Translate

петък, 16 септември 2011 г.

УБ „Лозенец“ изпрати Памела на училище

Екип на болница „Лозенец“ пристигна в Кула и отпразнува днес първия учебен ден на Памела – детето с първата чернодробна трансплантация у нас.
През 2004 г. в УБ „Лозенец“ екипът на доц. д-р Спасов направи първата в България трансплантация на черен дроб. Животоспасяващата операция се извърши на 7-месечното бебе Памела. Трансплантацията беше с участието на проф. Масимо Малаго от Германия, а донор на детето стана бащата.
Днес 7-годишното момиченце е вече първокласничка. В родния й град Кула екипът, извършил трансплантацията, изпрати Памела до училищния праг.
„Много се радваме, че споделяме заедно с Памела първия й учебен ден. Детето е енергично и в отлично здраве. За тези 7 години Памела се превърна в част от екипа и в символ на успешните трансплантации в България“, сподели доц. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец“.
УБ „Лозенец” извършва уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е извършило досега общо 78 трансплантации, 22 от които са направени на деца.

В 29 болници в страната ще преглеждат безплатно за туберкулоза


В периода от 12 до 16 септември всеки, желаещ да се изследва за това заболяване, ще бъде приет и консултиран в специализираните лечебни заведения във всички областни градове.
„Седмицата на отворените врати” се организира от Министерството на здравеопазването и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза. По време на проведените през май и юни седмици на отворените врати бяха прегледани 9 098 души. Открити бяха 95 случая на туберкулоза. За 374 души бе установено, че са с латентна форма на болесттаи им бепредписана профилактика.До края на годината предстои да се проведе още една Седмица на отворените врати през месец декември.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме и лекувано качествено, съобразно международните стандарти. Според последните данни на МЗ у нас се наблюдава положителна тенденция в контрола над заболяването. През 2010 г. в България са регистрирани 2649 пациенти с туберкулоза. В сравнение с 2009 г. (2 911 регистрирани случаи) се наблюдава намаляване на общия брой случаи с 9% .
-----
29 областни лечебни заведения по туберкулоза получиха втори транш от 474396 лв. по договорите за повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на заболяването в страната. Средствата се осигуряват по Програмa „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансиранa от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През май 29-те болници получиха първия транш от 548 317 лв. по договорите за превенция и контрол на заболяването у нас. Така от началото на 2011 г. лечебните заведения по туберкулоза са финансирани с общо 1.022 млн. лв. Чрез сключените договори се обезпечават дейности по прякото наблюдение на лечението на пациенти с туберкулоза по време на продължителната фаза, която протича в домашни условия, активното издирване на контактни на туберкулозно болни лица, и на лица, съмнителни за заболяването, на които се извършват прегледи от специалист, изследвания и лечение. Тези дейности се изпълняват основно от патронажни сестри под контрола на областните DOTS мениджъри и в тясно сътрудничество с неправителствените организации, работещи на областно ниво с уязвимите групи. Особен акцент е поставен върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болницата в Габрово. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна мрежа, с които лечебните заведения са сключили договори по Програмата. Средства са осигурени и за специалистите, които осъществяват микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствие със съвременните изисквания и международни стандарти.


Списък с лечебните заведения:
Благоевград  - СБАЛПФЗ „Св. Иван Рилски”
Бургас - СБАЛПФЗ
Варна - СБАЛПФЗ
Велико Търново - СБПФЗ „Д-р Трейман”
Видин - МБАЛ „Св. Петка”
Враца - СБПФЗ
Габрово - СБАЛББ
Добрич - МБАЛ
Кърджали - МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”
Кюстендил - МБАЛ „Никола Василиев”
Монтана - МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”
Пазарджик - СБАЛПФЗ
Перник - СБАЛББ
Плевен – УМБАЛ „Д-р Г.Странски”
Пловдив - СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу”
Разград - МБАЛ „Св. Ив. Рилски”
Русе - СБАЛПФЗ
Силистра - МБАЛ
Сливен – МБАЛ „Д-р Иван Селимински”
Смолян – МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”
София град – СБАЛББ „Света София”
София град - МЦПФЗ -София
София област - СБАЛПФЗ-София област
Стара Загора - СБАЛПФЗ
Троян - СБАЛББ /за област Ловеч/
Търговище - МБАЛ
Хасково – СБПФЗ
Шумен - СБАЛПФЗ
Ямбол - МБАЛ „Св. Панталеймон”

сряда, 14 септември 2011 г.

Преносимо устройство диагностицира ХИВ за минути



Изобретението, наречено mChip, е с размерите на кредитна карта, работи с близо 100% точност и струва само 1 долар.
Това може да се окаже пробив в борбата с ХИВ и СПИН в развиващия се свят, съобщи „Дейли мейл“.
Тестове в Руанда, където според данни на СЗО близо 3% от населението са ХИВ-позитивни, показват, че то работи с изключителна точност. В град Кигали стотици хора са били тествани с прототипа на устройството, което е създаден в САЩ от учени Колумбийския университет в Ню Йорк, през последните четири години. Оказало се, че mChip определя с почти 100% наличието на ХИВ и със 76% - на сифилис.
mChip използва оптични технологии за изследването на течности и работи с минимално количество кръв. То има десет зони за засичане, през които минава кръвта, след което устройството показва положителен или отрицателен резултат за ХИВ/СПИН или сифилис. Цялата процедура отнема около 15 минути. Резултатът се показва чрез различни цветове, подобно на тестовете за бременност, което прави устройството изключително лесно за употреба. В допълнение към mChip може да се използва друго евтино устройство за проверка на резултатите – преносима „лаборатория“. Създателите на mChip са убедени, че то може да се използва не само за диагностика на ХИВ, но и за заболявания като малария, хепатит В и С, херпес, гонорея и хламидия.
“Нашата идея беше да разработим тестове за диагностика, които да са достъпни по целия свят, а не да ги принуждаваме да ходят в клиники и да чакат с дни своите резултати“, обясни водещият изследовател професор Самюъл Сиа, който представи устройството на конкурс за технологии във Вашингтон в края на м. юли.
Преносимата лаборатория на Сиа е сред 18-те номинирани за наградата, която ще бъде обявена в края на годината.

Сурогатна майка ще може да бъде


само жена с българско гражданство, с добро общо и психично здраве,  между 21 и 43 години и поне с едно живо родено дете, но не повече от два пъти, за да се избегне възможността заместващо майчинство да се превърне в професия. Няма да се допуска яйцеклетката да е от жената, която ще износи бебето. Ако жената е омъжена, е задължително съпругът да даде съгласието си чрез нотариално заверена декларация.
Забранява се заплащането на сурогатната майка, но е предвидена възможността да бъдат заплатени "разумните разноски, във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите разноски за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност". Съответно сумите ще се конкретизират в договор, с цел предотвратяване последващо евентуално изнудване.
Това е записано в пакет от поправки в шест различни закони, регламентиращи т.нар. сурогатно майчинство, които са внесени в парламента през последния работен ден от Калина Крумова депутата от "Атака".
Според Крумова една от най-трудните битки ще е в акта за раждане да се записват само имената на биологичните родители. Целта е да се избегне сложната процедура по осиновяване. За наказанията засега е ясно само, че ще бъде криминализирано комерсиализирането на процедурата. Вероятно ще се приравни на посредничество при проституция. Сега затворът за сводничество е от 1 до 6 г. и глоба от 5000 лв. до 15 000 лв. Ако пък сурогатната майка реши да запази детето и не го предаде на биологичните родители, ще се смята за отвличане. Сега за отвличане на непълнолетен наказанието е затвор между 7 и 15 г.
От заместващо майчинство ще могат да се ползват само съпрузи, сключили граждански брак, като поне единият е български гражданин, с установено при жената безплодие или онкологично заболяване, и ако тя е до 45 г.. Ако жената е роднина до 4-о коляно на един от съпрузите, разрешената възраст се качва до 50 г.
Процедурата за сурогатно майчинство може да започне едва след като договорът е минал пред съда.
Заключението за това ще правят медицинските специалисти от обществения съвет на център „Фонд за асистирана репродукция".
Предвижда се дейностите по асистирана репродукция при заместващо майчинство да се финансират от държавата.
Държавата ще води специален регистър на желаещите да се ползват от заместващо майчинство. Предвижда се още съпрузите да участват в програма за психологическа помощ. Тя ще се посещава и от сурогатната майка. Тези, които прекъснат посещенията си при психолог, ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3500 до 5000 лв.
По данни на СЗО в България партньорите с репродуктивни проблеми са 270 000.

Ще бъде създаден фонд за обезщетение при лекарски грешки

Това ще стане с новия закон за защита на правата на пациентите.
Вече е готов законопроекта, съобщи Десислава Атанасова, председател на здравната комисия в НС.

Такъв ще има, подчерта тя, но все още се уточнява откъде ще дойдат парите.

Атанасова се надява през август текстовете да бъдат обсъдени от всички неправителствени организации и институции, имащи отношение по въпроса и през септември законопроектът да започне да се разглежда в парламента.

Все още няма яснота също и по предложението за заплащане на обезщетение, преди да има влязла в сила присъда за лекарска грешка. Според Атанасова това не е правилно, защото само съдът може да реши дали е допусната грешка, макар че медицинските експертизи се правят от други лекари.

3 371 души са изследвани за ХИВ по Черноморието

по време на лятната кампания по Черноморието под надслов „Ваканция без риск", която бе организирана от МЗ и Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” , финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. При реализирането на инициативата помогнаха черноморските общини и неправителствените организации „Областен ромски съюз” (Бургас), „Доза обич” (Бургас), „Здравна грижа за всеки” (Добрич), „SOS–Семейства в риск” (Варна), „За по-добро психично здраве” (Варна).
Кампанията се проведе в 11 общини и курорти. Най-много хора бяха консултирани и тествани за ХИВ във Варна – 2347 души, където мобилните кабинети бяха разположени на възлови места  като търговски центрове, плажната ивица и Морската градина. Още 820 жители и туристи бяха консултирани и тествани за ХИВ в Бургас, Царево, Приморско, Созопол, Поморие, Несебър и Слънчев бряг. В курортите Балчик, Албена и Кранево се изследваха за СПИН 204 души. Преминалите консултации и бързи тестове за ХИВ са предимно млади хора между 18-40 години, тъй като са имали сексуални контакти без презерватив.  Най-младият тестван е на 15 години във Варна, а най-възрастният – 86-годишна дама в Слънчев бряг.
По време на кампанията са раздадени близо 8 000 презервативи, 1 300 овлажнители и близо 3 600 здравно-образователни материали.

Птичият грип се завръща!


ООН предупреди, че има възможност смъртоносният вирус на птичи грип отново да се появи, съобщи Би Би Си.
Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) съобщи, че мутиралият вирус H5N1, който е устойчив на съществуващите ваксини, се разпространява в Китай и Виетнам.
ФАО посочва, че заради миграцията на птиците през последните две години вирусът H5N1 дошъл до страни, в които този не е съществувал няколко години, включително Израел, Палестинската територия, България, Румъния, Непал и Монголия.
От 2003 г. досега от последиците на вируса на птичи грип в света са починали 331 души.
Нов щам на инфлуенцата тази зима няма да има, но ще ни мъчат трите познати
от миналия сезон. Това са Калифорния АH1N1 (пандемичен), Пърт H3N2 и Бризбейн, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.