Translate

вторник, 10 януари 2012 г.

Работим за хазната до 20 април



Денят, в който тази година българите ще спрат да работят за правителството, е 20 април, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). След тази дата хората ще се трудят вече за себе си. Това е символична дата, която показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. Денят се нарича още "ден на свобода от правителството" (Tax Freedom Day). В България този ден традиционно е през месец май. По-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след 2008 г. и появата на бюджетен дефицит, посочват от института. 
Миналата година датата на свободата беше 4 май, през 2010-а тя настъпи на 1 юни, а през 2009 г. - на 27 май. Поради факта, че данъчната тежест в България е различна за отделните хора, денят на свободата настъпва по различно време за всеки. Затова от 20 до 25 април данъкоплатците биха работили допълнително, за да покрият недостига в хазната, допълват експертите. Изчисленията показват, че през 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за ден, измерено чрез очаквания БВП. Така през 2012 г. са нужни 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Най-много дни ще отделим за приходите от ДДС - 32. За приходите от акцизи ще са ни нужни почти 19 дни. За да си платим осигуровките за цялата година, ще ни трябват 25 дни - 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите в хазната от подоходните данъци ще попълним за 10 дни, а тези от корпоративни - за 7 дни. Други 7 дни ще работим, за да си платим таксите. Имуществените данъци ще ни костват 3 дни. Различните хора поемат различна данъчна тежест. За тези, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. За българите, които не работят или просто са заети "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано.
80-100 млн. лева е загубата от невнесени данъци годишно. За 2011 г. данъчните са събрали 12,7 млрд. лв., или със 700 млн. лв. повече спрямо 2010 г.
Според директорът на НАП Красимир Стефанов ългария може би е единствената страна в Европа с ръст на постъпленията към фиска. „По-голямата събираемост се дължала на масирани проверки по летните курорти и по големите търговски обекти“, обясни още Стефанов. По думите му за 2012 г. се очаква да бъдат внесени с 480 млн. лв. повече налози до общо 13 млрд. лева. Пред гишетата на данъчните трябва да застанат и победителите в масовите телевизионни игри. 7000 души са спечелили около 10 млн. лв., но никой от тях не е декларирал печалбата, стана ясно от думите му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар