Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

Розмарин: 2 в 1 - и билка и подправка

Розмаринът е вечнозелено растение с изключително много приложения не само в кулинарията, но и в медицината и ароматерапията и затова е трудно да се определи кое е нейното най-важно свойство. То цъфти с множество светлосини цветове в края на пролетта и много рядко през есента.
Като билка розмаринът засилва паметта. Гърците например са изплитали венец от розмарин и са си го поставяли на главата, за да мислят по-добре.
Розмаринът притежава тонизиращо действие и антимикробни свойства. Стимулира централната нервна система и кръвообращението, което го прави полезен за хората, страдащи от ниско кръвно налягане. Маслото от розмарин се използва при депресии, физическа и умствена преумора, сърдечна невроза, при безсъница, истерия, неврастения, мигрена, хипертонии и импотентност, а така също и при простуда. Масло от розмарин се използва в ароматерапията за успокояване на болка след наранявания, артрит, ишиас и невралгии. При менструални болки то е изключително ефикасно, ако втрие в коремната област.
Ароматът на розмарин подобрява мозъчната дейност и повишава настроението, установиха британски учени. В изследването са включени 20 души. Всеки от тях е изложен на различни нива на аромата на розмарин. Учените са насочили вниманието си изключително  към етеричното масло 1,8 цинеол. Резултатите са повече от убедителни и потвърждават, че поемането на 1,8 цинеол в кръвта, чрез подушването на аромата на растението, подобрява значително мозъчната дейност и влияе върху настроението, чрез различни неврохимични пътища. Участниците в експеримента с високи нива на това етерично масло показали по-добра скорост и точност при изпълнението на задачите, в сравнение с тези, които имали значително по-ниско съдържание на това етерично масло.
В кулинарията розмаринът е идеална подправка за месо, риба, зеленчукова салата, картофи, скара1 хляб и дори десерти. Съчетава се с другите подправки изключително добре и придава на ястията неповторим вкус.


Знаете ли, че:

-Розмаринът спира косопадът и засилва растежа на косата. Достатъчни са само няколко капки от масло от розмарин, които се втриват директно в скалпа. Това също така предотвратява и нейното накъсване и изсушаване;
-Екстрактът от розмарин или розмаринова киселина помага за удължаване на срока на годност на кремове и лосиони, приготвени в домашни условия. Нужни са само няколко капки;
-Маска с есенциално масло от розмарин подхранва епидермиса и го обогатява с минерали, органични киселини, както и с множество витамини (A, B1, B2, C, E).Има противовъзпалително, свиващо, успокояващо действие и регулира производството на себум. Редовната употреба спомага за пълното премахване на мъртвите клетки от кожата, видимо затваря порите на лицето и намалява появата на черни точки.

Обобщено казано розмаринът действа многопосочно-обезболяващо, антисептично, спазмолитично, затягащо, стимулира мозъка, подобрява кръвообращението, ефикасно при целулит, пърхот, оплешивяване, главоболие и болезненост на мускулите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар