Translate

понеделник, 9 май 2011 г.

СТОМАНА В ОКОТО

Стомана, имплантирана в окото, спря развитието на глаукомата при 79-годишен бургазлия. Операцията бе направена в Очното отделение на Бургаската болница и е първата такава операция за МБАЛ-Бургас.
Става дума за микроскопичен имплант – Ex-PRESS Glaucoma Filtration Device на Alcon Laboratories Inc. Той представлява стоманена тръбичка  с дължина 2,64  милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане. Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома – то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, тъй като зрителният нерв не може да бъде възстановен.
Ако глаукомата не се лекува, загубата на зрение е постоянна и прогресивна. Страшното при тази болест е, че пациентите нямат симптоми, практически ослепяват изведнъж. Затова след 45-годишна възраст се препоръчват периодични прегледи и измерване на вътреочното налягане.
Намаляването на очното налягане единственото средство за управление на заболяването. Това става по два начина – или чрез прилагане на специални капки, а ако те не помогнат – чрез лазерна обработка или операция.
Ex-PRESS Glaucoma Filtration Device играе ролята на дренажна система, която намалява вътреочното налягане. Той се прилага в случаите, че другите терапии са неуспешни, пациентите имат алергия към медикаментите, или по преценка на лекуващия лекар.
“Досега сме поставяли импланти във вид на клапи, които са доста големи. Операцията при тях е по-тежка, по продължителна, възстановяването на пациента е трудно. Този микроскопичен имплант на практика е вечен”, разказа д-р Румен Мутавчиев, началник на Очно отделение – Бургас. Той извършил операцията с помощта на микроскоп и специална техника, която позволява вкарването на стоманената тръбичка в окото на пациента с минимални травми.
79-годишният пациент с инициали Я.Г. е от Бургас, бивш инженер, сега пенсионер. Той вече е изписан от болницата и се чувства добре. “Единственият минус на имплантите е, че не се поемат от здравната каса. Но един пациент с открита глаукома трябва да си купува капки до края на живота си. Това излиза доста повече от еднократния разход, това бе мотивът и на моя пациент да се реши на тази операция. Капките изискват и ангажимент – слагат се в определено време, не бива да се забравя, което за ангажираните хора е доста трудно”, обясни д-р Мутавчиев.
Предразположени към развитие на глаукома са хората, които страдат от прекалено ниско кръвно налягане, късогледство, диабет, понижаване на кръвоснабдяването. Вероятността от увреждане е 8 пъти по-голяма, ако в семейството има кръвен родственик, болен от глаукома. Глаукомата може да се появи на всяка възраст, но е по-разпространена след 45 години. Зрителната острота се запазва за дълго време, докато уврежданията на зрителния нерв прогресират. Зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като загине 40% от оптичния нерв – тогава заболяването е в напреднал стадий. Периодичните прегледи при специалист и ранното откриване на заболяването могат да спасят зрението.

Безплатни прегледи на деца с нощно напикаване организира МБАЛ „Токуда Болница София” на 12 Май


От 08.00 до 16.00 часа в Клиниката по Педиатрия. За записване е разкрит телефон 02/403 4000. Освен предварителната регистрация от родителите няма да се изискват направления и други документи.

Целта на безплатните консултации е да се установи навреме един от често срещаните проблеми в детската възраст – нощното напикаване.
„Състоянието е силно травматизиращо за децата, което определя важността на навременна диагностика от специалист педиатър-нефролог”, категорична е доц. д-р Маруся Лилова, д.м. – Началник на Клиниката по Педиатрия в японската болница.
За отклонение може да се смята изпускането на детето след навършване на 5-годишна възраст. Обикновено предразположени към този проблем са фамилно обременените деца, а именно - в семейството да има поне още един представител с подобен проблем.
В рамките на консултациите ще бъде извършван цялостен клиничен преглед въз основа от което ще се определи необходимостта от провеждане на лечение. 
------
Нощното напикаване очевидно е сериозен проблем за много деца и техните родители. Често това поражда чувството за срам, кара детето да се крие и може да е причина за сериозна психологическа травма. Днес с квалифицираната помощ на педиатър всичко това може да бъде избегнато. Трябва да знаем в случая, че детето е напълно здраво. Само някои физиологични механизми са недоразвити, което ще стане на по-късен етап от живота му. За дете, което „мокри“ своето легло, за разлика от своите връстници и дори по-малки братя или сестри, това е сериозен психологически проблем. Често се смята, че основната причина за първичното нощно напикаване може да е ревност, при раждането на по-малък брат или сестра, проблеми в семейството или други стресови фактори. Сега ние знаем, че детето ви е в емоционален стрес вследствие на нощното напикаване, а не обратното. Подходът при решаване на проблема е лесен, така че родители, възможно най-скоро след навършване на петата година, се обърнете към педиатър. Важно е да се проведе навременно лечение. Така детето няма да бъде обременено, ако отиде на летен лагер със своите съученици или пък когато остане да нощува у приятел. За нормалното психологическо развитие на вашето дете е важно да се заемете с проблема, а не да чакате за неговото спонтанно отминаване до 10 или 12 годишна възраст.