Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали препоръча страната ни да въведе забраната най-късно до края на годината


Забраната на пушене на обществени места не е война, а е част от грижата за здравето на хората. Ще се разочаровам, ако България отложи забраната за пушене на обществени места. Това ще бъде сигнал за Европейската комисия, че правителството не се интересува от здравето на българите или се поддава на натиска на определени лобита, които искат да печелят на гърба на хората. Промяната в законодателствата на страните от ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения. Но Европейската комисия няма да реагира и България няма да понесе санкции, ако промяната в законодателството в тази насока се забави, заяви еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали, който бе в страната по покана на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Той препоръча страната ни да въведе забраната най-късно до края на годината и беше категоричен, че "законодателството не означава нищо, ако не се прилага". По думите му правителството обаче трябва да разполага с добри инструменти за контрол и наблюдение.
Дали се срещна и с депутати от комисиите по здравеопазване и комисията по европейските въпроси, които го увериха, че няма да отлагат забраната.
До края на годината ще бъде въведена промяна в европейска директива, с която да се забрани овкусяването на цигарите с дъх на мента, шоколад, ванилия и череша. Целта е да са по-малко атрактивни за подрастващите. Кутиите за цигари стават еднакви, с предупредителен надпис или стряскаща снимка. Въвеждането на директивата във всички държави членки на ЕС по всяка вероятност ще отнеме години, съобщи той.
Представените от него резултати от кампанията "Експушачите са неудържими", насочена към хора на възраст 25-30 години, показват, че от юни миналата година досега над 100 000 души се отказали от вредния навик.
29% от населението или всеки трети гражданин на ЕС е пушач, а тютюнопушенето е причина за 658 000 случая на преждевременна смърт сред европейците всяка година, допълни Дали.
България е на 7-о място сред страните членки на ЕС по активност за отказвания от пушенето. 9000 българи са записали за онлайн кампанията на ЕС за отказване на цигарите. Сайтът exsmokers.eu дава съвети на всеки как да остави вредния навик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар