравната карта ще бъде поместена на сайта на министерството. Тя предвижда това, което гласи и законът - да има максимално определен брой легла в областите, определени центрове по спешна помощ и др..
Напрежението в здравеопазването намалява от октомври насам, отчете здравният министър д-р Стефан Константинов пред парламента по време на дебатите по вота на доверие към кабинета "Борисов".
От два месеца не се говори за протести, благодарение на ритмичните плащания и спазените ангажименти, отбеляза той.
Д-р Константинов подчерта, че бюджетът за здраве за тази година по абсолютни цифри е най-големият от 20 години насам - над 3 млрд.лв.
Здравеопазването не е проблем на една партия, това е нещо, по което трябва да се търси консенсус в обществото, смята той.
Сред успехите на министерството посочи приключилата пререгистрация на болниците, подписването на двата национални рамкови договора - с лекарския и със зъболекарския съюз.
От февруари НЗОК ще може да сключва договори според закона, допълни той.
До седмица - две ще бъде готова националната здравна карта.
По думите му, от 294 клинични пътеки 185 са с нови повишени цени, а съотношението между цените на клиничните пътеки т.г. е най-справедливото от 10 години насам, като заслугата е на финансовото министерство.
Д-р Константинов припомни, че са въведени нови профилактични прегледи и целият пакет е оптимизиран.
Предложен е и механизъм, който да гарантира постоянен достъп на
здравноосигурените лица до лекарска помощ, извън работното време на джипитата.
Приоритет на министерството е и въвеждането на електронното здравеопазване, предизвикателство е и внедряването на единна информационна система.
Мая Манолова от левицата обаче заяви, че 2011 г. започва лошо за общинските болници и за много от тях ще е последна, защото има опасност те да бъдат ликвидирани.
-Няма държавно, столично, общинско здравеопазване, то е национално, отговори д-р Константинов.

През тази година МЗ ще покрива повече дейности за диагностика и лечение на пациентите

МЗ ще поеме финансирането на операциите на онкоболни с робота "Да Винчи" обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
До момента манипулациите бяха извършвани със средства, осигурени от европейски програми, които са на привършване и до края на месеца ще могат да бъдат извършени само шест операции.
От тази година за всяка интервенция МЗ ще осигурява по 8000 лева на МБАЛ „Г. Странски” в Плевен, в която се намира единственият за страната апарат. Финансирането ще става чрез Методиката на здравно министерство за 2011 година.
За първи път министерството ще дава и по 900 лева на година за извършването на изследвания при пациентите с онкологични заболявания, които са с прицелни терапии на лечение. Всички лечебни заведения, които извършват диспансерно наблюдение на пациентите с туморни образувания ще получават за тази дейност по 80 лева на пациент. През тази година са предвидени достатъчно средства и за финансиране на двата петскена (PET/CT) - в МБАЛ „Св. Марина” във Варна и „Александровска болница” в София. За всяко изследване тези болници ще получават по 3000 лева.
Увеличават се средствата, които МЗ ще дава за интензивни грижи. По 350 лв. вместо по 300 ще получават болниците от второ ниво на преминал пациент. За клиниките от трето ниво са предвидени по 500 лв. Увеличава се и броят на леглата за интензивни грижи, които ще се финансират от 453 на 469. През тази година предстоят и промени в методиката за финансиране на лечебните заведения от МЗ.
За спешна помощ лечебните заведения ще получат глобални годишни бюджети, които не могат да бъдат по-ниски от 70% от средствата за миналата година за тази дейност. Те са определени на базата на броя обслужвано население в областта и нивото на компетентност на болницата, съобщиха от здравното министерство. Досега болниците се финансираха на преминал случай, за което институцията заплаща по 20 лева По този начин обаче много неосигурени хора се възползваха, за да получат безплатна помощ. През тази година през тях са обслужени 897 101 души, като спешни са били едва 30%. Тъй като тази практика ощетява здравноосигурените, здравното ведомство е предприело промяна във финансирането. Тя има за цел да оптимизира ефективността на работа на спешните портали в болниците и да въведе справедливо разпределение на средствата. За въвеждането на ясни правила за финансиране на спешната помощ в болниците и промяна на досегашния модел настояваше и Сметната палата след извършен одит през 2010 години. Промени има и във финансирането на отделенията по хемодиализа. Болниците ще трябва да осигуряват сами медикаментите за лечение и транспорта на болните хора.
За тази цел болниците ще получат финансиране на процедура, в което са калкулирани и новите разходи. Така стойността за един случай, която ще дава МЗ ще се повиши. Общо заделените средства се увеличават от 56 млн. лв. на 62 млн. лв. През тази година министерството ще поеме финансирането и на бившите общински диспансери. Досега те получаваха средства от Здравната каса и общините. В бъдеще финансирането ще се осигурява съвместно от двете институции. Така всички психиатрични центрове ще получават по 600 лева за случай. При белодробните центрове тази сума е 700 лева за преминал болен с активна туберкулоза на месец.

Национално представените четири пациентски организации са единодушни: Ябълката на раздора е в прехвърлянето на търговете за скъпоструващи лекарства в болниците

Представителите на 4-те пациентски организации бяха единодушни, че децентрализацията на търговете за скъпоструващи лекарства, (за редки болести, рак и хемодиализа) към болниците е ябълката на раздора между тях и МЗ.
Те отчетоха ката позитивна първа крачка, прехвърлянето на голяма част от медикаментите към НЗОК, но зададоха и риторичния въпрос защо МЗ не направи и втората стъпка.
По думите им за момента все още няма хаос в лекарствоснабдяването в страната, но подчертаха недвусмислено,че той може да възникне само след няколко месеца, „защото всички несъвършенства при централизираните търгове в МЗ, просто ще се умножат по 83 т. е. по броят на болници, в които те вече ще се провеждат”.
Теодора Захариева, председател на Федерация Българския пациентски форум прогнозира, че ще настъпи анархия при организирането на локалните търгове, като има опасност те да се провеждат субективно като време и срокове; липса на гарантирано, своевременното снабдяване с лекарства; изразходване на целевите средства за лекарства не по предназначение в случаите, когато има натрупани дългове на болничните заведения; затруднен контрол от страна на държавата и от неправителствените организации върху самите търгове.
Тя предупреди, че се създава инструмент за натиск върху задлъжнелите болници от страна на фирмите и изрази и своето лично опасение, че ще има разминаване в лечението на заболяванията в различните лечебни заведения и в диагнозите като пациентите няма да знаят къде да си търсят правата.
Представителите на 4-те пациентски организации изразиха безпокойството си, че няма гаранции относно прозрачността при провеждането на търговете, съществува неяснота дали закупуването на лекарствата ще е съобразно нуждите на пациентите и липсва отговорност при проваляне, компрометиране или обжалване на търг/ове от някой дистрибутор.
Те смятат, че изобщо не е обезпечено лечението на пациентите в тези случаи и е реална опасността да останат без терапия за неизвестен период от време и не се знае какво се случва със здравнонеосигурените лица.
Според тях не съществува механизъм болниците да си преразпределят лекарства, ако в някоя има презапасяване, а в друга недостиг. Дори някои болници биха предпочели определени скъпоструващи лекарства поради търговски интереси, тъй като всички указания на МЗ досега са устни, които щели да бъдат имплементирани в наредба.
Те допуснаха, че някои от болниците пък изобщо няма да проведат търгове, а поради невъзможността болничните мениджъри да предвидят бъдещите нужди от медикаменти, лекарите ще бъдат принудени да натоварват бюджетът на лечебното заведение. Освен това на лекарите се възлага да вземат тежко решение да предписват терапия, за която впоследствие пък може да бъде отказано финансиране. С други думи. създава се една автоцензура на лекарите, тъй като никой няма да изпише лекарство над лимита, ако той е изчерпан, поясни Захариева.
Представителите на 4-те пациентски организации не казаха, колко пациенти могат да останат без лечение, но допуснаха, че в болниците с по-малко пациенти ще има провалени търгове, като това ще се случи поне минимум в пет лечебни заведения.
До момента обаче само 4 болници са дали ясна заявка за провеждане на търгове.
Владимир Томов, председател на Националната пациентска организация, Конфедерация „Защита на здравето” съобщи, че една част от лекарствата за редки болести, продължават да бъдат финансирани все още по старата система и по морално остарялата Наредба №34, изключително в разрез с лечебния процес
Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита правата на пациентите обясни, че при последната си среща със здравния министър д-р Стефан Константинов са го информирали, че няма юридически оформена процедура за тези търгове.
-Опитахме се да кажем, че трябва да се огледат нещата, така че да се гарантира да няма проблеми, но освен общи указания и обещания, от министерството не ни дадоха конкретни отговори на въпросите. Забелязва се едно желание в МЗ да се провежда една политика, без наше участие, заяви той.
И 4-те пациентските организации бяха единодушни, че 83 търга в болниците са по-лошия вариант от търга в МЗ и обявиха, че единственият най-добър вариант за лекарствоснабдяването у нас е реимбурсният от НЗОК за всички лекарства.
- Защото само тогава може да се гарантира, че лекарството, от което пациентът има нужда, ще достигне до него. Има пациент със заболяване НЗОК заплаща за неговото лечение. Нито се закупуват повече лекарства, нито остават, поясни д-р Станимир Хасърджиев,председател на Националната пациентска организация.
-Другият вариант е централен търг към МЗ с прогнозни количества, които в България никога не стигат, с дълга процедура, които винаги се бави, а пациентите остават без лечение. Третият вариант е този проблемен търг, който всяка година виждаме, но поне знаем кой е виновен, да го разбием на 83 други търга, съобщи д-р Хасърджиев.
По думите на Захариева обаче идеята лекарствата да се плащат по реимбурсен модел от НЗОК не се харесва на институциите, защото тогава ще лъсне голата истина колко пациенти не са били лекувани досега.
Ще стане ясно и колко пациенти годишно не се лекуват в България, допълни и д-р Хасърджиев. Според него в момента около 60-70% от пациентите остават без терапия.
Представителите на 4-те пациентски организации единодушно заявиха, че настояват:
- МЗ да даде крачка назад и за тази година да проведе процедура за доставка на скъпоструващи лекарства, чрез централизирана обществена поръчка;
- всяка стъпка в процедурите за лекарствоснабдяването да бъде нормативно уредена и оповестена, за да може да бъде проследявана докрай от обществото и едва тогава да се пристъпи към търговете;
- информация за всеки търг и съответната договорена цена за всяко лекарство да бъде качвана на сайта на МЗ в срок от три дни;
- през втората половина на тази година да се подготви системата на НЗОК, за преминаването на всички животоспасяващи медикаменти, МЗ да прехвърли и лекарствата за диализа и онкологични заболявания, включително и финансовото обезпечаване към нея и да отпадне тръжната процедура по Закона за обществените поръчки, която не е подходяща за закупуване на лекарства;
- ако болниците са сигурни че търговете ще преминат без лобистки интереси да бъдат своевременно уведомявани и канени, но не час преди провеждането им и не само при приемането на пликовете, както досега, а и при отваряне на офертите от фармацевтичните фирми.
В края на пресконференцията те отново акцентираха, че не трябва отговорността на МЗ да прехвърля своята отговорност върху болничните директори т. е. върху общински структури , тъй като ще настъпи пълна юридическа бъркотия, а отговорността ще се размие тотално и, че 83 търга в болниците, са по-лошия вариант от един търг в МЗ, за които указанията засега са само по желателни.
Пациентските организации подчертаха, че макар да имат уверение от МЗ, че то разполага с резерв от лекарства, ако има забавяне на търговете, не е ясно в какви количества са те и за колко пациенти ще стигнат.
Те предупредиха, че за много от заболяванията вече са изчерпани лекарствата. Думите си подкрепиха с факта, че в момента липсва лекарство за 160 ХИВ-позитивни лица, за което МЗ е обявило търг за доставката му едва на 18.01. т. г.
Според д-р Хасърджиев при прекъсването на терапията много бързо се проявява резистентността, а това неименуемо може да доведе до двойно и тройно увеличаване на разходите за лечение, тъй като за него ще са необходими много по-скъпи лекарствени медикаменти.
Стана ясно, че проблеми има и при снабдяването с лекарства за хемофилия. След прехвърлянето им към НЗОК, но само за домашно лечение, се оказва че са пропуснати тези за спешна и болнична помощ. Снабдяването с тях все още „виси”. Само преди дни МЗ е разбрало за този проблем. И макар някои болници да са направили опит да ги включат в предстоящите търгове, са получили заповед от МЗ да не го правят съобщиха от пациентски организации. Затова те се опасяват, че може би не са предвидени пари за тези лекарства и те може би ще останат за сметка на пациентите.
От МЗ заявиха, че позицията на пациентските организации се надяват да се дължи на неразбиране, на материята, а не на други причини, тъй като отговор на всички поставени въпроси организациите са получавали неведнъж досега.
-МЗ съзнава, че всяка промяна се приема трудно, но уверяваме, че новата схемата с търговете ще дава по-лесен достъп на болните да лекарства, се казва още в прессъобщението им.

Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване е срещу идеята да бъдат превърнати в застрахователни дружества

Според представители на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване (АЛДДЗО) отказът на държавата да защити моделът на здравно осигуряване пред Европа ги принуждава да се превърнат в застрахователи. Те прогнозират, че част от лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване ще се влеят в общозастрахователни компании, други ще се прелицензират като такива, а трети ще прекратят дейността си, защото няма да могат да отговорят на новите европейски изисквания.
Мотивите им срещу прелицензирането, съгласно Законопроектът за промени в Закона за здравно осигуряване са, че така ще се заздрави монополът на НЗОК, като застрахователи няма да покриват реалните нужди на хората от здравни услуги, че това е движение, но в обратна посока и опит този над 1.5 млрд. лв. от резерва на здравната каса повече да не бъдат предмет на дискусия.
Алтернатива има и тя се нарича „реформа”, бяха единодушни представителите на асоциацията.
От асоциацията подчертаха, че най-реалистичния модел, който бе пропилян бе този с увеличаване на здравните вноски и с който моделът да се развива към една демополизация на НЗОК.
От АЛДДЗО алармираха, че се притесняват не от повишаване на финансовите изисквания към тях и от вдигането на уставния капитал, а че пациентите ще изгубят услугата, която предлагат и от която в момента се ползват 214 хил. души, по данни на Комисията за финансов надзор. Претенциите им са не срещу увеличаването на уставния капитал и изобщо на изискванията, но те да бъдат срещу развитие, а не връщане назад, в посока на антиселекция на риска и при тях ще идват само такива, на които напр. ще им предстои операция.
Председателят на АЛДДЗО д-р Мими Виткова подчерта, че 10 години пазарът на доброволното здравно осигуряване чака своето нормативно решение. Но ако промените бъдат сведени единствено до пререгистрация и увеличаване на уставния капитал, без нормативно регламентиране на пазарните параметри, сериозните участници в този бизнес ще бъдат принудени да се оттеглят, ще се увеличи драстично размера на кешовите пациентски плащания и ще се задълбочи несолидарността в системата на здравно осигуряване. Тези промени, без да се направят реформи в здравноосигурителния модел, няма да доведат до нищо добро, прогнозира тя.
Д-р Виткова заяви, че въведеният с наредба на МЗ „избор на екип” и определянето на максимални цени за него няма да доведе до подобряване в качеството на болничната помощ, а практически узаконява изнудването и рекета в здравеопазването. В противен случай, ако не се избере екип, има аргументиран отказ от лечение. Цената на избора на лекар не може да бъде процент от цената на клинична пътека, която отразява преди всичко цени на медикаменти и консумативи. По този начин се фаворизират излишно определени медицински специалисти и се подценяват други. Изборът на екип трябва да бъде само вътрешен елемент за оценка за отделните лекари, поясни тя.
По думите и друг проблем е липсата на всякакво нормативно определение на често използваното понятие „скъпоструващ медикамент или консуматив", в резултат на което всяка болница прави собствено тълкуване на съдържанието на този запис в рамковия договор. В същото време обаче консумативите се заплащат от пациента, но не на пазарна цена, а в зависимост от размера на комисионната, която всеки лекар е договорил благодарение на монополното положение на повечето фирми в областта на здравеопазването. Тези консумативи в нито една друга страна не се продават на пациента, а са част от лечебния процес, който се определя само от лекаря. У нас обаче фирмата определя цената и един и същ консуматив(медицинско изделие) за различен пациент, от различен лекар изписан има разлика в цената в пъти. Фирмите трябва да декларират цените си, за да ги няма тези разлики, трябва консумативите да са разписани като номенклатура, посочи д-р Виткова.
Тя подчерта, че организацията в обслужването на лечебните заведения е катастрофална. След 17 ч. в провинцията не може да се намери лекар, в София ги има само на 3-4 места и с основание спешната помощ отказва. Причината е в”разваления телефон”, в развалената връзка между пациенти и ОПЛ.
Последният случай със смъртта на 4-ри годишното момиченце подчерта, че се дължи на безпорядъка, безхаберието и на търговския уклон в мисленето на повечето от лекарите.
Според нея, в НЗОК няма назначен нито един актюер, няма статистика в областта на здравеопазването, а тази за болничната помощ е тежко манипулирана и деформирана, няма точен критерий за остойностяването на клиничните пътеки, а се прави „с поглед в тавана",и НЗОК е във фактически публично необявен фалит , което е видно от факта, че тя не се разплаща навреме и в пълна степен с болничните заведения за извършените услуги по клиничните пътеки, а и с всички останали медицински изпълнители.
Председателят на асоциацията обясни разликата между застрахователни и осигурителни дружества и философията на застрахователните, която изповядва а обезщетение, след като вече е настъпило застрахователно събитие - злополука или заболяване т. е. под застрахователен риск се разбира настъпила щета, за която може да се получи компенсация, докато дружествата за доброволно здравно осигуряване работят в направление реално покриване на разходи на всички извършени лечебни дейности, от които се нуждае пациентът.
-Когато човек го заболи глава и отиде на лекар, има ли настъпило застрахователно събитие? Според каноните на застраховането няма, но според осигуряването субективното усещане за болест трябва да се покрие. Застрахователите не се занимават с контрол върху дейността на лечебните заведения - нещо, което ние правим в интерес на осигурените лица, коментира д-р Виткова.
Тя изрази опасение, че общозастрахователните компании нямат капацитетът и компетенциите да работят с проблемите на пациентите и да пресмятат риска за заболяванията. Просто няма да извършват здравни услуги, поради незнание, незаинтересованост, нерентабилност и липса на възвращаемост. И така де факто ще се ликвидират медицинските услугите сега предлагани от тях. Не може да се изчисли застрахователен риск за нещо, на което не се знае цената, поясни председателят на асоциацията.
По думите и НЗОК контролира само финансовите потоци и доброволните здравни фондове са единствените, които упражняват контрол върху качеството на медицинските услуги в лечебните заведения ежедневно, но те ще престанат да го правят, ако станат застрахователни дружества. Няма застрахователна компания, която да поддържа 24-часов кол-център, на който да отговарят лекари или да говори дори само за проблемите на здравеопазването.
