Translate

вторник, 28 февруари 2012 г.

Сбъркани сметки, скъпи хапчета

Касата трябва да натисне производителите да свалят цените

В България цените на лекарствата се образуват по четири компонента. Казват ни, че първият е цена на производителя. Това всъщност е най-ниската цена, на която купуват здравните каси в други европейски държави. При тях обаче това е крайна окончателна цена. А при нас не е. При нас още в началото някой си играе с нещо.
Ние приемаме за цена на производителя цената, по която купува примерно касата в Гърция. Но в тази цена, която плаща фондът или касата в Гърция, вече са сложени всички останали надценки. Докато ние приемаме, че тази цена е цена на производителя. Това е според наредбата на Министерството на здравеопазването, приета с постановление на Министерския съвет от 14 декември 2011 година. И към тази цена се прибавят вече между 6 и 9% надценка за търговеца на едро. След това се прибавят между 18-22% надценка на търговеца на дребно. И след това се прибавя четвъртият компонент - 20% ДДС. И ако приемем, че касата плаща за едно лекарство 10 лева, в България излиза, че цената му е 15 лева.
Така че за да паднат цените на лекарствата, първо трябва да се коригира цената на производителя. И тя да стане наистина цена, на която купуват здравните каси в другите държави. Второ - трябва да има диференцирана ставка на ДДС. Както е в Македония, в Сърбия и в други европейски държави. Защото най-голямата печалба от търговията с лекарства прави държавата с 20% ДДС. Като се намали налогът на лекарствата, по-малко ще плащат и Министерството на здравеопазването, и касата. Тоест в здравната система ще останат повече пари. От друга страна, българските граждани ще плащат по-малко. Според мен този ДДС се държи толкова висок, за да печели държавата - кой друг печели от него? Никой.
И трето - трябва да се проведат преговори между управляващите и търговците на едро и дребно, за да бъдат коригирани тези надценки. Преговорите трябва да бъдат водени така, че в крайна сметка да не бъде ощетен и средният бизнес.
 
Д-р Ваньо Шарков, зам.председател на здравната комисия в парламента, депутат от ОДС
В-к "Стандарт" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар