Translate

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Интернет операторите у нас не желаят да изпълняват ролята на полицаи в глобалната мрежа


Спорното международното споразумение АСТА, което съдържа рестрикции срещу интернет пиратството, все ще не е прието от България, въпреки че страната го е подписала, преди дни.    
 С въвеждането на АСТА (на български АКТА) провайдърите ще са длъжни да следят трафика и да дават информация за това кой къде влиза и какво тегли. АСТА слага абсолютен край на анонимността в интернет, твърдят операторите. Те поясниха, че сега законодателството позволява единствено на МВР да изисква информация и то само срещу официален документи разрешение от съда, за личните данни на потребителите т. е.кой стои зад даден IP адрес:.
Интернет операторите у нас дават принципната си подкрепа в борбата с пиратството в интернет, но не желаят да изпълняват ролята на полицаи в глобалната мрежа, заявиха представители на Сдружението на независимите интернет доставчици.
"АСТА така променя нещата, че не само торентите, но и свалянето на музика, снимки или видеофайлове ще стане криминализиранo и дори за собствени нужди да свалите филм или музика, бихте могли да изпаднете в хипотезата на извършено престъпление. Без обаче някой да е извършвал разследване срещу вас ще ви бъде спрян достъпа да конкретен сайт, ще ви бъдат прехвърлени личните данни към носителите на права, можете да бъдете арестуван.Ако АСТА бъде изпълнена така, както е замислена, това ще представлява престъпление или ще представлява такова нарушение, което ще бъде наказвано минимум с глоба", каза той.
 Според председателя на сдружението Светослав Димитров в България и Европейския съюз авторските и търговските права са изключително добре защитени. Ако България ратифицира споразумението в сегашния му вид, то изцяло изчезва презумпцията за невинност, посочи Димитров.
На 11 февруари ще има протести в София, Варна и Бургас.


-----
Адвокат Велизар Соколов, който е специалист в материята на авторското прави твърди, че АСТА няма да промени нищо за България, тъй като мерките в споразумението вече ги има в различни закони.
„По четирите основни пункта ние сме отличници. Въпросът е как се прилага закона. АСТА няма да кара държавите в ЕС да си променят законодателството, а точно обратното - които са извън, да вдигнат нивото си на защита на интелектуалната собственост”.
-----
Подписът на България под споразумението за защита на авторските права АСТА е под условие. Това обяви пред bTV министърът на икономиката Трайчо Трайков. По думите му Министерският съвет е дал мандат на посланика в Япония да подпише документа, но под условие.
Министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов са привикани в парламента да дадат повече информация около споразумението след седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар