Translate

петък, 24 юни 2011 г.

Децата вече влизат в пубертета, преди да навършат 8 години


Децата вече влизат в пубертета, преди да навършат 8 години. Причината за това са химикалите в храните, алармира доц. Милко Сираков, началник на Трета гинекологична клиника в Университетска болница "Майчин дом" в София.
По думите му гърдите на момичетата тенденциозно вече започват да се развиват преди 8-годишна възраст, което показва, че хормоните не действат правилно. При момчетата пък има преждевременен растеж на половия орган, което се появява по-рано от нормалното.
Химикалите в храните могат да отключат пубертета дори при хлапета в забавачки, стана ясно от думите му.
Агенция "Дартс нюз"

Доматът е по- полезен, но сготвен


Така твърдят специалистите. Най-полезната негова съставка е веществото ликопен, на което дължи червеният си цвят.
 Ликопенът, доказано е, че спира растежа на туморните клетки, е мощен антиоксидант-сто пъти по-силен от витамин Е.. Но ликопенът се усвоява най-добре след термична обработка в комбинация с мазнина. Доматите трябва внимателно да се избират - с наситен цвят, червен, розов или жълтооранжев според сорта. Зрелият на клонката домат се познава по аромата - наситен и тревист. Най-удачният метод за дълго съхранение е консервирането и сушенето.

Който пропуска закуската, е изложен на двойно по-голям риск от кариес

Това твърдят учени. Навярно е така, защото на закуска се консумират храни, богати на калций, фосфор и флу­ор, важни за здравината на зъбите - мляко, сирене, масло, извара, кашкавал.

Погрешно е да не се закусва, защото е доказано, че пропусналият закуската човек огладнява зверски и през деня похапва много повече.

Лято е!


Морските дарове - те са най-бързо развалящата се храна, а и алергизираща, която може да ви развали отпуската с повръщане, разстройство и обриви, особено при малкото дете. Ако то има и други признаци на алергия, като сенна хрема, астма, атопичен дерматит, хранителна алергия, по-добре не рискувайте дори да опитва.
Особено опасни, са и различните видове миди,които се сервират почти сурови и съдържат много бактерии. Суровата риба също не е безобидна за малките така, че избягвайте да им давате суши . 
Яйцата през лятото, са най-честият източник на салмонелоза, могат да се превърнат в истинска бактериална бомба. Също и застройки, крем-карамел, кремове с яйца, палачинки, майонеза.   Бърканите яйца пък изобщо не са за тях, тъй като термичната обработка е недостатъчна за унищожаване на бактериите. 
Безвредни единствено са варените яйца, но твърдо сварени, не рохките.Домашните яйца също не са безопасни, тъй като 2% от тях са заразени със салмонела. 
Плодовете и зеленчуците са най-добрата храна през лятото. Но и с тях трябва да се внимава, защото по тях може да са полепнали яйцата на кучешката тения (особено нискорастящите и зелените подправки), както и други бактерии при неправилно отглеждане и съхранение. Затова мийте обилно плодовете и зеленчуците! Това важи особено за се­ло, когато децата по цял ден са на двора и си късат плодове направо от гра­дината, и то с мръсни ръ­це.Когато купувате диня на резен, по-добре махнете тънък слой от повърхността, не се знае каква е хигиената на този, който я е рязал.

