Translate

четвъртък, 30 юни 2011 г.

Лаптоп на коленете води до безплодие при мъжете


Един мъж не би трябвало да прекалява с алкохола, да не прекалява с тютюнопушенето,  да не кара много колело и мотор, защото това травмира тестисите и при млади мъже може да доведе до безплодие.
Последната информация от едно проучване на Американската асоциация по урология е , че когато мъжете работят с лаптоп на коленете съществува вероятността те да получат безплодие, а това е повсеместно явление - да се работи на колене, както на летището, така и в парка, навсякъде.

С една година ще бъде намалено следването в университетите


Бакалавърска степен ще се взема за 3 вместо за 4 години, магистърска - за 4 вместо за 5. Промяната ще бъде записана в новия Закон за висше образование. "Изчаквам позицията на ЕС, където тече голям дебат за времето на обучение. Тогава ще решим окончателно. Но отсега е ясно, че няма да се изчислява обучението по брой часове, а по брой кредити", заяви в интервю за в-к "Труд" образователният министър Сергей Игнатов.

Промените в наредба 40 – поредният експеримент на МЗ с хората в България


Публикуваните вчера промени в Наредба 40 не само не решават съществуващия проблем с обслужването на пациентите извън работното време на ОПЛ, но и в много случаи създават нови проблеми. След въвеждането на императивното изискване на МЗ за обслужване на болните в дежурни кабинети, в много райони в страната бяха създадени такива в административните центрове на общините. За изтеклите 6 месеца пациентите свикнаха да търсят помощ в тези кабинети.

С новите промени в Наредба 40 отново императивно се поставя граница от 20 км за отстояние до дежурния кабинет. По този начин много населени места се лишават от достъп до вече организираните и функциониращи кабинети. С това изискване се променя не само редът на обслужване на пациентите от тези населени места, но и функционирането на вече съществуващите кабинети, които ще изгубят част от финансирането си. Не става ясно как и по какви източници ще се изчислява разстоянието между населените места. Създава се изкуствено разделение между населените места и начина на организирането на медицинска помощ за хората в тях.

На ОПЛ в населените места над 20 км от дежурните кабинети се налагат императивно 2 варианта на организация на неотложната помощ – дежурства всяка нощ и в почивните дни или самостоятелно 24-часово разположение с телефонна консултация и преглед по преценка. Тъй като в тези населени места кадровият ресурс и финансирането не е достатъчно, за да бъде формиран кабинет с дежурен лекар, на практика единственият вариант за медицинска помощ в тези населени места е консултацията по телефона.

Отново липсва ясна дефиниция на пакета медицински услуги, които ще се извършват в дежурните кабинети, както и взаимодействието със структурите на ЦСМП при необходимост.

НСОПЛБ сигнализира за тези проблеми МЗ, БЛС и ПКЗ още в началото на юни. Становището на работещите лекари отново не беше взето под внимание, както и през декември 2010 г. В резултат на поредицата необмислени наредби на МЗ хаосът в здравеопазването нараства, здравето на хората е изложено на риск, а системата на здравеопазване се превръща в „опитно поле” за псевдореформи.

Ние, общопрактикуващите лекари, настояваме да се прекратят експериментите с живота и здравето на хората в България.

НСОПЛБ

вторник, 28 юни 2011 г.

Енергийните напитки влияят зле на психиката


Бъдете предпазливи с пиенето на енергийни напитки, защото те съдържа голям брой вещества, които влияят отрицателно на психиката.
Водещият изследовател в областта, Брайън Милър обяснява, че редовното им пиене може да ви причини чувство на постоянна умора и сънливост. Страничните ефекти от консумацията им включват още нервност, раздразнителност, безсъние. Високо кръвно налягане, аритмия и стомашно разстройство също са възможни последици. Някои експерти твърдят, че мозъкът напълно отказва да работи, ако консумирате енергийни напитки след бурна нощ и махмурлук на другата сутрин. Това нанася непоправими вреди на организма като цяло, а пиенето на напитките на празен стомах предизвиква умора и оказва лошо въздействие върху сърдечната система и психиката. Този вид напитки водят още и до сгъстяване на кръвта, вследствие на което може да се стигне до сериозни проблеми със сърцето. Те са  пагубни и за външни вид. Учени са доказали, че редовната им консумация видимо намалява здравината на ноктите и блясъка на косите.
Честата употреба на енергийни напитки води до учестено дишане и до зависимости. Причина за това е съдържанието на кофеин, който е повече от силна чаша кафе. Специалистите се опасяват, че хората не взимат под внимание това, и че могат да се предозират с кофеин и да вредят на здравето си.
Няколко малки изследвания върху физически активни млади хора показали, че напитките могат да увеличат кръвното налягане и сърдечния ритъм.
Норвегия, Дания и Франция забраниха напитката с бик на емблемата, след като ново изследване показа, че плъховете, взимащи това вещество, показват странно поведение, включително тревожност и склонност към самонараняване.
В зависимост от начина, по който кофеинът и някои други съставки засягат тялото, има риск енергийните напитки сериозно да дехидратират консуматорите. Хората, които не са спортисти, не трябва да пият повече от една енергийна напитка дневно, никога да не я смесват с алкохол и да пият много вода след като тренират.
Хората с високо кръвно налягане не трябва да ги пият, а хората със здравословни проблеми трябва да се консултират с личния си лекар, преди да пият такива напитки, допълват учените.

През лятото жените с шапки с козирка и открити чехли - увеличават риска от рак на кожата



Това се дължи на факта, че тези летни аксесоари и обувки остават открити определени области на тялото като ушите и краката, които са най-уязвими към заболяването. Рискът от рак на кожата нараства още повече, тъй като жените забравят да нанасят слънцезащитен лосион точно върху тези части. За да избегнете неприятните последици от жаркото слънце през лятото, лекарите препоръчват да обръщате повече внимание на най-чувствителните зони като ушите и краката. 
Ето защо представителките на нежния пол е по-добре да носят маратонки и шапки с по-широка периферия, които да предпазват краката и главата от слънчевите лъчи. 
БГНЕС

Стресът унищожава добрите бактерии в стомаха

Неправилното хранене, стареенето и антибиотиците също. Така се създават проблемите с храносмилането и подут корем.
Айранът е особено важна напитка за организма през лятото, когато чревните инфекции и отравянето са много чести и когато заради големите горещини може да загубите апетит. 
Според учените от ирландския университет „Корк" най-много добри бактерии се намират в айрана, обогатен с пробиотици, които помагат в контролирането на теглото .
------
Айран със сол се препоръчна на хипертониците и хората със сърдечно-съдови заболявания. Цитронадата също е препоръчителна за тях. Към лимоновия сок може да прибавите малко захар, ако не страдате от диабет. Солта е важна добавка, тъй като при изпотяване организмът губи соли и трябва да ги възстанови. Излишно е да споменаваме, че бутилката вода също е задължителна в багажа в жегите.
През летните месеци забравете за алкохола. Спиртните напитки са абсолютно противопоказни. Алкохолът повишава кръвното налягане. А то може да предизвика инфаркт в горещините.
Ако все пак не можете да устоите, пийнете една малка бира или мента с мляко и много лед. Консумирайте умерено.

Солта не увеличава риска от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания

Това показва ново изследване, цитирано от агенция Ройтерс, опровергаващо досегашните проучвания, според които големите количества натриев хлорид са вредни за здравето и учените съветваха да ограничаваме консумацията му.
Новото изследване  обхваща 3700 здрави европейци,  разделени според приема на сол, в три групи - с високо, ниско и средно количество.
Състоянието им е следено в продължение на 8 г., през което време изследователите определят при колко от тях са диагностицирани сърдечносъдови заболявания. Експериментът установил, че вероятността от такива болести е еднаква за участниците и от трите групи. Нещо повече дори е констатирано, че при хората, консумирали най-малко сол, смъртните случаи от сърдечни заболявания са най-много -4%, а при употребяващите най-много сол - най-малко под 1%.

Протеин е виновен за стареенето ни

Протеин, свързан с рядкото генетично заболяване прогерия, играе роля и в нормалния процес на стареене, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване от Националния здравен институт в САЩ.
Прогерията е рядко генетично заболяване. Болните от него деца стареят седем пъти по-бързо от обичайното и често умират на около 13-годишна възраст. В предишно свое проучване специалистите са установили, че заболяването се причинява от мутации в ген, известен като LMNA, който произвежда токсичния протеин прогерин в големи количества
Данните от настоящето изследване показват, че стареенето е активен биологичен механизъм, а не е просто пасивен процес, свързан с износването на клетките.
Учените от години се стремят към по-доброто разбиране на ключовите биологични процеси, предизвикващи стареенето като целта им е да бъдат създадени нови лекарства, които да забавят или да предотвратят свързани с възрастта болести като рак, сърдечносъдови заболявания и Алцхаймер.
По-голямата част от изследванията са насочени към теломерите - крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и дейтват като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира т. е. започва производство на прогерин. Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене, а протеинът сигнализира на тялото, че клетките са в края на своя живот.
Учените се надяват, че започналото изследване на деца с прогерия ще покаже дали производството на излишни количества от протеина прогерин може да бъде блокирано. 
------
При генетичен анализ учени откриха хиляда и петстотин гена, виновни за стареенето на кожата.
Няколко са ключовите механизми, водещи до стареене на кожата. Един от тях е способността на клетките да задържат вода. Загубата на влага предизвиква появата на бръчките. За този процес отговарят 700 гена. Ако тези гени се поддържат да функционират активно, то няма да се появяват бръчки по лицето на човека, твърдят учените.

Фрешът от грейпфрут има нисък гликемичен индекс

Сокът от портокал и мандарина също, което означава, че не водят до рязко увеличаване на кръвната захар, а охладения лимонов сок без захар е № 1 за диабетиците особено  в жегите

Диабетиците трябва да се ограничават от зрелите костилкови плодове като череши, кайсии и др. 
Те е добре да наблягат на всички бобови растения и граха, зърнените храни, киселото мляко, ръжен хляб. Нишестето и скорбялата са сложни въглехидрати, които по-бавно покачват кръвната захар.
Грепрутът помага и да се регулира апетитът, както и допринася за нормализиране нивото на глюкозата в кръвта.
Причината за това е веществото нарингин, което се съдържа в този плод.
Нарингинът подобрява храносмилането, активизира работата на черния дроб и стимулира изгарянето на мазнините. Затова при редовна консумация на грейпфрут, излишните килограми изчезват по естествен начин..
-------
При едновременна консумация на грейпфрути или сок от тях с някои лекарства могат да настъпят ефекти, подобни на тези, които са характерни за предозиране на лекарството. Явлението е известно като грейпфрут-ефект и представлява блокиране на ключов ензим, който участва в метаболизирането на някои лекарства. Веществата от плодовете, които превръщат нормалните дози лекарства в токсични свръхдози, се наричат фуранокумарини.
Учените търсят с какво могат да „обезвредят” фуранокумарините.
От различните химични и биохимични методи, които са изпитани, изследователите залагат най-много надежди на ефекта, постигнат от гъбата смръчкула (Morchella esculenta).
И в прясно и в изсушено състояние тази гъба намалява инхбиращия ензимите ефект на фуранокумарините с 60 %.

Климатиците сеят зараза

Те се замърсяват и заедно с прохладата разнасят множество коварни бактерии и гъбички.
А човешкият организъм, подложен на рязката промяна на температурата, отключва множество от типичните за сезона инфекции на дихателните пътища.
Така климатиците се превръщат в неизчерпаем източник на различни болести от алергичен или инфекциозен произход -настинка, фарингит, бронхит, а дори и пневмонии. Последните са предизвиквани от причинители като хламидии, микоплазми, легионели, намиращи добри условия за развитие при употребата на климатици. Те се задържат във филтрите и при пускане на климатика се разпространяват във въздуха на помещението. Ако срещнат организъм с намалени защитни сили, причиняват т. нар. атипична пневмония, която започва обикновено със системни симптоми - главоболие, зачервено гърло, отпадналост, субфебрилна температура, а по-късно и суха кашлица.
Във филтрите се задържат и различни алергени, които при експлоатация на уреда могат да предизвикат освен кашлица още, сълзене на очите и кихане като проява на алергична реакция.
Настинките, хванати от климатика, протичат обикновено без вдигане на висока температура, а с кихане, хрема и запушен нос.
Основните замърсители на въздуха в затворените помещения са бактерията Legionella pneumophila, виновна за смъртоносна разновидност на пневмонията, и гъбичките Aspergillus niger и Aspergillus fumigatos, които предизвикват алергични дихателни болести като ринит и астма. При слаба имунна система гъбичките могат да причинят развиването на пневмония, която да доведе до сепсис - общо микробно заразяване на организма.
Специалистите предупреждават и за съществуването на „климатична треска" чиито симптоми включват висока температура, втрисане, общо неразположение и главоболие.
Преохлаждането може да доведе и до болки в опорно-двигателния апарат. При по-продължително излагане на действието на студената струя от климатика може да се получи силна болка и схващане на съответната част от тялото.
Да не забравяме и това, че продължителната работа на климатикът води до изсушаване на въздухът в помещението, което от своя страна води и до изсушаване на кожата на лицето и косата. Затова не е препоръчително да се стои дълго време в помещение с климатик.
Освен това климатиците намаляват количеството на отрицателните йони (“аеройони”) в помещенията, които имат позитивно действие върху човешкия организъм и затова е добре допълнително в помещенията да се поставят и йонизатори.