Translate

петък, 6 януари 2012 г.

Децата, които ядат повече моркови, растат два пъти по-бързо от връстниците си


Това е установил екип от учени от университета на Йерусалим. Според експертите, подрастващите, които консумират големи количества зеленчуци богати на каротен и витамин А, каквито са например морковите, растат по-интензивно от връстниците си, костите им са по-здрави а мускулите по-добре развити.
В изследването са участвали около 300 деца на възраст от 3 до 16 години. Оказало се, че средно за една година децата, погълнали с балансираната храна повече зеленчуци, богати на витамин А, са пораснали с 8 сантиметра. Връстниците им от контролната група за същия период са станали по-високи само с 4 сантиметра.
Според автора на изследването, доктор Тали Синай, повечето ниски деца са напълно здрави, но страдат от скрит недостиг на витамини и различни микроелементи. Известно е, че недостигът на витамин А, желязо и цинк води до забавяне на растежа.
Тук трябва да отбележим обаче, че морковите трябва да се приемат в умерени дневни количества. Не бива да се престараваме в доставянето на полезния каротин на нашите деца, или рискуваме да пожълтеят. 1 чаша прясно изтикан сок е напълно достатъчна. Моркови или целина веднъж дневно приемани стимулират слюноотделянето, което неутрализира стрептококовите бактерии. Освен това масажира венците и почиства междузъбното пространство. С други думи тези твърди зеленчуци избелват и заздравяват зъбите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар