Translate

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Само 87 дeпутaти са участвали в парламентарния контрол в последното тримесечие на 2011 г.


В 8-я мониторингов доклад "За състоянието на парламентарното управление" на Института за модерна политика са анализирани основните проблеми и тенденции в работата на НС през последните месеци.
Участието на депутатите в парламентарния контрол в периода септември-декември м. г. е най-слабото от началото на мандата, се посочва в него. В доклада е направен анализ на „сивото законодателство”, което нарушава принципите на добро управление и гражданските права.С приемането на "сиви закони", които прокарва частни и уреждат лобистки  интереси и непрозрачни назначения, се характеризира работата на парламента през последната сесия в периода септември-декември  2011 г. .За проучвания период депутатите са обсъждали 19 "сиви" законопроекта, които прокарват интересите на различни лобите или нарушават гражданските правата, алармираха от института. 10 от тях са предложени от управляващите и са приети, а 8 са на МС и още се обсъждат. Обобщени са данните за парламентарния контрол и се прави качествен анализ на отговорите на министрите.Анализът на парламентарния контрол сочи, че през последната сесия са зададени 261 въпроса и 52 питания.В последната сесия са отправили въпроси само 87 депутати, което е най-слабото представяне от началото на този мандат.. Иван Иванов от Синята коалиция е задал 24 въпроса; социалистката Мая Манолова - 21, а Яне Янев и Корнелия Нинова -по 14 въпроса и питания. Червените депутати водят класацията за най-много отправени въпроси - 170, последни са ДПС с 10 питания. ГЕРБ е на дъното на подреждането по активност в парламентарния контрол с едва 0,2% от въпросите. Най-много отговори на депутати са дали министрите Лиляна Павлова и Трайчо Трайков, следвани от Симеон Дянков и Цветан Цветанов. В доклада се оценява като незадоволително поведението на министрите Цветан Цветанов, Сергей Игнатов, Стефан Констатинов, Тотю Младенов, Мирослав Найденов, както и на премиера Бойко Борисов.
Според експертите на Института за модерна икономика обаче отговорите на повечето министри са характерни с популизъм, формални, наситени са с партийна пропаганда и липса на визия и компетентна аргументация за развитие на ресорите им, както и лични нападки.
От института ще започнат да правят мониторинг и на работата на президентската институция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар