Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Карфиолът е перфектен за редуциране на теглото


За карфиола или цветното зеле се твърди, че е родом от Средиземноморието. Той е богат на провитамин А, витамини В1, В2, В6, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина, калий, желязо, мед, цинк, флуор, манган, бета-каротин. Освен това съдържа около 90% вода, 2,2% белтъчини, 3,2% въглехидрати, 0,8% минерални соли.
Карфиолът е перфектната храна за хора имащи проблеми с килограмите си, тъй като в 100гр карфиол има само 20 калории и няма мазнини, а съдържанието на целулоза на въглехидрати е ниско. Той може да се консумира суров във вид на салата, естествено най-добре овкусена със зехтин и балсамов оцет или лимон.
Но за да се предотврати максимално извличането на минералните и водоразтворимите му съставки е най-добре да се приготвя на пара или задушен в малко количество вода, която може да се използва за други супи примерно.
Не бива да се забравя обаче, че хората, които имат проблеми с щитовидната си жлеза, не трябва да го консумират суров, тъй като съдържа специфична субстанция, която може да повлияе отрицателно на функциите и. Проблем обаче няма, ако зеленчука е преминал през термична обработка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар