Translate

петък, 6 януари 2012 г.

Плодът на ангелите е папая


За родина на този плод се приема районът на Южно Мексико и Централна Америка. Семена от папая са открити още през далечната 1525 година в Панама и Доминиканската република, а около век по-късно търговските флотилии на Испания и Португалия ги разпространяват в Централна Америка, Индия и Европа. В края на 15-ти век Христофор Колумб след като опитва папая я нарича - “плодът на ангелите”. Днес, главните производители на папая в световен мащаб са Хавай, Филипините, Индия, Цейлон и Тропическа Африка.
Папая (Carica papaya) е голям тропически храст, който достига от 6 до 9 метра височина. Плодовете му наподобяват по форма и цвят на пъпеш, а вкуса е нещо средно между него и праскова. Неслучайно в Китай и Шри Ланка е наричана “пъпешово дърво”, в Куба е известна като “fruta bomba”, в Доминиканската  република като “lechosa”, а на Карибите е популярна като “papaya” и оттам получава официалното си название. Плодовете имат жълтозелена кора и розово-оранжева вътрешност с голям брой черни семена, които се използват изсушени и стрити като подправка. Стеблото, листата и неузрелите плодове на папаята съдържат млечно бял латекс и затова се използват при производство на тази важна суровина.
Хранитлните стойности в 100 г папая са 40 ккал; 0,5 г белтъчини; 0,1 г мазнини; 7 г въглехидрати; 1,6 г фибри. Папая има 30% повече витамин C и 50% повече калий от портокала, въпреки че съдържа по-малко калории. Също така съдържа 10 пъти повече витамин C и 2 пъти повече калий от ябълките. Папая съдържа 4 пъти повече витамин E от колкото в ябълката и портокала. Плодът също така е полезен източник на целулоза, витамин A и Е, лутеин и ликопен.
Папаята има антибиотично действие и е полезна при вирусни заболявания. Тя
намалява рискът и от чернодробни и ставни заболявания. Освен това помага за изхвърляне на токсините от организма и подобрява храносмилането. Има умерен гликемичен индекс (59) и нисък гликемичен лоудинг (2). Съдържащият се ензим папаин подпомага разграждането на храни, богати на белтъчини (месо, яйца, сирена, риба и ядки), облекчава лигавицата на стомаха, помага при за лечение на язви, намалява отоците, сваля високата температура и помага за заздравяване на рани след операция. Папаята се препоръчва на хора, които трябва да използват стероиди.
Папаята може да се консумира сурова, консервирана, на нектар или като гарнитура на различни месни ястия. Нарязаният плод се разваля бързо, затова трябва да се консумира незабавно. Ако има черни петна или леки набраздявания по кората, това не означава, че папаята е развалена. Меката външна обвивка е признак за натъртване и изгниване на вътрешната част, така че опипайте добре плодът, преди да го купите.
Неузрялата и необелена папая може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място. Розово-червените плодове са узрели и трябва да се консумират до 1-2 дни след покупката, за да не презреят. Ако имате алергия към латекс, папая не е вашият плод!

Няма коментари:

Публикуване на коментар