Translate

сряда, 29 февруари 2012 г.

Ниско калоричната храна запазва умът бистър и предпазва от Алцхаймер


Данните от американско изследване показват, че по-възрастните хора, които приемат дневно храни над 2100 калории много по-вероятно е да страдат от "леко когнитивно нарушение" от тези, които приемат по-малко калории.
1200 души, на възраст между 70 и 89 години, които не страдат от деменция, са били обект на проучването, целящо да се изпита паметта им.
Участниците били разделени по равно в три групи - едната от хора, консумиращи от 600 до 1500 калории дневно, друга при които консумацията е в диапазона от 1500 до 2100 калории, и трета, при която калориите на ежедневния хранителен прием е от 2100 до 6000 калории.
Учените при първите две групи не открили никакви съществени разлики, но при третата значителен брой от хората имали проблеми с паметта. При тези, които приемали над 6000 калории два пъти се увеличава рискът от нарушения на мозъчната дейност, а също от развитие на Алцхаймер.
Изводът на американските изследователи е, че риска от загуба на паметта е правопропорционален на калоричността на приеманата храна. А съвета им към възрастните хора е да залагат на нискокалоричната храна, не само за да запазят паметта си, но и да не наддадат килограми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар