Translate

събота, 28 май 2011 г.

Омега-3 - полезни за нежния пол, но опасни за мъжете


Причината-открита е връзка между приема на Омега-3 и рак на простатата.
Откритието е направено при изследване на учени от Центъра за изследване на рака "Фред Хънчинсън" в Сиатъл, САЩ.
Учените изследвали 19 хил. мъже на възраст над 55 години, които са участвали в тестване на противораковите свойства на препарата финастерид, продължило седем години.
Мъжете вземали и мастни киселини, за да се проследи връзката между двата фактора.
Анализът показал, че тези, в чиято кръв са регистрирани най-високи равнища на мастни киселини от типа Омега-3, са застрашени два пъти и половина повече от агресивна форма на рак на простатата.
Предизвиква учудване факта че мъжете, чиято кръв съдържала високи нива на нездравословни трансмазнини, свързани с редица възпалителни процеси, боледували с 50% по-малко от рак.

Мозъчни увреждания може да причини депресията


Това са установили лекари от Тайван предаде ДПА. Целта на специалистите от Будистката болница е била да проверят дали депресията е психологически проблем или физическо заболяване. Те са анализирали 20 изследвания от различни страни и са стигнали до извода, че депресираните хора не само се чувстват тъжни, но и страдат от мозъчно заболяване.
Анализът на изображения, направени с ядрено-магнитен резонанс е показал, че сивото вещество на предния цингуларен кортекс, който контролира емоциите и социалното познание, е увредено. Специалистите след това са изследвали 15 души, които страдали от депресия, но никога не са приемали медикаменти.
На изследваните лица били давани антидепресанти в продължение на шест седмици. В резултат на приложеното лечение сивото вещество на предния цингуларен кортекс се увеличило.
"Изследването показва, че антидепресантите помагат не само срещу депресията, но намаляват или лекуват уврежданията на сивото вещество на предния цингуларен кортекс. Поради тази причина е важно пациентите да приемат медикаменти, защото ако състоянието им се влоши, мозъчните функции ще бъдат засегнати трайно и може да се стигне до свиване на мозъчни структури", казва ръководителят на екипа д-р Лай Чиенхан. Специалистът обаче отбелязва, че на депресията не може да се гледа като на чисто физическо заболяване.
"Състоянието се причинява от много фактори - наследственост, личен характер, травматични събития. Приемът на лекарства е едната част от лечението. Другата, която също не трябва да се пренебрегва, са съветите от специалисти", допълва той.

Лекарствата действат различно според сезоните

Учени от интститута "Каролинска" в Стокхолм са установили, че действието на лекарствата се променя според сезоните и лекарите трябва да вземат това обстоятелство предвид, когато ни изписват рецепти, пише в. "Кориере дела сера".
Така че нищо чудно в бъдеще нашите джипита да ни препоръчват една дозировка през лятото и съвсем друга през зимата. Причината? Слънчевото въздействие, което е силно променливо при дългите зими в скандинавските страни, влияе на метаболизирането на фармакологичните вещества в човешкия организъм.
Шведските учени са изследвали 70 000 кръвни проби, взети от 6000 пациенти в продългжение на една година, след като са претърпели трансплантация на органи. Те са взимали лекарства, които потискат естествената реакция на отхвърлянето на присадките от организма. Изследователите са установили, че в зависимост от сезона, същите медикаменти действат по различен начин.
През лятото и през дългите слънчеви дни лекарствата се усвояват по-лошо от организма . Причината е ензимът P450 3A4, който забавя действието им и ги разгражда. А той се стимулира от витамина D, който на свой ред се произвежда в по-големи количества под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Не, на закуската- да, на натрупването на излишни килограми

Липсата на закуска нарушава обмяната на веществата  и патологично повишава инсулинът, произведен от задстомашната жлеза. В резултат на което се получава т.нар. метаболитен синдром, който на практика е виновен не само за затлъстяването , но и за ранното остаряване на организма ни.
Когато не закусваме сутрин, се увеличават  солната киселина и пепсинът в стомашната лигавица, а това е благоприятна почва за обостряне на язва на стомаха или дванадесетопръстника, на хроничен гастрит или за появата на остър гастрит или гастродуоденит. Затова, независимо дали имаме апетит или не, когато се събудим сутрин, трябва да хапнем нещо макар и леко, защото закуската намалява риска и отсърдечно-съдови заболявания и диабет. . 
Не бива да забравяме, че балансираното хранене е в основата на добрата фигура.

С други думи казано на трапезата ни ежедневно трябва  да присъстват и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати, и витамини, соли и други полезни вещества. Всеки ден нашият организъм се нуждае от  млечни продукти, зеленчуци, плодове, риба, хляб, бисквити, ядки, месо и т.н.. 
От изключително значение е какви храни ще изберем за първото си хранене за деня.Около 25% от дневния прием на енергия трябва да се доставя от закуската. Едни от най-полезните продукти са  от пълнозърнести култури.Това, което ги прави изключително ценни, е богатото съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти.  Фибрите  ни зареждат за през деня с ценни хранителни съставки, предпазващи от редица заболявания. Фибрите, въпреки че не доставят калории, са неразривна част от здравословното хранене. Те са превенцията на рака на дебелото черво.
Повече от половината от калориите, които човек приема дневно, трябва да се набавят от въглехидрати - от 55 до 60% - като е препоръчително те да бъдат предимно от пълнозърнести култури. Така всички ценни съставки на зърното като зародишите и обвивките се запазват. В пълнозърнестото брашно се съдържат много фибри, витамини от групата В и много минерални соли. Пълнозърнестите продукти са с нисък гликемичен индекс, което е от изключително голямо значение за предпазване от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, ранна атеросклероза и ранно остаряване.

Оралният секс води до рак на гърлото при хората под 50-годишна възраст


Туморите се предизвикват от куп вируси, които човек поглъща, доказаха американски учени от Медицинския университет в Охайо.
Човешките папилома вируси, разпространявани по време на безразборен и безотговорен секс, са виновни за тревожното нарастване на пациентите с рак на гърлото през последните десетилетия. Лекарите призоваха и момчетата да бъдат ваксинирани срещу HPV,причинител на около 70% от случаите на цервикален рак, подобно на момичетата в тийнейджърска възраст. 
HPV е  вирус, който може да предизвика брадавици, рак на ануса при хомосексуалистите или рак на устата и гърлото при  упражняващите орална любов. Доскоро се смяташе, че ракът на гърлото засяга предимно възрастните мъже, които пушат много и злоупотребяват с алкохола. Но все по-често той се появява и при младите хора.
Проф. Майпа Гилсон от университета в Охайо е категорична, че HPV е по-опасен от тютюна.
"Ние все още нямаме строго научни доказателства, че ваксината осигурява защита от орални инфекции, но знаем със сигурност, че тя не вреди. Затова препоръчваме да бъде използвана и срещу тях”, обяснява проф. Гилсон. Във Великобритания случаите на рак на гърлото са се увеличили рязко, докато в САЩ те са се удвоили през последните 20 години.

Аспиринът не пази от инфаркт


Проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония:
-В България са регистрирани  около 1,2 млн. хипертоници. Поне още 600 000 души не предполагат, че имат високо кръвно, и не се лекуват. Само 1 от четирима пък се лекува адекватно и постига прицелните стойности - 140/90. Останалите контролират кръвното си с променлив успех. Мнозина смятат, че могат да ползват аспирин като вторична профилактика срещу сърдечно-съдов инцидент, но това е груба грешка. Вярно е, че аспиринът предпазва от тромби, но в случая по-удачно е да се взимат статини, които не само предпазват съдовете, но подобряват и тяхната функция. Много мъже отказват да взимат антихипертензивни медикаменти, за да не загубят потентността си. Такава опасност няма, защото тези препарати стимулират продукцията на азотен окис, който има съдоразширяващо действие.  - Наричат хипертонията е убиец номер 1. Защо? - Да, в класацията на Световната здравна организация за факторите, водещи до преждевременна смърт, на първо място е хипертонията, следвана от тютюнопушенето и лошия холестерол. Опасното при високото кръвно е, че уврежда съдовете, а често няма никакви симптоми, че съществува здравен риск. Затова наричат хипертонията "тихият убиец".