Translate

вторник, 10 януари 2012 г.

Палта, якете, качулки и шалове от естествена кожа с висока концентрация на опасни химикали


Това показва изследване на дрехите от естествени кожи, предлагани в магазини в България, Германия, Великобритания, Холандия, Австрия, Румъния и Швейцария. Най-висока концентрация на формалдехид се съдържала в детско яке от италианска марка, купено в Австрия.
Той се съдържал в декорацията по края на качулката, направена от кожата на миеща мечка. Измерената стойност на хормалдехид била 550 мг/кг. В 14% от дрехите концентрацията на вредните вещества била силно опасна за здравето, в 83% пък била опасна за здравето, а 3% били засегнати от веществата и употребата им не се препоръчва, сочат изводите от изследването.
Изследването, наречено „Отрова в кожените изделия", е направено от международната природозащитна организация „Четири лапи" и EcoAid, която е консултантска агенция, специализирала в безопасност на продуктите. 
Общо 15 опасни субстанции и химични групи, в това число формалдехид и полициклични ароматни въглеводороди, са открити при лабораторните анализи. В много от мострите са засечени и други опасни вещества като тежки метали, амини, консерванти в тревожно големи концентрации. Дрехите били изработени от кожа на норка, миеща мечка и лисица. Били изследвани общо 35 кожени изделия от световноизвестни марки и от големи вериги модни магазини. „Задълбоченото изследване на кожените изделия откри в тях наличието на вещества, причиняващи рак, репродуктивни увреждания, алергии, нервни разстройства, дразнения на лигавиците или хормонални смущения. Тези токсини са се появили в процесите на боядисване, съхраняване, почистване и изсушаване на кожите", сочи докладът на „Четири лапи". Забраненият в международен план изключително опасен пестицид ДДТ пък бил открит в шапка от норка, купена в Швейцария. Той може да увреди черния дроб, сърдечносъдовата система, централната нервна система, както и може да доведе до образуването на тумори, обясняват лекари.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар