Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Хавана отпразнува двоен празник - 520 години от откриването на тютюна и XIV Фестивал на пурата

Уникалността на кубинската пура се дължи на хората, които я правят

В края на февруари участие във фестивала взеха над 1500 ценители на висококачествения тютюн от 70 страни и над 200 акредитирани журналисти, съобщиха от "Калиман Карибе" ООД, ексклузивен дистрибутор на кубинските ръчно свити пури под лиценза на Habanos. А по време на тържествата бе отпразнувана и 520-та годишнина от откриването на тютюна.
Фестивалът продължава седмица като участниците в търговския панаир и международния семинар посетиха, както тютюневите плантации във Вуелта Абахо и Пинар дел Рио, така и фабриките, където освен, че се запознаха с процеса за производство на Habanos, но и имаха възможност сами да направят пури.
На Гала вечерта бяха лансирани два нови продукта - Romeo y Julieta Churchills Reserva 2008 – първата Резерва на бранда. 
Тази уникална пура е факт благодарение на строга селекция при създаването й. От дългия и внимателен /най-малко тригодишен процес/ на отлежаване и ферментация на най-добрия тютюн от Vuelta Abajo до дегустационната комисия, състояща се от повече от 50 експерти, които съблюдават избрания бленд да бъде с гарантиран баланс, вкус и аромат, резервата на Romeo y Julieta е продукт с лимитирано производство от само 5000 номерирани кутии, всяка от които съдържа по 20 пури.
Cohiba Piramides Extra. Този Habano, направен от "селекцията на селекциите" на най-добрите тютюни от San Juan y Martinez и San Luis се отличава с нов ринг, алуминиев тубос и с иновативен дизайн, съдържащ отличителни знаци, които правят разпознаването му лесно и увеличават ексклузивността на марката. Новата ултраексклузивна витола ще зарадва всички почитатели на марката, колекционерите и всички останали, които подобно на У. Чърчил считат, че "съвършенството е просто нещо, затова се задоволявам  само с най-доброто".
Освен това по традиция се провежда и благотворителен търг за хумидор (humidor) - специално направен шкаф от дърво(кедър или махагон), с отлични условия за най-доброто съхранение на пури, в който температурата е постоянна, а въздухът – сух. Тази година на търга са продадени шест хумидора с уникален дизайн и характеристики, които принадлежат към най-престижните марки на Habanos – Cohiba, Montecristo, Romеo y Julieta, Partagas, Hoyo de Monterrey и H. Upmann.
Ръчно изработена дървена кутия, съдържаща 520 пури, изобразяваща завода за пури Коиба (Cohiba), бе продадена на търг за 475 279 долара. Гордият собственик на скъпата придобивка е италиански бизнесмен, който обаче пожела да остане анонимен.
Тази година събраната сума възлиза на 963 506 щатски долара. През последните 12 години безвъзмездно са дарени 10 милиона долара на кубинската обществена здравна система.
По време на фестивала се проведе за втори път и „сляпа дегустация” на пури, в която 20-те участници изпробваха 3 витоли само чрез допир и вкус т.е. по размера и дебелината на пурите, да се познаят марките. И миналата и тази година призът бе грабнат от кубинка.
 Новост бе обявения международен конкурс Habanos in Images (Habanos в картини), насочени към създателите на аудиовизуални творби, свързани с Habanos. Организирането му е с цел насърчаване на знанията и разпространението на изкуството от производители на пури, торседори и други кубинци, вземащи участие в процеса на създаването на Habanos.
У нас Оля Дочева, президент на "Калиман карибе" и habanossomelier Тончо Томов представиха новите пури за 2012 година. Това са “Cohiba Piramides Extra”, “Romeo and Julieta Petit Churchil” и “Romeo and Julieta Petit Churchil Reserva 2008”. И трите марки са предназначени за ценителите на хавански пури и са в силно лимитирани серии – особено ценни за колекционерите. Българските любители на силните пури ще могат в най-скоро време да се насладят на любимите марки.


------
Корпорацията Habanos,е ексклузивен дистрибутор на всички 27 марки ръчно свити пури Habanos, отбеляза оборот от 401 милиона щатски долара за изминалата 2011 г., което е с 9% повече от предходната година. Пазарният дял на Habanos е 80% от глобалния пазар на ръчно свитите премиум пури. В тази оценка не влиза американският пазар, на който е наложено ембарго за кубински пури. Според експертите въпреки икономическата криза пазарът на луксозни стоки бележи ръст всяка година. По тази причина кубинско-испанският производител Хабанос залага на все по-модерните продукти, следвайки възходящата световна тенденция в сегмента на луксозните стоки.
--------
Специалисти подсказват и как можем да разпознаем истинската хаванска пура:

-Кутията, съдържаща истински хавански пури има релефен печат с тяхната марка (Cohiba, Montecristo, Partagas или други), както и номериран печат за гаранция “Republica de Cuba”. Етикетът задължително носи запазеното име “Habanos”.
-Броят на пурите във всяка кутия е обикновено 25. Те са подредени на две нива, като горното с 13, а долното с 12 пури.
-Задължително по-тъмните пури са подредени отляво, а по-светлите отдясно.
-На кутията трябва да има малък надпис (vitoline) на четирите езика – испански, английски, френски и немски. На кутията са изброени характеристиките на истинската пура. Задължително има и две кедрови листа, за да пазят двете нива на пурите и тънка целофанова лента, която да пази техните пръстени.
-Пурата трябва да има “заоблена” “глава” и “мантия” /външното листо на пурата/ с еднакъв цвят.
-Мантията обвива два пъти и половина пурата, като краят й е добре изрязан.
-В крайна сметка най-сигурния начин да се разпознае фалшификатът е да се запали, тъй като ароматът на истинската хаванска пура не може да бъде фалшифициран.

Знаете ли, че:

-В производството на тютюна има над 200 мануални операции, а във фабриките – над 160. Ето защо пурата се счита за шедьовър на човешкия труд или казано по-друг начин уникалността на кубинската пура се дължи на хората, които участват в процеса на създаването и;
-В Хавана има над 50 фабрики за пури;
-Дългите и тънки пури разкриват повече характер и вкус от стандартните;
-На часовника си Чърчъл е имал резачка за пури, които не са слизали от ръката му. Той е изобретил и костюм, който не се уврежда от падналата пепел от пурите;

Няма коментари:

Публикуване на коментар