Как ще продължат да работят те в една здравна система, в която липсва всякакъв порядък и изпълнението на всеки осигурителен (застрахователен) договор се нарушава от изпълнителите на медицинска помощ, поради ежедневните „предпоследни” решения на НЗОК и на държавната администрация, риторично попита д-р Виткова.
Ето защо от АЛДДЗО настояват да запазят единствения си предмет на дейност – здравното осигуряване.
Д-р Виткова коментира и идеята за доплащането в здравната система, като посочи, че и в момента хората доплащат достатъчно много. Тя припомни, че България е с най-високите кешови плащания в Европейския съюз в сферата на здравеопазването. По думите й 40% са кешовите плащания у нас, или над 1 милиард лева годишно, се въртят под масата в здравеопазването всяка година, докато в Европа този процент се движи около 20%.
Тя съобщи, че много европейски държави са договорили отлагателен период за това изискване, докато променят законодателството си, така че да не пострада здравно-осигурителният модел. „България обаче не е положила усилия и не е договорила отлагателен период, като е избрала най-лесния начин – ликвидирането на дружествата за доброволно здравно осигуряване“, коментира тя.
Константин Велев, председател на УС на “Дженерали Закрила Здравно Осигуряване“ АД поясни, че натискът от Европа се дължи на това, че България е “затворила здравната реформа за частните фондове“. По думите му, че ако частните фондове са били част от системата на задължителното здравно осигуряване то те биха били третирани по специален начин.
Франция преживя съдебен процес, но защити своята система и не позволява на чужди компании да извършват здравно осигуряване, посочи д-р Виткова.
Германия, в която има над 200 осигурителни компании си извоюва четири години отлагателен период, който още не е приключил. Холандия също бе вкарана в наказателна процедура, защото здравноосигурителните компании там нямат никакъв надзор. У нас здравноосигурителните дружества се контролират от Комисията за финансов надзор, която контролира и застрахователите. Единствената система в света, при която финансовите институции са 100% застрахователи, е американската, която е и най-скъпата във всички останали има специфични модели, посочи Виткова.
В становището на АЛДДЗО, относно законопроекта се подчертава, че готвените промени ще нанесат щети не само на пациентите, но и на здравната система като цяло.
В него се посочва, че чрез предлаганите промени в закона за здравното осигуряване България ще отговори на изискванията на европейската комисия за приложение на директивите относно неживотозастраховането върху дейността на дружествата за доброволно здравно осигуряване и те ще бъдат пререгистрирани като общозастрахователни компании.
Двойните стандарти на Европа в случая налагат въпросът защо същите директиви не се изисква да бъдат приложени и по отношение на доброволното пенсионно осигуряване във всички европейски страни и то да се осъществява от застрахователни компании, а не от самостоятелни пенсионно-осигурителни дружества.
Поради това мерките за финансовата стабилност на дружествата, които от асоциацията винаги сме подкрепяли, трябва да се съпровождат и с мерки за промени в системата на здравното осигуряване, целящи увеличаване на публичните разходи за здравеопазване, ограничаване на директните кешови плащания за здравни услуги и стимулиране развитието на доброволното здравно осигуряване. Само с такава политика България ще може да наложи европейските практики за финансиране на здравеопазването. С предлагания законопроект отново на парче се удовлетворяват изискванията на ЕК, но българската политика за развитие на системата за здравно осигуряване и здравеопазване се отнася за пореден път към неизвестното бъдеще.
Задължителното и доброволното здравно осигуряване са две взаимно свързани и допълващи се системи. Последното трябва да се разглежда не само като част от небанковата финансова система, но най-вече като важен елемент от цялостната социална политика на страната, е записано още в становището на асоциацията.
От АЛДДЗО очакват МЗ да излезе с ясна позиция за бъдещето на сектора, очакват действия, за да не остане декларираната от него „протегната ръка” - знак за сбогуване с доброволното здравно осигуряване, резултат, който е заложен в прелицензирането им в застрахователни компании.
От асоциацията съобщиха, че въпреки кризата и липсата на адекватни реформи в здравеопазването, частните здравноосигурителни дружества бележат ръст и през 2011 г. очакванията са също за растеж в сектора.
В заключение споделиха, че в последните години всички управляващи завършват мандата си с отказ от реформи, а българското здравеопазване се превръща в поле за всякакви експерименти.
-Ние не сме атрактивни, защото задаваме много въпроси. Но смятаме, че това не е бъдещия здравноосигурителен модела на здравеопазването в страната. изпускаме моментът да търсим едно бъдещо демонополизиране на НЗОК. Не може 2-та % увеличение на здравноосигурителните вноски автоматично да бъдат прехвърляни за покриване разходите за хемодиализа и онкозаболявания. Не може с парите на здравноосигурените да се плащат разходите за неосигурените и нетрудоспособните. Тази еквилибристика, с която се покриват разходите на републиканския бюджет, едва ли има друг аналог в Европа, със здравноосигурителните вноски да се крепи фискът е чиста национализация, подчертаха от асоциацията.
Липсва всякаква визия как да се развива здравеопазването у нас, няма анализи, мониторинг, които щяха да покажат, че парите са много повече, а услугите много по-малко, и проблемът се крие в политическите партии, които не експертен капацитет и от лекари, но не само от тях и, че здравния министър трябва да преработи основният пакет медицински услуги, заплащани от НЗОК и да се направи основното му остойностяване, за да влязат и други играчи на здравния пазар.
Въпросът е какви правила ще разпише държавата, защото съмненията ни са, че застрахователните компании няма да развиват този продукт, който ние предлагаме, и нашия основен протест е, че тя не ги пише, а си заравя главата в пясъка. Защото медицинска застраховка има и сега, но никой не я търси, подчертаха още от АЛДДЗО.

-------

-С промените в Закона за здравното осигуряване дружествата за доброволно здравно осигуряване ще могат да оперират и на европейския пазар, съобщиха от МЗ. Промените имат за цел да премахнат неясната разлика между здравна осигуровка и застраховка, която у нас сега съществува нормативно, но не и фактически. Така ще се повиши финансовата им стабилност и ще се увеличат сигурността и възможностите на избор за пациентите, съобщиха още от МЗ.

Софийските общопрактикуващи лекари протестират срещу изказване на председателя на СОС :Не е ли време вече да заградим разграденият двор и най-накрая да изчистим "авгиевите обори"?

ИЗХ. - 02/17.01.2011г
До
Председателя на СОС
Министърът на здравеопазването
Комисията по здравеопазване на СОС
КОПИЕ До
УС на БЛС
УС на СЛК


ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Дружеството на софийските ОПЛ (ДСОПЛ) не може да отмине с мълчание изказването на Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет (СОС), цитиран от Dariknews. Според него основната причина, за неефективното управление и натрупаните дългове на някои столични ДКЦ-та, поради която те ще бъдат продадени, се крие в некачествения медицински състав.
Председателят на СОС явно не си дава сметка, че с това си твърдение поставя под съмнение не само качеството на медицинското образование, но и квалификацията на лекарите в страната.
ДСОПЛ категорично не приема безпрецедентно обидното и подронващо авторитета ни охарактеризиране и в тази връзка отправя, към г-н Иванов и към институциите имащи отношение към здравеопазването у нас, следните питания
--Натрупаните финансови задължения и лошите условия в някои от столичните ДКЦ-та се дължат по вина на работещите там медицински изпълнители ли или са резултат от „добрия” мениджмънт и едноличното „правилно” управление, включващо и бездействие и безхаберие, на техните управителите?
Да не забравяме сагата с 22-ро ДКЦ, в района на „Плиска”. То заради умишлено сключвани неизгодни договори с фирми за ремонт и апаратура, подписани от различните му управители, бе доведено до практически неплатими дългове т. е. до фалит, но благодарение само и единствено на силния обществен натиск не бе приватизирано.
Относно окаяното състояние на повечето ДКЦ считаме, че добрият стопанин не би допуснал собствеността му да се руши и че е неоправдано той като наемодател да не вложи дори и минимум финансови средства поне за козметичен ремонт на собствения си сграден фонд.
--Къде, коя и каква е гаранцията, че под мотото „лошо - управление, стопанисване финансово състояние….във вход на сграда, което е неподходящо… и т. н. ” няма да започне разпродажбата на безценица и на останалите сгради на столичното здравеопазване?
Ще припомним, че цитираното: „здравно заведение, което се помещава във вход на площад „Възраждане” се намира не в жилищна, а в административна сграда и то на стратегично, апетитно място….
Случайност ли е, че и останалите "губещи" ДКЦ-та също се намират в атрактивни, централни столични квартали като Лозенец, Иван Вазов и др..?
Любопитно чии интереси ще бъдат задоволени с тяхната продажба и докога лекари и пациенти целокупно ще плащат за тази игра, от която други печелят? И за СОС това ли е приоритета в нейната здравна политика?
Да припомним още и думите на самия здравен министър д-р Стефан Константинов: „Винаги когато се говори за обществена собственост, има подозрения, че някой ще се облажи, че ще има нещо скрито-покрито и т.н. Аз съм „за приватизация”, но парите от нея при пълна прозрачност да бъдат инвестирани….”
Питаме къде е националната здравна карта? Къде са областните здравни карти? Къде е столичната общинска здравна карта? И не трябва ли те първо да влязат в сила и те да предхождат продажбата на каквото и да е общинско здравно заведение?
Да, приватизацията е правилната стъпка, но тя не трябва ли да стартира едновременно с демонополизацията на НЗОК и с равния достъп на частните здравни фондове до задължителните здравни вноски като „втори стълб” на здравнотоосигуряване?
Друго, коренно различно обаче показва практиката, че здравната каса е одържавена, здравноосигурителни вноски са "национализирани", а здравноосигурителните фондове са принудени да се прелицензират като застрахователи.
--Кому е нужно да се закрива лечебно заведение, след като до него ще трябва да има друго ДКЦ, към което ще се пренасочат пациентите? Къде остава свободният достъп и правото на избор на пациента кой лекар и в кое ДКЦ да го лекува? Къде остава и свободата в лекарската професия, след като се говори и за пренасочване на лекарите от разпродадените ДКЦ-та някъде си?
Явно командно-административните подходи на оня строй, с който мислехме, че безвъзвратно сме се разделили се завръщат с грубото погазване на демокрацията, при която човекът сам избира за себе си.
Да напомним, че и кметовете не искат в здравния сектор да стане като в образователния, където насилствено по икономически причини се закриха детски градини и училища, а след време те се оказаха важни и трябваше да се откриват наново, но на десеторно по-висока цена….
Ясно е, че каруцата пак се слага пред коня, защото проблемът с хаоса в здравната политика в столицата няма да бъде решен с продажбата на няколко ДКЦ-та. Ясно е, че всичко пак ще е за сметка на хората. А безредието в оставеното на автопилот здравеопазване може да е дори и с фатален край.
И вместо да се дават нелицеприятни определения за лекарите и в медиите непрекъснато да бъдем унижавани и охулвани нека се изпълни със съдържание дейността ни, за да бъдем наистина в полза както на пациента, така и на финансовата стабилност на здравната система.
Не е ли време вече да заградим разграденият двор и най-накрая да изчистим "авгиевите обори"? Не е ли време за истинска промяна, защото не бива да забравяме, че макар в родната ни страна да сме наричани „некачествения медицински състав” навън ние като лекари сме търсени, желани, оценявани и заплащани достойно.

17.01.2011 г.. УС на ДСОПЛ
Гр. София