Translate

вторник, 21 февруари 2012 г.

Роботизираната хирургия – това е вече съвременното лечение

Ракът на яйчниците е трудно откриваем, а лечението му все още е предизвикателство

Ракът на яйчниците е 6-та по честота злокачествена локализация, след рака на гърдата, дебелото черво, кожата, матката и маточната шийка и 8-та най-честа причина за смъртност при жените. В света на всеки 3 минути умира по 1 жена. Над 50% от жените с рак на яйчниците умират до петата година след диагностициране на заболяването, което се открива и диагностицира трудно, в голяма част и късно, когато вече е в напреднал стадий, тъй като често симптомите му се бъркат с други заболявания. Лечението му все още е предизвикателство, заяви проф. Григор Горчев, акушер-гинеколог и онколог. .
5.2% е делът на рака на яйчниците в общата структурна на смъртността от рак при жените. Всяка година у нас 395 жени умират от заболяването, а ежегодно се регистрират по 862 нови случая. сочат данните, представени на семинар, посветен на модерни хирургични методи за лечение на рака на яйчниците.
Подуването на стомаха, корема, нарушение в храносмилането, не характерните болки в гърба, корема или кръста, лесната уморяемост, нерегулиран цикъл, нарушение в уринирането са едни от индикаторите, че трябва да се потърси незабавно специализирана лекарска помощ. Необходимо е да се направи туморен маркер СА 125, а при съмнение и трансвагинална ехография.
Фактори за развитието на рака на яйчниците са затлъстяването, заседналият начин на живот, консумацията на мазни храни, хормоналнозаместителната терапия, възраст, употреба на орални контрацептиви и тютюнопушене.
При 10-15% от случаите има и генетична предразположеност. Като цяло рискът се увеличава с напредването на възрастта. Най-често засегнати са жените над 60-годишна възраст. Липсата на профилактика измества заболяването към 20-30-годишните жени. Тревожен е факта, че при все повече млади жени се открива рак на яйчниците. Много от не раждалите момичета пък имат кисти на яйчниците.
Профилактиката е много важна и трябва поне веднъж годишно да се прави онкопрофилактичен гинекологичен преглед, съветват специалистите.
А от изключително значение за благоприятния изход на заболяването са ранната диагностика и ранното лечение.
Хирургическото лечение е основното и то трябва да се извърши навреме. А роботизираната хирургия е съвременното лечение, защото при нея се стига до места, където с отворена операция е невъзможно да се достигне, подчерта проф.  Горчев.
По думите му в света лапароскопските операции са предпочитани пред отворената хирургия, която забавя в случая химиотрапията с 11/2 месеца, при пациентки с гинекологични онкологични проблеми.Ресоциализацията при този вид оперативна интервенции е намалена, тъй като пациентките се възстановяват много бързо и след ден се връщат към нормалния си начин на живот.
У нас обаче все още е точно обратното 90% от операциите са отворени и само 10% са лапароскопски, продължи проф. Горчев.
Отворената хирургия е вече почти минало и трябва да остане в него. Престъпление е на младо момиче или на една жена на 23 година да й се отваря коремът, бе категоричен специалистът като подчерта, че бъдещето е на телемедицината плюс роботиката.
Той припомни, че в плевенската болница “Д-р Георги Странски” първият в България робот „Да Винчи” работи от 2008-а година.
Дъщерна фирма на НАСА го произвежда и той максимално може да бъде с 4 ръце - 3 работещи и една камера.
На нашия гинекологичен робот за съжаление не може да се сложи втора конзола, тъй като вече е по-стар модел.
Румънците в момента имат 5 робота – 3 хирургични и 2 урологични. До края на годината и ние ще имаме още един медицински робот, който ще бъде урологичен. По всяка вероятност той ще заработи във ВМА-София, съобщи проф. Горчев.
По думите му 12-13 хил. лв. са консумативите за една гинекологична операция, които се поемат от НЗОК. Всеки ден се прави по една операция. Списъкът на желаещите е голям.За всички жени с гинекологично онкологично заболяване у нас тя е безплатна.
Всяка една роботизирана гинекологична операция е от порядъка средно на 2 часа, но е имало и такива до 7 часа. Освен прецизност и точност при нея предимство още е и липса на кръвозагуба. При роботизирана гинекологична операция се изисква максимална концентрация, защото дори най-малкото разконцентриране на хирурга блокира роботът.
Тук човешкия фактор е от изключителна важност. Затова е необходимо да има добре обучени високотехнологични екипи и да има концентрация на кадри и ресурси т. е. те да не бъдат разпилявани, каза в заключение проф. Горчев.
--------
За съжаление у нас все още няма такава болница, където ситуирани на едно място да са и необходимата съвременна апаратура и да са налице и квалифицираните специалисти, които успешно да лекуват онкологичните заболявания с помощта на новите технологии. Ето защо през м. г. 1063 българи са предпочели лечението с кибер ножа в Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар