Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Храните богати на селен намаляват рискът от рак


Богатите на микроминерала селен храни намаляват рискът от злокачествени новообразувания. Това сочат данните на испанския национален институт по изследване на онкозаболяванията.
Резултатите от 10 годишно проучване сочат, че при участниците, които ежедневно са приемали по 200мкг селен рискът от рак на белите дробове, дебелото черво и простатата е снижен с близо 50%.
Селенът е мощен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, който приемаме най-вече чрез храни като риба тон, скариди, сьомга, херинга, телешки черен дроб, кокоши яйца, гъби особено шийтаке, чесън, агнешко месо, броколи, лук, слънчоглед и др.. Безспорен лидер сред тях е бразилския орех, който е най-концентрирания източник на селен. Ежедневната консумация обаче не трябва да превишава една или две ядки, за да се предотврати натрупването на селен в тъканите ни.
Селенът помага също така за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и за намаляване на нервното напрежение. Ниската консумация на селен в Китай например се свързва с честотата на заболяванията от ендемична слабост на сърдечния мускул.

Няма коментари:

Публикуване на коментар