Translate

четвъртък, 8 март 2012 г.

Полифенолите са „съществени за живота” антиоксиданти




Българската бира съдържа до 140 мг/л полифеноли

 
Полифенолите са едни от най-важните съставки на пивоварния ечемик, малца, хмела и пивото. Тези антиоксиданти притежават особено важни технологични и физиологичнни ефекти, изтъкват в свое изследване проф. Валентин Бъчваров и проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии в София.
Изследвано е съдържанието на общи полифеноли в 15 вида бира от търговската мрежа. Българските марки пиво запазват относително постоянно съдържание на полифеноли около 100-140 мг/л. Ето защо може да се счита, че при умерена консумация,  пивото допринася за здравословния начин на хранене.
Като природни съставки полифенолите са наричани „съществени за живота” (“lifespan essentials”). Те проявяват широк спектър от здравословни въздействия, като предотвратяват отключването на механизмите на някои болести в човешкото тяло и при разумна и отговорна употреба на пиво влияят положително върху модерния стил на живот.
Хмелът е добре познато растение, отглеждано от дълбока древност главно заради a- и b-горчивите киселини. По-късно интересът към него се засилва и получава голяма популярност заради относително високото съдържание на полифеноли и тяхното положително въздействие върху здравето и метаболизма на човешкия организъм.
Хмеловите полифеноли представляват комплекс от повече от 100 различни съединения, принадлежащи към различни класове. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са най-ефективните антиоксиданти - предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести.
Най-широко е приложението на хмела в пивопроизводството за придаване на горчивина и аромат на бирата, за стабилизиране на пяната и повишаване на биологичната й стабилност. От гледна точка на ниското съдържание на алкохол и калории, както и от съдържанието на полифеноли, пивото се оказва уникална напитка (единствената, която съдържа хмел). В умерени количества пивото се препоръчва в различни диети, свързани с така наречените заболявания вследствие начина на живот.

В традиционната медицина хмелът е познат като седативно, релаксиращо и приспивателно средство, с естрогенно, бактериостатично, антивъзпалително, диуретично и други действия. Понастоящем се използва в хранителната промишленост при приготвянето на деликатеси, в козметичната промишленост за кремове и шампоани и като добавка във фармацевтичната промишленост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар