Translate

неделя, 12 февруари 2012 г.

Вместо електронна здравна карта ще се въведе универсална идентификационна карта

За да няма разпиляване и дублиране на средства вместо електронна здравна карта ще се въведе универсална идентификационна карта, с която ще се получават електронни рецепти, електронни болнични и ще се осигурява достъп до *пациентското електронното здравно досие, които ще бъдат готови до лятото на следващата година. През тази година пилотно ще стартира електронната рецепта, която ще започне да издават столичните джипита и която ще замени хартиената в аптеките в цялата страна от 2013 г.. В универсалната идентификационна карта ще има нещо като цифров подпис, с което ще могат да се ползват всички административни услуги вкл. и банкови, т.е. тази карта ще бъде вход към системата, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов при откриването на Седмата конференция за електронното здравеопазване: „Е-здравеопазване – технологии за управленска прозрачност и пациентска грижа”.
В момента се приемат документите на желаещите IT фирми да участват в конкурса по проекта "Базис, възлизащ на стойност 9.7 млн.лв., който трябва да приключи през октомври следващата година. Благодарение на него ще започнат да функционират електронната рецепта, електронният болничен лист и електронното здравно досие.
За да се регламентира електронното здравеопазване обаче ще трябва да се извършат промени в законодателството, уточни д-р Константинов.
За целта предстои да се създаде междуведомствена работна група към МЗ с експерти от НС, Министерството на транспорта, НЗОК, лечебни заведения и други организации, която да направи анализ на електронното здравеопазване и да даде конкретни предложения за преодоляване на съществуващите пречки и за внедряването и развитието на информационните технологии в здравния сектор на България.
С други думи проектът на МЗ ще се изпълнява паралелно с проекта за електронна идентификация на българските граждани, осъществяван от Министерството на транспорта и информационните технологии, приключващ най-късно в средата на 2013.
С МЗ възнамерява да разшири функциите на Информационната система за ражданията. Идеята е тя да се свърже със електронната система на ЕСГРАОН. По този начин срокът за получаване на ЕГН за новородените деца ще се скъси със 7-8 дни.
Общо 5381 раждания е имало през януари тази година. Броят на новородените е 5452, 9.2% са били недоносени, а около 36% от тях са дошли на бял свят чрез секцио, показват данните от регистъра на ражданията. Не знам доколко това може да се мотивира медицински, коментира д-р Константинов и продължи, че благодарение на тази информация могат да се планират нуждите от ваксини в страната например.
По повод изказването на омбудсмана Константин Пенчев здравният министър заяви, че той бърка свободният „избор на лечебно заведение” с „избор на лекар”. „Избор на лекар в основния пакет дейности, гарантиран от касата, няма. Така че аз не виждам, ако един пациент иска да избере лекар, който в момента не е на работа, как може това нещо да стане. Оценявам усилията на омбудсмана да се намери решение по този важен за обществото въпрос и мисля, че в началото на следващата седмица ще направим един разговор, за да огледаме всички плюсове и минуси”, поясни още д-р Константинов.
Според него при реализирането на подобни проекти е нужна устойчивост, а не всяко следващо правителство да започва отначало, както е ставало досега. Според него ключът това да се случи е когато нещо заработи и хората реално започнат да го използват и то им е полезно. “Тогава вече нещата стават необратими и никой политик не би го спрял“, подчерта министърът на здравеопазването.
Д-р Константинов съобщи още, че до края на тази година се очаква всички линейки да бъдат оборудвани с електрокардиографи и още докато пациентът е на път да се прави връзка с центровете по инвазивна кардиология. С помощта на телемедицината ще се спечели време при спасяването на пациента и ще се избегне обикалянето по различни лечебни заведения, допълни той.

----
*Здравното досие ще е достъпно не само за лекарите, но и за пациентите, но само за тези, които имат електронен подпис. Гражданите ще получат и т.нар. идентификационен код, с който ще могат да отварят досието си. Там те ще получават информация за предстоящите имунизации, алергии, кръвна група, предстоящи прегледи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар