Translate

вторник, 28 февруари 2012 г.

Обществения съвет по здравеопазване: липсва адекватна лекарствена политика в страната

Лекарствата в България могат да поевтинеят при наличие на политическа воля


Неправителствени организации, обединени в Обществения съвет по здравеопазване, в който влизат лекари, зъболекари, фармацевти и пациенти алармираха, че са необходими спешни действия за стабилизиране на здравната система, от което зависят и цените на лекарствата у нас.
Те настояват да бъде създаден национален Консултативен съвет (КС) по здравеопазване към МС, да се премахне монополът при разпространението на лекарства и да се въведе по-ниска ставка ДДС за медикаменти по лекарско предписание.
Идеята е КС да бъде постоянно действащ, да дава предложения и да участва в определянето на приоритетите на държавната политика в здравеопазването. В него трябва да бъдат включени представители на МЗ, НЗОК, съответните комисии - по цени, реимбурсиране, БЛС, БЗС, СФБ и национално представените пациентски организации. Една от причините за предложението е липсата на ясна лекарствена политика на страната.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО) и член на Надзорния съвет на НЗОК, припомни, че още през 2010 г. са предложили производителите да понижат с 5% стойността на всички лекарства, които касата плаща за домашно лечение, а документа е бил подписан дори от производителите на оригинални медикаменти, но така и останал на практика нереализиран. През март м. г. бе изработена и Концепция за лекарствена политика, по която е имало много предложения, но докладите по нея не са видели бял свят и лекарствената политика не се е съобразила с тях. Той заяви, че няколко пъти са се обявявали срещу т. нар. вертикални и хоризонтални структури за ценообразуване и, че закона за лекарствата е ремонтиран над 30 пъти за последните 12 години, което не е довело до нищо добро в сектора.
Твърдението, че цените скачат заради надценките на дистрибуторите и аптеките, не кореспондира с истината. Не аптеките, а производителите определят цената на медикаментите, припомни и Аделина Любенова, зам. председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и зададе риторичен въпрос защо цените на лекарствата да не са фиксирани, което ще понижи стойността на медикаментите и ще спести много пари на здравната каса.
Защо непрекъснато говорим за пределни цени, които дават възможност на производителите да надуват цената на продуктите си, като я сравняват с референтни държави, където статусът на живот на хората е по-висок, продължи тя.
Маг.фарм. Любенова призова да се въведе диференцирана ставка поне за лекарствата, отпускани по рецепта, тъй като в повечето европейски страни диференцираното ДДС върху лекарства по лекарско предписание е средно 6-8%. По думите й напълно е възможно при ценообразуването на лекарствата референтните страни да не са само от ЕС, но и съседни на България, независимо дали са членки на евросъюза.
-Нашето желание е да има ясни правила, алгоритми и сериозна национална политика.
Досега никога не е имало политическа воля да се каже какъв модел на лекарствена политика избираме – либерален или регулиран. Искаме да чуем каква е политическата воля и как ще се регулират цените на лекарствата у нас, заяви тя. Предложението за създаване на КС към МС ще бъде представено до дни на премиера Бойко Борисов. Той показа, че има воля за промяна. Ние сме готови да му помогнем с добри съвети, каза в заключение зам. председателят на БФС.
И според Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, „кучето” на високите цени е заровено при производителите, а не при дистрибуторите, а общественото внимание се отклонява от съществените въпроси.
По думите му трябва да се да извадят на светло дяловете в болничния и аптечния пазар на всички фармацевтични компании-производители и дистрибутори на пазара в България. Да се види кой какъв е на този пазар, какво прави и какви са реалните производствени цени на медикаментите им. Трябва още да бъде сезирана както Комисията за защита на конкуренцията, така и Комисията за защита на потребителите. Да се проучи защо българският пациент доплаща за лекарства 56%, докато европейския потребител, който е в пъти по-богат, дава едва 20% за лекарства от джоба си и как това нещо да бъде променено.
Представителите на Обществен съвет по здравеопазване се обединиха около тезата, че лекарствата в България могат да поевтинеят при наличие на политическа воля. А освен проблема с цените на лекарствата, които трябва да се разгледа, анализира и ако е необходимо, да се промени схемата на ценообразуването им, КС е необходим и за решението на много други наболели въпроси като лекарските грешки, медицинските стандарти и здравната политика.




Няма коментари:

Публикуване на коментар