Translate

вторник, 24 януари 2012 г.

Нов медикамент за репрдуктивно женско здраве ще влезе в Позитивния лекарствен списък - напролет

Пациентът за нас е цар

Между 10%-15% от всички двойки до 50 г. по света са бездетни. У нас една от всеки 6-8 двойки от всички, които желаят да имат дете, не могат да постигнат спонтанна - по естествен начин бременност. Репродуктивни проблеми в страната имат около 250 000 двойки. В 20% от всички случаи на стерилитет се наблюдава репродуктивен проблем и при мъжа, и при жената.
За първи път в България се предлага „висш пилотаж” в предимплантационната генетична диагностика, благодарение на  съвместното сътрудничество между САГБАЛ "Д-рЩерев" и лаборатория „Генома”, базирана в Италия.
В страната  успешно се прилагат най-новите технологии и клинични методи за лечение на безплодие, подчерта лекторът на семинара, в рамките на инициативата „Сила за здраве”,  д-р Даниела Савова , акушер-гинеколог от САГБАЛ „Д-р Щерев”. А именно ко-култивиране (т.нар. изкуствена матка), асистиран хетчинг (при който се извършва изтъняване на зоната около ембриона с лазер), отделяне на ДНК-фрагментирани сперматозоиди и предимплантационна генетична диагностика.
Но не бива лечението на безплодието при пациентите да се превръща в бреме за тях, продължи тя, тъй като над 40% от жените при подробна анамнеза, снета от психолог, показват високи нива на генерализирано безпокойство, депресия или и двете, непосредствено преди първото си посещение, като нивата се увеличават с напредване на лечението. Ето защо в света все повече се отделя внимание на пациент-ориентирания подходудовлетворение на пациента, където средството на избор е индивидуален протокол за стимулация, който е щадящ за пациента, с по-малък брой дни на стимулацията, с по-малък брой инжекции, с намалени рискове за хоспитализации и на-важното с резултат - живородено дете, подчерта д-р Савова.
Според нея  са напълно необосновани страхът и предубеждението относно нормалното протичане на бременността, постигната с ин витро процедура и раждането, защото тези жени се наблюдават и проследяват с много голямо внимание от страна на лекарите. Пациентът за нас е цар. В много случаи оставаме негови длъжници, заяви  категорично тя. Сега световната тенденция налага винаги, когато е възможно, да прилагат скъсени протоколи за яйчникова стимулация, които да не натоварват психически пациентката и двойката като цяло. Затова и акушер-гинеколозите все по-често вече използват къс протокол с еднократно прилагане на корифолитропин-алфа, поставен инжекционно замества няколко дози, осигуряващ 5 дневно действие и води стимулацията до края.
Медикаментът ще бъде внесен у нас през април. Целта е той да бъде включен в Позитивния лекарствен списък, за да може да се обезпечи финансово от Центъра "Фонд за астистирана репродукция" и да не се заплаща от пациентките. Новият медикамент обаче не е за жени с висок яйчников отговор, а само за такива с нормален и лош яйчников отговор.

--------
Първото бебе в света, заченато ин витро, е родено през 1978 г. в Бристол. Иновации на нобеловия лауреат Робърт Едуардс са довели до повече от 4 милиона деца, родени от 1978 г. насам инвитро. Много от тях вече са възрастни и някои са родители.
У нас първото родено „бебе в епруветка” е през 1988 г., на екипа доц. Атанас Щерев, и доц. Илия Ватев, и носи името Илияна. ---------

Около 46% от европейците имат ограничени познания относно  различните заболявания и начините на превенция, показват  данните на Обединението „Проучване на европейската здравна грамотност” (HLS-ЕU) .Днес за пациентите става все по-трудно да намерят правилната информация в огромния и поток (печатен и най-вече он-лайн), поради което късно отиват при лекр, когато вече са в напреднал стадий на дадено заболяване.
България не прави изключение от тази неблагоприятна тенденция. Ето защо са необходими координирани действия от страна на държава и неправителствен сектор, за да се постигне успех при профилактиката, която трябва да се превърне в неразделна част от човешкото ежедневие, посочиха от фармацевтичната компания MSD, организатор на програмата „Сила за здраве”. Тя ще се реализира през настоящата година и ще включва различни дейности - популяризиране на световни и европейски проекти за превенция на социалнозначими заболявания, кампании за безплатни прегледи, обучителни модули и др. Като лектори и консултанти в инициативата ще бъдат включени водещи лекари-специалисти в съответните области - стерилитет, рак на маточната шийка, диабет, астма, хепатит C, остеопороза, ревматоиден артрит,  глаукома и ХИВ/СПИН.
Крайните прицелни цели на платформата „Сила за здраве”са, както повишаване здравната информираност на българите и пълноценна превенция, така също и по-добър достъп не само до лекарства, но и до съвременните медицински грижи и терапия.
Предстои и създаването на информационен сайт за популяризиране идеите на проекта.  

--------
В началото на 60-те години и сега уринарните медикаменти се сентизират от урина на монахини, която се приема, че е най-чиста. След това те се изсушават, пречистват и преработват. Революция в лекарствените медикаменти за стимулация са-рекомбинантните медикаменти.  






----------
MSD е международна компания, която се ползва със сериозен авторитет. Основана е преди повече от век през 1891 година в Ню Йорк от Джордж Мерк.  
Водещите принципи в развитието на компанията, които той въвежда тогава, са актуални и днес – стремеж към нови научни постижения, спазване на високи стандарти за етика и почтеност, и преди всичко отговорност за здравето на хората и грижа за пациентите. 
В Европа компанията е позната като Мерк Шарп и Доум (MSD), за да бъде лесно разграничавана от германския си пра-родител – Мерк-Дармщат.
Сред големите успехи на Merck са ваксините срещу рубеола, дребна шарка и хепатит Б, както и специфични антибиотици като Стрептомицин (първият специфичен антибиотик срещу туберкулоза) и първото нестероидно противовъзпалително средство Индометацин (който се използва при терапията на ревматични заболявания). Фармацевтичната компания е взела значително участие и при усъвършенстването на животоспасяващи лекарства като Кортизон и Пеницилин.

Merck e водеща в разработването на нови класове медикаменти за едни от най-разпространените заболявания - артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бронхиална астма, остеопороза, ревматични болести, СПИН, болест на Паркинсон, инфекциозни и очни заболявания. Милиони хора по света водят по-дълъг и пълноценен живот благодарение на иновативните решения на компанията. 
След дългогодишни и упорити усилия на научните работници от компанията през 2006 г. е представена първата ваксина срещу рак. Тя действа срещу човешкия папиломен вирус, който е основен причинител на рак на шийката на матката и е позната на българския пазар като SILGARD (първата четиривалентна ваксина срещу рака на маточната шийка)
За 18-годишното си присъствие на българския пазар MSD е доказала своята коректност и е завоювала сериозен авторитет.
През последните пет години компанията е въвела на българския пазар над 10 нови лекарствени средства, последното от които е първият представител на нов клас лекарства, който ще позволи да се промени начина за контрол на диабет тип 2.
Друг нов медикамент, който има потенциала радикално да промени лечението на хепатит С, ще бъде пуснат на пазара по-късно тази година.









Няма коментари:

Публикуване на коментар