Translate

петък, 3 февруари 2012 г.

Споразумението ACTA ще бъде ратифицирано с резерви

Това увериха представители на IT сектора след среща с премиера Бойко Борисов, който лично е подписал споразумение с тях, че споразумението АСТА ще бъде прието, но без частта си за контрол на трафика в интернет, за да не бъде засегнат българският интернет потребител. 
По този начин ще продължи да се прилага досега действащото българско законодателство в областта.
След срещата  в Министерски съвет представителите на потребителите показаха петиция за неприемането на АСТА, подписана от премиера. В края на листа той е написал, че АСТА ще бъде ратифицирано от Народното събрание с резерви.
Споразумението с министър-председателя без каквато и да е правна стойност беше определено от представителите на потребителите като джентълменско.
-Мисля, че доволно ясно стана, че нарушаването на правата на потребителите чрез контрол на трафика в интернет и даването на техните лични данни без съдебна санкция е сериозен проблем", каза Невен Дилков от Сдружение за електронни комуникации.
-При ратифицирането на това споразумение да има резерва, че ще се прилага досега действащото българско законодателство, каквато е правната техника за ратифицирането на такива международни документи, каза зам. председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов,  участвал в срещата. Депутатът обясни, че по отношение на текстовете в споразумението, свързани с интернет доставки и други, Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ ще отстояват позицията българското законодателство да не се променя.
Фани Давидова от програма „Достъп до информация" обаче смята, че юридически трудно би могло да се намери начин да бъде частично ратифицирано едно вече подписано международно споразумение.
-Не казвам, че може или категорично не може да се случи това, но как ще бъде частично ратифицирано едно споразумение, по което България поема ангажимент, попита риторично тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар