Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Мухлясалите ядки на боклука


Някои сухи плодове и ядки съдържат афлатоксин, който се натрупва в организма.
По-точно в черния дроб и може да предизвика тумори, мутации в клетките и намаляване защитните сили на организма. Затова ако орехите, фъстъците, кашуто, бадемите, сухите кайсии, фурмите или стафидите са мухлясали трябва да ги изхвърлите незабавно. Дори и при най-малкото съмнение го направите, защото афлатоксините (вид мухълна гъба) са генотоксични и канцерогенни. Именно заради това още през 1998 г. ЕС въведе максимални нива за някои хранителни продукти, въз основа на принципа “толкова нисък, колкото е разумно възможно”.
Афлатоксните бързо проникват в продукта, те нямат вкус и миризма, но имат силна токсичност. Влажността и горещината са идеални условия за размножаване на плесента. Само 2 мкг на килограм тегло може да предизвика заболяването афлатоксикоза – хранително отравяне.
Дали ядките са пресни ще познаете по златистата или кафява окраска на плода и приятният аромат. Сухите кайсии, за да останат свежи, се обработват със сернист газ. Не се съблазнявайте от яркия цвят на плодовете, защото това може да означава превишена доза от сернист анхидрид при обработката им.
Ядките и сухите плодове трябва да се съхраняват в затворени стъклени буркани, на прохладно, тъмно и сухо място. Опаковката им трябва да бъде непрозрачна, тъй като проникването на светлината и топлината спомагат за гранясването им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар