Translate

петък, 24 февруари 2012 г.

Болниците в България ще фалират до 2 години заради монопола на „Софарма"


и високите цени, на които компанията им доставя лекарствата. За това предупреди вчера в интервю за „Гореща точка" по TV7 бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.
„Всички се чудят защо лечебните заведения трупат загуби. Защото плащат скъпи лекарства, а в същото време стойността на здравните пътеки, по които се плаща на болниците, не е променяна от години. Ако продължим по този път, ако Бойко Борисов не вземе мерки, аз ви гарантирам, че нашите болници след година-две всичките ще са фалирали", каза Гайдарски. Той посочи, че по негово време дълговете на лечебните заведения са били намалени от 159 млн. лв. на 40 млн. лв. В момента обаче задълженията на болниците отново растели лавинообразно, като според Гайдарски основният отговорен за това е Гергана Павлова, която до вчера беше зам.-министър по лекарствената политика. Гайдарски заяви също така, че в здравните среди се знаело много добре кои са хората на Огнян Донев и властта трябва да се предпази от назначаването им на ръководни държавни постове.
Разследване
В понеделник разследване на TV7 показа, че „Софарма" продава лекарства в Турция и
бия на цени от 2 до 3 пъти по-ниски, отколкото у нас. Вчера телевизията излъчи коментар на изпълнителния директор на фармацевтичната компания Огнян Донев. В опит да опровергае фактите от разследването той в крайна сметка призна, че продава по-евтино в Турция. Оправда го с още по-скандално разкритие - правел дъмпинг там, за да се наложи на пазара в югоизточната ни съседка. „Никой не ни познава на този пазар. Всеки един пазар, когато една фирма излиза на него или е непозната на даден пазар, има една цена, която е различна от тази, която иначе се постига, и не може да бъде постигната", заяви фармацевтичният бос. От думите му стана ясно, че цената за въпросния дъмпинг се плаща от българските пациенти, които са принудени да купуват същите лекарства на далеч по-високи стойности.
Рекет
Междувременно изпълнителният директор на „Търговска лига" Тони Веков потвърди, че „Софарма" рекетира болниците, за да купуват лекарствата й. Коментарът му дойде по повод на скандалното разкритие Ha TV 7, че фармацевтичната компания продава лекарства в чужбина на цени в пъти по-ниски, отколкото у нас, и че загубите от тази дъмпингова политика се покриват от българските пациенти. Според Веков „Софарма" осъществявала рекета над болниците именно чрез Павлова, която е бивш кадър на изпълнителния директор на фармацевтичната компания Огнян Донев. Бидейки зам.-министър, тя бе и председател на Надзорния съвет на здравната каса и като такава основната й функция беше да определя бюджетите на лечебните заведения. Според Веков болниците, които не били „послушни" и те искали да купуват от „Софарма", получавали по-ниски бюджети. Като пример той даде Българския кардиологичен институт, който има няколко лечебни заведения. През последната година бюджетите им са били намалени с 50% за сметка на други болници, към които са пренасочени 50 млн. лева. „От друга страна, Донев е и монополист на пазара, защото единствен в България произвежда ампули, което принуждава болниците да купуват от него. Като основен вносител на чужди медикаменти у нас пък дистрибуторът „Софарма трейдинг" е основен търговец на болничния пазар", посочи още Веков.
Зоват ДАНС да разследва дружеството
Заради разкритието за това, че у нас „Софарма" продава лекарствата си на по-високи цени,отколкото в чужбина, пак вчера проф. Радослав Гайдарски настоя ДАНС и Икономическата полиция да започнат незабавно разследване. „Как може в България да се продават лекарства на 3 пъти по-високи цени от тези в Турция и Сърбия", възмути се бившият здравен министър. Според него е безумно парите на българските пациенти да отиват за дотация на цени на медикаментите в съседна Турция. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пък сподели, че на българския пазар има медикаменти, които е по-евтино да се купят от аптека, вместо да се доплаща същото лекарство, което иначе е покрито частично от здравната каса.

В-к „Телеграф”

Няма коментари:

Публикуване на коментар