Translate

четвъртък, 22 декември 2011 г.

60 депутати от БСП и ДПС сезираха Конституционния съд заради трансфера на 100 млн. лв. от НЗОК към бюджета на МЗ


Те атакуват текстове в Закона за бюджета на НЗОК, с мотива, че парите, които на практика се конфискуват от държавата, са събрани от здравните вноски на осигурените граждани и трябва да отидат само за финансиране на дейности, поети от здравната каса, а не да се прехвърлят по сметките на министерството и да се използват неясно за какво.
В мотивите си депутатите са записали, че е недопустимо тези средства да се използват за финансиране на държавни дейности, каквито са тези на МЗ. Те определят прехвърлянето на парите като принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди, което противоречи на принципите на правовата и социалната държава.
Депутатът проф. Любен Корнезов определи като недопустимо и изказването на премиера, че опозиция е превърнала КС в „изтривалка". Повод за изказването на Борисов бяха събраните подписи отново от БСП и ДПС за даването на пенсионните промени на Конституционния съд. "За пръв път чувам такава обида, нанесена на българския Конституционен съд, недопустимо е един министър-председател, пък и всеки един от нас, да мисли, че българският Конституционен съд е изтривалка. Това е българският орган, който бди за спазването на конституцията".

Пълната забрана на пушене променя профилът на туристите идващи у нас

Забраната на пушенето в барове и дискотеки, която ще влезе в сила от 1 юни 2012 г., ще доведе до сериозен спад на т. н. алкохолен туризъм у нас,ще повиши качеството на туристическия продукт, ще промени профилът на туристите, които избират България като туристическа дестинация и ще повиши имиджът на страната, заявиха представители от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), които се обявиха в подкрепа на въвеждането на пълна забрана за пушенето на закрити обществени места..
За сметка на чуждестранните младежи, които идват у нас на евтин алкохолен туризъм,страната ни ще стане по-привлекателна за семеен туризъм. Очакванията са, че по този начин не само няма да има спад на приходите в туризма - а дори напротив, тъй като семейните туристи обикновено са по-платежоспособни от групите младежи. Освен това според последните проучвания 70% от населението на Европа са непушачи, а 84% подкрепят пълната забрана на тютюнопушенето, съобщиха от АБТТА
В страни с развит туризъм като Италия, Испания и Франция забраната е вече налице с помощта на поредица от мерки, започнали още през 2006 г.. 

На Рождество стават чудеса!


И тази година благородната инициатива "Българската Коледа" ще върне надеждата и усмивките на 53 деца. За осми пореден път с парите от благотворителната кампания ще бъде закупена и апаратура за български клиники в нужда.
В предишните осем издания на "Българската Коледа" бяха събрани общо 18 142 832 лева. А 1066 деца получиха шанс за лечение и по-добър живот. 
От SMS през последните 8 години бе закупено и медицинско оборудване и линейки на обща стойност 13 911 920 лева за 139 детски клиники и лечебни звена.

Министерският съвет прие Наредба за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия


по чл. 30 от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета.
С наредбата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) се вменява задължението да поддържа регистър на медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, МТСП и болниците. Списъкът ще е поместен на страницата на ИАЛ и ще включва вида на изделието, производителя му, продажна
цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства.
В списъка ще се публикува информация за импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро, за лаборатории и др.
НЗОК всяка година ще определя групите медицински изделия, които покрива. Стойността, до която ги заплаща, ще се формира на базата на най-ниската цена в една група с идентични медицински изделия. Конкретните стойности ще се определят от комисия, назначена от управителя на НЗОК. В нея ще се включват лекари, фармацевти, икономисти и юристи. МЗ и болниците ще договарят медицински изделия чрез обществени поръчки. МТСП всяка година ще определя пределните стойности, до които заплаща различните видове медицински изделия, отново на базата на най-ниска цена от
дадена идентична група и на средствата, с които разполага.
Проектът на наредба е публикуван на интернет-страницата на МЗ.

Митът "здравна реформа"


Хората платиха прескъпо за експериментите, а общественото доверие в медицината бе тежко разклатено

Ако сме откровени, трябва да признаем, че от прекомерно използване изразът "здравна реформа" се износи и девалвира, вече не говори нищо за много хора или предизвиква негативни емоции. 
Това, което наричахме досега здравна реформа, е типичен демонстративен казус за промяна "на парче", за промяна, продиктувана от конюнктурни мотиви и идеологеми, промяна от типа "промяна на всяка цена, без оглед последствията".
Здравната реформа у нас се роди като мит. Идеализиран привлекателен образ, който будеше въображението на политици и законодатели, на здравни професионалисти и пациенти. Всички мечтаехме за здравна сигурност, наивно опиянени от подвеждащия термин здравно осигуряване. Държавното, данъчно финансирано здравеопазване бе провъзгласено за възможно най-лошия вариант на здравна система, независимо че то си стои непоклатимо в страни като Финландия, Швеция, Великобритания, Канада и много други.
Идеолозите на здравната реформа от 2000 г. виждаха единствения път и магическата пръчка във формулата "Държавата трябва да се оттегли от медицинската помощ" (буквален цитат от интервю)... Удивително откритие! Наистина спасителна мярка! Държавата да се оттегли от едно крайно тежко бреме в името на свободния медицински пазар (за който експерти на СЗО и на Световна банка твърдят, че още не му е дошло времето у нас).
На крилете на мечтите здравната реформа бе реализирана като смел и безкомпромисен социален експеримент от революционен тип. Експеримент без прецизна предварителна концепция за очаквани резултати и рискове. Експеримент без надеждна организационна, икономическа и обществена готовност. Опасни станаха много думи и структури от съществуващата здравна система - поликлиника, санаториум, училищно здравеопазване, детска консултация, обществено здраве и т.н. Те трябваше да изчезнат в небитието. Модна стана думата "стратегия". Гордо прозвучаха една след друга три национални здравни стратегии (от 1995, 2001 и 2008 г.) като своеобразни легенди за светло здравно бъдеще на нацията. Но тези стратегии си останаха само документи за историята.
Вместо следване на ясни стратегии, щедро и набързо се приеха множество здравни закони, на парче. България може да бъде европейски рекордьор по брой здравни закони, а здравният ни сектор - български рекордьор сред всички други сектори (образование, социално дело, икономика и др.). Но бедата бе не толкова в многобройните закони, а в техните тежки принципни дефекти, в тяхната изолираност и логически противоречия помежду им. Тъкмо тази объркана нормативна база стана  заплаха за интегритета и стабилитета на националната здравна система.  
Над всички нови здравни закони изгря звездата на Новата библия на здравеопазването - Търговският закон, който е замислен, приет и основан на принципно друга логика, далечна от специфичната медицинска дейност. Търговският закон се превърна във вездесъща философия и технология на управлението в здравеопазването. Болниците са търговски дружества, личният лекар е с официална регистрация на ЕТ (едноличен търговец)... В тази търговска ситуация лечебните заведения действат автономизирано, разпокъсано и несвързани помежду си. Всеки личен лекар, всеки директор на болница, всяко лечебно заведение работи затворено в себе си... Поредица от уморени самотни борци за (народно) здраве.
Неспецифичният за сектора Търговски закон се превърна в основен нормативен акт за управление на лечебните заведения. Неусетно всичко в лечебните заведения се завъртя в жестоката мелница на този нормативен акт. Болничните директори и медицинският персонал се превърнаха в послушни ученици. Такива послушни ученици по търговия не можете да намерите в Европа или в Америка. Там, независимо от определени пазарни механизми, отнасят здравеопазването към социалния нонпрофит сектор.
При здравните закони се получи един парадокс-абсурд, илюстриращ народната мъдрост за впрягане на коня зад каруцата. Базовият или т.нар. рамков закон (Закон за здравето) вместо в началото на реформата, бе приет последен, след всички други закони, които вече бяха "преструктурирали", т.е. дестабилизирали здравеопазването - на първо място Законът за здравното осигуряване и Законът за лечебните заведения.
Интересен исторически факт е, че този "рамков закон" бе подготвян години под наименованието Закон за общественото здраве, а в последния момент бе приет от парламента със съкратено име Закон за здравето (края на 2004 г.). Съществената дума "обществено" изчезна по неясни причини, вероятно тя се е сторила опасна за някого. И това законотворчество стана в момент, когато в Европа триумфира ключовият термин "Обществено здраве" (Public health).
Волен или неволен резултат от многобройните здравни закони и фактическата им подмяна от Търговския закон бе раздробяването на националната здравна система на многобройни, изолирани един от друг, фрагменти, т.е. на практика се тръгна в посока към една несистема.
В тази ситуация основателно възниква въпросът, който си задават експертите и дори здравният министър в едно свое интервю: "Дали, имайки вече 11 години пазар, постигнахме качество на медицинските услуги?" Основателен въпрос, упорито избягван от политиците и законодателите.
Но фактите също са упорито нещо. Многобройни социологически изследвания показват, че според огромен процент от населението от началото на реформата досега очакваното по-високо качество и достъпност на медицинската помощ не е постигнато.
От години български експерти излагат някои критични идеи относно хода на здравната реформа и в частност - недомислието с Търговския закон в здравеопазването. Те срещаха отпор с думите "В Европа не е така"... Да, ама не! Не е известна европейска страна, където личният лекар е със статус на ЕТ (едноличен търговец), където пред една болница вместо табелка с ясни думи "Областна болница", стои непонятен текст "МБАЛ "Св. Петка" АД".
На разни форуми и в печата многократно бе посочвана необходимостта от регулиране на пазарните механизми в здравеопазването чрез специфичен нормативен акт. Реакцията на здравни политици, на депутати и общественици бе "ни дума, ни вопъл, ни стон". Никой не пожела да види възела на несполуките в здравеопазването, който се нарича нормативна база. Дефектната законова база е пречка за пълноценната изява на потенциала на хиляди всеотдайни квалифицирани медицински специалисти в България, попадащи в плен на добре познатата стратегия за оцеляване.
Къде е изходът? Къде е възелът на многобройните проблеми? Откъде да започне и накъде да тръгне една нова здравна реформа. Изходната точка трябва да бъде откровението.
Назрял е моментът нещата да се назовават със собствените им имена. Експериментът "здравна реформа" по същество бе псевдореформа, уникална имитация на реформа по своя двоен резултат - едновременно положителен и отрицателен. Положителен за идеолозите-експериментатори - те успяха да превърнат медицинските професионалисти в търговци. Отрицателен за обикновените хора - техните възторжени мечти за ново здравеопазване "умряха неродени" (по израза на Димчо Дебелянов).
Експериментът "здравна реформа" бе спонтанна нерегулирана промяна, платена с огромна цена от обикновения гражданин - финансова, социална, морална и здравна. Общественото доверие в медицината е тежко разклатено. Показателите на общественото здраве в България са рекордно ниски сред страните в Европа.
Неизбежна е промяна на промяната.
Но този път промяната трябва да бъде добре регулирана, добре балансирана, добре управлявана. А без адекватна законова база това не може да стане.
Сега горещата топка на една предстояща здравна реформа се намира в здравната комисия на парламента. Нашите здравни законотворци са изправени пред тежко изпитание: откровено компетентно преосмисляне и преоценка на  търговския принцип в здравеопазването, според който водещ мотив на всяко лечебно заведение е печалбата. Подобна преоценка ще срещне серия противодействия поради серия потенциално застрашени интереси от евентуална промяна на сегашното статукво.
След тази диагностична преоценка при всички случаи ще се наложи оперативна интервенция върху законовата база, която следва да извърши именно здравната комисия на парламента. Друг механизъм за изгонване на търговците от Храма на Хипократ няма... Защото търговците тържествуващо навлязоха в този светъл храм, но няма с охота да го напуснат. Иска се страшна енергия, решителност и морална сила, за да се преодолее тяхната очаквана съпротива. Само с частични палиативни стъпки, без сериозна промяна на дефектните здравни закони, всяка по-съществена инициатива за промяна от страна на здравно министерство и на цялата инфраструктура на здравеопазването ще бъде обречена на съмнителен ефект.
Преди всичко е нужна оперативна интервенция за изрязване на чуждото тяло (Търговския закон), заседнало в белия дроб на здравната ни система. Това не може да стане лесно, защото предпазната броня на това чуждо тяло е злополучният Закон за лечебните заведения. Нужни са категорични, радикални и неотложни действия на изпадналата в летаргия парламентарна комисия по здравеопазване. Това ще бъде и лакмус за ефективността на тази комисия.
 
Проф Веселин Борисов, доктор на медицинските науки
В-к "Дума" 

Опакованата храна с етикет съдържащ задължително следните данни

С касова бележка и оригинална опаковка се оплакваме от качеството на храната
 

Задължителни данни в етикета са: изписани на български език наименование на продукта, списък на съставките на храната, минимален срок на годност, специални условия за съхранение и условия за употреба на храната, нетно количество, когато храните са предварително опаковани, името или търговското наименование и адресът на производителя или на лицето, което опакова храната.
В надписа трябва да присъстват и подробности за мястото на произхода или за мястото, от което идва храната. Ако е внос, се посочва държавата производител или там, където тя е претърпяла обработка. На етикета се отбелязва указание за употреба, в случай че потребителят не би могъл да ползва храната без него и маркировка , позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната.
В случай че потребителят се усъмни в качеството на храната или установи някаква нередност, трябва да запази касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта. 
С тях той може да подаде сигнал до Агенцията по храните на телефон 0700 122 99, или на www.babh.government.bg/bg/signal.html

ГМО във вафли, шоколад, корнфлейк и колбаси


Според българския закон и директивите на ЕС за генномодифицирани се смятат само организми, в които е привнесен ген от друг, далечен им вид. Учените ги наричат трансгенни

С най-висок риск за наличие на ГМО са продукти, в които има соеви или царевични съставки като вафли, шоколад, сладкарски изделия, корнфлейк и малотрайни колбаси. Соевите продукти като гранулат, лецитин и заместители на месото са най-рискови за попадане на голямо количество ГМО в тях. Причината е, че 96% от соята, която се произвежда в света, е трансгенен продукт, т.е. ГМО.
Много от неетикетираните продукти с ГМО, които са хващани от здравните инспектори, са българско производство, но има и доста вносни. Сред тях има дори кебапчета и наденица, шпйкови салами, пресни колбаси и всякакви други месни изделия. През 2004 г. са открити ГМО в хляб, който би трябвало да е пшеничен.
Абсурдни са опасенията, че изменена ДНК (генномодифицирана съставка) може да премине от фураж с ГМО в мляко, яйца и месо, твърди обаче Любина Донкова от агенцията по храните. В момента по света има над 1,3 млрд. дка с генномодифицирани сортове. Отглеждат ги над 13 млн. фермери. Най-големите площи с ГМО са в САЩ, Китай и Латинска Америка.
Досега няма категорични научни доказателства, че ГМО храните са вредни за здравето, нито пък че са безвредни. Една от причините за това е, че те все още са сравнително нови и не е минало достатъчно време за подробни изследвания как се отразяват на човек при по-продължителна консумация.


Pradaxa® - рентабилна терапия за Британската национална служба по здравеопазване при пациенти с неклапно предсърдно мъждене



Националният институт за здравеопазване и високо клинично качество във Великобритания (National Institute for Health and Clinical Excellence NICE) издаде финално одобрение. на революционния перорален антикоагулант Pradaxa® (dabigatran etexilate) като терапевтична алтернатива за превенция на инсулт и системен емболизъм при пациенти с неклапно предсърдно мъждене с един или повече рискови фактори.
Финалното одобрение ще стане част от ръководството на Британската национална служба по здравеопазване в Англия и Уелс, което се очаква да бъде публикувано през този месец.
Иновативният перорален антикоагулант Pradaxa® беше одобрен с това показание за приложение в повече от 50 държави по света (включително САЩ, Канада, Япония и страните членки на Европейския съюз). От първото представяне на Pradaxa® на пазара с това ново показание за приложение през октомври 2010г. лекарството е било предписано на повече от 450 000 пациенти.

Доц. Нина Гочева, Национален консултант по кардиология към МЗ, приветства одобрението като подчерта, че за консервативна Англия това е много силно доказателство за ползата от тази нова терапия за пациентите. Тя допълни, че предвид клиничната ефективност и безопасност на Pradaxa®, очаква скоро и в България пациентите да имат възможност за по-широк достъп до този революционен продукт. Според нея това значително би повишило контрола на предсърдното мъждене и съответно значително би намалило броя на случаите на инсулт или системен емболизъм.


НЗОК приключи извънплановите проверки на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники в столицата


През последния месец контролните екипи на НЗОК провериха десет лечебни заведения: ІІ САГБАЛ „Шейново“ ЕАД, І САГБАЛ „Св. София“ ЕАД, МБАЛ „Св. София“ ЕООД, МБАЛ „Токуда болница София“ АД, МБАЛ „Св. Анна“ София АД, ІІ МБАЛ ЕАД, МБАЛ „Вита“ ЕООД, САГБАЛ „Д-р Щерев“ ЕООД, СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД и УБ „Лозенец“ НМЛЗБП.
От проверените 777 случая, отчетени за периода 01.08.2011г. до 31.10.2011г., по клинична пътека № 141 „Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начинът на родоразрешение“, в 90% не са констатирани нарушения.
В останалите 10% са установени нарушения на условията и реда за оказване на медицинска помощ.
При няколко случая няма данни за извършено серологично изследване за сифилис (Васерман или RPR), което е една от задължителните диагностични процедури.
В 3 случая е установено, че пациентките са дехоспитализирани с покачващи се патологични стойности на левкоцити в кръвта и прогресивно намаляващо ниво на хемоглобина в кръвта. При 1 случай е установено, че пациентка след Секцио Цезарея е дехоспитализирана с много високо ниво левкоцити и спряно антибиотично лечение 2 дни преди дехоспитализацията.
Открити са по 10 случая, при едните видно от предоставената медицинска документация е установено, че основната оперативна дейност по клиничната пътека е извършена от лекари-специалисти, които не са посочени в списъка на лекарите, а при другите при извършване на оперативните дейности анестезиолозите, вписани като участващи в интервенцията, също не са посочени в списъка на лекарите специалисти (Приложение № 1), оказващи медицинска помощ по съответната клинична пътека.
Открити са и нарушения в медицинската документация. В епикризата, приложена в историята на заболяването, липсват задължително изискуеми реквизити - не е отразена терапевтичната схема (вид, доза-еднократна и/или дневна, курс на лечение), приложена в хода на лечението на пациентката, не са отразявани параклиничните изследвания, настъпили усложнения, придружаващи заболявания, липсва извадка от оперативния протокол, назначеното медикаментозно лечение след изписването и др.
Също така епикризите на пациентките не са изготвяни в деня на дехоспитализацията им.
За всяко отделно нарушение контролните органи на НЗОК са наложили санкции от 200 лв. до 500 лв.
При извършените проверки е установено още, че в 36% от проверените случаи е направен избор на екип, в съответствие с регламентиран в заповед на директора на лечебното заведение ценоразпис, съобразно разпоредбите в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.
Само в едно лечебно заведение част от пациентките са заплатили суми за избор на екип в размер над допустимия, а в друго лечебно заведение е установено, че няма регламент по отношение на избор на екип, а има ценоразпис за „ВИП пакет и услуги“. Сумите, заплащани от пациентките там, варират от 1200 лв. до 2500 лв., като избор на тези допълнителни услуги са направили 99% от родилките.
Открит е и случай, при който е установено, че съгласно приложената фактура родилката е заплатила сума в размер на 900 лв. за избор на екип за извършване на родоразрешение чрез секцио и в същото време - 500 лв. за раждане във вода, което не е извършено, тъй като пациентката е родила чрез секцио.
За тези случаи НЗОК не може да се произнася и да налага санкции, но своевременно ще информира принципалите на съответните болници.
В рамките на тази проверка контрольорите на НЗОК провериха и заплатени случаи по клинична пътека № 279 „Грижи за здраво новородено дете“.  Там не са открити никакви нарушения.

В АГ болница „Д-р Щерев” е въведена нова методика за предимплантационен генетичен анализ на ембриони

АГ болница „Д-р Щерев“ в партньорство с международната лаборатория „Генома” въвежда иновативна за България методика за генетичен анализ на ембриони – предимплатационна генетична диагностика (ПГД). Новата методика позволява определяне на носителство на различни генетични заболявания (бета-таласемия, муковисцидоза, хемофилия и още над 60 други моногенни болести), предразположения към рак, Алцхаймер и други патологични отклонения в ембрионите още преди тяхната имплантация. Благодарение на този метод се увеличават шансовете за раждане на здраво дете, за израстване на здрав индивид в зряла възраст, за забременяване и износване на бременността при двойки с няколко неуспешни ин витро опита, за намаляване процента на многоплодните бременности при процедури по асистирана репродукция и др.
Въвеждането на новата методика става възможно след сътрудничеството на болницата с италианската молекулярна лаборатория „Генома“, която е една от малкото сертифицирани по света международни лаборатории със световен стандарт за генетични анализи на предимплантационно ниво.Едва 6% от всички лаборатории, работещи днес в света с тези технологии, притежават този сертификат.
С внедряването на ПГД АГ болница „Д-р Щерев” за пореден път прилага иновативна технология, която в случая не само може да увеличи шанса за зачеване при двойки с многократни неуспешни ин витро опити или повтарящи се аборти, но и да повиши възможността за раждане на здраво дете.
Статистиката сочи, че средно 10 до 20% от семейните двойки с инфертилитет се нуждаят от асистирана репродукция.
На специална пресконференция ембриологът в АГ Болница „Д-р Щерев” д-р Таня Милачич, представи историята на метода ПГД. Тя подчерта, че в началото той е разработен за двойки с множество аборти и такива, носители на генетични заболявания. Приложението му обаче е възможно само след провеждане на контролирана овариална стимулация, като целта е добиване на повече ембриони. В този случай една или две клетки от ембриона се изследват, а самият ембрион продължава да се развива в ин витро условия. След получаване на резултата от теста, се селектират само здравите ембриони, които се връщат обратно в маточната кухина.
Д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог и медицински директор на болницата, изтъкна някои от основните предимства на метода като акцентира върху раждането на здраво дете в семейството и подчерта, че новата методика за генетичен анализ на ембриони намалява риска от спонтанни аборти, загуба на бременност и при двойки с репродуктивни проблеми.
С въвеждането на този метод се гарантира връщането на здрави и с потенциал за развитие ембриони, което води до раждането на живи и здрави деца. Методът не само спомага за раждането на здраво бебе, но и то в последствие да израсте като здрав индивид в зряла възраст с достигане на по-голяма продължителност на живот. Новият метод успешно може да бъде приложен и при двойки с напреднала възраст на жената с множество неуспешни ин витро опити като увеличава процента за зачеване и раждане на здраво дете.
Молекулярният биолог и директор на лаборатория ГЕНОМА д-р Франческо Фиорентино, специалист с над 15-годишен опит в областта на предимплантационната диагностика, изтъкна, че тази нова методика намалява рискът от предаване на генетично унаследявани ракови заболявания, при жените над 35 години пък намалява още и риска от раждане на дете със синдром на Даун. Той също акцентира върху повишаването на успеваемостта при ин витро процедурите, тъй като позволява идентифицирането на здрави ембриони и връщането им обратно в маточната кухина.

Д-р Фиорентино заяви, че е убеден, че България е един правилен избор за него като професионалист, и тук се чувства на точното място и вярва, че заедно с българските си колеги може да бъдат полезни на много двойки с репродуктивни проблеми.

Зъбната профилактика на децата започва още от майчината утроба


Българските деца - с най-болни, криви зъби и с най-тежки деформации на челюстта в Европейския съюз

На 19.12.2011 г.. в зала „Александър” на хотел „Радисън Блу” се състоя кръгла маса, организирана от Българския зъболекарски съюз (БЗС).
Целта бе да се информира обществеността за проведеното у нас тази година силанизиране на дълбоки фисури и ямки на първите постоянни молари на деца и други дейности в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г., както и да се изнесат данни за състоянието на оралното здраве на децата в България, след проведеното проучване.
Дейностите по тази програмата са свързани с: установяване състоянието на оралното здраве при деца чрез провеждане на национално епидемиологично проучване и национален ситуационен анализ на оралното здраве по стандартни показатели на децата до 18 годишна възраст; повишаване нивото на информираност сред населението за оралните заболявания, със специална насоченост към родители, учители, бременните, децата и учениците относно правилна устна хигиена, правилно хранене, значението и средствата за орална профилактика; запечатване (силанизиране) на дълбоки фисури и ямки на първи постоянни молари с цел намаляване интензитета на зъбния кариес на първите постоянни зъби.
Във форума участие взеха представители на МЗ, на Комисията по здравеопазването към 41-во НС, на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), на Факултетите по дентална медицина, национални консултанти, съсловни и неправителствени организации.
От изнесените данни стана ясно, че 211 лекари по дентална медицина са силанизирали зъбите на 16 982 деца на възраст 5-9 години, в периода м. октомври – м. ноември 2011 г., в рамките на националната програма, която се изпълнява съвместно от МЗ, МОМН, националните консултанти и лекари по дентална медицина.
Данните сочат още, че 25% от младежите до 18 години в страната са с поне един изваден зъб, а всяко трето дете няма четка за зъби и никакви навици за орална хигиена.
Повечето мият зъбите си по веднъж на ден, ако изобщо ги мият, а тези, които ползват четката и пастата за зъби по два пъти дневно, са доста по-малко. Плачевно рядко се сменят и четките за зъби, което трябва да става на месец-два, коментира д-р Борислав Миланов, председател на БЗС.
В същото време една трета от малчуганите са с рано придобити ортодонтски аномалии. Тези изменения се дължат на вредни навици и лош начин на хранене. Смученето на биберон, натопен в мед, смученето на палеца, бутането на зъбките с език, както и третата сливица и дишането с отворена уста са част от причините за изкривяването на зъбите.
През тези два месеца нито едно дете не е върнато от кабинета на денталния лекар, включително и деца от ромски произход.
Най-добри резултати са постигнати в градовете София, Пловдив и Варна.
Програмата ще бъде подновена в края на февруари 2012 г., краят й е през 2014 г., съобщи д-р Николай Шарков - координатор на програмата.
По думите му зъбната профилактика на децата започва още от майчината утроба като през бременността трябва да се повиши консумацията на мляко и млечни продукти заради калция. Храненето през първите месеци трябва да достави някои незаменими аминокиселини, за да се изградят правилно костите и зъбите на плода.
За много деца посещението беше първа среща със зъболекаря, каза проф. Мария Куклева, национален координатор по програмата. Хората се оплакват, че нямат пари за зъболекар, но се оказва, че не водят децата си на дентален лекар дори за услугите и лечението, които са включени безплатно за сметка на здравната каса, подчерта тя. Българските родители не знаят кога да заведат детето си за първи път на зъболекар, нито как да изградят хигиенни навици за устната кухина, бе единодушното мнение на денталните лекари, участващи в пресконференцията.

Голяма част от хората с редки заболявания, повечето от които деца, са оставени без лечение догодина


а мнозина от болните са обречени на бавна смърт, алармираха от Националния алианс на хора с редки болести (НАХРБ). Недопустимо е страна - членка на ЕС да лишава от медицински грижи пациенти с подобни болести, за които са нужни животоспасяващи лекарства, заявиха от организацията.
От 13 редки заболявания едва 3 са включени в наредба 38 на МЗ и само за тях се изплащат медикаменти от НЗОК, обяви Владимир Томов, председател на алианса. По думите му в някои от случаите ставало дума за скъпо струващи лекарства, а при други за липса на организация и чиновническо бездушие.
Той бе категоричен, че заради необоснования лимит на средствата за лечение на редки заболявания ще оспорят в съда Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г, а ако се наложи, ще сезират и Европейската комисия.
От пациентската организация заявиха категорично, че смятат за дискриминационен чл. 4 от закона, според който средствата за лечение на редки заболявания не могат да надхвърлят 39 млн. лв.. Според НАХРБ това е рестриктивна мярка и парите са крайно недостатъчни. От организацията настояват да се запази старата разпоредба, средствата за лекарствата за домашно лечение на редките заболявания да са до 10% от бюджета.
Провалена е и Националната програма за редки болести 2009-2013 година, която поставяше България сред първите в страни в ЕС по отношение на политиката за тази група заболявания, допълни Томов.

Френските здравни власти призоваха 30 000 жени да махнат спешно силиконовите си импланти на фирмата Poly Implant Prothese (PIP)


след поредица от подозрителни случаи на рак на гърдата, съобщава в. „Либерасион".
Правителството е сформирало специална комисия, която ще разгледа всеки един от случаите.
Всички жени, които имат такива импланти, трябва веднага да отидат при хирурзите си, обяви пред френската телевизия говорителката на правителството Валери Пекрес.
Всички разходи по изваждането на имплантите ще бъдат възстановени, обясни френският главен здравен инспектор Жан-Ив Грал. Не е ясно обаче дали държавата ще покрие и цената на поставянето на нови импланти.
До момента във Франция има 8 случая на рак на гърдата при жени, които са имали импланти на PIP. При последния инцидент преди месец французойката Едвиг Лигонеш почина на 53-годишна възраст в болница в Марсилия. През 2005 г. тя също си сложила от имплантите PIP.
Силиконовите подплънки на фирмата бяха забранени м.г., след като разследване на френската асоциация на пластичните хирурзи установи, че имплантите се късат много по-често и че силиконът в тях не е предназначен за медицински цели. Когато поискали от фирмата изследванията за безопасността на гела, тя отговорила, че не разполага с такива, защото той бил за производство на матраци.
До момента френската полиция е получила 2000 оплаквания от жени с подобни импланти и срещу фирмата се води и криминално разследване.
Подплънките на PIP са едни от най-евтините и бяха изнасяни и извън Франция, припомня Би Би Си. Около 50 000 британки носят в момента от тях. Властите на Острова вече наредиха на пластичните хирурзи да спрат да използват тези подплънки. Връзка между имплантите и развитието на рак била разследвана и в САЩ.
У нас са подменени само 4-5 чифта от имплантите на френската фирма PIP, каза доц. Димитър Евстатиев, национален консултант по пластична хирургия и шеф на клиника в болница "Токуда". Известно ни е, че има съмнения за лимфоми. Според мен обаче няма връзка между имплантите и заболяването. В света са едва 3-4 случая, това е нищожно малка част, каза още той.
През април 2010 г. гръмна скандал, след като се разбра, че изделията на тази фирма лесно се пукат. Гелът в тях е технически, а не медицински. Няма данни колко точно жени у нас носят подплънките на PIP. Използвани са често, защото били сред най-евтините.

МБАЛ "Токуда" с отделение за чужденци


По повод годишнината на 20 декември бе открито първото по рода си  Международно отделение в България

От откриване си до сега японската болница отчита 20% годишен ръст на броя на пациентите, както и постоянно увеличение на чужденците, които пътуват от други държави, за да получат лечение в Токуда.
Над 8000 чужденци, от Великобритания, Гърция, Сърбия, Румъния, Македония, Канада, САЩ, Русия и ОНД и арабските страни, са се лекували в болницата от откриването й преди 5 години до сега.
Близо 4120 "медицински туристи" са преминали през болница "Токуда" за първите седем месеца на т.г., което е 37% увеличение спрямо 2010 г., съобщи д-р Явор Дренски, директорът на болница, при откриването на новото отделение за лечение на чужденци.
Чуждестранните пациенти търсели услугите на болницата най-вече за планови операции в областта на ортопедията, за лечение на катаракта и глукома, за гръбначни проблеми, за сърдечносъдови интервенции, а напоследък и за лечение на множествена склероза.
Международното отделение се открива в отговор на нарастващото търсене и в унисон с концепцията за максимално разширяване на достъпа на нуждаещите се от медицинска помощ. Глобализацията и свободният достъп до информация даде възможност на милиони хора да пътуват, за да получат диагностика, лечение и рехабилитация в държави с модерни бази, високи технологии, квалифициран персонал и конкурентни цени.
Международното отделение е уникално като организационен модел, изградено в съответствие с най-добрите световни практики и ноу-хау на японския инвеститор Токушукай и Университетската болница в Кеймбридж. Обособени са 18 модерно оборудвани стаи с индивидуален дизайн, съощи д-р Георги Симеоно, изпълнителен директор на ДКЦ „Токуда” и ръководител на новата структура след прерязването на лентата.
Той уточни, че тук пациенти от цял свят ще бъдат обслужвани с уважение към културните им специфики и потребности. Подбран е екип, владеещ чужди езици, с международен опит, специално обучен за персонализирана грижа.
Очаква се до година и половина болницата да бъде акредитирана по JCI - реномиран световен стандарт в областта на медицината.

85 000 души отглеждаха собствени кафе-плантации в online играта NESCAFÉ® 3in1 Coffee Land



Играта на NESCAFÉ® 3in1 Coffee Land, проведена на интернет адрес www.nescafe.bg приключи. В нея се включиха над 85 000 участници, които създадоха кафе-плантации в интернет а над 7000 от тях спечелиха неочаквано добри награди.
Щастливците, спечелили големите награди – екскурзия до избрана от тях дестинация, на която всеки може да заведе и двама приятели, са Даниел Минчев, Дафина Александрова и Силвия Янчева. Всеки от ваучерите за екскурзията до избрана дестинация е на стойност 3 600 лв.
Другите очаквано добри награди включват iPhone 4 /10 бр./, iPad 2 /10 бр./ и iPod Nano /10 бр./.
За всичките 33-ма късметлии, спечелили големите награди, имаше и още една изненада - наградите им бяха бъдат връчени от Skiller и Сантра на специално организирано събитие в Нестле България, от изпълнителния директор на Нестле България Збиниев Валкиевич и Янис Драмис, бизнес мениджър „Напитки“ в Нестле България.
„Играта приключи, но емоцията между марката, между нас и вас – нашите потребители и победители от играта, не е приключила“, каза г-н Збигнев Валкиевич и поздрави печелившите от играта.
С промоционалната активност NESCAFÉ® 3in1 COFFEE LAND почитателите на „горещото нещо без, което сутрин е тежко” имаха възможността да отглеждат собствена реколта кафе във виртуална плантация и да си приготви чаша зареждащо NESCAFÉ® 3in1, да научават интересни факти за любимата кафе напитка и едновременно с това да проверят късмета си.

сряда, 21 декември 2011 г.

С по-малко ядене- здрав мозък по-дълго време


Ограниченото хранене спомага за запазване на младостта на мозъка, установиха при мишки, италиански учени.
Това става чрез механизъм, при който се освобождава молекула-CREB1, играеща основна роля за доброто функциониране на мозъчните клетки.
Молекулата CREB1, активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка. Тя е вече известна с ролята, която играе за регулиране на памет, способност за научаване, контрол на тревожността. Нейните благотворни ефекти обаче намаляват със стареенето.
Надяваме се да успеем да активираме CREB1 с нови медикаменти, така че да поддържаме мозъка млад и без да е необходимо намаляването на приема на калории, обяснява Джовамбатиста Пани от Института по обща патология към факултета по медицина на Католическия университет "Сакре Кьор" в Рим.
Ефектът при мишките се получава когато те поема едва 70% от обичайното количество храна. Многобройни изследвания показват, че такова намаляване на храната удължава живота на опитните плъхове.
Те не само не стават дебели, не развиват диабет, но и показват по-добри умствени способности за запаметяване. Те са по-малко агресивни, не развиват стареейки симптоми на Алцхаймер.

Портокаловият фреш може и да е вреден


Испански учени предупреждават, че портокаловия сок, смятан за една от най-полезните напитки, който се предлагат в кафенета и ресторанти, може сериозно да застраши здравето.
Освен витамин С и останалите полезни вещества в него могат да присъстват и различни болестотворни микроорганизми, като салмонелата. Причината за появата им се дължи на неспазването на хигиената при приготовлението му.
Проф. Исабел Соспедра, един от водещите автори на изследването, от университета във Валенсия е анализирала 90 проби от портокалов сок от различни заведения в Испания. Оказва се, че в 43% от тях се съдържа високо ниво на опасни за здравето бактерии – салмонела, златист стафилокок и др. Тези опасни бактерии попадат в соковете заради недобре измитите плодове и не почистените сокоистисквачки и чаши. Също така е за предпочитане фрешът да не бъде съхраняван в метални съдове, а в стъклени. Най-добре е той да бъде изпит веднага след изстискването, за да не се загуби ползата от полезните му свойства.

Преждевременна старост заплашва любителите на сладкото


Освен наднормено тегло любителите на сладкишите ги грози и преждевременно стареене, установиха група учени от университета в Лайден в Холандия, пише New Scientist.
В експеримента участвали, както569 здрави доброволци на възраст от 50 до 70 години., които били разделени в три групи в зависимост от нивата на кръвната захар (ниска, средна, висока), така и 33 диабетици. Повече от 60 независими наблюдатели били помолени да разгледат снимки на доброволците и да определят на колко години са. Резултатите показват, че участници с по-високи нива на кръвната захар изглеждали по-възрастни, отколкото в действителност са. Наблюдателите уцелвали годините на почти всички участници с ниска кръвна захар, които не си падат по сладкишите.

Храните разкриват характера ви


Според американската психоложка Ивлин Кан човек може да разбере нещо за себе си по продуктите, които са му любими.
Ако обичате диви ягоди, вие сте от хората, които обичат да анализират собствените си преживявания  и сте истинска находка за всеки психоаналитик.
Ако предпочитате ягодите- имате изтънчен вкус и постоянна нужда да си купувате красиви предмети.
Ако обичате ябълки, вие сте много упорити в постигането на целите си, но сте малко консервативни и старомодни.
Обожаващите салатата имат наистина големи музикални заложби. Зеленият лук е любимият продукт на интелигентния човек с добре развита логическа мисъл.

Морковите и спанакът, ако ги предпочитате показват, че не бива да се поддавайте на характерните за вас мрачни мисли, защото ще се превърнете в меланхолик. Ако зелето ви е любимо, както и карфилът, това значи, че с вас е истинска наслада да се спори, защото винаги отстъпвате. Не давате пари назаем и харчите разумно.
Ако обичате картофи независимо какви са: варени, пържени, печени или във вид на пюре, то силната ви страна е уравновесеността и търпимост към чуждото мнение.
Не можете без домати – това означава, че семейството е на първо място в живота ви. Ако пък любими са ви червените сладки чушки и патладжаните, вие сте целеустремени и винаги осъществявате набелязаните цели.
Ряпата е любима на хората, които са принципни и непреклонни и никой не може да ги разколебае, ако веднъж са взели категорично решение.
Любовта към сладкото е свойствена за романтичните хора, склонни да се жертват.
Ако обичате кисело, това означава, че сте изявен егоист. Соленото е вашата стихия? Това значи, че сте горда личност, която обича да тържествува в момента на победа над по-слабите.
Иска ви се да хапнете супа или да пийнее прясно мляко? Това означава, че се чувствате самотни и изоставени и имате нужда от топлинка.
Ако пък ви доставя удоволствие твърдата и студена храна, трябва да се отървете от чувството на тревога и безпокойство.