Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Лимонадата и алкохола еднакво вредни


Една от основните съставки в газираните напитки води до образуването на канцерогенно вещество в тялото - натриев бензоат, активен компонент на консервантите, които масово се използват при производството на по-голяма част от газираните напитки, както и в някои колбаси. Според учени по молекулярна биология и биотехнология освен, че има връзката между натриевия бензоат с раковите заболявания, той може да доведе до болести като цироза на черния дроб и дори дегенеративни заболявания като Паркинсон.
Редовната консумация на газирани напитки пък може да доведе до наднормено тегло, тъй като увеличават апетитът, а и стимулират отделянето на инсулин, което пък блокира способността му да изгаря мазнините.
Освен това газираните напитки повишават с 43% рискът от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и диабет. Те вредят както на сърцето, така и на черния дроб. Огромното количество подсладители, увреждат черния дроб и имат същия ефект като спиртните коктейли. Една чаша лимонада е също толкова опасна, колкото чаша алкохол, твърдят учени от университета в Маями.

Няма коментари:

Публикуване на коментар