Translate

вторник, 31 януари 2012 г.

Радиация е измерена в детска градина и училище в столичния квартал „Кремиковци"

Завишените стойности на радона са с близо 4 пъти над нормата

Повишената радиация бе установена от ядрения физик доц. Добромир Пресиянов от Физическия факултетна Софийския университет „Св. Климент Охридски". Завишените стойности идват от радиоактивния газ радон и са с близо 4 пъти над нормата. Той направил изследване по официално признатия в САЩ и Германия поликарбонатен (компактдисков) метод. По него се оказва, че в 159-о основно училище "Васил Левски" в Челопечене са открити 790 бекерела радон на кубичен метър при допустими стойности 200. 
В 44-а детска градина в Ботунец пък е установено наличие на 680 бекерела радон на кубичен метър, отново при допустими стойности 200. Междувременно Министерството на здравеопазването също подготвя изследване на радиацията в детските градини и училища на територията на „Кремиковци". Тяхното проучване обаче ще бъде готово едва през март.
„Ще изчакаме резултатите от Министерството на здравеопазването и тогава ще направим анализ и ще решим какъв вид съоръжения трябва да се изградят, за да се реши проблемът”, коментира пред „Телеграф, кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев. По думите му ситуацията не изисква светкавични действия и децата няма да бъдат евакуирани. „Проблемът е налице вече 40 години, но скоро той ще бъде решен”, допълни още кметът. Най-надеждното решение е да бъдат поставени противорадонови инсталации, с които се изсмуква радонът от сградите и се изпуска в атмосферата, разясниха учените.

Има основания да се смята, че високото съдържание на радон в жилища може да доведе до рак на белите дробове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар