Translate

петък, 9 март 2012 г.

Портокалът е най-здравословната храна


Портокалите се появяват в Европа някъде около XV-XVI в.
Според някои източници внесени са от поругалците от Индия, а според други са донесени от Китай през 1518 година. Портокалите са били разпространени в Персия, Египет, Испания и Северна Африка от арабите по пътя на техните завоевания. Смята се, че името "orange" произлиза от арабски.
Първото портокалово дърво е засадено в Лисабон. Портокалът е цитрусов плод на вечнозеленото дърво портокал, което достига височина до 12 м.
Eдин портокал е много по-полезен от таблетка витамини, твърдят учени от университета “Бригъм Янг” в щата Юта.
Плодът е с високо съдържание на витамин А, ценен за здравето на кожата, и на витамин С, които са едни от най-добрите и ефикасни средства срещу свободните радикали. Само един портокал доставя 116, 2% от необходимата доза витамин C на ден. Витамин В1 има важна роля в освобождаването на енергия от въглехидратите, регулира апетита, поддържа мускулната функция и е много важен за функционирането на нервната система, а витамин В9 (фолиева киселина) помага за понижаване на риска от сърдечни заболявания и участва в синтезирането на аминокиселините. Той съдържа още и витамин В2, витамин В3 и витамин В6.
В портокалите са открити общо 170 фитохимични елементи, включително 20 съединения на каротинова киселина.
Уникално е съчетанието на антиоксиданти в оранжевия плод, за които знаем, че забавят стареенето на клетките, помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и предпазват от рак. Преобладаващият флавоноид - хесперидин се свързва с повишаване на "добрия" холестерол и понижаване на "лошия" холестерол и триглицеридите.
Портокалът е богат, както на фенолни съединения – биохимикали, които имат също антиоксидантни и антимикробни свойства, така и на лимонена киселина до 2,5%, която е важна за метаболизма. Съединенията наречени лимоноиди пък играят важна роля в борбата с рак на устата, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво.
Плодът е богат също така и на пектин, който помага за изхвърлянето на холестерина, преди той да успее да замърси артериите. Пектинът подобрява перисталтиката на червата, помага на организма да изхвърли вредните вещества (токсините) и препятства гнилостите процеси. Благодарение на него се превъзмогва и чувството на глад, тъй като този ензим контролира апетита, а и изобилието на фибри правят плодът един от най-засищащите. Съдържанието на калий, в него пък помага на организма да поддържа балансът на течностите и намалява риска от високо кръвно налягане.
Портокалът повишават активността на имунната система и осигурява защита срещу високо кръвно налягане, респираторни заболявания и много други хронични заболявания. Помага за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, предотвратяват образуването на язви. Той е полезен срещу хиповитаминоза, подагра, чернодробни и бъречни заболявания, ревматоиден артрит и затлъстяване.
Сокът от портокал има противовъзпалителни, антивирусни, антиалергични свойства, предпазва от образуване на тромби и помага дори за външно лечение на инфектирани рани. Препоръчва се при констипация. Сутрин на гладно и вечер преди сън да се изпива по една чаша сок или да се изяждат по един-два плода.
В миналото портокалът е използван за лечение на незарастващи рани и язви, а отварата от корите, особено от неузрели плодове, е ползвана за кръвовъзстановяващо средство при прекалено обилна менструация и други маточни кръвотечения. Изсушената кора се ползва от китайските лекари за лечение на кашлици, простудни заболявания, даже и злокачествени заболявания на млечната жлеза.
Казано на кратко елементите, които се съдържат в портокала са сред най-добрите източници на хранителни вещества за организма по време на диета. При консумацията обаче трябва да се набляга на цели портокали, а не на изстискани. Енергийната стойност на 100 гр. плод е 183 kJ (44 kcal).

Няма коментари:

Публикуване на коментар