Translate

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Без кофеиновото кафе по-ефективно предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се появява, когато произвежданият инсулин в тялото не е достатъчен за нормалното му функциониране, но китайски учени установиха, че три съставки на кафето, кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина, предпазват произвеждащите инсулин клетки от унищожаване и могат да блокират токсичното натрупване на протеини, което причинява заболяването.
Според ръководителя на изследването Кун Хуан от университета Хуачжун тези три екстракти от кафе се отразили положително по време на лабораторни изследвания. Кофеинът бил с най-малък ефект от тях, но пък безкофеиновото кафе било по-ефективно от обичайното. И при него нивото на кофеин се оказало в  значително по-малък процентът, но за сметка на това процентното съдържание на кафеена киселина и на хлорогенова киселина било дори по-високо от обикновеното кофеиново кафе.
Учените смятат, че екстрактите от кафе - кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина могат да помогнат в разработването на по-ефективно лечение. 
Новото изследване потвърждава резултатите от предишни изследвания, според които хората, пиещи по четири или повече чаши кафе на ден намаляват с 50% опасността да се разболеят от диабет тип 2. 
Според по-старо изследване на учени от университета на Сау Паулу, Бразилия пиенето  най-вече на безкофеиново кафе по обедно време намалява риска от диабет.  70 хил.жени, на възраст между 41 и 72 години, били наблюдавани в продължение на 11 години.Данните от проучването сочат, че опасността от заболяването е с 33% по-малка за жените, които пият кафе  по обедно време и като цяло консумацията на най-малко три чаши кафе дневно е свързана с 27 % по-малък риск от диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар