Translate

сряда, 18 януари 2012 г.

Кризата в Испания връща българските гастарбайтери

Безработицата в Испания в момента е над 22%. Заради икономическата криза  испанците наемат само свои сънародници на работа.Ако за една позиция кандидатстват 10 чужденци и един испанец, веднага на работа ще бъде назначен испанецът. Вече дори за брането на портокали и мандарини се наемат предимно испанци. А преди по полетата работеха предимно българи, румънци и мароканци. Сега и испанците се радват на надница от 16 евро, като 6 от тях отиват само за транспор.
В резултат на всичко това българските емигранти масово остават без препитание. Българитвърдят, че ако успеят да си намерят някаква работа, то тя е за 4 часа. С тези осигуровки обаче нямат никакви права на борсата и остават без помощи.
Новото дясно правителство на премиера Мариано Рахой е започнало да свива и всички  социални помощи или обезщетение при безработица. Преди всички вземаха по 2 години, без да правят нищо .Сега помощи се дават само на майки с деца и инвалиди. В социалните служби и в общините обаче масово предлагалит на чужденците пари за транспорт, ако заявят, че нямат средства да се върнат в родината си.
По официални данни българската общност там  е приблизително 150 хиляди, но реално е над  300 000 души.
 Българите вземащи помощи в Испания са над 13 000. Проучване от юли 2011 г. показа, че 70% от сънародниците ни в Испания не искат да се връщат у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар