Translate

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Промени в Кодекса за социално осигуряване

Новите размери на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" са:

• За лицата, родени преди 1 януари 1960 г.:
-17.8% за работещите при условията на ІІІ категория труд;
-20.8% за работещите при условията на I или II категория труд.

• За лицата, родени след 31 декември 1959 г:
- 12.8% за работещите при условията на III категория труд;
- 15.8% за работещите при условията на I или II категория труд.

Новото разпределение на осигурителните вноски между осигу¬рител и осигурен за фонд "Пенсии":

• За лицата, родени преди 1 януари 1960 г.:
-17.8% за сметка на самоосигуряващото се лице;
-7.9% за сметка на осигуреното лице;
- 9.9% за сметка на осигурителя за лицата, работещи при условията на III категория труд, а когато лицето работи при условията на І или II категория труд -12.9%.

• За лицата, родени след 31 декември 1959 г.:
- 12.8% за сметка на самоосигуряващото се лице;
-5.7% за сметка на осигуреното лице;
-7.1% за сметка на осигурителя за лицата, работещи при условията на III категория труд, а когато лицето работи при условията на I или II категория труд-10.1%.

Не са направени промени в размера на:

-осигурителните вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване За универсален пенсионен фонд (5%, съответно за сметка на осигуреното лице -2.2%; за сметка на осигурителя - 2.8%) и за професионален пенсионен фонд (12% -За лицата, работещи при условията на I категория труд, и 7% -За лицата, работещи при условията на II категория труд);
-вноската за фонд "Общо Заболяване и майчинство" (3.5%) и за фонд "Безра¬ботица" се запазва (1%), съответно съотношени¬ето работодател- осигу¬рено лице също се запазва 60:40.

Информационен център в помощ на пациентите стартира Националната пациентска организация

Информационният център на Национална пациентска организация (НПО) цели да се улеснят и обучат пациентите за работа с новите процедури, да се намали вероятността от възникване на административни пречки и да се обезпечи безпроблемното преминаване на лекарствата от МЗ към НЗОК.
От 1 март 2011 г. по новите процедури ще се отпускат лекарствата за следните заболявания: акромегалия и хипофизарен гигантизъм, белодробна хипертония, болест на Фабри, кистозна фиброза, болест на Гоше, болест на Уилсън, сърдечно, бъбречно и чернодробно трансплантирани пациенти, хипопитуитаризъм, синдром на Търнър, синдром на Прадер-Вали, злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на ендометриума, злокачествено образувание на простатната жлеза, бета-таласемия и вродени коагулопатии.
На сайт на НПО - www.npo.bg - е разработена специална секция, която съдържа изчерпателна информация относно реда и стъпките за отпускането на лекарства за всяко отделно заболяване, описание на необходимите документи, които трябва да се набавят, къде и как се подават документите, към кого да се обърнат пациентите при възникване на казус, къде и как ще става получаването на лекарствата.
Необходимите образци на документи за различните заболявания са налични за изтегляне в PDF формат в секцията "Проекти".
Пациентите могат да получат информация и на горещата линия 0700 10 515, всеки работен ден от 11 до 17 часа, като разговора се таксува на цената на един градски разговор.
Информационният център ще продължи да функционира и занапред, във връзка с плановете на МЗ за прехвърляне и на други лекарства за онкологично болни и хемодиализирани към НЗОК. За целта вече са сформирани работни групи към МЗ. Представители на пациентите в работните групи са г-жа Теодора Захариева от Български пациентски форум и д-р Станимир Хасърджиев от НПО.

36 часа, или ден и половина, е трайността на прясно изпечения непакетиран хляб

С опаковка срокът му на годност се удължава до 3 дни, тъй като се намалява изпарението.
Ако на етикета е посочена трайност 10-15 дни, значи са из¬ползвани консерванти.
Производителите са категорични, че при стабилно брашно, със съдържание на глутен 26-27% на сто, не се налага използването на подобрители и са нужни само сол, мая и вода. При по-лоша суровина се слагат различни добавки. Но когато те имат естествен произход, например пшеничен глутен, ензими, аскорбинова киселина (витамин С), няма никаква опасност за здравето на потребителите,обясни собственикът на „Нилана" Николай Тапаров.

Европейските депутати одобриха ново законодателство, което да предотврати попадането на фалшифицирани лекарствени препарати в законната дистрибуционна мрежа

съобщи българската пресслужба на ЕП на 16 .02. т. г..
Новите правила въвеждат и мерки за сигурност и проследяване, както и санкции за фалшификаторите, с цел да се осигури по-добра защита на европейските граждани.
Докладчикът на ЕП Мариша Матиаш (ЕОЛ/СЗЛ, Португалия) заяви: Фалшифицираните лекарства са тихи убийци, тъй като или нямат ефект, или съдържат токсични съставки, които могат да навредят или дори да убият тези, които ги приемат. Липсата на правна рамка насърчава фалшифицирането, което представлява организирана престъпност. Свидетели сме на огромно нарастване на тази криминална дейност, като от 2005 г. досега обемът на задържаните фалшиви лекарства се е увеличил с 400 %. Защитата на сигурността на пациентите е основната цел на тази директива.
1 % от медицинските продукти, които в момента се продават в ЕС посредством законната мрежа за дистрибуция, са фалшифицирани, като този процент непрекъснато се увеличава. В други части на света повече от 30 % от лекарствата в продажба може също да са фалшифицирани. Освен това все повече и повече нови и животоспасяващи лекарства са фалшифицирани.
Депутатите прецениха за необходимо да се регулира продажбата на фармацевтични продукти посредством интернет, тъй като това е един от основните "маршрути", през които фалшифицираните лекарства попадат на европейския пазар. Интернет аптеките в държавите членки, в които подобна дейност е разрешена, ще трябва да изискват специално разрешение от компетентните власти. Гражданите също така трябва да бъдат информирани относно рисковете, свързани с покупката на лекарствени продукти по интернет.
Уебсайтовете ще трябва да имат общо лого на заглавната си страница, което да помогне на обществото да разпознае дали даден сайт, който предлага за продажба лекарствени продукти, е свързан с оторизирана аптека. Всички оторизирани интернет аптеки ще бъдат свързани в централен национален уебсайт и ще бъдат включени в списък в дадения уебсайт. Различните национални уебсайтове ще бъдат свързани в общоевропейски уебсайт.
Проектозаконът осъвременява съществуващите правила и въвежда т. нар. показатели за безопасност, които трябва да фигурират на опаковката на лекарствата, за да гарантират автентичността и идентификацията на отделните опаковки. Един от показателите за
безопасност, който предстои да бъде разработен от Европейската комисия, може да бъде например сериен номер, който да може да бъде "прочетен" от аптеката, за да се провери дали опаковката е автентична.
В държавите- членки трябва да бъде въведена система за сигурност, чиято цел ще бъде недопускане на опасни медицински продукти до пациента. Тази система трябва да позволява връщане, включително от страна на пациента.
Ако се предположи, че даден медицински продукт представлява сериозен риск за здравето, всички участници в дистрибуторската верига и всички останали държави членки трябва незабавно да бъдат уведомени. В случай на достигане на фалшифицирани лекарствени продукти до пациенти, тези действия трябва да бъдат предприети в рамките на 24 часа, за да могат лекарствата да бъдат изтеглени навреме.
Освен това брокерите на медицински продукти, по искане на евродепутатите, в бъдеще ще трябва да се регистрират, за да могат да търгуват с лекарства, като ще бъдат отстранявани от регистъра, ако не се съобразяват с новите правила.

Евродепутатите настояват също така не само вносът, но и износът на лекарства за трети страни да бъде по-добре регулиран.
По тяхно искане съответните правила във връзка с информацията ще бъдат прилагани и за доставката на лекарства на оторизирани лица в трети страни.

Текстът, одобрен от евродепутатите, е резултат от споразумение със Съвета, който сега трябва също да даде своето формално съгласие. След като влезе в сила, държавите членки ще
разполагат с 24 месеца за внасяне на необходимите промени в националното си законодателство.

От менюто на децата в яслите ще се извадят консервите, тежките меса и мазнините

Филета от месо и риба ще доставят в детските ясли само фирмите, спечелили обществена поръчка. Това предвижда проекторецептурник за детското хранене от нула до три години, който се очаква да е готов до края на тази година, съобщи доц. Веселка Дулева, ръководител на секция "Хранене и обществено здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве. Той се разработва в сътрудничество с няколко детски ясли в софийските квартали "Красна поляна, "Западен парк", "Люлин", както и от Кюстендил, Габрово и Перник.
Ястията с кайма ще трябва да са от мляно месо, но изискването е то да бъде без сухожилия, кости и без видими мазнини. Продуктите трябва да са качествени, но не е поставено условие, задължително да са "Стара планина", каза д-р Дулева. От Агенцията по храните обаче ще предложат той да е задължителен.

Предимно от пресни или замразени зеленчуци ще се приготвят ястията за малчуганите. Само в краен случай от консерви.
Зърнените храни задължително ще присъстват в дневното меню на децата, тъй като са богат източник на енергия и растителни влакнини и са в основата на хранителната пирамида.Предвижда се дори и в някои супи да се влагат зърнени компоненти (овесени ядки, булгур и др.).
Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод.
В продуктите, с които се приготвя детската храна, ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини в това число и наситени мазнини.

БЛС ТЪРСИ ПОМОЩ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ

Организацията на спешната помощ в Германия беше повода за посещението на заместник председателят на УС на БЛС д-р Георги Ставракев и главния секретар д-р Димитър Ленков във федералната провинция Баден- Вюртенберг. Посещението беше организирано от Български червен кръст. Освен представители на БЛС в делегацията участваха здравният министър д-р Стефан Константинов и заместник министъра на финансите Владислав Горанов. Спешната помощ в Германия се изпълнява от червения кръст и неправителствени организации. Заплащането се извършва чрез здравноосигурителни компании, които са 160 на брой. Нуждаещите се от спешна помощ се обслужват от парамедици. Статистиката в Германия показва, че само при 10% от случаите се налага лекарска намеса.

Поискаха оставките на директорите на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева и на центъра "Фонд за трансплантации"-София Мутафчийска

От Българският пациентски форум и Конфедерация "Защита на здравето", с писмо до здравния министър. В мотивите си представителите на двете пациентски организации посочват, че всички обещания на д-р Джалева, дадени при встъпването и в длъжост, не са изпълнени, като изготвянето на регистри на трансплантираните, стандарти по трансплантология, прозрачността в дейността на агенцията, стартиране кампания за насърчаване на донорството,24-часов дежурен телефон за специалисти и граждани и др..
В работата и няма нищо градивно и прозрачно, а обещаните промени не се случват. Не се е подобрила визията на агенцията по отношение на регистри и сайт, а след оттеглянето на част от пациентските организации от донорската кампания на ИАТ е налице "неефективна, некомпетентна и некоординирана дейност", в резултат на която донорството у нас намалява, посочиха от двете организации. На сайта на ИАТ се съобщава броят на извършените трансплантации, но не и колко от тях са успешни.Д-р Джалева толерира определена болница и екип, извършващи трансплантации, и това е лечебното заведение, в което тя преди това е работила, а именно болница „Лозенец", твърдят те.
По отношение на Центъра "Фонд за трансплантации" заявиха, че в края на 2010 г. администрацията е върнала неусвоени 4.7 млн. лева от общо 5-те млн. лева, за изследвания в чужбина само на 5 пациенти, които премиерът Бойко Борисов одобри при стартирането на фонда.
Фондът, оглавяван от Мутафчийска, за своята 8-9 месечна дейност е разгледал само 40 молби на пациенти, нуждаещи се от трансплантация зад граница, но нито един човек не е изпратен в чужбина, обясни председателят на Фондация „Защита на здравето" Владимир Томов. Пациентите чиито пътуване и престой е трябвало да бъдат организирани от фонда, са намерили сами болниците, осъществили са контакт с лекарите и са покрили разноските по изследванията си. Факт е, че до момента ръководството на Фонда няма сключени никакви споразумения с клиники за трансплантации в Европа и други страни извън ЕС, уточни той.
От пациентските организации коментираха още, че специалистите по донорство и трансплантации са способни сами да излъчат свои представители, които да оглавят двете структури, а не "длъжността да се спуска по административен ред". Те настояха здравният министър Стефан Константинов да предприеме спешни мерки и да промени кадровата си политика в тази връзка. Те обвиниха МЗ и ИАТ, че с прессъобщенията си, до медиите за донорски ситуации и извършени трансплантации си правят "пиар кампания" и "оказват натиск върху специалистите трансплантолози, за да отчитат дейност. Според тях има разминавания и в данните на двете институции за броя на трансплантациите, отчитат се само успешните и в същото време липсва информация това колко са неуспешните трансплантации, каква е успеваемостта и преживяемостта на пациентите след трансплантация, както и за броя на чакащите за трансплантация.
От МЗ съобщиха, че общо 29 болници в страната са изразили желание да бъдат донорски бази,при пререгистрацията си.
Те са в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Разград, Добрич, Beлико Търново, Плевен, Бургас, Шумен, Габрово, Кюстендил. До м.г. реално са функционирали 9бази в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Плевен.. Потенциал за донорски бази имат 42 болници.
От 2005г. до 2010 г. са направени 235 успешни трансплантации като броят им постоянно нараства. За сведение през 2005 г. те са били 30, а през 2010 г.- 52. През миналата година успеваемостта е 82%, а за периода 2005-2009-68%.
В края на м.г. само 2842 български граждани са заявили, че искат да станат донори.

Международен борд - представен от България, Япония и Великобритания - поема ръководството на МБАЛ „Токуда Болница София”

МБАЛ „Токуда Болница София” вече ще се ръководи от международен борд. В него са представени мениджмънта на Токуда Болница София, японският собственик Токушукай Медикъл Корпорейшън – най-голямата частна болнична верига в света и най-добре управляваната европейска болница - Университетската болница Аденбрукс в Кеймбридж, Великобритания.
Благодарение на широкото международно сътрудничество България, чрез МБАЛ „Токуда Болница София”, ще се превърне в център за развитие на нови диагностични и терапевтични подходи и методи, за обучение на специалисти в областта на здравеопазването и за обмен на опит в управлението на лечебни заведения. Постигането на международна акредитация на база утвърдени европейски медицински стандарти също е сред основните приоритети на лечебното заведение.
Японският инвеститор Токушукай Медикъл Корпорейшън, Универститетската болница Аденбрукс в Кеймбридж и ръководството на Токуда Болница ще работят съвместно в утвърждаването на най-голямата частна болница в България като модел за успешен болничен мениджмънт.
По силата на съвместно споразумение за управление е съставен нов ръководен екип на МБАЛ „Токуда Болница София”, който се оглавява от изпълнителния директор д-р Явор Дренски. Д-р Дренски е част от ръководството на японската болница от самото й откриване, като последователно е заемал длъжностите Административен и Медицински директор.
В рамките на международния проект в МБАЛ „Токуда Болница София” регулярно ще гостуват водещи лекари от Кеймбридж и Япония, които да обменят знания и професионален опит с българските си колеги. Началото на тази инициатива беше положена с гостуването на изтъкнатия британски кардиолог проф. Леонард Шапиро и най-известният японски инвазивен кардиолог проф. Шигеру Сайто в Клиниката по инвазивна кардиология на доц. д-р Иво Петров от Токуда,през януари 2011 г.. Трите светила в лечението на сърдечно-съдовите заболявания ще работят съвместно за създаване на Center of Excellence в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Безплатни прегледи за хора с акне или с проблемна кожа организира Дерматологична клиника „София”

Консултациите ще се провеждат всеки вторник от 9.00-13.00 ч. и четвъртък от 14.00-18.00 ч.от 17 февруари 2011 година, в продължение на 1 месец.
Прегледите ще се извършват само след предварително записване на телефон 02/ 472 13 56 и 0879 05 15 03, както и на място в клиниката-кв. Дървеница ул. Бели мел № 2А.
Те са изцяло посветени на навременната диагностика и лечение на проблемната и склонна към акне кожа както в младежка, така и в по-късна възраст. Записаните ще бъдат прегледани и насочени към най-подходящата за тях терапия.
Предимството на Дерматологична клиника „София” е, че пациентите могат да бъдат проследяване в продължение на много време в рамките на програмата „Дългосрочна грижа”, както и да получат комплексна дерматологична и венерологична диагностика и лечение.
Сезонът е изключително подходящ за лечение както за младите хора, страдащи от акне, така и за тези, при които са останали белези вследствие на заболяване в младежка възраст. Намалената интензивност на слънцето през зимата спомага да се проведе качествено и трайно лечение на проблемната кожа, каза д-р Росица Денчева от Дерматологична Клиника „София”.

----
www.dermasofia.com

сряда, 16 февруари 2011 г.

53% от българите не знаят за какво служи телефон 112

Съобщи Даниела Недялкова, говорител на „Национална система 112", цитирана от „Дарик". Предаването на сигнал до Спешна медицинска помощ отнема най-често 2-3 минути, подчерта тя по повод зачестилите случаи на забавяне на линейки.
Около 11 хиляди сигнала дневно постъпват на спешния телефон от цялата страна.
Помощ търсят и не малко деца, което Недялкова разчете като много добър знак за доверието към тях. Такъв е случаят с дете от възпитателен дом, което е подало сигнал, че системно е пребивано от човек, който е трябвало да се грижи за него. Тя не скри задоволството си, че децата все повече започват да подават реални сигнали за ситуации, в които трябва спешно да се отреагира.

15 февруари е обявен за световен ден на онкоболните деца

Това съобщи Мария Чергарова, председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели”-Пазарджик, която посочи, че се забелязва увеличаване на броя на заболелите деца, без да са напълно ясни причините за това.
По официални статистически данни на РЦЗ - Пазарджик до 2009г. на територията на областта са регистрирани общо 51 новообразувания на деца от 0 до 17 навършени години, от които 30 са на момчета и 21 – на момичета.
Сдружението инициира и провежда кампании с цел превенция на раковите заболявания вече 10 години на територията на пазарджиска област.
Това е един дълъг период, през който българката се научи да ходи профилактично на преглед и да приканва всички около себе си да го правят. Доказателство за това е последната кампания за борба с рака на гърдата, благодарение на която ще бъдат спасени 14 човешки живота – 11 жени новодиагностицирани в общината и областта, и 3 - в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за онкоболни на ул. „Ал. Стамболийски” 16, продължи тя и поясни, че кампанията бе проведена с пътуващия ехограф, дарен на „Национално сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници” от МЗ, а разходите по транспорта му от Варна до Пазарджик и обратно са поети от Община Пазарджик.
Ехографът бе в нашата област близо три месеца. През октомври бяха прегледани над 400 жени, посетили центъра за онкоболни в областния град. През ноември и декември ехографът обиколи всички села от Пазарджишка община и общинските центрове в областта със съдействието на кмета на община Пазарджик и областния управител. Профилактичен преглед си направиха над 1000 жени на различна възраст каза Чергарова, която изнесе стряскаща статистика: една на всеки 100 прегледани жени е болна от рак, ето защо подчерта тя сдружението ни продължава да напомня на хората да си правят профилактичен преглед. Открит на време ракът е лечим!

В ДКЦ „Токуда” на МБАЛ"Токуда" София продължава Месец на профилактиката на рака на маточната шийка

Срокът на кампанията се удължава до 31 март.ПЩе бъде запазено и намалението на стойността на различните по обем профилактични пакети с 35%ациентите ще могат да се възползват от промоционалните диагностични пакети, чийто оптимален вариант включва преглед, цитологично изследване, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус и типизация на подтиповете при HPV положителни пациентки.
Новост в кампанията е въвеждането на типизация. Тя има за задача да определи и докаже чрез ДНК анализ на кой от подтиповете на човешкия папилома вирус /HPV/ е носител пациентът. Най-високо рисковите щамове на HPV са 16 и 18, които съответно са причина за рак на маточната шийка в 70% от случаите.
ДКЦ „Токуда” въвежда единственият валидиран тест за ранна диагностика, който позволява разграничаване на клинично значими инфекции с високорискови HPV щамове. Тестът е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и притежава валиден европейски сертификат, издаден от Европейска агенция по лекарствата (ЕМЕА). Друга уникална характеристика на теста е, че в комбинация с цитонамазка гарантира 100% достоверност на резултатите.
Над 400 жени бяха прегледани в рамките на кампанията до момента, като при 44 от тях е открито носителство на човешки папилома вирус и е предприето необходимото лечение. Останалите дами ще продължат да бъдат обект на профилактично наблюдение, като им е препоръчана ваксинация срещу доказаният причинител на ракът на маточната шийка – HPV вирусът.
Комплексните прегледи ще се извършват в сектора за Превантивна медицина на ДКЦ „Токуда”. За информация и записвания са разкрити телефони: 02/403 4000 и 02/403 4910.

вторник, 15 февруари 2011 г.

Електронното здравеопазване ще допринесе за по-ефективно разходване на средствата в сектора

ICT Media и Фондация “Електронно здравеопазване България” организираха за 6-а поредна година конференция на тема - “Е-здравеопазване – европроекти и информационни системи за ефективна здравна защита“.
Във форума участие взеха еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребители Джон Дали, н. пр. Юдит Ланг, посланик на Република Унгария в България, министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, депутати от здравната комисия, болнични мениджъри и др.
Според еврокомисарят Дали един от основните проблеми на съвременното здравеопазване е недостигът на средства, който може да бъде решен, чрез развитието на електронното здравеопазване, което ще осигури бърз и сигурен достъп до здравни услуги на всички граждани на ЕС. Европейските държави, които вече работят по този начин, отчитат спестявания в публичните средства за здраве. По думите му здравният сектор има огромен потенциал за иновации и ако европейските правителства инвестират в тази насока, това ще доведе до по-добро качество на живот, като се използват едни и същи модели, така че да не се дублират усилия. Дали припомни, че това е една от целите на стратегията „Европа 2020” - постигане на по-добро здравеопазване, увеличаване на работните места в сектора, както и на живота на гражданите на Европейския съюз с две години. Това от своя страна ще направи съюза по-силен икономически, акцентира той.
Еврокомисарят припомни още, че преди няколко седмици е приета нова директива на ЕС, чрез която на европейските граждани се дава възможност да имат достъп до здравна помощ в други държави членки. Тя се прилага особено в случаите, когато болните не могат да получат лечението, от което се нуждаят, в собствените си страни. Той отбеляза важността на електронното здравеопазване и на съвместимостта на технологиите. ЕК ще насърчава развитието на електронното здравеопазване и ще работи за изграждането на съвместни интегрирани системи между страните-членки, каза в заключение Дали.
Електронното здравеопазване не е излишен лукс, а подход към повишена ефикасност на здравната система при недостиг на финансови средства, заяви Първан Русинов, зам. министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По негови данни от проучвания в САЩ, Канада, Великобритания и Скандинавските страни в здравния сектор близо 30-40 % се предписват ненужни лекарства, извършват се излишни медицински процедури и лабораторни тестове. У нас няма данни какъв е този процент у нас, което се дължи както на отсъствието на постоянна комуникация между различните медицински лица, но така и на липса на достъп до медицинската история на пациентите. Изследванията в Канада показват, че след въвеждането на електронно здравеопазване разходите в сектора като цяло са намалели между 15-20 %. Поради липсата на актуална, пълна и точна информация, предоставяна от доставчиците на здравни услуги, отговорните за управлението на здравния сектор фактори, не могат да вземат важни управленски решения, базирани на реални данни, смята заместник-министърът.
Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов подчерта, че електронното здравеопазване може да предоставя именно тази качествена и надеждна информация. По думите му не малко неща са направени в България в областта на информационните системи и вече е "дошло време да се разработи по-голям проект, който да ги обедини".
България има потенциала и волята в тази насока, и с подкрепата на ЕК трябва подготви проект за интегрирана информационна система на здравеопазване, в която да се обединят проектите за електронна пациентска карта, електронно здравно досие и рецепта, както и телемедицината, продължи той. Според него тази интегрирана информационна система трябва да свързва НЗОК, НОИ и НАП. У нас сред населението има готовност за електронното здравеопазване и доказателство за това е фактът, че около 3 млн. българи т. е. почти 50% са се преброили по електронен пък, акцентира д-р Константинов, който каза в заключение, че България ще търси европейско финансиране за въвеждането на електронно досие, карта, рецепта, както и за развитието на телемедицината.
Д-р Иван Костов, съветник на здравния министър и председател на фондация „Електронно здравеопазване - България" бе категоричен, че въвеждането на електронното здравеопазване ще допринесе за по-ефективно разходване на средствата в тази сфера. Той съобщи, че до една година пациентите ще могат да си записват час при личния си лекар или специалист - онлайн, и ще се въведат електронните направления и електронните рецепти.
Въвеждането на електронни направления ще облекчи максимално правилното им разпределение, така че да няма недостиг, а електронните рецепти ще позволят правилно разчитане на предписаните лекарства, което значително ще ограничи лекарските грешки, поясни д-р Костов.
На този етап у нас изпълнителите на медицинска помощ разполагат със специализиран софтуер, който поддържа информация за пациентите и изготвя електронна отчетност към НЗОК. Въпреки че отчитането на медицинските специалисти е по електронен път, то доскоро не бе интернет базирано. От април миналата година услугата е факт и изпълнителите на медицинска помощ вече изпращат месечните си отчети, по интернет, през портала на НЗОК. Само 6% от тях обаче се възползват от нея.
През миналата година са изготвени и два проекта. Първият, за създаване на пациентско досие, т. нар. пациентска информационна система, която събира, организира и представя информацията за пациентите и ползваните от тях здравни услуги. Вторият е здравен портал, чрез който тази информация е достъпна за обществеността. За съжаление достъпът до него е доста ограничен, тъй като от съображения за сигурност той може да се използва само от потребители, които разполагат с електронен подпис.Предвижда се системата да се доразвие и за в бъдеще всеки да може да има достъп до електронното си здравно досие и да проверява какви здравни услуги са му извършени, къде, от кой лекар и на каква стойност.
932 хил. са посещенията ог 118 държави. от тях само 643 са от пациенти. А от регистрираните 923 лекари от първичната извънболнична помощ(ПИМП)-529 са подали поне един път отчета си през портала на НЗОК.
здравната каса единствено за договорните си партньори-лекарите по дентална медицина (зъболекарите) до сега не може да въведе електронните отчети, въпреки, че контролът тогава би бил по-ефективен, признаха представителите на НЗОК.
Като недостатък на сегашният модел бе посочено, че при писменото попълване от лекарите на пациентските данни се „изяжда” много от времето им за прегледи. С въвеждането на електронна система това ще се избегне от една страна, а от друга ще се улесни и лечебния процес, тъй като системата ще направи възможен обменът на информация в реално време, между различните лекари за извършените прегледи и изследвания на конкретните пациенти, което не само ще облекчи, но и ще ускори процеса на диагностициране.
Освен това въвеждането на електронното здравеопазване, ще доведе до увеличаване сигурността на медицинските данни и до по-големи икономии - спестяване на хартия, време,избягване на човешки грешки (двойно въвеждане на информация за пациента, на изследвания) и др.
Така например след въвеждането на интегрирана електронна здравна система във Великобритания са спестени 20% от общите средства за здравеопазване. В Дания, за 14 години, са инвестирани 725 млн. евро за електронна система. Спестените средства не само възвръщат инвестицията, но след петата година започват и да я надхвърлят. До 2008 г. Дания е спестила 1.4 млрд. EUR. Американско проучване показва, че то способства за значителното намаляване на лекарските грешки и погрешно разчетените рецепти.
Предстои стратегията на правителството за електронно здравеопазване да бъде одобрена от ЕК. А системата на електронно здравеопазване с всичките си компоненти би могла да заработи у нас до 2020 г., каза директорът на отдел „Електронно здравеопазване" в здравното министерство Благой Миров. Според него 10 години е разумен срок, в който всички компоненти на лечението, без бумащината, да бъдат въведени в действие.
Колко средства ще са необходими за изграждането на интегрирана информационна система в здравеопазването., никой не се наема да каже. Според МЗ необходими са 10 млн. лв.за изграждане инфраструктурата на електронното здравеопазване. Досега са изразходвани близо 1.74 млн. лв., за създаването на електронен здравен портал и за досиетата на пациентите.

------
У нас се говори все, че пациента е в центъра на здравеопазването респективно и на електронното, но за съжаление в центъра е НЗОК, а МЗ стои в страни и не е поело основната си роля на методолог.
------
МТ работи по европейски проект за електронната идентификация на всички бълтарски граждани. Той трябва да е готов до 2012 гд..
------
В Австрия първоначално ОПЛ са били недоволни от електронното здравеопазване, но 6 год. по-късно те го приемат, защото е улеснена ежедневното им дейност и спестяват 20 ч. месечно от административната си работа.
------
В Холандия личните лекари не са искали да споделят информацията за своите пациенти.Ето защо се наложило холандското правителство да създаде нови закони и правила, които ги задължават да комуникират помежду си. В противен случай подлежат на санкции.


------

Премиерът Бойко Борисов, на специална пресконференция с еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребители Джон Дали, подчерта, че стратегия по информационната система и електронната здравна карта е връчена на еврокомисаря и очакват оценка, предложения и критики, ако има такива, за да бъде внедрена по най-бързия начин. Той добави, че е информирал еврокомисаря, че България ще забрани напълно пушенето на обществени места от 2013 г., от което г-н Дали е останал много доволен.

понеделник, 14 февруари 2011 г.

За укрепване на имунитета и профилактика на много заболявания яжте не по-малко от 10 кг лук годишно

Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е използвано като лекарство, заради уникалните му свойства.
Още от четвъртото хилядолетие преди новата ера и до днес науката го цени заради високото му съдържание на сухо вещество (10-20%), в това число захари (глюкоза, фруктоза, захароза) - 7-10% и белтъчини -2-3%.
Изображения на този зеленчук се намират върху стените на египетските пирамиди. В древна Гърция е бил смятан за свещено растение. Древните славяни са имали такава мъдрост; „Лукът от 7 болести лекува".

Лукът съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В него още се съдържат витамин С (в листата – 35 мг), витамин В1 - до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. А етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.
Лукът е ефикасен, колкото и аспирина. Това се дължи на голямото количество синапено масло, съдържащо се в него. Веществото алицин предотвратява възпалението и схващането на мускулите.
Интересното е, че 70 на сто от витамините на лука се съхраняват и след топлинна обработка.
Полезните свойства на лука го правят незаменим. Освен фитонцидите, които убиват микробите, в него има цяла „аптека". А по калоричност той се конкурира е картофите: в 100 г лук се съдържат 90 ккал. А само 70 г зелен лук дава на организма ни дневната доза аскорбинова киселина. И така: лукът укрепва имунитета, „дезинфекцира, атакува инфекции, Според френски учени редовната му употреба намалява заболеваемостта от рак на гърдата.
Най-нови изследвания на японски учени доказват и други забележителни качества на лука - той забавя процесите на стареенето. Попаднали в кръвта, серните съединения от лука въздействат благоприятно на някои много важни за организма зони. Така се подмладяват и клетките на мозъка, отговарящи за емоцията и паметта.Лукът влияе положително на храносмилателната система, повишава апетита, ако се яде суров, подобрява дейността на черния дроб и жлъчката.
В лука се съдържа вещество, което умъртвява бактериите и вирусите, На него обаче не може да се разчита, ако лукът се консумира двайсетина минути след като е бил нарязан и сложен в салатата, тогава вече няма това антибиотично въздействие.
Всеки ден по една глава лук - това очевидно е най-доброто превантивно средство срещу настинките. Достатъчно е в продължение на 3 минути да се дъвче лук, за да се унищожат бактериите в устата.
Силен имунитет, намаляване на захарта и холестерола в кръвта, нормално артериално налягане - това съвсем не е пълният списък на полезните свойства на лука!
-----
• Преварената вода, в която сме сложили няколко глави лук, се е използвала от нашите баби като лек срещу главоболие и ставни болести.
• Благодарение на серосъдържащите вещества кашицата и сокът, от кромид лук се използват при пъпки и обриви, при изгаряния, като противовъзпалително средство.
• Лукът има също избелващо действие и се използва за премахване на1 лунички и пигментни петна.
• При хрема залейте ситно нарязан лук и чесън със същото количество вряла вода, оставете да престои една нощ. Прецедете, разредете по равно с нерафинирано растително масло, след това добавете прясно изцеден сок от алое или каланхое (2-3 капки на 50 смес). Капките за нос са готови.
• При хрема също помага вдишването на фитонциди през чучурчето на порцеланов чайник, на дъното на който е насипана кашица от лук или чесън.
• Лукът притежава диуретични свойства и е превъзходно заздравяващо средство. За тази цел се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица сок от лук. С пресен сок от лук се лекуват и възпаленията в устната кухина.
• Кашичката от лук помага при гнойни възпаления, при грип и бронхити. 3 пъти дневно в продължение на 10-15 минути в носа се поставят тампони, напоени със сок от лук
• Смачканият лук, смесен с мед, и изпърженият в краве масло лук помагат при кашлица. А в съчетание с чаша горещо мляко той облекчава болките в стомаха и нервните разстройства.
• Сокът и кашичката от лука са ефективно средство и при окапване на косата.

Много внимателни с него трябва да са хората с проблеми в лигавицата на стомаха иличервата, тъй като фитонцидите, съдържащи се в този зеленчук, могат да я раздразнят.

Ака имате проблеми с черния дроб, опитайте следното: почистете 1 кг лук и го смелете през месомелачка, добавете 2 чаши захар и получената каша варете в тенджера, докато тя не заприлича на мед. Охладете я и приемайте по 1 с.л. преди всяко ядене.

Вируси принуждават мастните клетки да растат и да се размножават по-активно

Затлъстяването не може да бъде резултат само от неправилното хранене и отсъствието на задължителното физическо натоварване. То е наднормено развитие на мастната тъкан. Затлъстяването обаче се развива не следствие на неконтролируем апетит. С него може да се заразите. А да се предпазите от заразата трябва да постъпите точно така, както и с другите вируси – да миете ръцете си по-често!
Учените конкретизират – става въпрос за така наречените аденовируси 36 и 37.

Учените са установили, че именно тези вируси принуждават мастните клетки да растат и да се размножават по-активно. Засега причината не е открита. Известно е обаче, че над 20 % от американците са хронично заразени с аденовируси ­и това са именно дебелаците.
За последните 30 години броят на дебелите хора се е удвоил и продължава да се увеличава със застрашителни темпове. Днес на Земята хората с наднормено тегло са 1.5 милиарда, още 500 000 са дебелите. Това сочат резултати от изследване на СЗО, цитирано от списание Lancet.
Пълнотата съвсем не е явление само във високоразвитите западни страни. Най-много дебелаци има в малката тихоокеанска държавица Науру, а най-малко ­ в Япония. От развитите страни по излишни килограми водят САЩ, но те съвсем не са първи по плътност на дебелото население.
За определяне на излишното тегло се използва т.нар. индекс на телесната маса (ИМТ) или BMI (Body Mass Index).
Как се пресмята ИТМ
1. Измерете височината си в метри и я умножете сама на себе си.

2. Измерете теглото си в килограми.

3. Разделете теглото на височината в метри на квадрат

Ако например сте високи 1,6 метра и тежите 65 килограма, изчислението ще бъде: първо, 1.6 x 1.6 = 2.56. След това 65: 2.56 = 25.39. Вашият индекс на телесната маса е 25,39.
.
Индекс на телесната маса (ИТМ)
Под нормалното тегло: по-малко от 18,5

Нормално тегло: 18,5 - 25

Наднормено тегло: 25-29,9

Затлъстяване: над 30

Ужасно затлъстяване: над 40

За последното десетилетие ИМТ при мъжете в света е скочил средно с 0,4 единици. При жените цифрата е още по-голяма ­ нарастване с 0,5.

Витамин А се изразходва в огромни количества, когато гледате телевизия или когато работите на компютър

Други негови унищожители са цигарите и алкохолът. Затова много често тези, които пушат прекомерно или прекаляват с чашката, започват да се оплакват от очни проблеми. Първият сигнал е нощната слепота, която може да създаде проблем при шофиране след залез слънце.
Витамин А е изключително важен за зрението, тъй като участва в трансформацията на светлината в сетивни сигнали.Ето защо, ако искате да имате зрение като на орел, трябва да хапвате храни, богати на този витамин, а именно мляко, масло, жълтък от яйце и т. н.. Някои зеленчуци и плодове пък като моркови, чушки, домати, магданоз, шипки, кайсии, сливи, касис съдържат бета каротин. Черният дроб го складира и при нужда го трансформира във витамин А.
За да са здрави очите, ви трябва да хапвате и храни, богати на витамини от група В - зърнени храни, бадеми, ориз, банани, риба. Храните, съдържащи витамин С, помагат на очните лещи. Аскорбиновата киселина неутрализира свободните радикали, които могат да предизвикат дори катаракта, известна още като перде. Когато лещата на окото помътнее, човек започва да вижда образите като през водопад (cataracta на латински означава "водопад").

Близо една трета от българите са се лекували със средства на нетрадиционната медицина

30% от българите някога са се обръщали за помощ към хомеопати, билкари, народни лечители и други представители на т.нар. конвенционална медицина, за да решат свой задравословен проблем. Това сочат данните от специално национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на в. „Класа“.
Здравната реформа продължава да е само проект в очите на обикновените пациенти, те така и не виждат все още реално подобрение. Това, както и много други фактори, карат немалко хора да се обръщат за помощ към хомеопати, билкари, народни лечители, иглотерапевти и други подобни лечители.
Посещенията при народни лечители и билкари са най-популярният метод за лечение след стандартната медицина. 16% от българите са ползвали услугите на такъв вид лечители, като процентът е значително по-висок сред хората над 55-годишна възраст, както и сред жителите на малките градове.
Хомеопатите са вторите по посещаемост – почти една десета от населението е посещавало такъв вид лечител в живота си. За разлика от народните лечители, хомеопатите са най-популярни сред жителите на столицата – 16% от населението на София е лекувало свой здравословен проблем с помощта на тази практика.
Напук на споделяните от много хора мнения, че нетрадиционната медицина е „бабини деветини” за необразовани хора и жители на селата, данните разкриват тенденцията за относително по-висока популярност на този вид здравни грижи сред висшистите и хората с висок материален статус.
Например, 20% от висшистите и 26% от хората с материално положение над средното са посещавали хомеопат, при средно за страната 9%. 5% от хората с диплома за висше образование са ползвали помощта на специалисти по източна медицина, което е над два пъти повече от средното за цялото пълнолетно население.
Най-често разпространената представа за традиционната медицина като цяло е мнението, че тя като цяло е по-полезна за организма на пациента от обикновената масово разпространена медицина, която в общия случай ползва химически препарати за лечение. На това мнение са над една трета от анкетираните – 37%, а най-много поддръжници то намира сред най-младите (18-25 г.), жителите на столицата, както и т.нар. модерни хора.
Една четвърт от анкетираните пък подкрепят тезата, че нетрадиционната медицина лекува не само симптомите на болестта, а и нейните причинители. Тази теза е най-разпространена сред хората с висше образование и по-модерните българи.
Въпреки твърденията на някои лечители и пациенти, че нетрадиционната медицина лекува болести като рак, мнозинството от населението остава скептично по този въпрос. Едва 15% от анкетираните вярват в чудодейния ефект на неконвенционалното здравеопазване.

Изследването е проведено през първите дни на месец януари, национално представително е и обхваща 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
В-к "Класа"

Алкохолът убива повече от СПИН и войните

Всяка година близо 2.5 милиона души в света умират поради причини, свързани със злоупотребата на алкохол, пише в годишния доклад за алкохол и здраве на Световната здравна организация (СЗО), огласени в Женева за 2005 г., цитиран от Ройтерс.
Алкохолът причинява близо 4 % повече смъртни случаи, отколкото СПИН, туберкулозата или насилието, предупреждават от СЗО.
Като една от причините се посочва нарастването на доходите. Те водят до увеличаване на употребата на алкохол в страните от Африка и Азия, а злоупотребата с него е проблем в много развити страни. Особено лош пример е Великобритания.
Особено тежко е положението в Русия. Според данните на СЗО годишно всеки пети руснак умира заради алкохола. И развиващите се държави като Мексико, Бразилия, Южна Африка, Украйна, Казахстан и др. също не правят изключение.
Според експерти от СЗО феноменът е резултат от лошото влияние, внесено от източноевропейските имигранти.
Ограничаването на употребата на алкохол не е водещ приоритет за повечето правителства, въпреки че пиенето е причина за пътни инциденти, прояви на насилие, заболявания, лошо отношение към децата и загуба на работа. СЗО отбелязва, че много страни не вземат почти никакви или много слаби мерки за борбата срещу пиянството въпреки постоянните призиви.
У нас всеки българин над 15-годишна възраст изпива средно по 12.4 литра алкохол годишно.

Музико терапията е "най-лесния и приятен вариант за лечение: „слушаш си музика и с всяка минута ставаш по-здрав"

Много хора ползват музиката (успокояващата или друг вид музика), за да релаксират и станат по-оптимистични. Изследователите смятат, че музиката стимулира естественото състояние на тялото “да се чувства добре” органически. Като стимулиращ резултат се наблюдава подобряване на кръвообращението, пулса, дишането и стойката на тялото. Например спокойната класическа музика нормализира сърдечния ритъм и артериалното налягане, защото човек се отпуска и буквално се потапя в състояние на психологически комфорт.
Музикотерапията се използва за излизане от определени състояния, като стрес и скръб, и за лечение на разстройства като депресия, шизофрения, аутизъм при децата и за диагностициране на психично-здравните нужди.
Привържениците на музикотерапията терапия се делят на две основни групи. По-предпазливите смятат, че лечебната сила на музиката е основана на психичните особености на човека. По-радикалните обясняват целебният ефект на избрани мелодии с точковото въздействие на звуковите вълни с определена честота върху организма. Те отново ценят най-високо лечебната сила на класическата музика, като за най-мощно и универсална лекарство се смята музиката на Моцарт, оценяват ефективността на етномузиката (например звуците на африканските барабани), но определят хардрока и хип-хопа като вредни за здравето.
Всички специалисти са единодушни, че трябва да се започне с Моцарт.
В определени среди се смята за доказано, че класическата музика влияе добре дори на животните и на растенията - че кравите, които слушат Моцарт, дават значително повече мляко, а от гроздето, което расте на постоянен музикален фон, се получава най-хубавото вино.
В Япония вече дори се предлагат специални "лечебни" мелодии за мобилни телефони.
Специалистите по музикална терапия са категорични, че дори да се приеме, че съществуват целебни мелодии, те трябва да се подбират индивидуално за всеки пациент, но все пак съществуват и някои общи препоръки:
При гастрит слушайте "Седмата" на Бетховен,
• при болки в корема - "Валсът на цветята" на Чайковски,
• при проблеми с алкохола - "Аве Мария" на Шуберт,
• при повишено кръвно - "Сватбеният марш" на Менделсон,
• при безсъние - "Пер Гюнт" на Григ,
• при проблеми с потентността - Венисбергската сцена на Вагнер,
• при главоболие - пролетната песен на Менделсон и Гершуин,
• при потиснатост - валсовете на Чайковскии "Пролет" на Вивалди. Някои дори стигат до там, че се опитват да определят как въздействат различните музикални инструменти:
• пианото - облекчава напрежението в стомаха, черния дроб и червата,
• китарата - "разтоварва" сърцето,
• саксофонът- подобрява работата на бъбреците,
• цигулката - активизира дейността на тънките черва,
• арфата - подобрява дишането,
• барабанът - повишава имунитета.
-----
За този ефект първи споменават древните гърци. Омир е описал как мелодичните песни са помагали за изцеляването на раните на героите, а Питагор е провеждал специални занятия по хорово пеене, защото е вярвал, че хармонията в музиката ражда и хармония в душата. Запазени са сведения, че той е започнал да съставя лечебна книга с музикални рецепти, където за лечението на всяка болест е съответствала мелодия.
През Средните векове английският мислител Роберт Бъртън е написал специална книга - "Анатомия на меланхолията", в която защитава тезата, че музиката може да бъде много полезна при лечението на нервни разстройства.
През 19 век със спокойна отпускаща музика много психолози са лекували своите пациенти, но най-голям интерес към музикалната терапията е възникнал в средата на 20 век. Привържениците на този метод твърдят, че с музика могат да се лекуват не само нервните разстройства, но и много други заболявания.

На първо място сме в ЕС по заразени компютри и злоупотреба с лични данни в интернет

"Евростат" представи статистическа извадка за сигурността в интернет, във връзка с Деня на сигурния интернет - 8 февруари, се посочва в съобщение на статистическата служба на Европейския съюз. Данните, представени в изследването, са събрани от проучване за използването на информационните и комуникационните технологии в домакинствата и личностите в 27-те държави членки на ЕС, извършено основно през второто тримесечие на 2010 г.
Според проучването средно 31% от запитаните са посочили, че на компютъра им е бил заловен вирус, в резултат на който са били загубени данни, в рамките на 12-месеца преди извършване на проучването. Най-висок е показателят в България - 58%, следват Малта (50%), Словакия (47%), Унгария (46%) и Италия (45%), докато най-ниски са нивата в Австрия (14%), Ирландия (15%), Финландия (20%) и Германия (22%).
Средно 4% от участниците в изследването са заявили, че са пострадали от злоупотреба с личните им данни, предоставени в интернет или от пиратски действия, като отново България е лидер със 7% заедно с Испания, а Италия и Холандия са с 6%. За същия период 3% от интернет-потребителите в ЕС са претърпели финансови загуби вследствие на интернет измами, включително с кредитни карти, като най-много са те в Латвия (8%), Великобритания (7%), Малта и Австрия (с по 5%). По този показател България е засегната най-слабо с едва 1%. Средно 84% от потребителите в ЕС ползват антивирусни програми и други продукти за интернет-сигурност. Начело е Холандия с 96%, следват Люксембург, Малта и Финландия с по 91%, докато най-нисък е показателят в Латвия (62%), Румъния (64%) и Естония (65%). Малко над тях е България със 73%.
Средно 14% от живеещите с деца са инсталирали софтуер, който да филтрира достъпа до уебсайтове с непозволено съдържание. Тук лидери са Люксембург и Словения с по 25%, следвани от Франция (24%), Дания, Австрия и Великобритания (по 21%) и Финландия (20%). България е на последно място с 2%.

На Трифон Зарезан поморийци тачат виното и предците си

От хилядолетия традицията на древния празник не е прекъсвала за хората по морето.
На Трифон Зарезан хората в Поморие отбелязват не само празника на лозята и виното, но и ритуално си спомнят за своите корени и предци, от които са наследили една от най-древните традиции в света на винопроизводството. Този емблематичен за България лозарски регион издига празника Трифон Зарезан като един от най-тачените в патримонуима на своето културно наследство. Здраве за лозарите и плодородие за лозята измолиха с литургия днес край лозовите масиви на поморийското село Каменар. Наследниците на древната столица на виното почетоха светецът-лозар Св. Трифон. По традиция организацията беше поверена на взаимоспомагателната кредитна кооперация на частни земеделски стопани „Поморийски стопанин”, в която повече от 40% от членовете се занимават с лозарство.
За поредна година кметът на община Поморие инж. Петър Златанов стана избраникът на кооперацията за ритуалното зарязване на лозята Както повелява християнската традиция, инж. Златанов напои земята с червено вино и отправи древната благословия „берекет да има и виното да прелива през праговете”. Инж. Златанов припомни, че основният поминък на древните анхиалци е бил именно в тези лозя и с ежегодната почит към земята, която ги ражда, поморийци почитат и своите корени. На лозарите поръча да се грижат с любов за всяко зрънце грозде, защото само с любов се прави хубаво вино
В момента в Поморие се гледат 29 705,9 дка лозя, от които най-голям дял имат винените- 27 394, 4 дка. Отличните условия за лозарство и градинарство от векове са привличали хората към морската община. Числата показват, че тенденцията се е запазила и днес, като при 120 426,6 дка обработваема земеделска земя, едва 5 000 дка в района пустее. Всяка година тонове тракийски мавруд, каберне совиньон, мерло, мускат отонел, юни блан, димят, памид се превръщат в течна радост за любителите на виното и украсяват масата на всеки празник. Освен в България, „черноморското злато” на Поморие се реализира успешно в Япония, САЩ, Русия, Франция, Германия, Англия.

Над 1000 души са се изследвали за ХИВ/СПИН само за два дни

Общо 1043 души са минали през 28-те кабинета за безплатно и анонимно изследване за СПИН на 12 и 13 февруари т. г..
Кампанията се организира от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” по случай Деня на влюбените – 14 февруари. Най-много хора са проучили ХИВ-статуса си в София, Пловдив, Бургас и Стара Загора. В голяма част от градовете поради засиления интерес кампанията продължава и на 15 02.
Данните показват, че над 40% от всички изследвали се са млади хора до 29 години. За съжаление почти половината са съобщили, че са имали сексуални контакти без презерватив. Повече информация за кабинетите, в които може да се изследвате може да получите на телефон 0 700 1 30 40.
-----
Кабинетите за анонимно и безплатно изследване за ХИВ играят основна роля в превенцията на СПИН у нас. Над 60 % от новорегистрираните случаи на заболяването са открити в тях или от неправителствените организации, които работят с уязвимите групи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. През 2010 г. в КАБКИС са консултирани и изследвани 65 492 души, а от началото на годината досега - 2875. Над 42% от тях са млади хора на възраст 16-29 години, а 20% са между 16 и 18 години. През 2010 г., благодарение на дейности на КАБКИС, са се изследвали за ХИВ 3 911 лица лишени от свобода или приблизително 42% от всички затворници.

Мъжете са три пъти по-отговорни за половото си здраве

На 14.02.2011 г., от 8 до 12 ч., над 40 човека са си направили напълно безплатни, гарантирано анонимни прегледи и изследвания в Клиниката по дерматология и венерология – УМБАЛ „Александровска“, по случай Св. Валентин.
75% от тях са мъже във възрастовата група 20 - 71 години, а жените от 20 до 63 годни. До края на седмицата на 10% от пациентите ще им бъдат направени допълнителни безплатни изследвания.
-----
В последните години младите хора са станали по-отговорни за здравето си. Масово се информират от интернет и тъй като там информацията е стряскаща, това ги кара да идват на консултации при специалисти. За голямо съжаление през последните години се наблюдава увеличаване на заразените с ХИВ и Сифилис. Неглижира се сериозността на сифилиса и непрекъснато регистрираме нови и нови заболели. Болестта вече не протича по класическия начин – няма изразени външни симптоми и заради това много от болните дори не подозират, че са вирусоносители“, обясни д-р Елена Петрова, специалист дермо-венеролог.
Много от хората, които идват да се изследват за ХИВ, го правят веднага след рисковия полов контакт. Хубаво е на следващия ден да се консултират със специалист, но за вярно изследване за ХИВ най-рано след един месец могат да излязат резултатите. А за да бъдат още по-сигурни, трябва да се направи повторно изследване на 3 и 6 месеца след половия контакт. Голям проблем е, че много от хората смятат, че организмът си изгражда имунитет към полово предаваните инфекции. Единствената болест, за която има ваксина, е хепатит B, останалите инфекции могат да се повтарят многократно, допълни тя.

Онлайн самопоставянето на диагноза се нарича - киберхондрия

Така наречената киберхондрия е склонността на някои хора да си поставят сами диагноза, след като потърсят информация в интернет, стана за пръв път обект на систематично изследване, съобщава в. "Индипендънт".
Явлението става все по-разпространено през последните 10 години, чрез опитите за диагностициране на определено неразположение или по-сериозен здравословен проблем, чрез търсене на симптомите в интернет. При това от широкия спектър на различните варианти хипохондрикът или по-точно киберхондрикът обикновено избира най-зловещия", пише британският вестник.
Специалисти от научноизследователския отдел на Microsoft са анализирали поведението на повече от 1 милион души по света, ползващи активно информацията, достъпна в мрежата. Според тях в интернет има "диспропорционално много описания на смъртоносни болести".
Например, ако се напише думата главоболие, на 25% от страниците ще бъде споменато, че то е причина за злокачествено образувание в главния мозък. "За щастие това заболяване се среща само при 0,002% от жителите на планетата", уточняват двамата учени.
Но киберхондрикът е склонен да повярва, че болестта е много често разпространена, след като толкова много пишат за нея.
Общата статистика за търсената в интернет информация сочи, че 8 от всеки 10 сърфиращи поне 1 път в месеца търсят информация за своето здраве. При това 75% от тях не проверяват откъде са взети съответните цитирани данни.
Друга причина за киберхондрията е склонността на хората субективно да преувеличават вероятността от някои събития.
Ако здрав човек под 35 г. почувства болки в гърдите, едва ли проблемът (поне в повечето случаи) е в сърцето, но тъй като в мрежата е написано твърде много за връзката между болката и сърдечно-съдовите заболявания, хората забравят за останалите възможности.
Или друг пример - при 20% запушване на сънните артерии, при една ангиография, 80% от пациентите споделят този факт и наблягат на него като не отчитат, че 80% има проходимост!!! Освен това специалистите добавят, че невинаги може да се вярва на всички изнасяни данни.
Като най-надеждна те определят медицинската онлайн информация, сертифицирана от швейцарската организация The Health on the Net Foundation (HON). Основана през 1995 г. тя до момента обхваща около 6500 сайта, които обаче са само на няколкото най-разпространени в света езици.
Двамата учени определят като “средно успешни, но със сигурност далеч над средното за мрежата ниво” и опитите на някои здравни портали да създадат азбучен или интерактивен начин за проверка на симптомите.

При жените сърцето е по-малко от мъжкото,поради което бие и по-бързо

При жените то извършва средно 80-90 удара в минута, а при мъжете - 60-70.
Кръвта при представителите на силния пол е средно с 10% по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби.
3 пъти по-често мъжете получават ранни и внезапни инфаркти инфаркти или инсулти, особено във възрастта между 40 и 55 години. По-често засегнат е типът "мачо" т.е. най- агресивните и сексуални мъже. Самотните мъже обаче имат по-издръжливо сърце.
При жените "инфарктното" време е след 60-65-годишна възраст, когато те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях. Данните на Американската асоциация за здраве показват, че 54% от смъртните случаи, в резултат на сърдечно-съдови заболявания, са жени.
Теглото на женския мозък е с 12% по-малко от това на мъжкия и затова кръвоснабдяването в него е с 1,3 пъти по-активно.
Учените от университета на Пенсилвания са установили, след направено томографско изследване на 200 души, във възрастовия диапазон 18 - 80 години, че тъканите на мъжкия мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото тези на женския. През много отдели на женския мозък за едно и също време протича с 15% повече кръв, отколкото в същите отдели на мъжкия. Вероятно това е и причината мъжете по-често да получават инсулти или да страдат от болестта на Алцхаймер.
След 45-годишна възраст невроните на мъжкия мозък започват да се обновяват с 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените и затова деменцията (старческото слабоумие) по-често се среща при мъжете.
Инфекциозният паротит (заушката), при момичетата не влияе върху здравето им, докато при момчетата е рискова за безплодие.
Рубеолата обаче е по-опасна за жените, тъй като може да повлияе на репродуктивната им функция. Ако жената боледува от нея по време на бременност, в 50% от случаите детето се ражда с различни аномалии.
3 пъти по-често циститът засяга жените. Поради особеностите на строежа на пикочните пътища (женският канал е по-къс) инфекцията по-често попада в техния пикочен мехур. Уретритът пък е повече мъжки проблем.
За жените целулитът, уви, е физиологическа норма, вторичен полов признак. Ако той се среща при мъжете, това е сигнал за нарушения в ендокринната система и е необходимо да се проверят хормоните на задстомашната и щитовидната жлеза.
Остеопорозата е най-често срещана при жените в периода на климакса - костите стават по-крехки поради заниженото съдържание на калций. А за калциевия обмен отговарят женските хормони - естрогените.
Засиленото окосмяване при жените е признак за хормонални проблеми. Ако на дамите започнат да растат косми по гърдите, то това говори за маскулинизация - ендокринно разстройство, свързано с повишеното изработване на тестостерон или за неправилно лечение с хормонални препарати.
Мъжете страдат 2 пъти по-често от язва на стомаха, отколкото жените.
Женският имунитет е с 1,5 пъти по-силен от мъжкия, затова жените имат по-висока устойчивост към всички инфекции - от хрема до СПИН.
Цироза на черния дроб се среща при мъжете 4-5 пъти по-често.
Шизофренията е почти еднакво разпространена и сред двата пола, но все пак мъжете, страдащи от нея, са малко повече.
Жените чуват по-добре - те възприемат звуците в областта на високите честоти и затова успяват да уловят повече гласови оттенъци. Но с очите не е така - те по-трудно определят разстоянието до определен предмет, особено при недостиг на светлина.
При мъжете хипоталамусът е с 1,3 пъти по-голям и половият хормон тестостерон се изработва в голям обем. Затова в секса мъжете като правило са по-активни и дори агресивни.
Температурата на мъжкото тяло е средно с 0,2 градуса по-висока.
В мъжкото тяло има с 1,5 пъти повече потни жлези.

казано-речено

Пълна забрана на тютюнопушенето от 2013 г., в затворени обществени места, обеща министър-председателят Бойко Борисов пред гостуващия у нас еврокомисар по здравеопазването Джон Дали.

Конфедерация „Защита на здравето”, Асоциация за превенция и работата със зависимости „Само днес” и ТО „Ново начало – Желяз Турлаков

Заявяват, че са категорично против внесения за разглеждане от д-р Ваньо Шарков и други депутати Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите за създаване на Фонд за лечение, рехабилитация и ресоциализация на лица със зависимост от наркотични вещества”.
Мотивите ни за неподкрепа на този законопроект са: зависимостта като поведение, независимо дали към алкохол или наркотици е една и съща, определена с код на болестта МКБ 10 – Международна класификация на болестите, приета в България.
За нас е недопустимо разделянето на алкохолната и наркотичната зависимост. Смятаме, че д-р Шарков с така предложения законопроект дискриминира алкохолно зависимите, както и зависимите от лекарства , тютюн и др.
След като зависимостта е една, би следвало и превенцията и лечението да са осигурени за всички зависими.
Законопроектът на д-р Шарков нарушава правата на останалите зависими, извън наркотичните, за лечение.
Зависимостта е призната за болест още през 1951 г. и e включена в Международната класификация на болестите, но в България за съжаление липсва разбиране и признаване от обществото, а с този законопроект от някои депутати, както и реална възможност за прилагането на ефективни лечебни световни модели, базирани на доказателства.
По данни от световна статистика алкохолно зависимите са 4-8 % от цялото население, като България този процент се доближава до горната граница.
Конфедерация „Защита на здравето”, Асоциация за превенция и работата със зависимости „Само днес” и ТО „Ново начало – Желяз Турлаков” са инициирали на 14 юли 2010 г. създаването на Фонд за превенция и лечение на всички зависимости -наркозависимост, алкохолизъм, зависимост към медикаменти, тютюнопушене на основание на чл. 53 от Закона за здравето.

Закон за здравето:
Чл. 53. (1) Министърът на здравеопазването и други компетентни държавни органи съвместно с неправителствените организации създават условия за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества, като:
1. осъществява промотивни и профилактични дейности;
2. осигурява достъп до медицинска помощ и социална защита на засегнатите лица.
(2) Дейностите по ал. 1 се осъществяват чрез национални програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.
(3) (В сила от 01.01.2006 г.) Едно на сто от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.
Средствата във Фонда трябва да бъдат пропорционално разпределени с лимити за превенция, детокс, рехабилитация и ресоциализация на всички зависими и помощ за техните семейства и близки, които са реално засегнати от болестта.

На 08. 02. 2011 г. Конфедерация „Защита на здравето”, Асоциация за превенция и работата със зависимости „Само днес” и ТО „Ново начало – Желяз Турлаков”са внесли в Министерски съвет, Министерство по здравеопазването и Народното събрание

Проекто-предложение
за Основни характеристики на
Национален Фонд за превенция и лечение на зависимостите
(структура, управление, функции и цели)
Във връзка с прилагането на изричната воля на законодателя, описана в чл. 53 на Закона за здравето, искаме създаването на „Фонд за превенция и лечение на зависимостите” и правилник за неговата дейност и организация. Фондът се явява инструмент и естествено продължение на приетите национални програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. Фондът е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към министъра на здравеопазването и осъществява финансирането на следните основни дейности: промотивни и профилактични дейности, създаване на условия за широк достъп до медицинска помощ и социална защита на засегнатите лица. Фондът финансира дейности свързани пряко с реализацията и постигането на заложените от Националните програми цели.
Средствата, постъпващи във Фонда директно от националния бюджет или посредством бюджета на Министерството на здравеопазването, равняващи се на не по-малко от 1% годишно от средствата, постъпили през предходната година в републиканския бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки не следва да се тълкуват като единствени, а като минимално гарантиран бюджет. Внимателен прочит на чл. 53 от Закона за здравето позволява да се констатира както липсата на ограничение във финансирането, така и липсата на забрана на Фонда да извършва дейности по набиране на средства, различни от държавната субсидия, които следва да финансират създаване и подобряване на организационен и административен капацитет на Фонда. Средства от Фонда могат и следва да бъдат отпускани и във връзка с подготовката на проекти от акредитирани консултанти, реализация на одобрените от фонда проекти в полза на профилактика, превенция и лечение на предразположените към зависимост или засегнатите от зависимост към тютюнопушенето, алкохолните напитки и наркотичните вещества.
На основата на това Проекто предложение предлагаме създаване на междуведомствена работна група с активното участие на неправителствените организации за създаване на добре работещ модел на Фонд, с цел минимизирането на корупцията при разпределение на средствата.
След внасянето на базова рамка за проект за Фонд за лечение на всички зависимости, с подкрепата на публични личности, с доказан морал в обществото, с помощта на медиите са надяваме да постигнем правилно разпределение на средставата, определи със Закона за здравето, чл. 53, които вече шеста година не се употребяват по предназначение, а това е закононарушение.