Translate

четвъртък, 28 април 2011 г.

Фармацевтите с национален протест на 27 май пред Министерския съвет

От 9 до 27 май аптеките ще протестират, поетапно в различните градове на страната, срещу приетият от МС, проектозакон за лекарствените продукти в хуманната медицина, на 20 април, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС).
Съгласно изготвеният от тях план, на протестните действия, се дава 10 дневен срок - от 27 април до 8 май т. г., на правителството за провеждане на среща с БФС.
Фармацевтите искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на финансите Симеон Дянков, с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, за да обсъдят състоянието във фармацевтичния сектор и предстоящите промени. При отхвърляне на техните искания, те планират продължаване на ефективните протести.
-Дали ще протестираме не зависи от нас, а от това ще има ли среща и какво ще се реши на нея. Ще направим график, за да няма хаос. Аптеките ще спират работа за по час-два, но във време, в което няма да се нарушават правата на пациентите, заяви магистър фармацевт Мирослав Ненчев, председател на БФС, но не уточни колко общо аптеки биха затворили врати в страната. По думите му обаче подкрепа ще получат от над 90% от фармацевтите в България.
Ръководството на БФС изрази, както категоричното си недоволство от това, че проектозаконът не е обсъден нито с тях, нито с пациентските организации, така и несъгласието си относно промяната в закона за лекарствата, с която се разрешава хора без фармацевтично образование да работят в аптека, с козметика и хранителни добавки. Последните не са за подценяване, тъй като взаимодействат с лекарствата и понякога им пречат дори, а познанието за тях го имат единствено и само магистър-фармацевтите, твърдят представителите на БФС.
Според тях реална е опасността неквалифицираният персонал да продават и лекарства, за да може да се спестява от заплатите за фармацевтите. Те изразиха и друго опасение, че заради тях и либералните разпоредби в закона има риск и над 2/3 от 7000 помощник-фармацевти да останат на улицата.
От фармацевтичния съюз са против премахване ролята на Висшия съвет по фармация, в издаването на разрешения за отваряне на аптеки прехвърляне на функциите му на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), защото така се премахва публичността в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти. Недопустимо е тези разрешения да се издават от ИАЛ, която е контролен орган и няма съответните експерти. Тази дейност би трябвало да се повери на съсловната ни организация, смятат фармацевтите, които отхвърлят и създаването на нова комисия към МЗ, в която е предвидено да участват само представители на НЗОК и на различни министерства. Това премахва прозрачността в определянето на лекарствата, заплащани с публични средства и ние категорично не сме съгласни с тази административна реформа, защото тя ще създаде възможност едни пет човека да контролират всичко, смятат още фармацевтите.
Представителите на различни пациентски организации, участващи в пресконференцията, единодушно обявиха че ще подкрепят протестите и исканията на фармацевтите.
БФС ще протестира срещу липсата на прозрачност в лекарствената политика и постигане на обществен консенсус, в защита на здравето и живота на пациентите от неквалифицирани услуги и отпускане на лекарствени продукти в нерегламентирани обекти и др.
Маг. фарм. Ненчев прогнозира, че както сега се говори активно за лекарските грешки, в бъдеще ще започне да се говори и за фармацевтични грешки като даде пример с грешка при изписването на лекарство за кръвно и на лекарство за висока кръвна захар, които завършват на една и съща сричка.. Той подчерта, че БФС е несъгласен и с реформирането на лекарствоснабдяването в България, което е прието без предварителното обсъждане и без публичност на готвените промени.
-Като изключим синхронизирането с европейските директиви, всички останали чести промени/поправки в закона, правени без широко обществено обсъждане, будят съмнения за бизнес поръчки, обслужващи политически, икономически, корпоративни и др. интереси, но в никакъв случай не защитават интереса на пациентите, твърди Ненчев. В един момент, когато се въвежда Български държавен стандарт за кюфте, за кебапче, за наденица, значи ни интересува какво ядем, а какво пием за здравето, с което по-директно може да ни го увреди, излиза, че не ни интересува. Това е парадокс, посочи той и продължи, че НЗОК изисква от аптеките да поддържат двойна наличност на едни и същи лекарства, като по този начин те са принудени да влагат ненужен финансов ресурс т. е. да „замразяват” оборотни средства. Така например ако пациентът иска да си купи лекарството, което се реимбурсира от НЗОК и е с рецепта, аптеката трябва да му даде от медикамента, закупен от здравната каса, но ако е без рецепта - аптеката ще трябва да му го продаде от другата наличност на същото лекарство, обясни Ненчев. Лекарствата в аптеките не са собственост на здравната каса, допълни той и заяви, че БФС не е съгласен и с това изискване на НЗОК и предлагат държавата да се съобрази с исканията на Обществения съвет в здравеопазването и цените на лекарствените продукти по лекарско предписание да бъдат фиксирани. Не искаме да предизвикваме хаос и с нас да се заиграват политически партии, категоричен бе председателят на фармацевтичния съюз.
Зам. председателят на БФС маг. фарм. Аделина Любенова съобщи, че съществуват нерегламентирани пунктове за продажба на лекарства като за пример даде Симитли и Благоевград.
Тя подчерта, че фармацевтите ще настояват да се засили държавния контрол върху тези рекламни пунктове, както и върху други неоторизирани обекти, в които на територията на цялата страна се отпускат лекарствени продукти. Според нея тази дейност се развива със знанието на държавата. И предупреди, че ще сезират компетентните органи за това, че в рекламни пунктове в малки населени места се продават лекарства без никакви разрешителни лицензи.
Според ръководството на БФС управляващите предприемат реформа в ценообразуването на лекарствата, която ще е с тежка цена за обществото. Те настояват промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да се извършат след съгласуване със съсловните организации.
-Наистина се подлага здравето на пациента на риск, каза председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Той коментира промените в закона като незачитане на обществените интереси и изрази надежда, че институциите ще отговорят адекватно, че парламентът ще спре законопроекта и че ще бъде изработено лекарствена политика и адекватно законодателство, но съвместно с пациентските организации и фармацевтичния съюз.
От Конфедерация защита на здравето обърнаха внимание, че законопроектът на правителството касае и ценообразуването и определиха приетите от МС промени като недоглеждане.
Според Иван Димитров, от Български пациентски форум и секретар на Асоциация на пациенти с бъбречни заболявания, ако проектозаконът бъде приет в този му вид, най-потърпевши и страдащи ще са пациентите.
Проблемите с лекарствата за онкоболните са пряко следствие на една промяна, която бе извършена в края на миналата година, а именно прехвърлянето на търговете за лекарства от МЗ към болничните заведения, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
По думите му в края на месец април голяма част от болничните заведения не са приключили търговете, което практически означава, че те не са подсигурили лекарства за онкоболните пациенти, а през последните две-три седмици са зачестили и сигналите от тях, че не могат да се снабдят с необходимите им онкологични лекарства.
-Пациентите са принудени да просят по фирмите за единични опаковки, за да могат да си вземат лекарството, но за съжаление вече фирмите им отказват и тези пациенти са принудени да си закупуват сами лекарствата за лечение. Ние предупредихме още в началото на година, че това ще се случи, припомни д-р Хасърджиев. За съжаление, сега сме свидетели на един от най-черните сценарий, който ще се задълбочи през следващите седмици. Едно от възможните решения е МЗ да проведе паралелен централизиран търг, който да покрива нуждите в подобни ситуации, когато болниците все още не са си подсигурили медикаментите. Втората възможност е да се ускори процеса на преминаване на всички лекарства за реинбурсиране към НЗОК. За огромно съжаление и двата варианта ще струват допълнително средства на държавата и на данъкоплатеца, допълни той и предупреди, че вземането на решения за лекарствата без одобрението на браншовите и пациентски организации може да се окаже изключително опасно.
От МЗ,със съобщение до медиите, отговориха, че промените са били предварително обсъдени със съсловните и пациентски организации. От здравното министерството твърдят, че промените не са фундаментални, тепърва ще се изготвя цялостна нова лекарствена политика, а фармацевти и пациенти ще имат статут на наблюдатели без право на глас в новата комисия.
От асоциацията на Собствениците на аптеки (АСА) пък заявиха, че не виждат проблем. А отправените провокации и подбудителство към протести от малка част фармацевти не кореспондира с мнението на цялата фармацевтична гилдия.
-Това е все едно да се притесняваме, че в един самолет стюардесата ще седне на мястото на пилота и заради това да забраним стюардесите. Просто е супер нелогично, каза Николай Костов, председател на АСА.

През май ще се проведе извънредна имунизационна кампания против детски паралич в област Търговище


Във всяка една от петте общини кампанията ще се проведе от 10 до 16 часа в продължение на 2-3 дни. В Попово насрочените дати са 13,20 и 27, в община Опака - на 12 и 26, в Антоново - на 10 и 27, а в община Омуртаг - на 11,18 и 25. За община Търгови­ще имунизацията ще се извършва всеки работен ден от 8,30 до 17 ч.

сряда, 27 април 2011 г.

За първи път в България ще бъде отбелязана Международната седмица на заболяванията на щитовидната жлеза, в периода 23 – 29 май.

Световното събитие тази година ще бъде под мотото „Гуши и възли“, като организатори на кампанията у нас са Мерк Сероно и Фондация „Общество и здраве“. Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят своевременно лекарска помощ.
По повод на международната седмица от 26.04.2011 до 14.05.2011 ще се проведе Национална скринингова кампания, в рамките на която ще се извършат безплатни профилактични прегледи в 12 български града.
С помощта на специално оборудван за целта микробус, т.нар. тиромобил, ще се направят безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване на щитовидната жлеза в следните български града: Благоевград (26.04 и 27.04), Сандански (28.04), Дупница (29.04), Перник (30.04 и 04.05), Кюстендил (02.05 и 03.05), Радомир (04.05), Пазарджик (05.05), Хасково (09.05), Харманли (10.05), Кърджали (11.05), Елхово (13.05) и Смолян (14.05).
Резултатите от скрининговата кампания ще бъдат обобщени на специална пресконференция по време на Международната тироидна седмица.
Целта на скрининга е да бъдат прегледани хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група. Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, особено при жените. Има няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима по отношение на щитовидните заболявания и е желателно да се прегледа профилактично. Тези рискови периоди са:
  • по време на пубертета и първата менструация
  • когато е бременна и първите шест месеца след раждането
  • по време на менопаузата
Независимо от пола, човек попада в рискова група и ако:
  • има фамилна обремененост
  • страда от автоимунно заболяване като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит и др.
  • е над 50 години
----------
В последните години честотата на щитовидните заболявания нарасна значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тироидни заболявания, като те се срещат осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.
Щитовидната жлеза е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тироидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др. Тези заболявания са хронични и нелекувани навреме могат да доведат до тежки сърдечно съдови заболявания (аритмии, артериална хипертония, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт), безплодие, спонтанни аборти.
Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог.  Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране и редовната профилактика.
За Групата Мерк
Merck е най-старата фармацевтична и химическа компания в света, основана през 1668 година. Групата Merck с повече от 40,000 служители в 67 страни по света осъществява своята дейност чрез четири фирмени дивизии:
-          Merck Serono: Лекарства по лекарско предписание (ендокринология, кардио-метаболитна грижа, онкология, невродегенеративни заболявания, безплодие)
-          Consumer Health Care: Продукти без рецепта (ОТС) за превантивна медицина и ежедневна грижа при леки оплаквания
-          Merck Millipore: Продукти за изследователска дейност в областта на протеините и клетъчната биология; химикали за лабораторни цели, консумативи и услуги; продукти за химическата и биофармацевтичната индустрии
-          Performance materials: Материали за дисплеи и осветление, пигменти за пластмаси, материали за печатни платки, покрития, продукти за козметичната индустрия

През 2010 г. инвестициите на Merck Serono за научно-изследователска дейност възлизат на € 1,167 милиона – около 20% от общите приходи на дивизията. Компанията разработва 25 проекта в етап на клинично разработване, като се фокусира върху нерешени медицински проблеми. Merck осъществява стопанска дейност под контрола на Merck KGaA, регистрирана на Франкфурктската стокова борса през 1995. Представителството на Merck в България официално e открито в края на 2009г. До тогава продуктите са разпространявани от дистрибуторска компания.

За фондация „Общество и здраве“
Фондация  „Общество и здраве“ е създадена в началото на 2011 г. с мисията да развива и  утвърждава духовните ценности в областта на гражданското общество и да защитава спазването  на човешките права в  здравеопазването. Екипът от професионалисти на фондацията работи за създаването на условия за широк обществен дебат и публично обсъждане на обществените отношения в сферата на здравеопазването и отношенията гражданин/пациент – държава чрез осъществяване на проектни цикли и здравна просвета.

Първанов иска бюджетът на здравната каса да се отдели от държавния


Бюджетът на здравната каса да се отдели от държавния бюджет и тя да се превърне реално в автономен и самостоятелен обществен фонд. За това се обявява президентът Георги Първанов в статия, публикувана на сайта на гражданско движение „Алтернатива за българско възраждане” на тема „Българското здравеопазване - между незавършените реформи и продължаващата криза. Какво да се промени?”. Според държавния глава проблемът на българското здравеопазване е в модела на финансира и в организацията и управлението на системата.В статията президентът Първанов се обявява за това част от ресурса за здравеопазване да се осигурява по линия на доброволните здравни фондове. Автори на статията са ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев и проф. Борислав Китов, който бе част от инициативния комитет, предложил създаването на гражданско сдружение „АБВ”.Според тях финансирането на здравеопазването трябва да достигне до 8% от БВП чрез включване на допълнително доброволно частно здравно осигуряване. Авторите подчертават, че правителството на ГЕРБ е задълбочило рязко кризата в сектора, като е одържавило натрупания резерв - около 1,3 млрд. лева, от задължителни здравни вноски. Тяхната прогноза е, че последствията от това ще се проявят през периода 2011-2013 г., като се увеличи броят на здравно неосигурените граждани. Освен това ще се унищожи регионалното здравеопазване.Според Горчев и Китов трябва да се създадат възможности за общинските болници, които нямат перспективи за развитие, да се преобразуват в медицински центрове за доболнична помощ с гарантиран брой лекари от основни специалности и ограничен брой легла за кратко пролежаване до изясняване на диагнозата.Те се обявяват и за въвеждане на модела на диагностично-свързаните групи като метод на финансиране на болниците и запазване на клиничните пътеки като медицински алгоритми, гарантиращи качеството. Според тях трябва да се обмисли и предложението внесените здравни и пенсионни осигуровки да станат задължително условие при обслужване на гражданите от държавните и общински органи. По отношение на лекарствата авторите искат медицинските специалисти да бъдат задължени да предписват генерични наименования на рецептите – т.е. по-евтините лекарства, което било масова практика в страните от Европейския съюз.Целесъобразно би било въвеждането на икономически бонуси за пациентите при закупуване на по-евтин лекарствен продукт - например, освобождаване от потребителска такса, предлагат още Китов и Горчев.

Дарик-радио

Промените в Наредба 34 на МЗ


Предстои да се обнародват в ДВ.Те предвиждат специализантите държавна поръчка да получават минимум от две до четири минимални работни заплати или до 960 лв. месечно, а тези, които сами плащат обучението си да получават максимум половината сума – 480 лв.

Разходите по обучението на специализантите, които не са държавна поръчка, ще могат да се поемат от лечебните заведения или от други лица. По този начин ще се даде възможност на повече млади хора да учат, а на лечебните заведения да задоволяват нуждите си от лекари, мотивират се от МЗ.

Освен това специализантите ще могат да получават и допълнителни средства от финансирането по здравна каса и другите форми на плащане в лечебните заведения. С  промените се регламентира и правото им да ползват минимум 20 дни платен годишен отпуск. Всички тези права ще залегнат и в договорите, които бъдещите специалисти подписват с лечебните заведения.
С промените се усъвършенства и метода за определяне на местата за прием. Занапред те ще зависят в по-голяма степен не само от възможностите за обучение на лечебните заведения, а и от потребностите от специалисти в страната. За тази цел ежегодно Регионалните здравни инспекции в сътрудничество с БЛС ще проучват нуждата от кадри в страната и ще подават информацията до МЗ.
В наредбата се въвежда и контрол над обучението на специализантите. За тази цел учебните бази ще трябва да изготвят вътрешна система за оценяване и поддържане на качеството си. Също така ще трябва да се грижат за квалификацията на преподавателите си.

В столицата университетските болници ще бъдат редуцирани


Броят, на университетските болници в София, от 18 да бъде намален до 7, предвижда проект на ректора на Медицинския университет (МУ) проф. Ваньо Митев, който до дни ще бъде внесен в Министерството на образованието.
Само в карето на Александровска болница те са осем, като всяка една от тях е с отделна администрация и много дублиращи се звена, което води до разхищаване на държавни пари, мотивира се той.
По думите на проф. Митев в отделните лечебни заведения, под шапката на МУ, се дублират и много диагностични дейности, извършвани със скъпа апаратура, разпределена неравномерно в отделните сгради. В едни от тях техниката прегрява от работа, а в други стои недостатъчно използвана. Така изразходваните пари за покупката й на практика носят повече загуба, отколкото печалба. Ако обаче университетските болници бъдат окрупнени,като се запази дейността им, апаратурата ще се използва от пациентите на всички лечебни заведения, които са в непосредствена близост, а специалистите ще могат да консултират болните и от другите клиники, а не само в своята, поясни той. 
Проектът предвижда още принципал на всяка университетска болница да бъде ректорът. Управителните съвети ще бъдат запазени като структура, но всяка една от тях ще има и изпълнителен директор, който ще бъде назначаван от ректора на МУ, а не от министъра на здравеопазването.
Окрупняването на университетските болници ще ни развърже ръцете за създаването на клъстър, чрез който ще можем да кандидатстваме по-свободно по европейски проекти и да ги печелим, изтъкна още едно от предимствата на проекта си проф. Митев.