Translate

понеделник, 13 февруари 2012 г.

СБЗ: Апелира да се започна реална орална рофилактиката на българското население


 
Няма ясна картина каква е заболеваемостта, няма скрининг и анализ какво точно трябва да се лекува, за колко време може да се излекува и колко ще струва това. Организацията на денталната помощ у нас не е на висота. Държавата напълно е абдикирала от задължението си да осигури адекватни условия за дентална профилактика, а следствието от това е трагичен зъбен статус на българите, заяви на пресконференция д-р Венцислав Стоев, председател на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ).
За пример бе посочена Дания. Благодарение на приетия още през 1972 г. специален закон за оралното здраве там децата до 18 г. почти нямат екстрахиран зъб, рязко е намален броят на кариесите им и са създадени у населението трайни навици за лична орална хигиена.
В страната зъболекарите са 8240, при 7 364 000 население, които обаче не са равномерно разпределени.
В София, Пловдив и Варна те са 52 % от общия брой, докато има региони, в които зъболекари просто липсват, поради лошите условия за работа и живот. При средна норма за европейските страни от 1200 до 1500 души на зъболекар у нас се падат по 893 души.
19% от населението е над 65 г. възраст и има проблеми с протезирането, което е извън здравното осигуряване, а децата са 16%.
Според председателя на СБЗ парите от НЗОК трябва да отиват за профилактиката им, а не за вадене и то на постоянни зъби при тях.
От сдружението настояват специално внимание да се обърне на децата, както по отношение на профилактиката, така и на лечението.
Д-р Стоев подчерта изрично, че в момента не става въпрос нито за цени, касовите са под 1/3 от реалните в един добър зъболекарски кабинет, нито че парите от касата се получават 30-40 дни след извършеното лечение, което на практика означава, че зъболекарите дотират НЗОК. А за това, че пациента има право да бъде запознат с разходите за неговото лечение, защото не може денталният преглед да бъде на цена 8.24 ст., а реално да струва не по-малко от 20 лв.. Не може да се проведе нито качествен преглед, нито качествено лечение при тези ниски цени., поясни той. Цената на една пломба е 28 лева. Естествено е при такава ситуация, в зъболекарските кабинети да се доплаща до реалната цена.
Кое по-напред да плати зъболекарят - дали да плати своите стопански разходи, дали да плати за дентален асистент или да получи нещо за своя труд, риторично попита д-р Стоев и съобщи, че има доста проблеми, които смятат, заедно с другите доброволни организации, да поставят на дневен ред пред МЗ, пред комисията по здравеопазване в НС и да се решават заедно с обществото.
Според него кампанията за силанизиране на децата, е малко пушилична в медиите, тъй като това е частен проект, само за 100-150 хил. деца, които освен 6-ти имат и 7-ми постоянен зъб… Становището му бе, че няма вечно запечатване на зъбите, тъй като никой не може да предвиди каква ще бъде дъвкателната способност и каква ще бъде и устната хигиена.
Освен силанизацията има много други методи на профилактика, продължи той.
Ако купите и използвате таблетки за оцветяване на плаката, за вас, за вашите деца и близките ви, гарантирам, че това ще бъде изключителен ефект от нашата пресконференция, каза още д-р Стоев.
От СБЗ апелираха да се направи план за лечението на българското население, да се създаде фонд за ранна дентална профилактика към МЗ със средства, отпуснати от Министерство на Финансите, който да бъде насочен изцяло за профилактика на деца и младежи до 18 годишна възраст и да започне най-накрая реална дентална профилактиката в страната.
Зам. председател на сдружението д-р Георги Цалов, предложи на първо време да се предвидят средства за почистване на детските зъби 2-3 пъти годишно. Той заостри вниманието на присъстващите, че когато човек посещава зъболекарски кабинет трябва да си дава сметка в него имали дентален аситстент или само зъболекар, дали е почистена техниката, с която ще се работи-наконечници, аспиратори, предпазни шлаухи, накрайници и т. н., дали както работи в устата на пациента зъболекарят, ако звънне телефонът няма да го вдигне със същата ръка с която работи и т. н.
Тези дребни наглед неща се оказват в същност твърде съществени за здравето и предпазването на пациента от заразявания. Той отново припомни, че зъболекарския кабинет е желателно да се посещава веднъж на 3-4 месеца, че зъбите се мият след всяко хранене, най-малко 2-3 мин., а четката се сменя на 2-3месеца.
В заключение д-р Стоев акцентира, че денталните лекари, членуващи в СБЗ, са готови да съдействат отговорно и професионално при решаването на всички въпроси, насочени към подобряването на оралното здраве на нацията.

-----
Тази година СБЗ ще честват своята 15 годишнина. Сдружението е доброволна организация, в която членуват зъболекари от цялата страна. СБЗ е създадено е през 1997 г.
9 февруари – Денят на Св. Аполония, покровителка на страдащите от зъбни болки и техните лечители, е приет за празник на СБЗ от 2000 година. По време на професионалния си празник сдружението ежегодно избира зъболекар на годината. Критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са няколко: висок професионализъм, изразен стремеж и упоритост да поддържат квалификацията си, научни публикации с доказана приложимост и висока стойност, умение за работа в екип, добре оборудвана дентална практика, предлагаща качествено обслужване задължително с дентален асистент, добро отношение към пациентите.
Носител на таз годишния приз "Зъболекар на годината 2012" е д-р Георги Конов от София. Наградата му бе връчена от д-р Стоев, който подчерта, че тя е изключително ценна, защото единствено Сдружението на българските зъболекари има правото да я връчва, а носителят й всяка година се избира пряко от гилдията .
 Д-р Конов благодари за отличието и подчерта, че основния принцип, който  според него всеки здравен специалист трябва да следва в практиката си е да не прави компромиси с доверието на пациентите и непрекъснато да повишава собствената си квалификация.
 ---------
Д-р  Георги Коновски е завършил висшето си образование  в Стоматологичния факултет на Медицинска академия, София през 1996 г..След което специализира САЩ, Калифорния и в различни страни от Западна Европа – Англия, Швейцария и др. в областта на Козметичната и Естетична стоматология с Функционално Възстановяване и Денталната Имплантология, Съвременно Стоматологично лечение и Профилактика. На дентални симпозиуми и семинари в България: участия като лектор в областта на Възстановителната и Естетична стоматология, Имплантология, Съвременно лечение на Пародонталните заболявания. Той е доказан професионалист с над 16 години практика, сертифициран от Swiss Dental Academy.
Специалист е по естетична и козметична стоматология и орална имплантология. Работи в София.



Няма коментари:

Публикуване на коментар