Translate

вторник, 10 януари 2012 г.

Лекарства без рецепта ще купуваме по интернет

У нас досега продажбата на медикаменти в интернет  беше забранена.Сега тя вече се легализира с обнародваната в „Държавен вестник" наредба Наредба 28 за устройството, реда и организацията на работата в аптеките на МЗ . 
Собствениците на аптеки и дрогерии ще трябва да създадат интернет страница на своя търговски обект, в който да предлагат услугата. За да отговаря на изискванията, сайтът трябва да дава фирмена информация за аптеката или дрогерията, за предлаганите лекарства, цените на медикаментите, транспортните разходи и начина на плащане. Тези, които решат да предоставят тази услуга, ще трябва да осигурят и правилното транспортиране и доставяне на лекарствата до пациента-до 24 часа от постъпването на заявката. Когато заявката не може да бъде изпълнена поради изчерпването на даден медикамент, фармацевтът ще трябва да уведоми клиента.
Онлайн аптеките ще имат връзка към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), от която и ще бъдат проверявани, както и от Българския фармацевтичен съюз.Всички редовни онлайн аптеки ще са посочени на сайта на ИАЛ.
Отпада задължението аптеките да са достъпни за хората с увреждания, т. е. да разполагат с рампи. Изискването ще важи само за новооткритите фармацевтични обекти.
Друга новост е, че аптеките ще могат свободно да продават всякакви козметични продукти. В момента има ограничителен списък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар