Translate

сряда, 18 януари 2012 г.

Националната агенция за приходите закова срокът за свързването на касовите апарати с информационната и система до 31 март 2012 г.

Все още се умува как да се упражнява финансов контрол върху автоматите за храни и напитки, които плащат патент. 
Хората са притеснени, че новите изисквания в Наредба Н-18 на Националната агенция за приходите (НАП) няма да могат да се изпълнят от мнозина дребни търговци, които ще се принудят да се откажат от бизнеса си.  

Държавата в лицето на финансовото министерство упражнява легализиран рекет. Не може миналата година да купувам нов касов апарат, а сега да ме карат да го хвърля и да взимам друг, който ще ми струва най-малко 400 лева, защото сегашния не става да се преработи, за да свърже с НАП. Това са щури идеи, които обслужват няколко едри акули, производители на касови апарати у нас, подозира Николай Ставрев, собственик на зеленчуков магазин.

Не стига, че джобовете ще ни олекнат заради новите касови апарати, но ще ни изръсват и с допълнителни такси, които трябва да плащаме на мобилните оператори, недоволства Борис Ангелов, продавач в зоомагазин. Той допълни, че според измислената схема за точене на пари от хората мобилен оператор ще осигурява постоянна връзка със сървър на НАП. От своя страна НАП ще изпраща SMS-и към фискалните устройства през определен от оператора кратък номер, който ще е еднакъв за всички. Ами ако няма покритие в обекта, какво се случва и за чия сметка, пита Ангелов.
Търговците прогнозират, че ще настъпят масови фалити и безработицата ще се увеличи. Вече са опразнени десетки малки магазинчета в Пловдив. 

Санкции:
Законът за ДДС предвижда солени санкции за нарушителите, пренебрегнали изискването. За физическите лица глобите са от 300 до 1000 лева. При юридическите започват от 3000 и достигат до 10 000 лева. Освен имуществена санкция ще се запечатват и обектите на неизрядните търговци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар