Translate

понеделник, 16 януари 2012 г.

Наденичките и бекона -рискови фактори за рак на панкриаса

Дори 50 г. бекон или само една наденица дневно увеличават рискът от рак на задстомашната жлеза с 20%, съобщи Би Би Си. Това е равностойно на няколко резенчета шунка или салам, на или на един хот дог. При консумацията им на 100 грама на ден, или един малък бургер, се увеличава рискът от фаталното заболяване с 38%, а на 150 грама – с 57 на сто т. е.двойната доза  удвоява рискът. Шведски учени доказват, че дори и малки количества от тези технологично обработени месни продукти, съдържащи много подправки и изкуствени добавки, могат  да провокират развитието на това коварно заболяване.
В проучването им  са участвали над 6000 пациенти с рак на задстомашната жлеза. Данните от него разкриват още, че консумацията над 500 г. седмично на тези червени меса може пък да доведе до ракови заболявания на дебелото или тънките черва. 
Много често рака на панкриаса е наричан "тихият убиец", тъй като  заболяването, протича безсимптомно в началния етап или когато са констатирани симптомите са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит, и е едно от най-трудно лечимите.
Заради този извод през 2011 г. правителството на Великобритания препоръча ежедневната им консумация да не надхвърля 70 грама.

Няма коментари:

Публикуване на коментар