Translate

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Контролът на студентските бригади за чужденци в САЩ-затегнат

Държавният департамент на САЩ планира значителни промени в програмата си за студентски бригади за чужденци, от която се възползват "безскрупулни посредници" за намиране на работа и организирани престъпни групи в секс индустрията. Властите ще се борят с експлоатацията на младежите .Причината за  нововъденията са множеството оплаквания на студенти, че работят по повече от обещаното, а получават по-малко от полагащото им се.,  съобщи Асошиейтед прес (АП).
През миналата година  бяха въведени някои промени като забрана за наемане на работа във фабрики, складове и други места като заводи за пакетиране на морски храни. Предвижда се също да се забрани наемането на работа в магазини за издания и филми за възрастни, салони за масаж и стриптийз клубове.
Държавният департамент ще изисква спонсорите по програмата да бъдат особено внимателни, когато става дума за работни места, предлагащи законно занятие, но за които се знае, че са свързани с трафик на хора - например портиерски услуги, домакински дейности и модни агенции. В документа се казва, че новите правила ще бъдат оповестени около март. Планираните промени се въвеждат повече от година, след като разследване на АП разкри широко разпространени злоупотреби в Лятната програма за работа и пътуване J-1 , която всяка година позволява на над 100 000 чуждестранни студенти да работят в САЩ до 4 месеца.
В програмата участват студенти от цял свят, като най-много са тези от Русия, Бразилия, Украйна, Тайланд, Ирландия, България, Перу, Молдова и Полша.

----
J-1 визата е виза за културен обмен. С нея получавате правото да влезете в САЩ с цел участие в студентска програма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар