Translate

вторник, 13 март 2012 г.

Добрата новина: Спасиха родилка в клинична смърт

29-годишната Маргарита Павлова от Пловдив живее втори живот, благодарение на екипа на МБАЛ „Торакс – д-р Сава Бояджиев” – Пловдив. На 1 март около обяд младата жена ражда първородния си син чрез секцио при д-р Васил Велевски в „Торакс”. „Беше се оплела пъпната връв и бебето не можа да излезе по естествен начин”, разказа днес за медиите Маргарита, часове преди изписването си от болницата. Всичко минало перфектно, след секциото родилката имала посещение от роднините, гледала телевизия в стаята си, говорила по телефона. Докато в един момент губи съзнание и се събужда през нощта с надвесени над нея сестри и лекари.
Младата жена изпаднала в клинична смърт 12 часа след раждането. Спасява е активното индивидуално наблюдение на монитор, което задължително се прилага на пациента в „Торакс” в следоперативния период. Болният е на отворена врата и през 2 минути се проверява състоянието му от дежурния екип.
Именно дежурната същата вечер медицинската сестра Снежка Назърова при поредната проверка в 1.15 часа вижда, че мониторът отчита проблем, че устните на Маргарита са посинели и тя не диша. Незабавно Снежка започва сърдечен ръчен масаж и изкуствено дишане. Симптомите показват клинична смърт - спиране работата на белите дробове и сърцето. Ако до 5 минути пациентът не се съживи, не се възстанови сърдечната дейност и дишането, остават трайни мозъчни увреди, или клиничната смърт преминава в мозъчна и биологична смърт.   
След светкавичната намеса на сестрата, следва и спешната реакция на анестезиолога д-р Димитър Димитров, който пристига на 5-тата минута след като са го извикали. Той включва родилката на кислородна маска чрез интубация. След минути Маргарита отваря очи в пълно съзнание и кондиция, благодарение на бързите животоспасяващи действия на екипа на „Торакс” – медицинската сестра Снежка Назърова, акушерката Мария Вълчева, анестезиолога д-р Димитър Димитров, дежурният същата вечер акушер-гинеколог д-р Спас Патишанов. След като пациентката е изведена от клиничната смърт и с подобрени здравни показатели д-р Димитров преценява, че тя трябва да бъде преведена в по-специализирано заведение, каквото е реанимацията на КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги”. Веднага в болница „Торакс” пристигат лекари от КАРИТ, които поемат Маргарита. Завеждащият клиниката доц. д-р Чавдар Стефанов и неговият екип продължават грижите по възстановяването на родилката. Правят и изключително обширни изследвания, които установяват, че Маргарита е била изпаднала в „клинична смърт с неясен произход”.
„Нямам думи да изразя благодарността си към д-р Васил Велевски, който ми помогна при раждането и на екипа, който ме спаси”, споделя младата майка и от очите и рукват сълзи. Новороденият Виктор, в бебешкото креватче до нея, също споделя мнението и с леко „мммм”. „За мен сестра Снежка Назърова и всички медици, които ме съживиха, са герои-спасители, нека медиите да пишат за такива хора, а не само за смъртни случаи”, апелира Маргарита.
„Спасило я е човешкото отношение към пациента в „Торакс”, присъединява се към съпругата си таткото Павел Павлов. „Бил съм в болници, където вратата се отваря само при визитация. Много се дразня заради медийната атака към лекарите. Не вярвам да има някой доктор, който да иска да се случи лошо на пациента. Според мен проблемите идват от организацията в някои болници. Във фирмите му казват липса на контрол на качеството. В „Торакс” контролът е на изключително високо ниво”, подчертава Павел. Ако зависеше от него, жена му и синът им щяха да стоят още с дни в болницата. „Когато са тук съм спокоен – под непрекъснато наблюдение са, в едни прекрасни условия – като на хотел”.
„Бащата се страхува да се приберат вкъщи”, според медицинската сестра Снежка. Тя се опитва да го убеди, че всичко е отминало и сега ги чакат само хубави неща. „Трябва да вярваме в позитивното, за да се случва”, споделя житейската си философия един истински герой на нашето време. Макар, че сестра Снежка Назърова не се приема като герой. „Това е моята професия и вече 27 години се грижа за хората с пълната отговорност за човешкия живот. Нека болните да знаят, че сме до тях”, казва тя.
Случаят с Маргарита Павлова, ясно показва 2 неща, за които в обществото непрекъснато се насажда обратното мнение. Първо, има медици, които със своя опит и грижи спасяват живот. Второ, частните и държавните здравни заведения работят в добро сътрудничество.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар