Translate

събота, 29 октомври 2011 г.

Акнето е ужасът за всеки тийнейджър

Според проучвания над 80% от пуберите в определен момент от живота си страдат от кризата на пъпките и черните точки. 
При част от децата първите симптоми се появяват на 10-11 г., при други - на 14-15 г. Всичко е строго индивидуално и до голяма степен зависи от това какви гени са наследили от родителите си. Ако майката е имала, рискът за децата е тройно по-голям. А ако бащата е бил с акне, шансовете скачат 2 пъти.
Най-правилното за тийнейджъра при борбата с акнето е навременното започване на лечение. Това трябва да се случи при първата поява на пъпки или комедони.

петък, 28 октомври 2011 г.

Най дебелите европейци са гаерманците


В Германия 75,.4% от мъжете и 58,.9%от жените са прекалено дебели. В Италия 51,4% от мъжете и 34,5% от жените са с наднормено тегло.Във Франция тези показатели са още по-ниски.
Мазнините са новият най-голям враг не само на германците, но и на българите. Шансовете на по-възрастните да се преборят с тях е минимален: след специализирана терапия само 10% от засегнатите успяват да възвърнат и запазят теглото си нормално. При децата шансовете са до 50%.
Според специалистите хората на възраст между 20 и 50 години са най-податливи на напълняване. Теглото в този период се увеличава средно с около 15 килограма .

Езикът- огледало на организма


Езикът служи не само за вкусовите ни възприятия. Той е отговорен за индивидуалното усещане на студ и топлина, а също и за болка. Свързан е чрез 4 големи нерва директно с мозъка, но също и с вътрешните органи.Състоянието на езика отразява здравословното ни състояние. Като всеки орган и езикът  боледува - по-рядко самостоятелно, по-често като насочващ симптом към определено заболяване. 
Езикът на здравия човек е бледорозов, без налепи, с равна грапава повърхност състояща се от фини зрънца. Той се влияе от сезоните: през лятото и есента зрънцата са червеникави, през зимата и пролетта - леко жълтеникави или белезникави.
Върхът му показва състоянието на сърцето и белите дробове, средната му част - на стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и далака, коренът - червата и бъбреците (за тях се съди по страничните му части). Надлъжната линия, разделяща го на две половини, пък отговаря за гръбначния стълб.Точките от повърхността на езика, съответстващи на анатомичните органи, са разположени точно там, където се намират аналозите им. Върхът например отговаря на горната част на тялото, коренът му - на долната.
Обложен (възпален )език се нарича глосит .Наличието на налеп подсказва: в организма нещо "скърца". Ако той представлява тънък слой, страданието е в начален стадий на развитие, ако обаче е дебел, заболяването вече е хроническо. Изсветляването и изтъняването на налепа вдъхват оптимизъм - здравословното състояние се подобрява. Обратният процес говори, че

нещата се влошават. Ценна информация за здравословното състояние дават също така цветът и местонахождението на налепа. Ако той е белезникав и се намира в основата на езика, навярно имате ентероколит.

Белият налеп по краищата и първата му третина призовава към повишено внимание спрямо белите дробове, а по краищата на задната третина - спрямо бъбреците. Ако целият език е покрит с бял слой, изследвайте се за дисбактериоза и стоматит. Пенообразният налеп по краищата и по първата третина есигурен знак за хроничен бронхит.
Ако езикът, освен обложен, е и воднист, лепкав или сух, това е признак за нарушена функция на някой от вътрешните органи. Дебелият бял слой на обложения език е индикация за настинка или смущения в стомашно-чревния тракт. Бяло облагане по дължина в средата сочи проблем с панкреаса. Гъбичната инфекция в организма се издава чрез жълтеникаво-бял слой. Ако облагането е по-скоро жълто, препоръчително е преглед на черния дроб или жлъчката. Същият симптом се наблюдава понякога и при температура. Плътната му бяла окраска предупреждава: налице е отравяне на организма, мъчи ви запек.
Кафявото облагане е признак за обши смущения в храносмилането,  промени в стомашно-чревния тракт или белите дробове . Ако кафеникавият слой е само от едната половина на езика, може да имаме възпаление на средното ухо от същата страна.
 Тъмносивото тъмнокафявото облагане говори, че функциите на стомашно-чревния тракт са сериозно увредени, организмът е обезводнен.В случаите, когато налепът е в основата на езика,

подозрението пада върху червата и бъбреците
А кафявият налеп в края му, който е симетричен на линията, преминаваща през средата му, намеква за двустранна пневмония. Цветът на езика също предлага определен род информация. Бледността му "казва", че сте изтощен, а червенината, че функциите на сърцето и белите дробове са увредени, че трябва да си направите кръвна картина и да се изследвате за наличие на инфекциозна болест. Анемията прави езика гладък и блестящ. Виолетовата му окраска е повод за тревога - белите дробове навярно "стачкуват", не е изключено да е възникнал проблем с кръвта.

Обърнете сериозно внимание на сърдечносъдовата система, бъбреците и белите дробове, ако езикът ви е син.
При остър гастрит -езикът е обложен с лек, белезникав налеп, леко подут; ако гастритът се дължи на хранително отравяне или химическо, налепът е сивкав, по-плътен, езикът излъчва гнилостна миризма.
При хроничен гастрит- езикът е обложен с белезникаво-кремав дебел налеп по цялата си повърхност, с изпъкнали над повърхността си па-пили (сетивните клетки) като червеникави обриви. Но ако гастритът е атрофичен (вид стомашно увреждане - с намалена киселинност и стомашен сок), промените са различни - езикът е силно зачервен.
При язвена болест езикът е обложен с дебел бял налеп само в основата си, върхът е свободен. При всички колити езикът също има своите симптоми. При острите колити, поради честите обезводнявания, езикът е сух, трудно подвижен, обложен с различни по цвят налепи. При хроничните колити езикът е трайно обложен с мръсно-сивкав до кафяв налеп, напукан, с лош дъх.
При хиповитаминозите (намалени витамини) симптомите са определено насочващи. При недостиг на витамин А езикът е много сух (като кожата), със затруднено движение (смутен говор и хранене). При недостиг на Витамин В2 е зачервен, лъскав, с полирана повърхност; при липса на витамин В3 (болестта пелагра) е подут, червен и болезнен.
При анемия долната му повърхност е с бледа лигавица. При жълтеница е оцветена жълто. При ендокринното заболяване Адисон (надбъбреците) долната лигавица (под езика) има сивкаво-метална оцветка. При тежка бъбречна недостатъчност (уремия) езикът е покрит със сивкаво-кафяв плътен налеп, напукан, излъчва дъх на урея. При скарлатина езикът е зачервен, със силно изпъкнали тъмновишневи пъпчици (прилича на малина - така се и нарича - малинов език).
Бледият език  - признак на анемия, ако е с червени петънца може да насочи лекаря към диагноза, свързана с дихателните пътища, например астма. Червеният език, който изглежда като „лакиран", издава хронично заболяване на черния дроб.
Сивият език е признак за малокръвие Най-неприятно е оцветяването в черно. То сочи слабост на имунната система и може да е предвестник на тежки заболявания като левкемия. Тъмният слой върху езика може да се дължи и на лечение с някои антибиотици.
Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира в достатъчна степен или пък човекът има проблеми с черния дроб. Прекаленото уголемяване се свързва с тумор на мозъка. Внезапното му осезаемо подуване е знак за алергия.
Дълбоки улеи и набраздяване има при хора, които имат болен панкреас. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Екстремната сухота в устата може да е предизвикана от заболяване на слюнчените жлези. Ако езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар.
Понякога езикът е възпален и сякаш пари. Това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет.
Сухият, цепнат на доста места език предупреждава за диария, треска, диабет и анемия. Ако чувствате, че повърхността му гори, възможно е да сте стресирани или пък да ви мъчи шийна остеохондроза. Подуването и почервеняването в лявата част на езика също би трябвало да ви притесни: издава заболяване на далака. Треморът (треперенето) му е сигнал за неврастения, тиреотоксикоза и вегетоневроза. А "географският" език (по него се забелязват неравномерни охлузвания) е сигурен знак за нарушена функция на стомашно-чревния тракт.
Признак за здравословни проблеми е и липсата на вкусови усещания.Ако не чувствате сладките, киселите, солените и горчивите храни, нервната и ендокринната ви система вероятно са увредени.
Предозирането на медикаменти (особено на антибиотици), което причинява отравяне на организма, също променя фасона на езика - по него се появяват бразди, цепнатини, херпеси и др.
Самоконтролът се прави най-добре сутрин на гладно, направо след ставане от леглото. Вземете огледало и застанете на добре осветено място срещу прозореца. Изкуственото осветление в банята може да ви попречи да забележите промяната в цвета.
Но все пак сами избягвайте  да си поставяте диагноза според състоянието на езика. Свързването на външните промени по него с някакво заболяване изисква сериозен медицински опит.