Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

103 фирми предлагат работа за студенти


В зала „Арена Армеец София" се проведе форумът „Национални дни на кариерата 2012 -Добра кариера, добър живот", по време на който бизнесът предлага стажантски позиции на студентите. През т.г. фирмите, предлагащи работа, са 103 - с единадесет повече от 2011 г.
У нас 70 000 младежи до 29 години или 19% са безработни. Почти половината от тях дълго време не могат да си намерят работа, защото имат много ниско образование и квалификация - някои от тях дори нямат 10-и клас. У нас все по-трудно се реализират младежите без квалификация и с ниска степен на образование.Компютърни специалисти, инженери, икономисти, специалистите по човешки ресурси и експерти с познания по редки езици са най-търсените сега на пазара, съобщи Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, цитирайки данни от началото на тази година, по време на 11 издание на Националните дни на кариерата, които се проведоха на 13.03 в София.
Около 2000 свободни места за студенти и абсолвенти по стажантски програми предлагат работодателите у нас. Продължителността на програмите варира от три месеца до година и половина, а най-често заплатите са от 270 до 450 лева. Отделни компании обаче са склонни да предложат и по-високо заплащане на предпочетените от тях кандидати. Някои от офертите към стажантите включват безплатен транспорт до работното място, покриване на разходите за квартира и социални пакети.
По думите на Лозанова стажантска програма за близо 600 бакалаври и магистри стартира до два месеца. Продължителността на програмата ще е девет месеца.
600-те младежи се очаква да започнат работа по програма за заетост на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. Те трябва да имат завършено висше образование и специалност заявена от конкретното ведомство.
Проектът на Агенцията по заетостта се разработва в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси - Укрепване капацитета на институциите“ и е на стойност около 3 млн лева.
От първото си издание през 2002 година до днес форумът Национални дни на кариерата е посетен от близо 137 000 младежи.
По програмата „Старт в кариерата" миналата година над 1100 души са стажували в различни министерства, ведомства и в общини. А близо 22 000 души са започнали стаж или са намерили работа през форума досега, сподели управителят на "ДжобТайгър" Светлозар Петров, един от организаторите на проявата.
Домакини на форума ще бъдат още Варна, Велико Търново, Русе, Свищов и Пловдив.
Във Варна и Пловдив бизнесът е представен от по 32 фирми, между 15 и 19 компании ще набират млади кадри във Велико Търново, Свищов, Русе и Бургас.

-----
Междувременно КНСБ излезе със становище за младежката безработица. От синдиката предлагат безработните и неактивни младежи да бъдат обособени в подгрупи, за които да има програми и мерки съобразно спецификата на подгрупата. КНСБ предлага и създаване на програма за споделено работно място между младеж и лице в предпенсионна възраст и между двама младежи. Синдикатите искат от Агенцията по заетостта да разкрие т.нар. младежки бюра в Пловдив, София-град, София-област, Благоевград, Варна, Пазарджик, Сливен, Пле­вен, Бургас и Стара Загора.
Синдикатът предложи и две нови схеми по оперативната програма - за 10-месечен стаж на младежи, завършващи висше, плюс 6 месеца субсидирана заетост, и за специална подготовка - мотивация, чужд език и компютър за хора до 29 г..

Няма коментари:

Публикуване на коментар