На децата се дава мляко с масленост близка до тази на кърмата - 2-3%. Айрянът е добро средство при жажда, предпочитайте го пред безалкохолните. Не се хвърляйте по рекламни трикове като "плодово мляко". Това означава мляко с есенция с миризма на ягода например, боя и доста захар. Ако искате за децата истинско плодово мляко, сложете в киселото мляко нарязан или пасиран плод и подсладете с мед. Така детето получава както витамини и калций, така и полезните млечнокисели бактерии, които отговарят за нормалната чревна флора. Рекламираните млека с хрупкави бонбони, шоколадови пръчици и други не са здравословната храна, за която я мислят родителите.
Месото също лесно се разваля в жегите. Избягвайте малотрайни колбаси и кренвирши, особено ако лепнат. Ако може да се мине без колбаси, още по-добре.
Храната на улицата, първа стъпка към затлъстяването, е нещото, което трябва да забравите през лятото, ако искате децата да са здрави. Бъдете сигурни, че хотдог, дюнери, кебапчета, сандвичи, сладкиши, палачинки, наливни сокове, закуски са с променен състав само минути след излагане на жегата. Не забравяйте, че хигиената в "капанчетата" е много съмнителна. А и мухите също разнасят болестите.
Сладоледът също може да крие опасности. Особено ако е размразяван пъти или се пипа с мръсни ръце.

Храната лекува и разболява


В живота има няколко основни неща, заради които ние съществуваме. Спорно е кое е на първо място - водата, въздухът, храната, различните енергии. В древността, както и в момента на Изток, храненето е издигнато в култ. Не може да има добро здраве без правилно хранене, както и не може да има правилно хранене без правилно усвояване на храната. При определени заболявания една от първите задачи на Ламата е да възстанови нормалното функциониране на храносмилателните органи. Много е важно да се знае, че при започването на атаката спрямо всяка болест основното е да се възстанови правилното хранене. Първата стъпка е лекуването на стомаха. Неправилното приемане на храната и лошото храносмилане са причина да обеднее и да отслабне хранителната енергия, пренасяна чрез кръвта, а оттам и жизнеността на клетките в организма. Най-вече мозъчните клетки страдат заедно с останалите и стават неспособни да изпращат импулси към тялото. Добрият начин да извлече всичката хранителна енергия от приетата храна е правилното й сдъвкване. Наблъсканата в стомаха храна е разхищение на нейната сила. В медицината са наблюдавани много болни, които са се възстановили в кратко време благодарение на промяната на начина на сдъвкване. Храната трябва да се обработва, докато се превърне в мека каша, добре напоена със слюнка. За да протече процесът на сдъвкване правилно, е необходим още един фактор - здравите зъби. За съжаление в България процентът на хората, болни от т.нар. коренови инфекции на зъбите, е огромен. Тези процеси не само пречат за правилното усвояване на храната, но и са основно огнище на различни микроорганизми. Голяма част от тях са силно патогенни. Ние си носим инфекциите в нашите зъби, които рано или късно избухват и причиняват тежки заболявания - инфаркт, инсулт, множествена склероза, тежки възпалителни процеси на ставите, частично ослепяване и оглушаване, затъпяване - деменция, тежки психиатрични отклонения, както и сепсис. Но търсим причината в някоя краставица. Ако се направи микробиологичен скрининг на случайни 100 човека, то ние ще се наредим на първо място като "хазяи" на какви ли не мутирали и силно патогенни микроорганизми.
Както посочих по-горе, винаги всяка терапия трябва да започва с основно оздравяване на стомаха. Полезно е по време на лечението, както и при завършването му, отново да се обърне внимание на неговото състояние.
Тялото се нуждае от определено количество вода, за да може правилно да функционира. Минималното количество за възрастен за денонощие е около 3 литра. В противен случай ендокринните жлези не са в състояние да произвеждат необходимите хормони и сокове за храносмилането, отделителните органи не могат правилно да осъществят изхвърлянето на отпадните вещества. Бъбреците, черният дроб и червата, както и останалите вътрешни органи най-често заболяват от недостиг на течности в тялото. Основното количество се доставя с водата, която пием, останалото - със зеленчуци, плодове, супи и чайове. От значение е и миенето на ръцете преди хранене, както и поддържането на добра хигиена в устната кухина. По време на лечение абсолютно задължително е да се спазват някои диетични прийоми. Моят учител винаги ме е учил, че когато човек се лекува, той не трябва да приема алкохол, различни подправки и тютюн.
Д-р Петър КЪТЕВ
В-к "Стандарт"