Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Само за година с фалшиви болнични листове са били източени близо 4 милиона лева от бюджета на Националния осигурителен институт

При схемите се използват предимно кухи фирми и пациенти фантоми, а самото източване става по две линии - през обезщетенията за болест и за майчинство.
В огромната част от случаите хората, на чието име са болничните, са безработни, наети фиктивно на трудов договор. Някои от тях обаче дори не знаят, че по документи са ходили на лекар и са получили медицинска помощ. Останалите пък се включват в измамата срещу малка част от източената сума.
Най-често схемите се прилагат в София, Пловдив и Ловеч. Те винаги се реализират с участието на лекари. Може да се каже единствено, че например в Coфия по-голямата част от болничните листове са издадени от 4 големи медицински центъра от едни и същи лекари. Дори на част от издадените болнични номерата са последователни.
За да се противодейства на източването на НОИ, Икономическа полиция настоява да се проверява всеки случай, при който фирма подаде в приходната агенция трудов договор без дата на назначение или със задна дата. Идеята е престъплението да се неутрализира още в зародиш. Предстои промяна и в нормативните документи, чрез които да се забрани едно лице да носи на лекар за издаване на болничен документи на друго лице, както и да се въведе изискването медиците да проверяват задължително самоличността на пациента. За прекратяването на схемите Икономическа полиция работи съвместно със Софийската градска прокуратура, Главната инспекция по труда, НОИ, НАП и регионалните здравни инспекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар